Saltar al contenido

Πώς τα νέα σχέδια της Apple θα επηρεάσουν τους εργαζόμενους

22 de abril de 2021

Βασικές επιλογές

  • Σύμφωνα με μια έκθεση του Bloomberg, η Apple ανοίγει εκ νέου κλειστά καταστήματα μέχρι το φθινόπωρο, κάτι που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα αντισταθμίσουν τη νέα κυκλοφορία του iPhone.
  • Μερικοί υπάλληλοι βλέπουν την προσπάθεια του τεχνολογικού γίγαντα να ξανανοίξει ως προσπάθεια κέρδους, σε αντίθεση με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
  • Η θέση της Apple στην κορυφή της τεχνολογικής ιεραρχίας του δίνει το cachet για να δημιουργήσει ένα προηγούμενο για να ανοίξει ξανά ηθικά.

Οι πελάτες ψωνίζουν στο κατάστημα Apple στο Roosevelt Field Mall στο Garden City της Νέας Υόρκης

Al Bello / Getty Images
Το σχέδιο της Apple Inc. να ανοίξει ξανά τα καταστήματα Apple που έχουν κλείσει δύο φορές, προκαλεί χιλιάδες υπαλλήλους να επανεξετάσουν τα σχέδια καραντίνας τους, παρέχοντας παράλληλα ένα παράδειγμα για μεγαλύτερους λιανοπωλητές που βασίζονται στην κοινότητα. Προκειμένου να δημιουργήσει μια αναδιάρθρωση εταιρικών προσεγγίσεων επαναλειτουργίας, η θέση της Apple στο πολιτιστικό τοπίο είναι πιθανό να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο άλλοι εργοδότες επιλέγουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών της σε μια μετα-COVID εποχή. Οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν τρόπους χειρισμού του κοινού υπό αυτές τις συνθήκες. Ορισμένοι θεώρησαν ότι έπρεπε να αποχωρήσουν από την εταιρεία για φόβους ότι θα προσβληθούν από τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, αφού τα σχέδια για επανέναρξη ανοίγουν σε μια ανοιχτή επιστολή σε ολόκληρη την εταιρεία που δημοσιεύτηκε τον Μάιο. «Απλώς έπρεπε να φύγω. Δεν μπορούσα να το αντέξω », δήλωσε η πρώην υπάλληλος της Apple Store, Nicole Turner. «Είμαι γύρω από τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς μου σε αρκετά τακτική βάση και την ανιψιά μου έξι ετών… δεν ήταν κάτι που θα μπορούσα να διακινδυνεύσω».

Πανδημικά σχέδια

Τον Μάρτιο, η Apple εκχώρησε εκ νέου χιλιάδες εργάτες λιανικής στην οικιακή εργασία με διαδικτυακή υποστήριξη και πωλήσεις, αλλά η Τέρνερ έμεινε έξω από την εξίσωση και αποφάσισε να αποχωρήσει από την έδρα της στο Τέξας. Τώρα που οι υπάλληλοι πρέπει να επιστρέψουν σε φυσικές τοποθεσίες καταστημάτων, αισθάνεται σαν να έλαβε τη σωστή απόφαση. «Υποτίθεται ότι είμαστε τα ινδικά χοιρίδια, υποθέτω.» Σύμφωνα με την Bloomberg αναφέρει, ο πολυεθνικός γίγαντας τεχνολογίας λέει στους υπαλλήλους σε περισσότερα από 120 κλειστά καταστήματα κατάλληλους τρόπους για να ανοίξει ξανά αυτό το φθινόπωρο. Τα Apple Stores αναμένεται να συνεχίσουν να ακολουθούν τις τοπικές οδηγίες και τις απαιτήσεις κοινωνικής απόστασης, καθώς και νέα εταιρικά πρότυπα που περιλαμβάνουν ελέγχους θερμοκρασίας, υποχρεωτική χρήση μάσκας και προστασία μόνο για ραντεβού. Τα καταστήματα θα μπορούσαν να είναι ανοιχτά μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Δεν έχει τελειώσει ακόμα

Σε εθνικό επίπεδο, οι αυξήσεις στις περιπτώσεις COVID-19 μπορεί να έχουν σημειώσει σοβαρή πτώση, αλλά η μάστιγα του νέου ιού παραμένει σταθερή στην αμερικανική ζωή, προκαλώντας ορισμένα πανεπιστήμια και σχολεία βαθμού να κλείσουν τις πόρτες τους λόγω ανησυχιών μόλυνσης εν μέσω πρόωρων επαναλειτουργιών. Άλλα καταστήματα λιανικής παραμένουν λειτουργικά σε περιορισμένη χωρητικότητα. Ο Ann Skeet, Ανώτερος Διευθυντής Ηγετικής Ηθικής στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου Santa Clara Markkula, προτείνει ότι η τεχνογνωσία της Silicon Valley κάνει μερικές αλλαγές για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων. Όχι μόνο θα πρέπει η Apple να επιδιώξει να επανασχεδιάσει το επιχειρηματικό μοντέλο του Apple Store, αλλά και να μεταρρυθμίσει τα πακέτα εταιρικών αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους λιανικής.

«Εάν ζητάτε από τους ανθρώπους να αναλάβουν έναν κίνδυνο μπαίνοντας στο γραφείο, πρέπει να υπάρχει μια αντισταθμιστική δύναμη όπου αναγνωρίζουμε ότι παίρνετε αυτόν τον κίνδυνο είτε μέσω βελτιωμένων παροχών, πληρωμών ή προνομίων», είπε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης . «Οι εργαζόμενοι (μερικής απασχόλησης) συνήθως δεν λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη επειδή δεν εργάζονται αρκετές ώρες, αλλά αυτή μπορεί να είναι η στιγμή να επανεξετάσουν αυτές τις θέσεις πολιτικής… Η Apple έχει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αγοραίας αξίας, ώστε να μπορούν να είναι γενναιόδωρες αυτή τη στιγμή »

Πίεση στην αγορά

Αυτά τα σχέδια επανέναρξης έρχονται στα τακούνια των νέων κυκλοφοριών gadget που έχουν προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το φθινόπωρο. Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης κερδών τον Ιούλιο, ο CFO της Apple Luca Maestri επιβεβαίωσε την κυκλοφορία του iPhone 12 που φημολογείται τον Οκτώβριο, σε αντίθεση με την παραδοσιακή πτώση του Σεπτεμβρίου. Με την πτώση να είναι η πιο πολυσύχναστη σεζόν της εταιρείας, η στρατηγική επανέναρξης θεωρείται από ορισμένους επικριτές ως μια προσπάθεια να αγνοηθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια για κέρδος. «Η Apple έχει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αγοραίας αξίας, ώστε να είναι γενναιόδωρη αυτή τη στιγμή.» Ο Τέρνερ πιστεύει ότι αυτό είναι ενδεικτικό του προβλήματος με την εταιρική δομή – το κέρδος πάνω απ ‘όλα. Ο πρώην υπάλληλος πιστεύει ότι οι «ανώτεροι υπάλληλοι» δεν εκτιμούν τους λιανικούς υπαλλήλους που παρέχουν την ουσία του κέρδους σαν να ήταν εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν πελάτες. , λέει, θεωρούνται εργαλεία για την αύξηση των περιθωρίων κέρδους της εταιρείας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Δεν επιστρέφουν καν στη δουλειά και πιστεύουν ότι είναι ωραίο να κάθονται στα φανταχτερά σπίτια τους στην Καλιφόρνια, αλλά θέλουν να πίσω και να είσαι πρόσωπο με πρόσωπο με ανθρώπους », είπε ο Turner.« Υποτίθεται ότι είμαστε τα ινδικά χοιρίδια, υποθέτω ».

Το προσωπικό της Apple υποβάλλει ερωτήσεις σχετικά με την υγεία των ατόμων που εισέρχονται στο κατάστημα της Apple στο CBD του Περθ

Will Russell / Getty Images
Η εταιρική δομή της Apple αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας των στελεχών να μοντελοποιήσουν σχέδια που θέλουν να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι χαμηλότερου επιπέδου, σύμφωνα με τον Turner. Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο. Η Skeet προτείνει ότι η ανάγνωση της κατάστασης είναι αφελής στην καλύτερη περίπτωση, αν και κατανοητή. Οι εταιρικές θέσεις διαχειρίζονται υπαλλήλους και μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό από γραφεία στο σπίτι, ενώ οι εργασίες εξυπηρέτησης πελατών με βάση την τεχνολογία απαιτούν ένα βαθμό φυσικής διαθεσιμότητας. Στο τέλος, η Skeet πιστεύει ότι καμία εταιρεία δεν είναι πιο κατάλληλη για να συναντηθεί αυτή τη στιγμή από τον όμιλο που εδρεύει στο Cupertino. Η ιστορία της εταιρείας ως καινοτόμου την καθιστά σε θέση να υπερέχει υπό τις πιέσεις του COVID-19. «Η Apple είναι γνωστή για τη σχεδιαστική της ικανότητα», δήλωσε ο Skeet, «οπότε τείνω να πιστεύω ότι αν υπάρχει μια εταιρεία που μπορεί να καταλάβει πώς να το κάνει καλά και να σχεδιάσει μια διαδικασία που θα βάζει άνετα τόσο στους πελάτες όσο και στους υπαλλήλους και θα μετριάσει τους κινδύνους… Πιστεύω ότι η Apple μπορεί να το κάνει. »