Saltar al contenido

Πώς το X-Pro3 του Fujifilm γυρίζει σαν μια φωτογραφική μηχανή ταινιών

2 de mayo de 2021

Βασικές επιλογές

  • Το X-Pro3 αισθάνεται σαν να χρησιμοποιεί φωτογραφική μηχανή.
  • Οι απίστευτες προσομοιώσεις ταινιών της Fujifilm σημαίνουν ότι σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεται να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας.
  • Ένα υβριδικό σκόπευτρο και μια κρυφή οθόνη ανάγνωσης δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία λήψης.
Τσάρλι Σόρελ / kalodiozois
Το X-Pro3 της Fujifilm είναι η καλύτερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ – γιατί μοιάζει σχεδόν με μια φωτογραφική μηχανή. Το X-Pro3 είναι μια κάμερα «mirrorless» με μοναδικό υβριδικό ηλεκτρονικό / οπτικό σκόπευτρο (EVF / OVF), ρετρό εμφάνιση κάμερας και μια οθόνη LCD που παραμένει κρυμμένη μέχρι να την διπλώσετε. Είναι επίσης το τέλειο αντίδοτο στο ψηφιακό bloat.

Τι είναι το X-Pro3;

Το X-Pro3 είναι μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με μερικές δυνατότητες:

  • Το σκόπευτρο.
  • Η κρυφή οθόνη LCD.
  • Οι καταπληκτικές προσομοιώσεις ταινιών του Fujifilm.
  • Πραγματικά κουμπιά και κανάλια.

Αυτός ο συνδυασμός δυνατοτήτων, μαζί με ένα σχέδιο που είναι τόσο υπέροχο και εύκολο στη χρήση με την κάμερα μέχρι το μάτι, κάνει το X-Pro3 υπέροχο. Το σκόπευτρο είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό. Κοιτάζετε μέσα από ένα μπλοκ από γυαλί, όπως σε ένα παλιό σχολείο point-and-shoot, αλλά με την κίνηση ενός μοχλού, γίνεται ηλεκτρονικό σκόπευτρο, με οθόνη OLED. Ένα επιπλέον μπόνους είναι ότι η κάμερα μπορεί ακόμη και να προβάλει πληροφορίες στο οπτικό σκόπευτρο. Αλλά πρώτα, λίγο για την ταινία.

Ταινία, μόνο ψηφιακή

Πρόσφατα, χρησιμοποιώ ξανά την ταινία. Ασπρόμαυρη ταινία σε ένα παλιό Nikon FE2, που αναπτύχθηκε στην κουζίνα και σαρώθηκε στο γραφείο μου. Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά, αλλά η εμπειρία είναι ακόμα καλύτερη. Όταν μεγάλωσα, δεν υπήρχε «φωτογραφική μηχανή» ή «αναλογική» φωτογραφία. Ήταν απλώς κάμερες και φωτογραφίες. Υπάρχει κάτι για τη λήψη ταινιών που κάνει τις εικόνες πολύ πιο πολύτιμες από τις ψηφιακές. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή λαμβάνετε μόνο 36 λήψεις ανά ρολό (με φιλμ 35 mm); Μήπως επειδή οι παλιές χειροκίνητες φωτογραφικές μηχανές σας επιβραδύνουν; Είναι επειδή είσαι αναγκασμένος να περιμένεις το αποτέλεσμα, αντί να το βλέπεις στην οθόνη;

Η κάμερα Fujifilm X-Pro3 με εκτεταμένο φακό.

Τσάρλι Σόρελ / kalodiozois
Πολλή συζήτηση για τη φωτογραφική ταινία είναι ρομαντική ανοησία, αλλά υπάρχει μια αναμφισβήτητη διαφορά στην εμπειρία. Νομίζω ότι έχει να κάνει με τη σύλληψη να διαχωρίζεται από οτιδήποτε άλλο. Όταν γυρίζετε, θα απορροφηθείτε από τη διαδικασία, όχι από το αποτέλεσμα, και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις σωστές ρυθμίσεις έκθεσης, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ελέγξετε μέχρι να αναπτυχθεί η ταινία. Με το οπτικό σκόπευτρο και την κρυφή οθόνη του, το X-Pro3 καταφέρνει να σας βάλει σε μια παρόμοια κατάσταση σκέψης. Θα μπορούσατε να κολλήσετε πάνω από την οθόνη οποιασδήποτε άλλης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, αλλά η σειρά X-Pro έχει σχεδιαστεί για χρήση στο μάτι σας, με κουμπιά και καντράν αντί για μενού. Ωστόσο, έχετε όλες τις σύγχρονες ανέσεις της ψηφιακής: εξαιρετικά γρήγορη αυτόματη εστίαση, ανίχνευση προσώπου και μια προεπισκόπηση ζωντανής έκθεσης και μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε τους παλιούς σας φακούς DSLR και φιλμ SLR στο X-Pro3 με έναν φτηνό προσαρμογέα.

JPGs aka Films

Το άλλο μέρος αυτού του καταπληκτικού πακέτου είναι οι προσομοιώσεις ταινιών του Fujifilm. Ο Φούτζι έχει χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία από δεκαετίες δημιουργίας ταινιών σε αυτές τις προσομοιώσεις. Ορισμένα βασίζονται σε πραγματικά αποθέματα ταινιών, άλλα είναι πιο υποβλητικά. Η Acros, για παράδειγμα, μιμείται την ταινία B&W Acros της Fujifilm. Ανταποκρίνεται στο χρώμα και το φως με παρόμοιο τρόπο, και έχει ακόμη κόκκους. Ναι, σιτάρι. Ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά το Fujifilm παίρνει ψηφιακό θόρυβο και αντί να προσπαθεί να το αφαιρέσει, το επεξεργάζεται για να μοιάζει με υπέροχο κόκκο φιλμ. Φαίνεται φανταστικό. Στην πραγματικότητα, δημιουργεί τις καλύτερες φωτογραφίες B&W που έχω δει ψηφιακά. Ο κόκκος ποικίλλει ανάλογα με το ISO που έχετε ορίσει. Μπορείτε εύκολα να κάνετε εναλλαγή μεταξύ προσομοιώσεων ταινιών με ειδικό κουμπί και μπορείτε να προσαρμόσετε βαθιά την εμφάνισή τους. Οι προσομοιώσεις ταινιών λειτουργούν μόνο σε JPG, αν και η κάμερα μπορεί επίσης να τραβήξει RAW και μπορείτε να εφαρμόσετε τις προσομοιώσεις αργότερα. Μου αρέσει να επιλέγω ένα sim ταινία και να το χρησιμοποιώ για λίγο, όπως και να φορτώσω μια πραγματική ταινία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξερευνήσετε την εμφάνιση της ταινίας, αντί να παραλύσετε τον εαυτό σας με επιλογές.

Ροζ λουλούδια σε πράσινο βάζο, που λαμβάνονται με το Fujifilm X-Pro3, χρησιμοποιώντας προσομοίωση ταινίας.

Τσάρλι Σόρελ / kalodiozois
Τα JPG από την κάμερα είναι τόσο καλά που σπάνια τα επεξεργάζομαι και αποθηκεύω μόνο αρχεία RAW στη δεύτερη κάρτα SD, ως αντίγραφο ασφαλείας. Η φωτογραφία των λουλουδιών που βλέπετε τραβήχτηκε με την κλασική προσομοίωση Chrome, απευθείας από την κάμερα.

Μιλώντας για επιλογές

Υπάρχουν φαινομενικά ατελείωτοι τρόποι προσαρμογής του X-Pro3, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των ρυθμίσεων για όλα τα κουμπιά. Είναι μια αποθαρρυντική εργασία, ακόμη και για έναν σπασίκλα που λατρεύει να διαβάζει εγχειρίδια και να προσαρμόζει τα πράγματα. Τα καλά νέα είναι ότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις είναι εξαιρετικές. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη λήψη και, στη συνέχεια, να προσαρμόσετε τα πράγματα καθώς πηγαίνετε. Εάν επιλέξετε τη βαθιά κατάδυση, μόλις ρυθμιστείτε, μπορείτε σχεδόν να κάνετε τα πάντα με κλήσεις ή με γρήγορα μενού που ενεργοποιούνται από κουμπιά.

Ωστόσο, αυτή η οθόνη

Όταν το X-Pro3 κυκλοφόρησε στα τέλη του 2019, τα φόρουμ φωτογραφικών μηχανών ξεκίνησαν να ξεχωρίζουν για την οθόνη. Ανθρωποι μισητός το. Σύμφωνα με αυτούς, κάθε κάμερα θα πρέπει ποτέ να έχει μια οθόνη που βλέπει προς τα έξω. Μην πειράζετε το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να αγοράσουν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο, ούτε ότι ορισμένοι φωτογράφοι μπορεί να το προτιμούν. Μου αρέσει αυτή η περίεργη σχεδιαστική απόφαση. Σπάνια χρησιμοποιώ την οθόνη κατά τη λήψη και στο X-Pro3 παραμένει κλειστή και προστατευμένη. Υπάρχει ακόμη και ένα μικρό τετράγωνο πάνελ LCD χωρίς οπίσθιο φωτισμό, το οποίο σας δείχνει την τρέχουσα ρύθμισή σας, ακόμα και όταν η κάμερα είναι απενεργοποιημένη. Βρίσκω αυτόν τον τρόπο πιο χρήσιμο.

Πίσω όψη της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής Fujifilm X-Pro3.

Τσάρλι Σόρελ / kalodiozois
Όταν χρειάζεστε την οθόνη, είναι φανταστικό. Φωτεινό, υψηλής ανάλυσης και ακόμη και άγγιγμα. Μπορείτε να πατήσετε για εστίαση, όπως ένα τηλέφωνο, αν θέλετε. Αυτό με φέρνει σε τελικό σημείο. Για χρόνια, ήμουν ανυπόμονος για κάμερες DSLR, αυτές με άμεση θέα μέσω του φακού μέσω καθρέφτη. Αγαπώ ακόμα, αλλά αυτές οι κάμερες χωρίς καθρέφτη έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Όπως και η κάμερα του τηλεφώνου σας, σας δείχνουν την ακριβή εικόνα που θα τραβήξετε, προτού την τραβήξετε. Σε ένα DSLR, μπορείτε να κάνετε μια καλή εκτίμηση της έκθεσης που χρειάζεστε, αλλά για να το ελέγξετε, πρέπει να κοιτάξετε την οθόνη. Αυτή είναι μια λεπτή αλλά τεράστια διαφορά. Με το υβριδικό εύρημα του X-Pro3, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το EVF για να ρυθμίσετε την έκθεση και να δείτε πώς θα φαίνεται η εικόνα με το επιλεγμένο φιλμ σας και να μεταβείτε αμέσως στο OVF για να τραβήξετε τη φωτογραφία.