Saltar al contenido

Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τις ενημερώσεις των Windows & Patch Tuesday

4 de junio de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Είναι λογικό να έχουμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το Windows Update και το Patch Tuesday, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση αυτού του ιστότοπου. Έτσι, αντί να προσπαθούμε να απαντάμε σε όλους μεμονωμένα κάθε φορά που εμφανίζονται, εδώ είναι μια πολύ μεγάλη σελίδα ερωτήσεων και απαντήσεων που πρέπει να βοηθήσει.

Πόσο συχνά ελέγχει το Windows Update για νέες ενημερώσεις;

Μπορείτε πάντα να ελέγχετε για ενημερώσεις με μη αυτόματο τρόπο μέσω του Windows Update, αλλά συμβαίνει αυτόματα κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, το Windows Update ελέγχει για ενημερώσεις τυχαία, κάθε 17 έως 22 ώρες. Γιατί τυχαία; Η Microsoft συνειδητοποίησε ότι εκατομμύρια υπολογιστές που ελέγχουν για ενημερώσεις ταυτόχρονα μπορεί απλώς να μειώσουν τους διακομιστές τους. Η εξάπλωση των ελέγχων για μια χρονική περίοδο συμβάλλει στην αποτροπή αυτού του γεγονότος.

Είναι απαραίτητες οι ενημερώσεις που εμφανίζονται στο Windows Update;

Εξαρτάται από το είδος της ενημέρωσης για την οποία μιλάτε και τι εννοείτε απαραίτητη. Απαιτείται η λειτουργία των Windows; Όχι, όχι συνήθως. Απαραίτητο για να αποτρέψετε τους μη εξουσιοδοτημένους χρήστες από την εκμετάλλευση ελαττωμάτων στο λογισμικό της Microsoft για πρόσβαση στον υπολογιστή σας; Ναι, συνήθως. Οι ενημερώσεις που, στους περισσότερους υπολογιστές, εγκαθίστανται αυτόματα, πολλές φορές στο Patch Tuesday, είναι επιδιορθώσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και έχουν σχεδιαστεί για να συνδέουν τρύπες ασφαλείας που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Αυτά πρέπει να εγκατασταθούν εάν θέλετε να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας ασφαλή από εισβολή. Οι ενημερώσεις που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια συνήθως επιδιορθώνουν προβλήματα με ή ενεργοποιούν νέες δυνατότητες σε Windows και άλλο λογισμικό της Microsoft. Ξεκινώντας από τα Windows 10, απαιτείται ενημέρωση. Ναι, μπορείτε να αλλάξετε αυτήν ή αυτήν τη ρύθμιση για να τις απενεργοποιήσετε λίγο, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να τους αποτρέψετε από την εγκατάσταση. Πριν από τα Windows 10, ωστόσο, θα μπορούσατε να επιλέξετε να μην εγκαταστήσετε καθόλου ενημερώσεις, αλλά σίγουρα δεν σας προτείνουμε να το κάνετε αυτό.

Ποιος θα ήθελε να εισέλθει στον υπολογιστή μου; Δεν έχω τίποτα που θα μπορούσε να θέλει κανείς.

Όχι, πιθανότατα δεν έχετε κωδικούς εκτόξευσης πυραύλων, αντίγραφο του αλγορίθμου αναζήτησης της Google ή μυστικό σενάριο Star Wars, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πληροφορίες σας ή ο πραγματικός υπολογιστής σας δεν είναι χρήσιμες για κάποιον με κακόβουλη πρόθεση. Ακόμα κι αν ποτέ δεν έχετε αποθηκεύσει ή πληκτρολογήσει τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου κ.λπ. στον υπολογιστή σας – όλα αυτά θα ήταν άμεσα πολύτιμα για έναν κλέφτη – υπάρχουν πολλά που θέλουν σε κανέναν υπολογιστής συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Η παραβίαση του email σας, για παράδειγμα, δίνει σε έναν spammer ή κακόβουλο δημιουργό πρόσβαση σε δυνητικά χιλιάδες διευθύνσεις email. Φανταστείτε εάν ένα ανοιχτό ζήτημα ασφαλείας επέτρεπε σε κάποιον να σαρώνει τρύπες με αρκετή πρόσβαση στον υπολογιστή σας για να εγκαταστήσει ένα πληκτρολόγιο. Αυτό θα έδινε στο άτομο στο τέλος λήψης πρόσβαση σε όλα όσα πληκτρολογείτε ποτέ στο πληκτρολόγιό σας. Συχνά, ο ίδιος ένας υπολογιστής είναι εξίσου πολύτιμος με τις πληροφορίες που περιέχει. Εάν ένας χάκερ μπορεί να εγκαταστήσει σιωπηλά ένα συγκεκριμένο είδος προγράμματος στον υπολογιστή σας, θα μπορούσατε να γίνετε ένας ακόμη υπολογιστής μεταξύ εκατομμυρίων άλλων υπολογιστών drone, κάνοντας την προσφορά του ηγέτη τους. Αυτό, που συνήθως ονομάζεται επίθεση DDoS, είναι συχνά το πώς καταργούνται οι ιστότοποι επιχειρήσεων και κυβερνήσεων υψηλού προφίλ. Έτσι, ενώ μπορεί να είναι ενοχλητικό να εγκαταστήσετε ένα σωρό ενημερώσεων μία φορά το μήνα, είναι πραγματικά σημαντικό να το κάνετε. Ευτυχώς, ακόμη και αυτή η ενόχληση μία φορά το μήνα τελειώνει. Ξεκινώντας με τα Windows 10, οι ενημερώσεις εγκαθίστανται πολύ πιο συχνά από ό, τι στο Patch Tuesday και συνήθως με πολύ λιγότερα προβλήματα.

Γιατί η Microsoft δεν έκανε τα Windows και το άλλο λογισμικό της πιο ασφαλές;

Θα μπορούσατε σίγουρα να υποστηρίξετε ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει καλύτερη δουλειά. Συμφωνούμε να συμφωνήσουμε μαζί σας. Αναμφίβολα θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια στην ασφάλεια κατά την ανάπτυξη λογισμικού. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει – σίγουρα υπάρχει – αλλά περισσότερα σε αυτήν την περίπτωση πιθανώς είναι καλύτερα. Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει επίσης να σημειωθεί είναι ότι όλα τα κακόβουλα μάτια βρίσκονται στα Windows. Είναι ένας τεράστιος αριθμός υπολογιστών στον κόσμο. Όταν ένας χάκερ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάτι, το μεγαλύτερο χτύπημα για τα χρήματα του είναι τα Windows. Με άλλα λόγια, τα Windows υπόκεινται σε πολύ μεγαλύτερο έλεγχο από άλλα λειτουργικά συστήματα. Ωστόσο, εκτός εάν σκέφτεστε να εγκαταστήσετε κάτι διαφορετικό από τα Windows ως λειτουργικό σας σύστημα, αυτή η συζήτηση δεν είναι πραγματικά πολύτιμη. Είναι πραγματικά καλά νέα όταν διορθώνεται ένα ζήτημα ασφαλείας και αυτός είναι πιθανώς ένας καλύτερος τρόπος για να δείτε τον μερικές φορές μεγάλο αριθμό ενημερώσεων που βλέπετε.

Οι ενημερώσεις που μόλις εγκαταστάθηκαν χρειάζονται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν ή να διαμορφωθούν. Τι να κάνω?

Πολλές ενημερώσεις κάνουν την πραγματική τους εγκατάσταση ή οριστικοποίηση καθώς ο υπολογιστής σας τερματίζεται ή ξεκινά. Αν και δεν είναι πολύ κοινό, μερικές φορές τα Windows θα παγώσουν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει εντελώς αυτόν τον οδηγό αντιμετώπισης προβλημάτων, αλλά υπάρχει ένα πράγμα που θέλουμε να αναφέρουμε εδώ σχετικά με αυτό: μην φρικάρεις. Μην επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας κατά την εκκίνηση, εάν διαρκεί ένα λεπτό περισσότερο από ό, τι έχετε συνηθίσει – μπορεί να καταλήξετε να επιδεινώσετε την κατάσταση.

Οι ενημερώσεις του Patch Tuesday μόλις εγκαταστάθηκαν και τώρα ο υπολογιστής μου δεν λειτουργεί σωστά! Τώρα τι?

Έχετε πολλές επιλογές, όπως αναίρεση των ενημερώσεων, εκτέλεση ορισμένων διαδικασιών επιδιόρθωσης και πολλές άλλες.

Δοκιμάζει η Microsoft αυτές τις ενημερώσεις προτού τις προωθήσει;

Φυσικά, το κάνουν. Όταν μια ενημέρωση των Windows προκαλεί πρόβλημα, πιθανότατα οφείλεται σε λογισμικό ή πρόγραμμα οδήγησης που έχει προβλήματα με την ενημέρωση και όχι από την ίδια την ενημέρωση. Δυστυχώς, υπάρχει ένας άπειρος αριθμός διαμορφώσεων υλικού και λογισμικού που θα μπορούσαν να υπάρχουν σε έναν υπολογιστή με Windows. Η δοκιμή όλων των πιθανών συστημάτων υπολογιστών θα ήταν αδύνατη.

Γιατί η Microsoft δεν έχει διορθώσει το πρόβλημα που προκάλεσε η ενημέρωσή τους στον υπολογιστή μου;

Πιθανώς επειδή δεν ήταν σφάλμα της Microsoft. Οχι ακριβώς. Είναι αλήθεια ότι η ενημέρωση προήλθε από τη Microsoft. Είναι αλήθεια ότι ο υπολογιστής σας υπέστη κάποια κακή επίπτωση λόγω της ενημέρωσης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ενημέρωση είχε από μόνη της οποιοδήποτε πρόβλημα. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο υπολογιστές χρησιμοποιούν Windows στον κόσμο. Εάν ένα έμπλαστρο προκάλεσε ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα, θα το έχετε ακούσει για τις εθνικές, και μάλιστα ακόμη και τις τοπικές σας ειδήσεις. Όπως αναφέραμε στην απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, η πραγματική αιτία του προβλήματος είναι πιθανώς ένα πρόγραμμα οδήγησης ή λογισμικού με ανεπαρκή ανάπτυξη στον υπολογιστή σας.

Πάντα φαίνεται ότι έχω προβλήματα με τις ενημερώσεις των Windows. Υπάρχει κάποιος τρόπος για να τους αποτρέψω από την πρόκληση προβλημάτων;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, τόσο για να αποτρέψετε την εμφάνιση ενός προβλήματος όσο και για την προετοιμασία σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

Μπορώ να σταματήσω την αυτόματη εγκατάσταση ενημερώσεων ή να απενεργοποιήσω πλήρως το Windows Update;

Ναι, αλλά μόνο εάν χρησιμοποιείτε μια έκδοση των Windows πριν από τα Windows 10, καθώς αυτό το λειτουργικό σύστημα δεν σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε πλήρως τις ενημερώσεις. Παρόλο που δεν συνιστούμε να απενεργοποιήσετε πλήρως το Windows Update, είναι απολύτως λογικό να «απενεργοποιήσετε το καντράν» λίγο εάν θέλετε λίγο περισσότερο έλεγχο στη διαδικασία ενημέρωσης.