Saltar al contenido

Συστήματα ανίχνευσης και προειδοποίησης τυφλών σημείων αποκωδικοποίησης

29 de mayo de 2021

Τα τυφλά σημεία είναι περιοχές έξω από ένα όχημα που ο οδηγός δεν μπορεί να δει. Οι κολόνες των παραθύρων, τα προσκέφαλα, οι επιβάτες και άλλα εμπόδια μπορούν όλα να εμποδίσουν την άποψη του οδηγού, δημιουργώντας τυφλά σημεία. Οι ειδικοί καθρέφτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή την εξάλειψη των τυφλών σημείων και τα συστήματα ανίχνευσης τυφλών σημείων χρησιμοποιούν τεχνολογία για να παρέχουν προειδοποίηση κάθε φορά που ένα όχημα, πεζό ή άλλο αντικείμενο εισέρχεται σε τυφλό σημείο.

Τι προκαλεί τυφλά σημεία στα αυτοκίνητα;

Κάθε μέρος ενός αυτοκινήτου που δεν είναι γυαλί μπορεί να δημιουργήσει ένα τυφλό σημείο. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα με μεγαλύτερες κολόνες παραθύρων έχουν μεγαλύτερα τυφλά σημεία και οχήματα με μικρότερα παράθυρα οπίσθιας όψης έχουν μεγαλύτερα τυφλά σημεία. Τόσο το φορτίο όσο και οι ίδιοι οι επιβάτες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν τυφλά σημεία. Τα τυφλά σημεία επεκτείνονται καθώς κινούνται πιο μακριά από το όχημα. Σε ακόμη και μέτριες αποστάσεις, ένα τυφλό σημείο που προκαλείται από μια κολόνα Α μπορεί να κρύψει μεγάλα αντικείμενα όπως αυτοκίνητα και ανθρώπους. Ένας άλλος τύπος τυφλού σημείου υπάρχει στο διάστημα μεταξύ της περιφερειακής όρασης του οδηγού και της περιοχής που αντανακλάται από τους πλευρικούς και πίσω καθρέφτες. Αυτός ο τύπος τυφλού σημείου μπορεί να καταπιεί ολόκληρα οχήματα, γι ‘αυτό είναι επικίνδυνο να αλλάζετε λωρίδες χωρίς να κοιτάτε αριστερά ή δεξιά.

Πώς μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στην αφαίρεση τυφλών σημείων;

Οι καθρέφτες μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση των τυφλών σημείων πίσω από τον οδηγό, αλλά εξακολουθούν να αφήνουν κρυμμένες περιοχές κατά μήκος των πλευρών του οχήματος. Η προσθήκη ενός κυρτού τυφλού καθρέφτη μπορεί να επιτρέψει στον οδηγό να δει αντικείμενα που εμπίπτουν σε αυτούς τους χώρους, αλλά επειδή οι καθρέφτες παραμορφώνονται καθιστούν δύσκολη την εκτίμηση των αποστάσεων. Σε ορισμένες δικαιοδοσίες είναι ακόμη παράνομο να εγκαταστήσετε έναν καθρέφτη τυφλού σημείου.

Ένας καθρέφτης τυφλού σημείου είναι μια λύση χαμηλής τεχνολογίας στο πρόβλημα, αλλά δεν εξαλείφουν πάντα αρκετό από το τυφλό σημείο για να κάνουν τη διαφορά.
Robert Couse-Baker

Τα συστήματα ανίχνευσης τυφλών σημείων χρησιμοποιούν μια ποικιλία αισθητήρων και καμερών για να παρέχουν στον οδηγό πληροφορίες σχετικά με αντικείμενα που βρίσκονται εκτός του οπτικού πεδίου. Οι κάμερες μπορούν να παρέχουν απόψεις και από τις δύο πλευρές ενός οχήματος, επιτρέποντας στους οδηγούς να επαληθεύουν ότι το τυφλό σημείο είναι καθαρό. Οι κάμερες οπισθοπορείας μπορούν να είναι χρήσιμες κατά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ή την παράλληλη στάθμευση.

Ένα διάγραμμα που δείχνει πώς λειτουργεί η ανίχνευση τυφλών σημείων.

Σωσίβιο
Άλλα συστήματα χρησιμοποιούν αισθητήρες για να ανιχνεύουν την παρουσία αντικειμένων, όπως αυτοκίνητα και άτομα, και ότι οι πληροφορίες μπορούν να παρουσιαστούν στον οδηγό με διάφορους τρόπους. Ορισμένα συστήματα ανίχνευσης τυφλών σημείων είναι σε θέση να πουν τη διαφορά μεταξύ ενός μεγάλου αντικειμένου όπως ένα αυτοκίνητο και των μικρότερων αντικειμένων όπως ένα άτομο. Απλώς προειδοποιούν τον οδηγό ότι υπάρχει αυτοκίνητο ή πεζός που βρίσκεται σε τυφλό σημείο. Ορισμένα συστήματα χρησιμοποιούν μια ηχητική ειδοποίηση και άλλα εμφανίζουν μια απλή προειδοποίηση στη γωνία της πίσω όψης ή του πλευρικού καθρέφτη.

Ποια αυτοκίνητα έχουν ανίχνευση τυφλών σημείων;

Λόγω της αυξανόμενης εστίασης στα προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού (ADAS), υπάρχουν διάφοροι αυτοκινητοβιομηχανίες που προσφέρουν κάποιο είδος ανίχνευσης τυφλών σημείων. Η Volvo και η Ford χρησιμοποιούν και τα δύο ένα σύστημα βασισμένο σε αισθητήρες που παρέχει στον οδηγό μια προειδοποίηση εάν ένα όχημα εισέλθει σε τυφλό σημείο. Η Mercedes, η Nissan, η Chrysler και πολλές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν επίσης τα δικά τους συστήματα προειδοποίησης, παρακολούθησης ή ειδοποίησης με τυφλά σημεία.

κουμπί ανίχνευσης τυφλών σημείων και προειδοποίησης

Marin Tomas / Getty
Ορισμένα οχήματα διαθέτουν σύστημα παρέμβασης τυφλού σημείου, όπως αυτό που βρίσκεται στη σειρά Infiniti M. Εκτός από την προειδοποίηση του οδηγού όταν υπάρχει όχημα σε τυφλό σημείο, το σύστημα παρέμβασης παρέχει αντίσταση στο τιμόνι εάν ο οδηγός προσπαθήσει να στρέψει ή να μετατραπεί σε τυφλό σημείο. Υπάρχουν επίσης πολλά προϊόντα μετά την αγορά που μπορούν να προσθέσουν ανίχνευση τυφλών σημείων σε σχεδόν οποιοδήποτε όχημα. Αυτά τα συστήματα μπορούν να βασίζονται σε κάμερα ή αισθητήρα και ποικίλλουν στην πολυπλοκότητα από το ένα προϊόν στο άλλο.

Λειτουργεί πραγματικά η ανίχνευση τυφλών σημείων;

Υπάρχουν σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με το εάν τα συστήματα ανίχνευσης τυφλών σημείων οδηγούν σε λιγότερα ατυχήματα. Μια μελέτη από το NHTSA διαπίστωσε ότι ορισμένα συστήματα ανίχνευσης τυφλών σημείων δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν την κίνηση που κινείται αργά προς την ίδια κατεύθυνση με το όχημα δοκιμής. Η κοινή λογική δείχνει ότι η τεχνολογία ανίχνευσης τυφλών σημείων μπορεί να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν ατυχήματα, αλλά τα πραγματικά δεδομένα δεν ανταποκρίνονται πάντα στις προσδοκίες. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το HDLI, τα συστήματα προειδοποίησης αναχώρησης λωρίδας συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο αριθμό ασφαλιστικών απαιτήσεων. Έχοντας αυτό κατά νου, εάν έχετε ένα από αυτά τα συστήματα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ μπορούν να σας βοηθήσουν να σας ειδοποιήσουν για πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσατε να δείτε, δεν υπάρχει υποκατάστατο για καλή κατάσταση και χωρική συνειδητοποίηση.