Saltar al contenido

Ταινίες που έφεραν επανάσταση στα γραφικά υπολογιστών

27 de mayo de 2021

Αυτές τις μέρες, οι θεαματικές αλληλουχίες εφέ που δημιουργούνται από υπολογιστή είναι συνηθισμένες σε όλα, από ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού έως τηλεόραση, παιχνίδια, ακόμη και εμπορικές διαφημίσεις. Αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα – προτού τα γραφικά τρισδιάστατων υπολογιστών γίνουν ο κανόνας, ο κόσμος ήταν ένα ελαφρώς πιο θαμπό μέρος. Οι εξωγήινοι ήταν κατασκευασμένοι από πλαστικό αντί pixel. Ο Σούπερμαν χρειάζεται καλώδια για να πετάξει. Τα κινούμενα σχέδια δημιουργήθηκαν με μολύβια και πινέλα. Μας άρεσε ο παλιός τρόπος – υπάρχουν μερικά εκπληκτικά παραδείγματα «πρακτικών» οπτικών εφέ στην ιστορία της ταινίας. Πόλεμος των άστρων, 2001: Μια Διαστημική Οδύσσεια, Blade Runner. Χέκ, ακόμη Ημέρα ανεξαρτησίας χρησιμοποιημένα φυσικά μοντέλα για πολλές λήψεις.
Μας αρέσει περισσότερο ο νέος τρόπος. Τα blockbusters φαίνονται καλύτερα από ποτέ χάρη σε έναν ταλαντούχο στρατό τρισδιάστατων μοντελιστών, εμψυχωτών, τεχνικών καθισμάτων και αποθηκών γεμάτων υπολογιστών που κάνουν τα μαθηματικά. Αυτή είναι η λίστα των δέκα ταινιών που έφεραν επανάσταση στον τρόπο που σκεφτόμαστε τα οπτικά εφέ στην ταινία. Από Τρόν στον Τιτανικό, κάθε μία από αυτές τις ταινίες πήρε αυτό που νομίζαμε ότι ήταν δυνατό και μας έδωσε κάτι περισσότερο.

Tron (1982)

Walt Disney Productions
Τρόν δεν ήταν μια απίστευτα επιτυχημένη ταινία, ούτε ήταν μια εξαιρετικά υπέροχη ταινία. Υπάρχουν πολύ καλύτερα παραδείγματα επιστημονικής φαντασίας που βγαίνουν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 -εκ, το 1982 μόνο Τρόν ανταγωνιζόταν με κλασικά είδη Blade Runner και ΕΤ

Αλλά είναι αξιοσημείωτο και έχει τη μεγάλη διάκριση ότι είναι η πρώτη ταινία που διαθέτει οπτικά εφέ που δημιουργούνται από υπολογιστή σε οποιοδήποτε αξιοσημείωτο βαθμό. Tron Το κεντρικό τεμάχιο είναι μια απίστευτα μοναδική απεικόνιση του «πλέγματος», ενός λογισμικού που δημιουργείται από υπολογιστή που αντιπροσωπεύει τις εσωτερικές λειτουργίες ενός λειτουργικού συστήματος. Η ταινία δεν έχει ωριμάσει ιδιαίτερα καλά, ειδικά σε σύγκριση με τον ορίζοντα του Λος Άντζελες που δημιουργήθηκε Blade Runner (το οποίο φαίνεται αριστοτεχνικό μέχρι και σήμερα). Αλλά όταν σκεφτείτε το γεγονός ότι υπάρχει σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία μεταξύ αυτής της ταινίας και της επόμενης στη λίστα, τα χρονολογημένα γραφικά συγχωρούνται εύκολα. Οποιοσδήποτε θαυμαστής τρισδιάστατων γραφικών υπολογιστών πρέπει να δει Τρόν τουλάχιστον μία φορά, αν μόνο για μια ματιά στις ταπεινές αρχές του κλάδου. Με ενδιαφέρο, Τρόν αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό για το Visual Effects Oscar του 1982, επειδή τα εφέ με τη βοήθεια υπολογιστή θεωρήθηκαν εξαπάτηση. Αγαπήστε το ή μισείτε, δεν μπορείτε να υποστηρίξετε ότι δεν ήταν καινοτόμο.

  • Πρώτα: Πρώτη αξιοσημείωτη χρήση γραφικών υπολογιστών σε μια ταινία μεγάλου μήκους.
  • Άνοιξε το δρόμο για: Ο τελευταίος Starfighter (1984), Transformers: Η ταινία (1986), και φυσικά Avatar (2010).

Εξολοθρευτής 2: Ημέρα της Κρίσης (1991)

Terminator 2: Αφίσα ημέρας κρίσης

TriStar
Εξολοθρευτής 2 είναι μια από τις ορόσημες ταινίες που βοήθησαν στο άνοιγμα των πυλών, επιτρέποντας τελικά στη βιομηχανία γραφικών τρισδιάστατων υπολογιστών να γίνει αυτό που είναι σήμερα.

Ημέρα της κρίσης χαρακτήρισε τον πρώτο υπολογιστή που δημιουργήθηκε κύριος χαρακτήρας που εμφανίστηκε ποτέ σε μια ταινία, το τρομερό T-1000. Αλλά η ομάδα του James Cameron δεν σταμάτησε εκεί. Όχι μόνο εμφανίστηκε ο ψηφιακός εξολοθρευτής – μεταμορφώθηκε, αναζωογόνησε μέρη του σώματος και μετατράπηκε ακόμη και σε υδράργυρο, σαν υδράργυρο, που διαρρέει μικρές ρωγμές και διαβεβαίωσε τους πρωταγωνιστές της ταινίας ότι δεν ήταν ασφαλείς οπουδήποτε.

Τελειωτής ήταν θρυλικό. Είναι εύκολα η πρώτη ή δεύτερη καλύτερη ταινία από έναν από τους μεγαλύτερους καινοτόμους του Χόλιγουντ, και αυτό που είναι ακόμα καλύτερο είναι ότι σε αντίθεση με αυτό Τρόν, αυτή η ταινία φαίνεται ακόμα πολύ καλή. Όσον αφορά τα σύγχρονα οπτικά εφέ, υπάρχουν όλα όσα συνέβησαν πριν Εξολοθρευτής 2, και ό, τι συνέβη μετά από αυτό.

  • Πρώτα: Πρώτη εκτεταμένη χρήση γραφικών υπολογιστών σε κύριο χαρακτήρα.
  • Άνοιξε το δρόμο για: Σχεδόν όλα όσα ακολούθησαν.

Jurassic Park (1993)

Θεατρική αφίσα Jurassic Park

Καθολικές εικόνες
Παρόλο Το Jurassic Park’s Τα οπτικά εφέ ήταν σε μεγάλο βαθμό animatronic, για περίπου 14 λεπτά, το κοινό αντιμετωπίστηκε με την πρώτη εμφάνιση από φωτορεαλιστικά, πλήρως δημιουργημένα από υπολογιστή πλάσματα σε μια ταινία μεγάλου μήκους – και τι ήταν 14 λεπτά! Ακόμα και δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, εξακολουθώ να νιώθω ρίγη για τους δύο Velociraptors που παρακολουθούν τα παιδιά μέσα από μια εγκαταλελειμμένη κουζίνα – ήταν ταυτόχρονα τρομακτικό και μαγευτικό βλέποντας τους δύο δεινόσαυρους να κάνουν πράγματα που ένας από τους animatronics του Stan Winston δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει. Στο τέλος, το T-Rex του Winston έκανε μεσημεριανό γεύμα από τα δύο Raptors, αλλά ο κύριος των πρακτικών εφέ εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τα γραφικά υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν στο Τζουράσικ Παρκ ότι πήγε στο co-found εφέ στούντιο Digital Domain με τον James Cameron. Σαν Εξολοθρευτής 2, Jurassic Park ήταν ένα σημείο καμπής στα γραφικά υπολογιστών επειδή άρχισε να ανοίγει τα μάτια των σκηνοθετών στις δυνατότητες του CG, προκαλώντας πολλούς κινηματογραφιστές να επανεξετάσουν έργα που προηγουμένως θεωρούνταν αδύνατο να κινηματογραφηθούν.

  • Πρώτα: Πρώτα πλήρως κινούμενα φωτορεαλικά πλάσματα σε μια ταινία μεγάλου μήκους.
  • Άνοιξε το δρόμο για: Τζουμάντζι (1995), Καρδιά Δράκου (1996), μωρό (1995) που αξίζει μια αξιόλογη αναφορά από μόνη της.

Toy Story (1995)

Θεατρική αφίσα Toy Story

Walt Disney Productions
Αυτή μπορεί να είναι η πιο σημαντική ταινία σε ολόκληρη τη λίστα. Σκεφτείτε τη βιομηχανία κινουμένων σχεδίων πριν και μετά Η ιστορία των παιχνιδιών – Υπάρχει πιθανότητα τα πράγματα να είναι όπως είναι σήμερα, αν δεν υπήρχε αυτή η ταινία; Το τρισδιάστατο animation υπολογιστών σίγουρα θα είχε πιάσει τελικά, αλλά ο John Lasseter & Co. μπήκε στη σκηνή με μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, προκαλώντας στο κοινό και δείχνοντας στον κόσμο τι ήταν δυνατό με τη βοήθεια του animation υπολογιστών. Το Toy Story’s η απίστευτη επιτυχία προκάλεσε μια τελική φρενίτιδα 3D animation που δεν μειώθηκε ποτέ. Η μορφή παραμένει τόσο δημοφιλής σήμερα όσο ήταν πριν από δέκα χρόνια και δεν φαίνεται να χάνει ατμό. Θα ήταν αρκετό για Η ιστορία των παιχνιδιών να έχει στηριχτεί στις τεχνικές επιτυχίες του, αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος Pixar. Ξεκινώντας μια σειρά από κρίσιμες και εμπορικές επιτυχίες, Η ιστορία των παιχνιδιών εδραιώθηκε η Pixar ως ένας από τους κορυφαίους αφηγητές του κλάδου και ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία των πιο πεντακάθαρων κομματιών που έχουν παρουσιαστεί ποτέ από ένα σύγχρονο στούντιο.

  • Πρώτα: Πρώτη ταινία με πλήρη κίνηση με τρισδιάστατα γραφικά υπολογιστών.
  • Άνοιξε το δρόμο για: Αντς (1998), Η ζωή ενός εντόμου (1998) (2001), ολόκληρος ο κανόνας Pixar / Dreamworks.

Τιτανικός (1997)

Τιτανική αφίσα

Paramount Εικόνες
Σχεδόν έφυγα Τιτανικός εκτός λίστας από το φόβο ότι θα δώσει στον Τζέιμς Κάμερον πολύ χρόνο στο προσκήνιο. Σκεφτόμουν Η τέλεια καταιγίδα θα ήταν μια ενδιαφέρουσα επιλογή γιατί οι προσομοιώσεις φωτορεατικών υγρών που παρουσίαζε ήταν αρκετά πρωτοποριακές για την ώρα. Αλλά τότε θυμήθηκα την τελευταία μισή ώρα Τιτανικός. Το κατάστρωμα ανεβαίνει, το πλοίο βιδώνει όρθια, πετώντας εκατοντάδες επιβάτες που παράγονται από υπολογιστή στον παγωμένο Ατλαντικό. Εκατοντάδες περισσότερα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ψηφιακή απόδοση, προσκολλώνται στα κιγκλιδώματα καθώς αντιμετωπίζουμε μια εναέρια θέα που κοιτάζει κάτω από το μήκος του κακού πλοίου καθώς βυθίζεται προς τη θάλασσα. Αυτή η σκηνή δεν ήταν απλώς αιχμή – ήταν εικονική. Περισσότεροι άνθρωποι είδαν Τιτανικός από οποιαδήποτε άλλη ταινία στην ιστορία, και παρόλο που το ρεκόρ του box office έχει σταματήσει, Τιτανικός Οι πωλήσεις εισιτηρίων πρώτης εκτέλεσης δεν έχουν καν προσεγγιστεί. Η τέλεια καταιγίδα μπορεί να είχε μια πιο προηγμένη προσομοίωση ωκεανού, αλλά υπήρχε νερό CG Τιτανικός κι εγώ – τρία χρόνια νωρίτερα, σας θυμάστε.

  • Πρώτα: Πρώτη ταινία με σημαντικό αριθμό «έξτρα» CG – πολλές ευρείες λήψεις περιείχαν δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες ψηφιακούς ηθοποιούς, ανοίγοντας νέο έδαφος στην προσομοίωση πλήθους.
  • Άνοιξε το δρόμο για: Η τέλεια καταιγίδα (2000)