Saltar al contenido

Τα μοντέλα iPhone 13 ενδέχεται να έχουν σταθεροποίηση εικόνας στο σώμα

23 de abril de 2021

Βασικές επιλογές

  • Όλη η σειρά iPhone 13 θα έχει έναν σταθεροποιημένο αισθητήρα όπως το iPhone 12 Pro Max.
  • Η σταθεροποίηση του αισθητήρα είναι ταχύτερη και πιο αποτελεσματική από τη σταθεροποίηση του φακού.
  • Οι σταθεροποιημένες φωτογραφίες δεν προορίζονται μόνο για χρήση σε χαμηλό φωτισμό.
μήλο
Η Apple ενδέχεται να προσθέσει σταθεροποίηση εικόνας για αλλαγή αισθητήρα σε ολόκληρη τη σειρά iPhone 13, σύμφωνα με MacRumors, επικαλούμενη μια έκθεση από την ταϊβανική δημοσίευση DigiTimes. Σήμερα, μόνο το τεράστιο iPhone 12 Pro Mac διαθέτει αυτήν τη δυνατότητα. Η σταθεροποίηση μετατόπισης αισθητήρα, γνωστή και ως σταθεροποίηση εικόνας στο σώμα (IBIS), μετακινεί τον αισθητήρα της κάμερας για να αντισταθμίσει τα ταλαντευόμενα χέρια σας ενώ τραβάτε φωτογραφίες. Σας επιτρέπει να τραβάτε φωτογραφίες που είναι πιο ευκρινείς, ακόμη και σε πολύ χαμηλό φωτισμό. Και μπορεί να είναι σε κάθε iPhone 13. «Γενικά, η καλύτερη σταθεροποίηση στις κάμερες θα δώσει ευκρινέστερες εικόνες σε χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου», δήλωσε ο φωτογράφος Nathan Hill.Σωσίβιο μέσω του Twitter, «καθώς βοηθά στην αντιστάθμιση τυχόν μικρών κινήσεων κατά τη λήψη της εικόνας που συνήθως προκαλεί θόλωση. Συνήθως σημαίνει βελτιωμένες εικόνες χαμηλού φωτισμού σε κάμερες τηλεφώνου.»

Αντι-ταλαντώσεις

Υπάρχουν δύο είδη σταθεροποίησης εικόνας. Το ένα μετακινεί τον ίδιο τον φακό, το άλλο μετακινεί τον αισθητήρα. Και τα δύο είδη έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Σε μια κάμερα με εναλλάξιμους φακούς, η σταθεροποίηση του φακού μπορεί να προσαρμοστεί στον συγκεκριμένο φακό. «Στο τέλος, οι τηλεφωνικές κάμερες είναι ήδη αρκετά καλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι ήδη καλύτερες από το φιλμ τσέπης και τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που όλοι χρησιμοποιούσαμε.» Το iPhone δεν έχει τέτοια απαίτηση, και έτσι το IBIS είναι ένα καλύτερο στοίχημα. Στο σώμα ή στη σταθεροποίηση του αισθητήρα, πρέπει μόνο να μετακινήσετε έναν μικρό αισθητήρα αντί για έναν βαρύ φακό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αντισταθμίζει μικρές, γρήγορες κινήσεις, οι διαφορές στην ορμή μπορεί να είναι σημαντικές. Ωστόσο, σταθεροποιείτε τα πράγματα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μπορείτε να κρατάτε τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι για μεγαλύτερες εκθέσεις, χωρίς τα τρεμάμενα χέρια να παρουσιάζουν θόλωση κίνησης. Αυτό είναι πιο χρήσιμο τη νύχτα ή σε εσωτερικούς χώρους, όπου τα επίπεδα φωτισμού είναι χαμηλά. Για να τραβήξει περισσότερο φως, η κάμερα θα ανοίξει το κλείστρο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν μετακινηθείτε ενώ είναι ανοιχτό, τότε συνήθως θαμπώνετε την εικόνα. Η σταθεροποίηση αντισταθμίζει ανιχνεύοντας τις μικροσκοπικές κινήσεις σας και μετακινώντας τον αισθητήρα ή τον φακό στην αντίθετη κατεύθυνση για να τις ακυρώσετε.

Όχι μόνο χαμηλό φως

Η σταθεροποίηση δεν είναι απλώς χρήσιμη για λήψεις χαμηλού φωτισμού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου για ειδικά εφέ σε κανονικό φως. Το κλισέ εδώ είναι μια εικόνα του κινούμενου νερού, ενός ταχέως ρέοντος ποταμού ή ενός καταρράκτη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου για να θολώσετε το νερό.

Harrison Wright Falls No.2, Rickett's Glen State Park, Πενσυλβανία.

Thomas James Caldwell / flickr
Συνήθως, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τρίποδο ώστε η υπόλοιπη εικόνα να παραμείνει ευκρινής, αλλά με τη σταθεροποίηση της εικόνας, μπορείτε να κρατήσετε χειροκίνητα τέτοιες λήψεις. Ένα άλλο ωραίο παράδειγμα είναι ένα πορτρέτο που τραβήχτηκε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Μπορείτε να επιτρέψετε στους γύρω ανθρώπους να θολώνουν, ενώ το μη κινούμενο θέμα παραμένει έντονο. Αυτό μπορεί να φαίνεται υπέροχο.

Ο Άγιος Πάνκρας στέκεται ακίνητος.

Simon Jowett / flickr

Κάμερες υπολογιστών

Το iPhone και άλλα smartphone έχουν τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τις κανονικές κάμερες, επειδή έχουν ενσωματωμένους ισχυρούς υπολογιστές. Οι κάμερες χωρίς καθρέφτη τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν μεγάλη ισχύ υπολογιστή, αλλά είναι εξειδικευμένο υλικό επεξεργασίας εικόνας. Τα τηλέφωνα είναι υπολογιστές γενικής χρήσης και μπορούν, φυσικά, να εκτελούν εφαρμογές που εκμεταλλεύονται το υλικό τους. Αυτή η στενή ενσωμάτωση υλικού και λογισμικού καθιστά δυνατές δυνατότητες όπως λειτουργία νυχτερινής λειτουργίας, σταθεροποίηση βίντεο, HDR και κατακόρυφο προσανατολισμό. Αυτή τη στιγμή, οι ειδικά σχεδιασμένες κάμερες εξακολουθούν να έχουν πλεονεκτήματα – περισσότερη εργονομική σχεδίαση, μεγαλύτερους αισθητήρες και καλύτερους, εναλλάξιμους φακούς – αλλά αυτές οι διαφορές διαβρώνονται συνεχώς από τους κατασκευαστές smartphone. Και, στο τέλος, οι κάμερες τηλεφώνου είναι ήδη αρκετά καλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι ήδη καλύτερα από το φιλμ τσέπης και τις ψηφιακές κάμερες που όλοι χρησιμοποιούσαμε.