Saltar al contenido

Τα πληκτρολόγια Clicky είναι τόσο δροσερά που βλάπτουν

19 de abril de 2021

Βασικές επιλογές

  • Τα μηχανικά πληκτρολόγια φαίνονται, αισθάνονται και ακούγονται υπέροχα.
  • Πολλά μοντέλα είναι πολύ ψηλά για άνεση και μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον καρπό.
  • Η συνήθεια του κλικ με το πληκτρολόγιο μπορεί να γίνει ακριβή.
Τσάρλι Σόρελ / kalodiozois
Τα πληκτρολόγια Clicky είναι καυτά. Φαίνονται δροσερά, ακούγονται υπέροχα και είναι πολύ διασκεδαστικά στη χρήση. Αλλά είναι συχνά πολύ ψηλά, μπορούν να επιδεινώσουν τον επαναλαμβανόμενο τραυματισμό καταπόνησης (RSI) και πολλά από αυτά δεν είναι τόσο καλοφτιαγμένα όσο θα θέλατε. Τα μηχανικά πληκτρολόγια διατίθενται σε μερικούς βασικούς τύπους, αλλά όλα έχουν πλήκτρα που κινούνται πολύ περισσότερο από τα πλήκτρα σε έναν σύγχρονο φορητό υπολογιστή. Αυτή η ανοιξιάτικη κίνηση, μαζί με ένα θετικό κλικ που σας ενημερώνει πότε έχει καταχωρηθεί ένα πάτημα πλήκτρου, τα κάνουν πολύ ικανοποιητικά στη χρήση. Τους αγαπώ. Έχω ιδιοκτήσει ή αναθεωρήσει πολλά από αυτά και εξακολουθώ να κρατάω μερικά κάτω από τον καναπέ. Αλλά σπάνια τα σκάβω πλέον, γιατί είναι πολύ επώδυνα

Τι είναι το Μηχανικό Πληκτρολόγιο;

Φανταστείτε έναν υπολογιστή από τη δεκαετία του 1980, ή μια ηλεκτρική γραφομηχανή όπως η IBM Selectric από τη δεκαετία του 1960. Περιλαμβάνουν ένα χυτευμένο πλαστικό πληκτρολόγιο, με ένα διακόπτη από κάτω, και οι καλύτερες, ή τουλάχιστον οι πιο θορυβώδεις, είναι οι διακόπτες Cherry Blue. Αυτοί οι διακόπτες είναι το βασικό σημείο ενός μηχανικού πληκτρολογίου, επειδή παρέχουν μια αίσθηση σε αντίθεση με αυτήν ενός πληκτρολογίου διακόπτη ψαλιδιού ή πεταλούδας, ή εκείνους τους φοβερούς διακόπτες από καουτσούκ-θόλο που βρίσκονται μέσα σε πραγματικά φθηνά πληκτρολόγια. «Αυτή η ανοιξιάτικη κίνηση, μαζί με ένα θετικό κλικ που σας ενημερώνει πότε έχει καταγραφεί ένα πάτημα πλήκτρου, τα κάνουν πολύ ικανοποιητικά στη χρήση.» Αυτά τα πληκτρολόγια μπορούν επίσης να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν. Οι διακόπτες δεν κινούνται (εκτός αν έχετε ένα ειδικό μοντέλο όπου οι διακόπτες προορίζονται να αντικατασταθούν), αλλά τα πλήκτρα μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχει μια μεγάλη αγορά για προσαρμοσμένα πληκτρολόγια, ώστε να μπορείτε πραγματικά να πάτε στην πόλη και να προσαρμόσετε το πληκτρολόγιό σας.

Εργονομία

Τα κλειδιά χρειάζονται λίγο να συνηθίσουν. Οι πρώτες μέρες μπορεί να είναι απογοητευτικές. Εάν αλλάξατε ποτέ το ποντίκι ή το trackpad σας στο μη κυρίαρχο χέρι σας, αυτό είναι το ίδιο. Η δυσφορία είναι στο κεφάλι, όχι στα δάχτυλα. Αλλά επιμείνετε και θα φαίνεται αρκετά άνετο. Ή όχι. Ενώ μερικοί άνθρωποι προτιμούν την αυξημένη κίνηση των δακτύλων των μηχανικών κλειδιών, άλλοι (όπως εγώ) μπορεί να το βρίσκουν άβολο μετά από λίγο. Όλα εξαρτώνται από τη δική σας εγκατάσταση και την κατάσταση των καρπιαίων σηράγγων σας. Η δική μου δεν είναι ευχαριστημένη με την εκτεταμένη χρήση των πλήκτρων κλικ.

Ψηλό μηχανικό πληκτρολόγιο ακουμπά μπροστά από ένα tablet

Τσάρλι Σόρελ / kalodiozois
Αλλά πιο πιεστικά από τα ίδια τα πλήκτρα, είναι η εργονομία του πληκτρολογίου ως μονάδα. Βρίσκω, είναι σχεδόν καθολικά, πολύ ψηλά. Σε αντίθεση με ένα κανονικό σύγχρονο πληκτρολόγιο υπολογιστή, το οποίο έχει ύψος μόνο μερικά χιλιοστά, το μέσο μηχανικό μοντέλο μπορεί να ανυψωθεί πάνω από μια ίντσα πάνω από το γραφείο. Συνδέστε αυτό με τα σημερινά γραφεία, τα οποία είναι επίσης λίγο ψηλά, και έχετε μια συνταγή για RSI. Κοιτάξτε τις βάσεις που κρατούσαν παλιές ηλεκτρικές γραφομηχανές και θα δείτε πόσο χαμηλά συγκρίνονται με το γραφείο σας. Εάν το πληκτρολόγιό σας αναγκάζει τα αντιβράχια σας να τα συναντήσουν, θα πρέπει είτε να προσθέσετε ένα δίσκο πληκτρολογίου κάτω από το γραφείο ή να δείτε μερικά εκατοστά από τα πόδια του γραφείου. Επέλεξα το τελευταίο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό με ορισμένα πληκτρολόγια.

Ακριβά συνήθεια

Το άλλο μειονέκτημα των μηχανικών πληκτρολογίων είναι ότι είναι ακριβό. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνο του, επειδή ένα καλό πληκτρολόγιο θα διαρκέσει δεκαετίες, αλλά μπορεί να είναι εθιστικό και μπορεί να βρεθείτε με μια δαπανηρή συνήθεια.

Κλείστε επάνω την εικόνα του κόκκινου πλήκτρου σίγασης και μείωσης έντασης του μηχανικού πληκτρολογίου

Τσάρλι Σόρελ / kalodiozois
Εδώ είναι ένα παράδειγμα. Χρησιμοποιώ το αξιόπιστο Filco Majestouch 2, το οποίο μου αρέσει πολύ. Ενώ γράφω, αποφάσισα να ερευνήσω τα τελευταία μηχανικά πληκτρολόγια χαμηλού προφίλ και μου έστειλε ένα ταξίδι σε ακριβό πειραματισμό. Εάν γράφετε όλη την ημέρα, οφείλετε στους καρπούς σας να αποκτήσετε ένα καλό πληκτρολόγιο και να το τοποθετήσετε σωστά. Αυτό μπορεί να είναι ένα μηχανικό μοντέλο, αλλά μπορεί εξίσου να είναι ένα απλό μοντέρνο πληκτρολόγιο. Ό, τι κι αν κάνετε, μην χρησιμοποιείτε μηχανικό πληκτρολόγιο εάν είναι άβολο, ανεξάρτητα από το πόσο δροσερό φαίνεται.