Saltar al contenido

Τα Στοιχεία του Σχεδιασμού Γραφικών

23 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Όλα τα γραφικά αποτελούνται από ένα ή περισσότερα στοιχεία γραφιστικής. Αυτοί είναι συστατικά όπως το χρώμα, ο τύπος και οι εικόνες, σε αντίθεση με αρχές σχεδιασμού όπως ισορροπία, σημείο εστίασης και χρήση λευκού χώρου. Δεν ενσωματώνουν όλα τα κομμάτια κάθε στοιχείο. Για παράδειγμα, οι γραμμές και τα σχήματα μπορούν να παρέχουν ισορροπία χωρίς φωτογραφία.

Σχήματα

ALFRED PASIEKA / Getty Images
Από τα αρχαία εικονογράμματα έως τα σύγχρονα λογότυπα, τα σχήματα βρίσκονται στη ρίζα του σχεδιασμού. Μπορούν να είναι γεωμετρικά (τετράγωνα, τρίγωνα, κύκλοι) ή οργανικά και ελεύθερα (οτιδήποτε). Μπορούν να έχουν μαλακές καμπύλες, αιχμηρές γωνίες και όλα τα ενδιάμεσα. Τα σχήματα είναι τα εργαστήρια γραφιστικής, που σας επιτρέπουν:

  • Δημιουργία διατάξεων.
  • Δημιουργήστε μοτίβα.
  • Δώστε έμφαση σε τμήματα μιας σελίδας.
  • Ορίστε τα όρια συνδέοντας ή διαχωρίζοντας τμήματα της σελίδας.
  • Δημιουργήστε κίνηση και ροή, οδηγώντας το μάτι από το ένα στοιχείο στο άλλο.
  • Αλληλεπιδράστε για να δημιουργήσετε επιπλέον στοιχεία — για παράδειγμα, δημιουργώντας ένα σχήμα χρησιμοποιώντας κείμενο σε μια σελίδα.

Με λογισμικό γραφικών όπως το Adobe Illustrator, το Photoshop και το δωρεάν GIMP, η δημιουργία και ο χειρισμός σχημάτων είναι ευκολότερη από ποτέ.

Γραμμές

Μειωμένη προοπτική άνευ ραφής χρυσών γραμμών

Ralf Hiemisch / Getty Images
Οι γραμμές χωρίζουν το χώρο, κατευθύνουν το μάτι και δημιουργούν φόρμες. Στο πιο βασικό τους επίπεδο, οι ευθείες γραμμές σε διατάξεις χωρίζουν το περιεχόμενο, όπως σε περιοδικά και εφημερίδες και σε ιστότοπους. Οι σχεδιαστές μπορούν να προχωρήσουν πολύ περισσότερο, φυσικά, με καμπύλες, κουκκίδες και ζιγκ-ζαγκ γραμμές που χρησιμοποιούνται ως καθοριστικά στοιχεία και ως βάση για εικόνες και γραφικά. Οι ειδικοί γραφικών συχνά συνδυάζουν γραμμές με τύπο. Μια κοινή τεχνική είναι να χρησιμοποιήσετε μια σιωπηρή γραμμή για να οδηγήσετε άλλα στοιχεία κατά μήκος της διαδρομής της, όπως ο τύπος σε μια καμπύλη.

Χρώμα

Πρισματικός κύβος χρωμάτων

Jorg Greuel / Getty Images
Το χρώμα προκαλεί βαθύ συναίσθημα και ένας σχεδιαστής μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. Οι χρήσεις του χρώματος είναι σχεδόν άπειρες. Για παράδειγμα, το χρώμα μπορεί να κάνει μια εικόνα να ξεχωρίζει, να βοηθά στη μεταφορά πληροφοριών, να τονίζει ένα σημείο, να ενισχύει το νόημα και να δείχνει το συνδεδεμένο κείμενο σε έναν ιστότοπο. Η θεωρία των χρωμάτων, εν μέρει, εξαρτάται από τον τροχό χρώματος, κάτι που όλοι έχουμε δει στο σχολείο με τα κύρια κόκκινα, κίτρινα και μπλε χρώματα και τις σχέσεις τους μεταξύ τους. Ωστόσο, η χρήση χρώματος απαιτεί την κατανόηση κάτι παραπάνω από την απλή ανάμειξή τους. οι ιδιότητες χρώματος όπως η απόχρωση, η απόχρωση, ο τόνος, η απόχρωση, ο κορεσμός και η τιμή συνδυάζονται σε διάφορα χρωματικά μοντέλα – για παράδειγμα, CMYK (ονομάζεται αφαιρετικό μοντέλο) και RGB, ένα πρόσθετο μοντέλο.

Τύπος

Λέξη "Κρέας" από λουκάνικα

Εικόνες CSA / Getty Images
Στη γραφιστική, ο στόχος δεν είναι απλώς να τοποθετήσετε κάποιο κείμενο σε μια σελίδα, αλλά να το κατανοήσετε και να το χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά για την προώθηση των στόχων του έργου. Οι γραμματοσειρές (γραμματοσειρές), το μέγεθος, η ευθυγράμμιση, το χρώμα και η απόσταση διατίθενται. Οι χαρακτήρες χωρίζονται γενικά σε οικογένειες τύπου, όπως οι Times και Helvetica. Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν επίσης τύπο για να δημιουργήσουν σχήματα και εικόνες, να επικοινωνήσουν μια διάθεση (ζεστή, κρύα, χαρούμενη, λυπημένη) και να προκαλέσουν ένα στυλ (μοντέρνο, κλασικό, θηλυκό, αρσενικό) – και αυτό είναι μόνο για αρχάριους. Η κατανόηση του τύπου είναι μια ολόκληρη τέχνη από μόνη της. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι σχεδιαστές αφιερώνονται αποκλειστικά στο σχεδιασμό γραμματοσειρών. Αυτό απαιτεί εξειδικευμένη γνώση των όρων τύπου όπως το kerning (το διάστημα μεταξύ των γραμμάτων), το αρχικό (το διάστημα μεταξύ των γραμμών) και η παρακολούθηση (ο συνολικός χώρος μεταξύ του τύπου σε μια σελίδα) Επιπλέον, ο τύπος έχει τη δική του ανατομία που οι σχεδιαστές πρέπει να κατανοήσουν ότι σχεδιάζουν με γραμματοσειρές αποτελεσματικά.

Τέχνη, απεικόνιση και φωτογραφία

Πίθηκοι κάνουν φωτογράφηση με σπορ αυτοκίνητο

Chris Clor / Getty Images
Μια ισχυρή εικόνα μπορεί να κάνει ή να σπάσει ένα σχέδιο. Οι φωτογραφίες, οι εικόνες και τα έργα τέχνης αφηγούνται ιστορίες, υποστηρίζουν ιδέες, προκαλούν συγκίνηση και τραβούν την προσοχή του κοινού. Οι φωτογραφίες παίζουν συχνά μεγάλο ρόλο στο μαρκάρισμα, επομένως η επιλογή τους είναι σημαντική. Ορισμένοι γραφίστες δημιουργούν αυτό το έργο μόνοι τους. Ένας σχεδιαστής μπορεί επίσης να αναθέσει σε έναν καλλιτέχνη ή φωτογράφο, ή να αγοράσει φωτογραφίες από έναν από πολλούς φωτογράφους.

Υφή

κόκκινο και μπλε υφή

Manuel Breva Colmeiro / Getty Images
Η υφή μπορεί να είναι αφής (η πραγματική επιφάνεια ενός σχεδίου) ή οπτική. Στην πρώτη περίπτωση, ένας θεατής μπορεί να αισθανθεί την υφή φυσικά, καθιστώντας το διαφορετικό από τα άλλα στοιχεία του σχεδιασμού. Το χαρτί και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη σχεδίαση συσκευασίας δημιουργούν αυτήν την υφή. Στη δεύτερη περίπτωση, το στυλ συνεπάγεται υφή. Τα πλούσια, πολυεπίπεδη γραφικά μπορούν να δημιουργήσουν μια οπτική υφή που αντικατοπτρίζει την πραγματική υφή ή δημιουργεί τη συνολική εντύπωση. Η υφή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο του σχεδιασμού. Μπορεί να κάνει το κείμενο να φαίνεται τρισδιάστατο, ανθισμένο, βυθισμένο ή οδοντωτό. Η υφή μπορεί να κάνει μια φωτογραφία να φαίνεται τόσο λεία όσο το γυαλί ή να πηδάει σαν μια οροσειρά. Στην πραγματικότητα, η υφή είναι μέρος όλων των γραφικών σχεδίων επειδή όλα έχουν επιφάνεια, είτε φυσική είτε αντιληπτή. Ο εξειδικευμένος σχεδιαστής συνδυάζει αυτά τα στοιχεία με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση και αλληλοσυμπληρώνονται για να βοηθήσουν το κομμάτι να επιτύχει τον τελικό στόχο: αποστολή μηνύματος, δημιουργία συναισθήματος ή / και προκλητική δράση.