Saltar al contenido

Τι είναι ένα αρχείο FLAC;

13 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου FLAC είναι ένα αρχείο Free Lossless Audio Codec, μια μορφή συμπίεσης ήχου ανοιχτού κώδικα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συμπίεση ενός αρχείου ήχου έως περίπου το ήμισυ του αρχικού του μεγέθους. Ο ήχος που συμπιέζεται μέσω του Free Lossless Audio Codec είναι χωρίς απώλειες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χάνεται ποιότητα ήχου κατά τη συμπίεση. Αυτό είναι πάρα πολύ διαφορετικός άλλες δημοφιλείς μορφές συμπίεσης ήχου που πιθανότατα έχετε ακούσει, όπως MP3 ή WMA. Ένα αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων FLAC είναι ένα αρχείο απλού κειμένου που καλείται συνήθως ffp.txt που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πληροφοριών ονόματος και αθροίσματος ελέγχου που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο αρχείο FLAC. Αυτές δημιουργούνται μερικές φορές μαζί με ένα αρχείο FLAC.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο FLAC

Ο καλύτερος παίκτης FLAC είναι πιθανώς VLC επειδή υποστηρίζει όχι μόνο FLAC αλλά και πολλά άλλα κοινά και ασυνήθιστο μορφές ήχου και βίντεο που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε στο μέλλον. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα δημοφιλή προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων θα πρέπει να μπορούν να αναπαράγουν ένα αρχείο FLAC. μπορεί να απαιτούν απλώς μια εγκατάσταση ή επέκταση για εγκατάσταση. Για να αναπαράγετε αρχεία FLAC στο Windows Media Player, για παράδειγμα, απαιτείται ένα πακέτο κωδικοποιητή, όπως το πρόσθετο OpenCodec του Xiph. Το δωρεάν εργαλείο Fluke μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε Mac για αναπαραγωγή αρχείων FLAC στο iTunes. Οι GoldWave, VUPlayer, aTunes και JetAudio είναι μερικοί άλλοι παίκτες FLAC. Για να ακούσετε αρχεία FLAC σε iPhone ή Android, εγκαταστήστε την εφαρμογή VLC από το App Store ή για Android μέσω του Google Play. Η εφαρμογή JetAudio είναι ένα άλλο πρόγραμμα αναπαραγωγής FLAC για Android. Η κοινότητα Free Lossless Audio Codec φιλοξενεί έναν ιστότοπο αφιερωμένο στη μορφή και διατηρεί μια καλά διατηρημένη λίστα προγραμμάτων που υποστηρίζουν το FLAC, καθώς και μια λίστα συσκευών υλικού που υποστηρίζουν τη μορφή FLAC.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο FLAC

Ο γρηγορότερος τρόπος για να μετατρέψετε μόνο ένα ή δύο αρχεία FLAC είναι να χρησιμοποιήσετε έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων που εκτελείται στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ώστε να μην χρειάζεται να κάνετε λήψη λογισμικού. Τα Zamzar, Online-Convert.com και Media.io είναι μερικά μόνο παραδείγματα που μπορούν να μετατρέψουν ένα FLAC σε WAV, AC3, M4R, OGG και άλλες παρόμοιες μορφές.

Μετατροπή FLAC σε MP3 στο media.io

Μετατροπή FLAC σε MP3 στο Media.io.

Εάν το αρχείο FLAC σας είναι μεγάλο και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για μεταφόρτωση ή έχετε πολλά από αυτά που θέλετε να μετατρέψετε μαζικά, υπάρχουν μια χούφτα εντελώς δωρεάν μετατροπείς ήχου που μπορείτε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας που μετατρέπονται από και προς το FLAC μορφή. Το Free Studio and Switch Sound File Converter είναι δύο προγράμματα που μπορούν να μετατρέψουν FLAC σε MP3, AAC, WMA, M4A και άλλες κοινές μορφές ήχου. Για να μετατρέψετε το FLAC σε ALAC (ALAC Encoded Audio), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το MediaHuman Audio Converter. Εάν πρέπει να ανοίξετε ένα αρχείο FLAC απλού κειμένου, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου από τη λίστα «Best Free Text Editor».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή FLAC

Λογότυπο Flac

Ίδρυμα Xiph.Org
Το FLAC λέγεται ότι είναι το «πρώτη πραγματικά ανοιχτή και δωρεάν μορφή ήχου χωρίς απώλειες«Είναι δωρεάν όχι μόνο για χρήση, αλλά ακόμη και ολόκληρη η προδιαγραφή είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό. Οι μέθοδοι κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης δεν παραβιάζουν άλλα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ο πηγαίος κώδικας διατίθεται ελεύθερα ως άδεια ανοιχτού κώδικα. Το FLAC δεν είναι προορίζεται να προστατεύεται από DRM. Ωστόσο, παρόλο που η μορφή δεν διαθέτει ενσωματωμένη προστασία αντιγραφής, κάποιος μπορεί να κρυπτογραφήσει το δικό του αρχείο FLAC σε άλλη μορφή κοντέινερ. Η μορφή FLAC υποστηρίζει όχι μόνο δεδομένα ήχου, αλλά και εξώφυλλο, γρήγορα αναζήτηση και επισήμανση. Δεδομένου ότι τα FLAC μπορούν να αναζητηθούν, είναι καλύτερα από ορισμένες άλλες μορφές επεξεργασίας εφαρμογών. Η μορφή FLAC είναι επίσης ανθεκτική σε σφάλματα, έτσι ώστε ακόμη και αν παρουσιαστεί σφάλμα σε ένα πλαίσιο, δεν καταστρέφει τα υπόλοιπα ροή όπως κάποιες μορφές ήχου, αλλά αντ ‘αυτού μόνο ένα πλαίσιο, το οποίο μπορεί να ανέρχεται μόνο σε ένα κλάσμα ολόκληρου του αρχείου. Μπορείτε να διαβάσετε πολλά περισσότερα σχετικά με τη μορφή αρχείου Free Lossless Audio Codec στον ιστότοπο FLAC.

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο;

Ορισμένες επεκτάσεις αρχείων Κοίτα όπως το .FLAC, αλλά στην πραγματικότητα γράφονται διαφορετικά, και κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορούν να ανοίξουν με τα προγράμματα που αναφέρονται παραπάνω ή να μετατραπούν με τα ίδια εργαλεία μετατροπής. Εάν δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας, ελέγξτε ξανά την επέκταση – στην πραγματικότητα ενδέχεται να έχετε μια εντελώς διαφορετική μορφή αρχείου. Ένα παράδειγμα είναι η μορφή αρχείου Adobe Animate Animation που τερματίζει τα αρχεία της με την επέκταση αρχείου .FLA. Αυτοί οι τύποι αρχείων ανοίγουν με το Adobe Animate, ένα πρόγραμμα που δεν λειτουργεί με αρχεία ήχου. Το ίδιο ισχύει για τα αρχεία FLIC (FLIC Animation), FLASH (Frictional Games Flashback) και FLAME (Fractal Flames). Αυτές οι μορφές δεν είναι ίδιες με το FLAC, επομένως χρειάζονται άλλα προγράμματα για να τα ανοίξετε.