Saltar al contenido

Τι είναι ένα PUP (Πιθανώς ανεπιθύμητο πρόγραμμα);

28 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Όταν κάνετε λήψη λογισμικού, ακόμη και από αξιόπιστους ιστότοπους, μερικές φορές παίρνετε περισσότερα από όσα διαπραγματεύεστε. Πιθανότατα δεν συνειδητοποιείτε καν ότι, καθώς έχετε κατεβάσει το πρόγραμμα που θέλετε, μερικά δυνητικά ανεπιθύμητα προγράμματα, γνωστά και ως PUP, μεταπήδησαν στον υπολογιστή σας. Τα PUP μπορεί να είναι αθώα και χρήσιμα πρόσθετα για το πρόγραμμα που θέλετε. Αντίθετα, μπορούν να περιλαμβάνουν spyware, adware, Trojans, worms και κάθε είδους κακόβουλο κακόβουλο λογισμικό. Μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε είδος συσκευής που μπορεί να κατεβάσει ένα πρόγραμμα ή μια εφαρμογή.

Τι είναι το PUP;

Ένα PUP (δυνητικά ανεπιθύμητο πρόγραμμα) είναι οποιοδήποτε πρόγραμμα που δεν εγκρίνετε ειδικά για λήψη στον υπολογιστή σας. Μερικές φορές ο κατασκευαστής λογισμικού αποφασίζει να τις συμπεριλάβει για χρήσιμους λόγους. Για παράδειγμα, ένα λογισμικό μπορεί να συνοδεύεται από πρόγραμμα εγκατάστασης τρίτου μέρους για να διευκολύνει την εγκατάσταση. Αυτό θεωρείται νόμιμο στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω των Συμφωνιών Άδειας Χρήσης Τελικού Χρήστη (EULA) που παρέχονται τυπικά με λήψεις λογισμικού. Οι EULAs είναι συχνά τόσο μεγάλες που οι περισσότεροι παραλείπουν να κάνουν κλικ στο Δέχομαι κουμπί. Ωστόσο, αυτή η γλώσσα είναι συνήθως όπου οι περισσότεροι πάροχοι λογισμικού ακολουθούν μια ή δύο γραμμές σχετικά με τα ομαδοποιημένα προγράμματα, η οποία είναι η πρακτική της συμπερίληψης πρόσθετων προγραμμάτων με τη λήψη που θέλετε. Δεν χρειάζεται να αποδεχτείτε τις συμφωνίες EULA. Διαβάστε τον τίτλο πάνω από τη λεπτή εκτύπωση για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αποδεχτεί μόνο ένα EULA για το πρόγραμμα που θέλετε. Θα πρέπει να είστε σε θέση να απορρίψετε το EULA και να προχωρήσετε με την εγκατάσταση. Εάν ένα πρόγραμμα δεν θα σας επιτρέψει να το εγκαταστήσετε χωρίς αυτήν τη συμφωνία, σκεφτείτε προσεκτικά αν είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεστε.

Τι είναι ένας ιός PUP;

Ένας ιός PUP αναφέρεται σε καταστάσεις όπου αυτό το επιπλέον λογισμικό δεν είναι καθόλου χρήσιμο πρόγραμμα. Αντ ‘αυτού, είναι ένας ιός που συνήθως παίρνει τη μορφή ενός μικροσκοπικού προγράμματος που περιλαμβάνεται στο λογισμικό που κατεβάζετε. Μερικές φορές ο κατασκευαστής λογισμικού το γνωρίζει. μερικές φορές δεν το κάνουν. Ένας ιός PUP μπορεί να έρθει με τη μορφή adware, spyware, Trojans, worms και άλλα κακόβουλα προγράμματα.

Πώς λειτουργεί ένας ιός PUP;

Επειδή αυτοί οι ιοί μπορούν να έρθουν σε πολλές διαφορετικές μορφές, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να λειτουργεί. Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πόρους του συστήματός σας, άλλος μπορεί να κλέψει κωδικούς πρόσβασης, ένας τρίτος μπορεί να κλειδώσει τον υπολογιστή σας και να απαιτήσει λύτρα για να τον απελευθερώσει. Θα μπορούσε να είναι Δούρειος που κρύβεται σε νόμιμο λογισμικό όπως ο ιός Artemis. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, πραγματικά.

Πώς ξέρω εάν έχω ιό PUP;

Οι προειδοποιήσεις θα είναι τόσο διαφορετικές όσο ο τύπος PUP που κατεβάσατε. Μπορεί να αποκλείσετε τη λήψη παιχνιδιών σε ιστότοπους όπως το Steam, να παρατηρήσετε συνεχείς ανακατευθύνσεις ιστότοπων, να δοκιμάσετε την μπλε οθόνη του θανάτου, να δείτε έναν γελοίο αριθμό αναδυόμενων διαφημίσεων σε έναν ιστότοπο, να βρείτε μια νέα γραμμή εργαλείων στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και πολλά άλλα. Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι θα αρχίσετε να παρατηρείτε ασυνήθιστα πράγματα που συμβαίνουν στον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone σας.

Πώς έλαβα αυτό το PUP ή έναν ιό PUP;

Τα ανεπιθύμητα προγράμματα βρίσκονται συνήθως σε ιστότοπους δωρεάν λογισμικού που σας επιτρέπουν να κατεβάσετε δωρεάν λογισμικό, αλλά μπορείτε επίσης να τα λάβετε όταν κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ή σε αναδυόμενες διαφημίσεις.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω ένα PUP;

Η αφαίρεση ενός PUP θα εξαρτηθεί από το εάν είναι ένα ακίνδυνο πρόγραμμα ή ένας ιός. Στην περίπτωση ενός προγράμματος εγκατάστασης τρίτου μέρους που δεν χρειάζεστε πλέον, για παράδειγμα, μπορείτε απλώς να καταργήσετε το πρόγραμμα από τον υπολογιστή σας. Εάν το PUP είναι ιός, θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή προσέγγιση.

  1. Όταν το πρόγραμμα είναι αυτό που εντοπίζετε και συνειδητοποιείτε ότι δεν χρειάζεστε, μπορείτε απλά να το απεγκαταστήσετε και τυχόν αρχεία που σχετίζονται με αυτό. Τόσο τα Windows όσο και τα macOS έχουν σαφείς τρόπους απεγκατάστασης εφαρμογών που δεν θέλετε πλέον να χρησιμοποιείτε.

  2. Εάν υποψιάζεστε ότι το PUP είναι ιός, η ευκολότερη προσέγγιση είναι να αφήσετε ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς να κάνει τη δουλειά για εσάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε τόσο λογισμικό προστασίας από ιούς όσο και λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό για την εξάλειψη αυτών των τύπων μολύνσεων. Οι επίμονες μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό μπορεί να είναι ενοχλητικές, αλλά μπορείτε να τις κατακτήσετε.

  3. Εάν ο ιός PUP που έχετε συμβάλει είναι πρόγραμμα εισβολής προγράμματος περιήγησης, πρέπει να καταργήσετε ύποπτα πρόσθετα και επεκτάσεις από το πρόγραμμα περιήγησής σας. Η διαδικασία διαφέρει λίγο για την κατάργηση επεκτάσεων από το Safari και την απενεργοποίηση των επεκτάσεων στο Chrome. Στο Chrome, έχετε επίσης την επιλογή να χρησιμοποιήσετε το Chrome Cleanup Tool.

  4. Εάν το πρόβλημα είναι σε μια κινητή συσκευή, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διαφορετικές τεχνικές για να αφαιρέσετε τον ιό από το Android.

  5. Εάν κανένα από αυτά τα βήματα δεν επιλύσει το πρόβλημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Επαναφορά Συστήματος για να επιστρέψετε σε προγενέστερο σημείο στον υπολογιστή σας προτού πάρετε τον ιό PUP. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια χρονική περίοδο που γνωρίζετε ότι σίγουρα δεν έχετε ήδη τον ιό στον υπολογιστή σας.

Πάντα σαρώστε τον υπολογιστή σας με λογισμικό προστασίας από ιούς μετά από οποιεσδήποτε προσπάθειες κατάργησης για να βεβαιωθείτε ότι η απειλή έχει εξαφανιστεί.

Πώς μπορώ να αποφύγω τη λήψη ξανά ενός PUP ή PUP Virus;

Υπάρχουν μερικοί βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε PUP ή να μολυνθείτε εκ νέου με ιό PUP.

  • Διακοπή φόρτωσης PUP. Ενεργοποιήστε την επιλογή εντοπισμού πιθανώς ανεπιθύμητων προγραμμάτων στο λογισμικό προστασίας από ιούς. Αυτό θα σας βοηθήσει να πιάσετε προγράμματα που προσπαθούν να περάσουν από εσάς κατά τη λήψη διαφορετικών νόμιμων προγραμμάτων.
  • Ενημερώστε τακτικά το λογισμικό προστασίας από ιούς και την προστασία από κακόβουλα προγράμματα. Νέοι ορισμοί ιών δημοσιεύονται καθημερινά ή συχνότερα. Μόνο η τρέχουσα προστασία μπορεί να ενημερώνει τον υπολογιστή σας σχετικά με το τι πρέπει να αναζητήσετε σε σχέση με νέους ιούς ή άλλες απειλές όπως ο ιός Pokki.
  • Να είστε προσεκτικοί κατά τη λήψη νέων προγραμμάτων. Να γνωρίζετε πάντα τη νομιμότητα της πηγής των προγραμμάτων και των εφαρμογών που κατεβάζετε. Ορισμένοι ιστότοποι περιλαμβάνουν πρόσθετα που δεν χρειάζεστε. Εκεί κρύβονται τα PUP.