Saltar al contenido

Τι είναι η κάρτα ήχου;

13 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Η κάρτα ήχου είναι μια κάρτα επέκτασης που επιτρέπει στον υπολογιστή να στέλνει πληροφορίες ήχου σε μια συσκευή ήχου, όπως ηχεία, ένα ζευγάρι ακουστικών κ.λπ. Υπάρχουν πολλές χρήσεις για μια κάρτα ήχου, όπως να ακούτε ήχο από ένα βιντεοπαιχνίδι, να ακούτε μουσική ή ταινίες, να σας διαβάσει κείμενο κ.λπ. Όσο βολικό και αν είναι αυτές οι εργασίες, η κάρτα ήχου, σε αντίθεση με την CPU και τη μνήμη RAM, δεν είναι απαραίτητο κομμάτι υλικού που απαιτείται για να λειτουργήσει ένας υπολογιστής.

Creative Technology Ltd.
Οι οροι κάρτα ήχου, προσαρμογέας ήχου, και προσαρμογέα ήχου χρησιμοποιούνται μερικές φορές στη θέση της κάρτας ήχου.

Περιγραφή κάρτας ήχου

Η κάρτα ήχου είναι ένα ορθογώνιο κομμάτι υλικού με πολλές επαφές στο κάτω μέρος της κάρτας και πολλές θύρες στο πλάι για σύνδεση με συσκευές ήχου, όπως ηχεία. Η κάρτα ήχου εγκαθίσταται σε υποδοχή PCI ή PCIe στη μητρική πλακέτα. Δεδομένου ότι η μητρική πλακέτα, η θήκη και οι περιφερειακές κάρτες έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη συμβατότητα, η πλευρά της κάρτας ήχου ταιριάζει ακριβώς έξω από το πίσω μέρος της θήκης κατά την εγκατάσταση, καθιστώντας τις θύρες της διαθέσιμες για χρήση. Υπάρχουν επίσης κάρτες ήχου USB που σας επιτρέπουν να συνδέσετε ακουστικά, μικρόφωνα και ίσως άλλες συσκευές ήχου στον υπολογιστή σας μέσω ενός μικρού προσαρμογέα που μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε μια θύρα USB.

Κάρτες ήχου και ποιότητα ήχου

Πολλοί σύγχρονοι υπολογιστές δεν διαθέτουν κάρτες ήχου επέκτασης, αλλά αντ ‘αυτού έχουν την ίδια τεχνολογία ενσωματωμένη απευθείας πάνω στη μητρική πλακέτα, ως εκ τούτου, κάλεσε on-board κάρτες ήχου. Αυτή η διαμόρφωση επιτρέπει έναν λιγότερο ακριβό υπολογιστή και μόνο ένα ελαφρώς λιγότερο ισχυρό σύστημα ήχου. Αυτή η επιλογή είναι καλή για σχεδόν κάθε χρήστη υπολογιστή, ακόμη και για τον ανεμιστήρα της μουσικής. Οι αποκλειστικές κάρτες ήχου, όπως αυτή που εμφανίζεται εδώ σε αυτήν τη σελίδα, είναι συνήθως απαραίτητες μόνο για τον σοβαρό επαγγελματία ήχου. Δεδομένου ότι οι περισσότερες θήκες επιφάνειας εργασίας έχουν ρυθμιστεί για θύρες USB μπροστά και υποδοχές ακουστικών για κοινή χρήση καλωδίου γείωσης, ενδέχεται να ακούτε στατικά στα ακουστικά σας εάν έχετε επίσης συνδεδεμένες συσκευές USB. Θα πρέπει να μπορείτε να μετριάσετε αυτήν την παρέμβαση είτε αποφεύγοντας να χρησιμοποιείτε αυτές τις θύρες USB ταυτόχρονα με τα ακουστικά ή εκτελώντας ένα καλώδιο επέκτασης αρσενικού έως θηλυκού από την κάρτα ήχου στο πίσω μέρος του υπολογιστή στα ακουστικά σας.

«Ο υπολογιστής μου δεν έχει ήχο»

Αν και είναι πιθανό ότι η κάρτα ήχου ή τα ηχεία / ακουστικά έχουν αποσυνδεθεί από τις θύρες / τροφοδοσία τους και δεν επικοινωνούν πλέον μεταξύ τους, συνήθως είναι κάτι που σχετίζεται με λογισμικό που εμποδίζει την αναπαραγωγή του ήχου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι το προφανές: Βεβαιωθείτε ότι ο όγκος του βίντεο, το τραγούδι, ταινία, ή ό, τι προσπαθείτε να ακούσετε, δεν είναι σε σίγαση. Ελέγξτε επίσης ότι το Σύστημα Ο ήχος δεν είναι σε σίγαση (ελέγξτε το εικονίδιο ήχου στη γραμμή εργασιών προς τα κάτω μέχρι το ρολόι). Κάτι άλλο που μπορεί να σας εμποδίζει να ακούτε ήχο από τον υπολογιστή σας είναι εάν η ίδια η κάρτα ήχου είναι απενεργοποιημένη στη Διαχείριση συσκευών. Δείτε πώς μπορώ να ενεργοποιήσω μια συσκευή στη Διαχείριση συσκευών στα Windows; αν δεν είστε σίγουροι πώς να ενεργοποιήσετε την κάρτα ήχου. Ένας άλλος λόγος για την κάρτα ήχου να μην παρέχει ήχο θα μπορούσε να είναι από ένα πρόγραμμα οδήγησης συσκευής που λείπει ή είναι κατεστραμμένο. Ο καλύτερος τρόπος για να επιλύσετε αυτό είναι να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα οδήγησης κάρτας ήχου χρησιμοποιώντας ένα από αυτά τα δωρεάν εργαλεία ενημέρωσης προγράμματος οδήγησης. Εάν έχετε ήδη κατεβάσει το απαραίτητο πρόγραμμα οδήγησης, αλλά δεν ξέρετε πώς να το εγκαταστήσετε, ακολουθήστε τον οδηγό μας για τον τρόπο ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης στα Windows. Εάν μετά τον έλεγχο όλων των παραπάνω, ο υπολογιστής σας εξακολουθεί να μην παίζει ήχο, ίσως να μην έχετε εγκαταστήσει το κατάλληλο λογισμικό για αναπαραγωγή πολυμέσων. Δείτε τη λίστα Δωρεάν προγράμματα μετατροπής ήχου για να μετατρέψετε το αρχείο ήχου σε άλλη μορφή που μπορεί να αναγνωρίσει το πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κάρτες ήχου

Οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών γνωρίζουν ότι πρέπει να συνδέσετε τα ηχεία τους στο πίσω μέρος του υπολογιστή, προκειμένου να ακούσει και τον έλεγχο του ήχου παίζεται από τον υπολογιστή. Παρόλο που δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όλα, άλλες θύρες υπάρχουν συχνά σε μια κάρτα ήχου για άλλους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν θύρες για χειριστήριο, μικρόφωνο και βοηθητική συσκευή. Ακόμα άλλες κάρτες μπορεί να έχουν εισόδους και εξόδους σχεδιασμένες για πιο προηγμένες εργασίες, όπως επεξεργασία ήχου και επαγγελματική έξοδο ήχου. Αυτές οι θύρες μερικές φορές επισημαίνονται για εύκολη αναγνώριση της θύρας που ανήκει σε κάθε συσκευή. Εδώ είναι μερικά:

  • Ο μπλε κύκλος είναι γραμμικός
  • Το ροζ κύκλο είναι μικρόφωνο
  • Ο πράσινος κύκλος είναι έξω (ηχείο)
  • Ο πορτοκαλί κύκλος είναι έξω από το subwoofer
  • Ο μαύρος κύκλος είναι υπογούφερ αριστερά / δεξιά

Αγορά κάρτας ήχου

Τα Creative Labs (Sound Blaster), η Turtle Beach και το Diamond Multimedia είναι δημοφιλείς κατασκευαστές καρτών ήχου, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα. Η εγκατάσταση κάρτας ήχου είναι σχετικά εύκολη. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις εξωτερικές περιφερειακές συσκευές που μπορούν να συνδεθούν στο εξωτερικό του υπολογιστή, αν δεν είναι ήδη σαφές, μια κάρτα ήχου είναι συνδεδεμένο στο εσωτερικό. Μετά το άνοιγμα της θήκης του υπολογιστή, η κάρτα ήχου τοποθετείται στην κατάλληλη υποδοχή επέκτασης. Δείτε πώς μοιάζει το εσωτερικό του υπολογιστή σας; για καλύτερη κατανόηση του πού μπορεί να εγκατασταθεί μια κάρτα ήχου. Δεν είστε σίγουροι τι κουλοχέρηδες έχετε ανοίξει στη μητρική σας πλακέτα; Ένα εργαλείο πληροφοριών συστήματος μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο στον εντοπισμό αυτών των πληροφοριών και πολλά άλλα.