Saltar al contenido

Τι είναι η οθόνη True Tone;

14 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Η Apple αναβάθμισε σχεδόν κάθε σημαντικό χαρακτηριστικό του iPad με την κυκλοφορία του iPad Pro 9,7 ιντσών. Αυτό το tablet διαθέτει επεξεργαστή επιπέδου επιφάνειας εργασίας, τέσσερα ηχεία για κρυστάλλινο ήχο, ανεξάρτητα από το πώς κρατάτε τη συσκευή, μια κάμερα που μπορεί να ανταγωνιστεί αυτά που βρίσκονται σε smartphone και μια οθόνη που είναι σαράντα τοις εκατό λιγότερο ανακλαστική από τον προκάτοχό της, έχει μεγαλύτερο εύρος χρώματος και έχει οθόνη «True Tone» που προσαρμόζει τη θερμοκρασία της οθόνης της συσκευής ανάλογα με τις πηγές φωτός που περιβάλλουν.

Ένας αληθινός τόνος Τι;

Όταν κοιτάζουμε ένα αντικείμενο, δεν βλέπουμε μόνο το ίδιο το αντικείμενο. Βλέπουμε επίσης την αντανάκλαση του φωτός που αναπηδά από το αντικείμενο. Εάν είμαστε έξω το πρωί, αυτό το φως μπορεί να είναι λίγο πιο κόκκινο λόγω του ανατέλλοντος ήλιου. Στο μεσημέρι, μπορεί να είναι πιο κίτρινο και αν είμαστε μέσα, μπορεί να έχουμε πιο καθαρό λευκό φως που αναπηδά από το αντικείμενο. Αλλά αν δεν έχετε παρατηρήσει ποτέ αυτό το ανακλαστικό φως περιβάλλοντος, δεν είστε μόνοι. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος φιλτράρει πραγματικά αυτά τα χρώματα από τα αντικείμενα που βλέπουμε, αντισταθμίζοντας την αντανάκλαση αυτών των φώτων για να μας δώσει μια σαφέστερη εικόνα του τι βλέπουμε. Θυμάσαι το φόρεμα που έπληξε το Διαδίκτυο με έκπληξη όταν κάποιοι το είδαν ως ασπρόμαυρο φόρεμα, ενώ άλλοι το είδαν ως μπλε και μαύρο φόρεμα; Αυτό το φαινόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκλήθηκε από τον ανθρώπινο εγκέφαλο που αποφάσισε είτε να τονίσει το μπλε σε ορισμένες περιπτώσεις είτε να τονίσει σε άλλες περιπτώσεις. Και επειδή τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στο φόρεμα ήταν ουσιαστικά σφιχτά στα όρια του τρόπου λειτουργίας του φίλτρου χρώματος του εγκεφάλου μας, είχε δραστική επίδραση στο πώς αντιλαμβανόταν το φόρεμα.

Apple, Inc.
Το True Tone δεν έχει τόσο δραστικό αποτέλεσμα, αλλά λειτουργεί με παρόμοιες αρχές. Το νέο iPad είναι σαράντα τοις εκατό λιγότερο αντανακλαστικό από το προηγούμενο μοντέλο, το οποίο ήταν λιγότερο ανακλαστικό από το μοντέλο πριν. Ο αποκλεισμός αυτής της αντανάκλασης του φωτός είναι πολύ σημαντικός για να γίνει το iPad αναγνώσιμο αν είστε έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αποκλείει επίσης μερικά από αυτά τα χρώματα περιβάλλοντος. Και επειδή ο εγκέφαλός μας δεν γνωρίζει ότι αποκλείονται, είναι ακόμα δύσκολο να προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε αυτό το ανύπαρκτο φως. Αυτό είναι όπου το True Tone μπαίνει στην εικόνα. Ο εγκέφαλός μας αντισταθμίζει το φως του περιβάλλοντος που αναπηδά από αντικείμενα, γι ‘αυτό ένα λευκό κομμάτι χαρτί θα φαίνεται πολύ λευκό, ανεξάρτητα από το αν το βλέπετε κάτω από τον λαμπερό ήλιο, στη σκιά μιας βεράντας ή μέσα με τεχνητό φως. Βλέπουμε το λευκό ως «πολύ λευκό» έως ότου κάτι που είναι ακόμη πιο λευκό μπαίνει στο οπτικό μας πεδίο. Τι γίνεται όμως με μια οθόνη που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την ποσότητα ανακλαστικού φωτός; Το λευκό φόντο στην εφαρμογή iBooks μπορεί να εμφανιστεί λίγο κάτω από διαφορετικό φωτισμό, όχι λόγω των αλλαγών στο χρώμα του φόντου της εφαρμογής – δεν συμβαίνει – αλλά επειδή ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να φιλτράρει αυτό το ανύπαρκτο φως περιβάλλοντος. Κατά κάποιο τρόπο, το True Tone προσθέτει ζεστά χρώματα και μερικά από αυτά θα φιλτραριστούν από τον εγκέφαλό μας. Και το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι πιο κοντά σε αυτό που θα μπορούσαμε να δούμε αν κρατούσαμε ένα πραγματικό κομμάτι χαρτί στο χέρι μας.

Έτσι, ο True Tone κάνει μεγάλη διαφορά;

Το True Tone είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, αλλά έχοντας τοποθετήσει το iPad Air 2 και το iPad Pro 9,7 ιντσών δίπλα-δίπλα σε διάφορες συνθήκες φωτισμού, μπορούμε να πούμε (1) υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των δύο και ( 2) Πιθανότατα θα παρατηρούσατε τη διαφορά μόνο αν τα κρατούσατε δίπλα-δίπλα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το True Tone μπορεί να κάνει την οθόνη του iPad λίγο πιο ρεαλιστική, αλλά δεν θα μπορούσαμε πραγματικά να πούμε τη διαφορά. Για όσους χρησιμοποιούν το iPad για επεξεργασία φωτογραφιών ή επεξεργασία βίντεο που θέλουν να τελειοποιήσουν το χρώμα των εικόνων, το True Tone μπορεί να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα. Ειδικά εάν συγκρίνουμε τα χρώματα με μια πραγματική φωτογραφία.

Η ευρεία γκάμα χρωμάτων DCI-P3 μπορεί να είναι η λειτουργία προβολής Killer του iPad Pro

Η οθόνη True Tone παίρνει πολύ χρόνο από τον Τύπο, αλλά ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η οθόνη του iPad Pro 9,7 ιντσών φαίνεται πολύ καλύτερη από οποιοδήποτε άλλο iPad είναι η υποστήριξη για την ευρεία χρωματική γκάμα DCI-P3. Εάν δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει αυτό, μπείτε στο πλήθος. Δεν το είχα ακούσει ποτέ πριν κυκλοφορήσει το νεότερο iPad. Αν θυμάστε το απόσπασμα του Nigel Tufnel «Αυτό πηγαίνει σε έντεκα» Αυτό είναι σπονδυλική βρύση, αυτό βασικά κάνει το DCI-P3 Wide Color Gamut: φέρνει το χρώμα στο iPad έως έντεκα. Σκεφτείτε τις πρώτες μέρες του υπολογιστή όταν η οθόνη ήταν σε θέση να εμφανίζει μόνο 16 χρώματα. Και μετά ήρθαν οθόνες ικανές να εμφανίζουν 256 χρώματα. Και τώρα οι περισσότερες οθόνες υπολογιστών και τηλεοράσεις είναι σε θέση να εμφανίζουν μόλις κάτω από 17 εκατομμύρια χρώματα. Και πρόκειται να κάνουμε ένα άλλο άλμα σε χρώμα 10-bit με το Ultra High-Definition (UHD), το οποίο θα μπορεί να εμφανίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρώματα. Πού βρίσκεται η γκάμα Wide Color DCI-P3 στο iPad Pro; Στην πραγματικότητα μπορεί να εμφανίσει 26% περισσότερα χρώματα από το UHD και ταιριάζει με τη χρωματική γκάμα που χρησιμοποιείται από πολλές ψηφιακές ταινίες. Έτσι, όταν κοιτάζετε την οθόνη του νέου iPad Pro και πιστεύετε ότι η εικόνα φαίνεται πραγματικά φοβερή, πιθανότατα έχει να κάνει τόσο πολύ ή περισσότερο με το άλμα στο DCI-P3 από ό, τι με την τεχνολογία True Tone. Αν και, φυσικά, όταν συνδυάζετε όλες αυτές τις τεχνολογίες, έχετε μια πολύ φοβερή οθόνη.

Εντάξει, το True Tone είναι φοβερό, αλλά πώς μπορώ να το απενεργοποιήσω;

Το True Tone μπορεί να μην είναι για όλους και αν εργάζεστε με φωτογραφίες ή βίντεο, ίσως θέλετε να το ενεργοποιήσετε ή να το απενεργοποιήσετε ανάλογα με το τι ακριβώς προσπαθείτε να κάνετε. Το True Tone είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή, αλλά μπορείτε να το απενεργοποιήσετε εκκινώντας την εφαρμογή ρυθμίσεων του iPad και επιλέγοντας Οθόνη & φωτεινότητα από το αριστερό μενού. Οι ρυθμίσεις οθόνης θα σας επιτρέψουν να γυρίσετε το διακόπτη για True Tone, να ενεργοποιήσετε το Night Shift και να ρυθμίσετε τη ζεστασιά των χρωμάτων στο Night Shift καθώς και να αλλάξετε την αυτόματη φωτεινότητα επί ή μακριά από.