Saltar al contenido

Τι είναι μια οθόνη αφής και πώς λειτουργεί;

24 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Τι είναι η οθόνη αφής;

Η οθόνη αφής είναι οποιαδήποτε οθόνη με την οποία αλληλεπιδράτε αγγίζοντας την. Θα βρείτε οθόνες αφής σε πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών ηλεκτρονικών και υπολογιστών, καθώς και σε μέρη όπως περίπτερα όπου πωλούνται εισιτήρια του μετρό ή ο μετρητής ταμείων σε ένα μανάβικο. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των βασικών στοιχείων του τρόπου λειτουργίας τους και γιατί μπορεί να θέλετε να επιλέξετε μια συσκευή οθόνης αφής σε σχέση με την επιλογή χωρίς οθόνη αφής.

Η διαφορά μεταξύ ανθεκτικών έναντι χωρητικών οθονών αφής

Υπάρχουν δύο είδη οθονών αφής: ανθεκτική και χωρητική. Μια ανθεκτική οθόνη αφής αντιστέκεται στο άγγιγμα του δακτύλου σας. Απαιτεί μια γραφίδα ή ηλεκτρονική πένα για να αλληλεπιδράσει με αυτήν ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, για να πιέσετε με λίγη δύναμη με το δάχτυλό σας. Το βούρτσισμα του χεριού σας στην οθόνη δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ανθεκτικές οθόνες αφής βρίσκονται σε μέρη όπως το σούπερ μάρκετ, όπου παρέχετε την ηλεκτρονική σας υπογραφή για να πληρώσετε τον λογαριασμό σας. Αντίθετα, μια χωρητική οθόνη αφής έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ειδικά με ένα δάχτυλο. Οι χωρητικές οθόνες αφής βρίσκονται σε μέρη όπως smartphone και tablet, όπου το άγγιγμα είναι βασικό. Αυτοί είναι οι πιο τυπικοί τύποι οθονών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Πώς λειτουργούν οι οθόνες αφής

Μια ανθεκτική οθόνη αφής λειτουργεί έχοντας το επάνω μέρος της οθόνης που αγγίζετε έρχεται σε επαφή με ένα ηλεκτρικά αγώγιμο στρώμα από κάτω. Αυτό το στρώμα παρακάτω έχει πάντα ένα ηλεκτρικό ρεύμα που διατρέχει αυτό. Όταν αγγίζουν τα δύο επίπεδα, η ροή αλλάζει και καταγράφει την αφή σας. Εάν πατήσετε αυτά τα είδη οθονών με το δάχτυλό σας, μπορείτε να αισθανθείτε ότι η οθόνη κάμπτεται λίγο. Αυτό είναι που το κάνει να λειτουργεί. Όταν πατάτε στην επάνω οθόνη του μετρητή ταμείου με ένα στυλό, έρχεται σε επαφή με το στρώμα ακριβώς κάτω από αυτό για να καταγράψει την κίνησή σας. Μερικές φορές, ειδικά σε παλαιότερες οθόνες, πρέπει να πατήσετε πιο σκληρά για να καταχωρήσετε την υπογραφή σας. Αντίθετα, οι χωρητικές οθόνες αφής δεν χρησιμοποιούν πίεση ως τρόπο καταχώρησης της αφής σας. Αντ ‘αυτού, καταγράφουν το άγγιγμα όποτε οτιδήποτε με ηλεκτρικό ρεύμα – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων χεριών – τα αγγίζει. Η οθόνη αποτελείται από τόνους μικρών καλωδίων που είναι μικρότερα από τα ανθρώπινα μαλλιά. Όταν τα χέρια σας αγγίζουν την οθόνη, ολοκληρώνουν ένα κύκλωμα που κάνει την οθόνη να καταγράφει την αφή σας. Οι οθόνες αφής δεν λειτουργούν όταν φοράτε κανονικά γάντια, επειδή το ηλεκτρικό ρεύμα από το σώμα σας δεν μπορεί να συνδεθεί με την οθόνη.

Πώς λειτουργούν τα πληκτρολόγια οθόνης αφής

Το πληκτρολόγιο σε μια συσκευή με οθόνη αφής λειτουργεί στέλνοντας ένα μήνυμα στον υπολογιστή της συσκευής, ενημερώνοντάς το πού ακριβώς εμφανίζεται στην οθόνη. Επειδή το σύστημα γνωρίζει πού βρίσκονται τα κουμπιά, στην οθόνη εμφανίζεται ένα γράμμα ή ένα σύμβολο. Δεν χρειάζεστε πληκτρολόγιο για να καταχωρίσετε βρύσες σε συγκεκριμένα μέρη. Η εκκίνηση εφαρμογών, το πάτημα του κουμπιού Αναπαραγωγή / Παύση κατά την ακρόαση μουσικής ή το κουμπί αναμονής κατά τον τερματισμό μιας τηλεφωνικής κλήσης δεν απαιτούν πληκτρολόγιο. Οι οθόνες αφής λειτουργούν σχεδόν πάντα αξιόπιστα και όταν δεν λειτουργούν, υπάρχουν βασικές διορθώσεις στην οθόνη αφής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεκινήσετε.

Γιατί οι οθόνες αφής είναι δημοφιλείς

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι οθόνες αφής είναι δημοφιλείς. Για αρχάριους, οι οθόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πληκτρολόγιο και ως οθόνη. Η χρήση του ίδιου χώρου για πολλαπλούς σκοπούς σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη οθόνη. Για ένα καλό παράδειγμα, σκεφτείτε τα αυθεντικά smartphone Blackberry. Χρειαζόταν ένα παραδοσιακό φυσικό πληκτρολόγιο για να λειτουργήσουν, έτσι η οθόνη πήρε τη μισή συσκευή. Γρήγορη προώθηση λίγα χρόνια και το αρχικό iPhone μπόρεσε να αυξήσει αυτό το ακίνητο οθόνης όταν τοποθέτησε το πληκτρολόγιο στην οθόνη αφής. Οι χρήστες είχαν αμέσως περισσότερο χώρο για να παίξουν παιχνίδια, να παρακολουθήσουν βίντεο και να περιηγηθούν στον ιστό. Ένας άλλος λόγος για τη μετάβαση σε οθόνες αφής είναι ότι διαρκούν περισσότερο. Τα φυσικά κουμπιά απαιτούν μικρά μέρη για να λειτουργήσουν. Αυτά τα μέρη φθάνουν με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας να κολλήσουν τα κουμπιά, να σταματήσουν να λειτουργούν ή να πέσουν. Αντίθετα, μια οθόνη αφής μπορεί να λειτουργήσει για εκατομμύρια πινελιές. Ένα τηλέφωνο με οθόνη αφής είναι πιο πιθανό να σπάσει το φθινόπωρο από ένα ανατρεπόμενο τηλέφωνο με κουμπιά. Ωστόσο, όταν τα δύο τηλέφωνα έχουν παρόμοια φροντίδα και δεν έχουν υποστεί ζημιά, μια οθόνη αφής έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι οθόνες αφής είναι πιο εύκολο να καθαριστούν από τους αντίστοιχους πληκτρολογίου αφής. Έχετε δοκιμάσει ποτέ να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας; Το σκούπισμα της οθόνης του iPhone είναι πολύ πιο εύκολο.

Γιατί μπορεί να θέλετε μια οθόνη αφής

Όσον αφορά την αγορά ενός smartphone, ο λόγος για να αποκτήσετε μια οθόνη αφής είναι κατανοητός. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεφώνων έχουν αλλάξει σε οθόνες αφής. Με τηλέφωνα με οθόνη αφής, μπορείτε να εκτελείτε εφαρμογές, να παρακολουθείτε βίντεο και να ακούτε ροές μουσικής, όπως το Pandora και το Spotify. Όσον αφορά τους υπολογιστές, οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να λάβετε μια συσκευή με οθόνη αφής είναι πιο σκοτεινές. Δεν προσφέρουν όλοι οι κατασκευαστές μια επιλογή υπολογιστή με οθόνη αφής, αλλά πολλοί προσφέρουν. Ο μεγαλύτερος λόγος για να επιλέξετε ένα μοντέλο οθόνης αφής είναι εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας ως tablet. Σε αυτήν την περίπτωση, κάτι σαν το Microsoft Surface Pro είναι μια εξαιρετική επιλογή. Η συσκευή έχει όλες τις ίδιες λειτουργίες με έναν παραδοσιακό φορητό υπολογιστή, αλλά το πληκτρολόγιο μπορεί να αφαιρεθεί και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως tablet. Παίρνετε επίσης μια εξαιρετικά ελαφριά συσκευή που είναι εύκολη στην περιπέτεια. Θα εκπλαγείτε από τις στιγμές που η οθόνη αφής είναι βολική. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την οθόνη αφής στον φορητό υπολογιστή σας τόσο συχνά όσο αυτή στο smartphone σας, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χρήση ενός μπορεί να βελτιώσει αυτό που κάνετε. Για παράδειγμα, όταν συμπληρώνετε μια ηλεκτρονική φόρμα, το πάτημα στην οθόνη για μετάβαση στο επόμενο πεδίο είναι ευκολότερο από την πλοήγηση εκεί χρησιμοποιώντας το ποντίκι. Ομοίως, όταν πρέπει να υπογράψετε ένα έγγραφο, μπορείτε να υπογράψετε με το δάχτυλό σας σε έναν υπολογιστή με οθόνη αφής. Η σύνδεση στην οθόνη είναι καλύτερη από την εκτύπωση ενός εγγράφου, την υπογραφή και τη σάρωση για να γίνει ψηφιακό ξανά. Οι υπολογιστές με οθόνη αφής είναι επίσης χρήσιμοι όταν διαβάζετε ένα μεγάλο άρθρο. Υπάρχει κάτι διαισθητικό για τη χρήση μιας οθόνης αφής και όχι ενός ποντικιού για κύλιση προς τα κάτω. Ενώ διαβάζετε, αν θέλετε να κάνετε μεγέθυνση σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της σελίδας, μια οθόνη αφής σάς επιτρέπει να κάνετε ζουμ για μεγέθυνση όπως κάνετε στο smartphone σας για να πλησιάσετε τη δράση.