Saltar al contenido

Τι είναι οι πίνακες ιστορίας κινουμένων σχεδίων και τι ρόλος παίζουν;

8 de junio de 2021

Λόγω της μακράς διαδικασίας κινούμενης εικόνας, βοηθάει στον προγραμματισμό μπροστά, ειδικά εάν εργάζεστε με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και όχι από τον εαυτό σας. Μπορεί να έχετε μια σταθερή ιδέα για το πώς θα είναι η ιστορία και η ταινία σας στο μυαλό σας, αλλά πώς μεταδίδετε αυτήν την ιδέα σε άλλους ανθρώπους; Εκεί μπαίνουν τα storyboards.

Ο ρόλος του Storyboard στη διαδικασία κινούμενης εικόνας

ΕΝΑ storyboard μοιάζει πολύ – σαν πίνακας για την ιστορία σας. Σε μια οπτική αναπαράσταση ακίνητων εικόνων της ταινίας σας, ένα storyboard σηματοδοτεί κάθε βασική στιγμή μιας ταινίας, που σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε με τη σειρά, παρόμοια με ένα βιβλίο εικόνων. Έχει βασικές κινήσεις και γεγονότα, όλα οπτικά, καθώς και τις γωνίες της κάμερας και τυχόν κινήσεις της κάμερας. Οι ίδιοι οι storyboard δεν έχουν φυσαλίδες διαλόγου, οπότε δεν είναι σαν μια έκδοση κόμικς της ταινίας. Αφήνουν το διάλογο και τυχόν λεπτομέρειες και απλώς επικεντρώνονται στο τι θα είναι το οπτικό. Μερικές φορές θα περιλαμβάνουν μεγάλα βέλη για να δείξουν αν κάτι ζουμ ή μετακινεί προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, αλλά βάζουν κάτω τον διάλογο ή οποιεσδήποτε βασικές πληροφορίες, ή ζητούν από κάποιον να μιλήσει μέσω των storyboard ενώ τα παρουσιάζει. Δείτε μια εξαιρετική σύγκριση του storyboard για την αρχική ακολουθία του Ο βασιλιάς των Λιονταριών ενάντια στο τελικό κινούμενο σχέδιο της ίδιας ακολουθίας. Δείχνει ένα εξαιρετικό παράδειγμα των storyboards που ταιριάζουν με το θέμα και τις γωνίες της κάμερας του τελικού animation που είχαν δημιουργήσει. Αυτή η ακρίβεια όχι μόνο επιτρέπει στους ανθρώπους να κατανοήσουν σαφέστερα την ιστορία και το τι θα συμβεί, αλλά βοηθάει τους εμψυχωτές πολύ.

Ένας φάρος για το Animator

Εάν ζωντανεύει μια ιστορία τότε εσείς ξέρετε τι θέλετε να συμβεί, αλλά όταν παραδοθεί σε κάποιον άλλο, τότε γίνεται σαφές ότι δύο άτομα μπορούν να έχουν άγρια ​​διαφορετικές ερμηνείες για την ίδια σκηνή. Το storyboard βοηθά να καθοδηγήσει το animator σχετικά με το τι έχει καθιερωθεί στο έργο σας πριν από την παραγωγή. Λόγω του storyboard, γνωρίζουν ποιες γωνίες κάμερας πρέπει να χρησιμοποιούν, πώς να μετακινούν την κάμερα και πώς πρέπει να παίζεται η δράση. Το Storyboarding δεν περιορίζεται απλώς σε κινούμενα σχέδια. Ζωντανές ταινίες με storyboard πράγματα όσο και animation – όταν γίνεται λήψη της ακολουθίας ζωντανής δράσης, βοηθάει όλους τους καμεράνους, τους ηθοποιούς και τους βοηθούς να φτάσουν στην ίδια σελίδα για το τι πρέπει να γίνει. Για παράδειγμα, το storyboarding ήταν η κυρίαρχη μέθοδος για Mad Max: Fury Road. Αντί να γράφει σενάριο, ο σεναριογράφος Τζορτζ Μίλερ έκανε ολόκληρη την ταινία ως ένα μεγάλο μακρύ σενάριο. Fury Road είναι μια τόσο οπτική ταινία που το έκανε σε στιλ storyboard παρά σενάριο βοήθησε να φέρει το εκπληκτικό όραμα που είχε εννοηθεί στη ζωή. (Διασκεδαστικό γεγονός: Λόγω της μεγάλης επιρροής του storyboarding, ο Μίλερ το θεώρησε αρχικά ως ταινία χωρίς διάλογο.)

Βοήθεια ή εμπόδιο

Όταν εργάζεστε μόνοι σας, το storyboarding μπορεί να είναι τόσο βοηθητικό όσο και εμπόδιο. Για ένα σόλο έργο, μπορεί να σας επιβραδύνει και να περιορίσει αυτό που μπορείτε να κάνετε μόλις αρχίσετε να ζωντανεύει. Επίσης, δεδομένου ότι έχετε μια καλή ιδέα τι φαντάζεστε, ίσως να μην αισθάνεστε την ανάγκη να τα εκθέσετε όλα μπροστά – υπάρχει κάτι που πρέπει να ειπωθείτε για να το φτιάξετε. Ωστόσο, ορισμένοι εμψυχωτές θεωρούν πολύ χρήσιμο να καθορίσουν τι πρέπει να κάνουν μέσω του storyboarding ακόμα και όταν εργάζονται μόνοι τους. Μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε και να δώσετε μια πιο ξεκάθαρη περιγραφή του τι θα ακολουθήσει για το έργο. Σίγουρα μπορεί να βοηθήσει αν πρέπει να καταλάβετε πόσο καιρό θα χρειαστεί μια συγκεκριμένη πτυχή της ταινίας σας. Είτε είστε storyboard είτε όχι, εξαρτάται από εσάς – αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε τουλάχιστον μία φορά.