Saltar al contenido

Τι είναι το εργαλείο σάρωσης;

5 de junio de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Το εργαλείο σάρωσης είναι ένα εργαλείο διάγνωσης αυτοκινήτων που μπορεί να επιδείξει ένα ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών. Τα εργαλεία σάρωσης περιλαμβάνουν συνήθως έναν αναγνώστη κώδικα, τη δυνατότητα προβολής και ταξινόμησης ζωντανών δεδομένων και κάποιου είδους βάση γνώσεων. Τα επαγγελματικά εργαλεία σάρωσης περιλαμβάνουν εκτεταμένες βάσεις γνώσεων, διαγνωστικές διαδικασίες, και μερικές φορές ακόμη και έχουν ενσωματωμένα πεδία, πολύμετρο και άλλα διαγνωστικά εργαλεία.

Τι μπορεί να κάνει ένα εργαλείο σάρωσης;

Τα εργαλεία σάρωσης έχουν σχεδιαστεί για διασύνδεση με το «ενσωματωμένο διαγνωστικό» σύστημα ενός αυτοκινήτου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία διάγνωσης. Με αυτόν τον τρόπο, μοιάζουν πολύ με τους αναγνώστες κώδικα αυτοκινήτου. Μπορούν να συνδεθούν σε μια υποδοχή OBD-I ή OBD-II, να διαβάσουν και να διαγράψουν κωδικούς και να προβάλουν αναγνώσεις δεδομένων από διάφορους αισθητήρες. Ωστόσο, τα εργαλεία σάρωσης υπερβαίνουν αυτήν τη βασική λειτουργικότητα.

Ήρωες Εικόνες
Εκτός από την ανάγνωση και την εκκαθάριση κωδικών, ένα εργαλείο σάρωσης μπορεί να είναι σε θέση:

 • Αποθήκευση και αναπαραγωγή ζωντανών δεδομένων
 • Δεδομένα γραφήματος
 • Διαβάστε τόσο τους γενικούς όσο και τους κωδικούς βλαβών για τον κατασκευαστή
 • Εμφάνιση κωδικών σε εκκρεμότητα
 • Παρέχετε ορισμούς κωδικών προβλημάτων
 • Παρέχετε διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων ή συμβουλές

Αν και η ικανότητα ανάγνωσης και διαγραφής κωδικών είναι σημαντική, η πρόσθετη λειτουργικότητα που παρέχεται από ένα καλό εργαλείο σάρωσης μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη διάγνωση ενός προβλήματος. Τα οχήματα OBD-II, ειδικότερα, μπορούν να παρέχουν τεράστια ποσότητα δεδομένων από μια ποικιλία διαφορετικών αισθητήρων, γι ‘αυτό πολλοί σαρωτές έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν και να αναπαράγουν ζωντανά δεδομένα. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να δοκιμάσετε την οδήγηση του οχήματος και στη συνέχεια να δείτε μια εγγραφή συγκεκριμένων μετρήσεων εξόδου αισθητήρα κατά τη λειτουργία.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο σάρωσης

Η ακριβής διαδικασία για τη χρήση ενός εργαλείου σάρωσης ποικίλλει ανάλογα με το αν το όχημά σας διαθέτει OBD-I ή OBD-II. Ορισμένα οχήματα με OBD-I έχουν επίσης μοναδικά βήματα ή διαδικασίες και μερικά δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν καθόλου με εργαλεία σάρωσης. Ακολουθούν τα βασικά βήματα για τη χρήση ενός εργαλείου σάρωσης:

 1. Εάν το εργαλείο σάρωσης έχει πολλές επιλογές σύνδεσης, εντοπίστε το σωστό σύνδεσμο και συνδέστε το στο εργαλείο.

 2. Συνδέστε το βύσμα του σαρωτή στη θύρα OBD-I ή OBD-II του οχήματος. Οι θύρες OBD-II βρίσκονται συνήθως κάτω από την πλευρά του οδηγού του ταμπλό ή στην κεντρική κονσόλα και μερικές φορές κρύβονται από ένα διακοσμητικό κομμάτι. Οι υποδοχές OBD-I βρίσκονται συνήθως κάτω από την πλευρά του οδηγού του ταμπλό ή στο χώρο του κινητήρα.

 3. Εισάγετε το κλειδί στην ανάφλεξη και γυρίστε την ανάφλεξη στη θέση αξεσουάρ.

 4. Εάν το εργαλείο σάρωσης δεν ενεργοποιηθεί αυτόματα, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήστη και ενεργοποιήστε το.

 5. Εάν είναι απαραίτητο, εισαγάγετε τον αριθμό αναγνώρισης οχήματος (VIN) στο εργαλείο σάρωσης.

 6. Αναζητήστε μια επιλογή σάρωσης στο εργαλείο σάρωσης. Μπορεί να υπάρχει φυσικό κουμπί ή ίσως χρειαστεί να κάνετε κύλιση στις επιλογές μενού στην οθόνη.

 7. Περιμένετε να ολοκληρωθεί η σάρωση και σημειώστε τυχόν κωδικούς βλάβης.

 8. Χρησιμοποιήστε την ενσωματωμένη βάση γνώσεων του εργαλείου σάρωσης ή πραγματοποιήστε αναζήτηση στο Διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κωδικούς προβλημάτων.

 9. Ανάλογα με το συγκεκριμένο εργαλείο σάρωσης, ενδέχεται επίσης να μπορείτε να προβάλετε αποθηκευμένα δεδομένα και κωδικούς σε εκκρεμότητα για πιο χρήσιμες διαγνωστικές πληροφορίες.

 10. Αφού διαγνώσετε και διορθώσετε το πρόβλημα, χρησιμοποιήστε το εργαλείο σάρωσης για να διαγράψετε τους κωδικούς βλάβης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να οδηγήσετε το όχημα έως ότου το εργαλείο σάρωσης αναφέρει ότι λειτουργούν όλες οι οθόνες ετοιμότητας.

Η σημασία των βάσεων γνώσεων του εργαλείου σάρωσης

Εκτός από τη διασύνδεση με το ενσωματωμένο διαγνωστικό σύστημα ενός οχήματος, το άλλο πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένα εργαλείο σάρωσης είναι να σας παρέχει κάποιο είδος βάσης γνώσεων. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες που περιέχονται σε αυτόν τον τύπο γνωσιακής βάσης διαφέρουν από τον έναν κατασκευαστή εργαλείων σάρωσης στον άλλο, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να υπερεκτιμηθεί η σημασία των καλών πληροφοριών αντιμετώπισης προβλημάτων. Εάν δεν έχετε σχετική προηγούμενη εμπειρία με το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, μια καλή βάση γνώσεων μπορεί να σας εξοικονομήσει τεράστιο χρόνο. Οι σαρωτές που περιλαμβάνουν πληροφορίες αντιμετώπισης προβλημάτων και άλλες συμβουλές συνήθως σας παρέχουν τον ορισμό ενός κώδικα, τα πιθανά σφάλματα που μπορεί να οδηγήσουν στην αποστολή αυτού του κώδικα και τις δοκιμές που μπορείτε να κάνετε για να εντοπίσετε τη βασική αιτία του προβλήματος.

Λειτουργίες Premium Scan Tool

Τα καλύτερα εργαλεία σάρωσης σας παρέχουν ουσιαστικά ένα «one-stop-shop» που περιλαμβάνει λειτουργικότητα ανάγνωσης κώδικα και δεδομένων, προηγμένες βάσεις γνώσεων και συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων, καθώς και ένα ενσωματωμένο εύρος και άλλους μετρητές. Μερικά από αυτά τα εργαλεία, όπως το Snap-On MODIS επαγγελματικής ποιότητας, είναι απαγορευτικά ακριβό, αλλά σας παρέχουν όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για τον εντοπισμό, τη δοκιμή και τη διάγνωση αποτυχημένων στοιχείων.

Εναλλακτικές λύσεις Premium Scan Tool

Παρόλο που τα εργαλεία σάρωσης επαγγελματικής ποιότητας μπορεί να είναι απαγορευτικά ακριβά, μπορείτε να επιτύχετε πολλές από τις ίδιες λειτουργίες χωρίς να σπάσετε την τράπεζα. Μερικά από τα πράγματα που ίσως θέλετε να έχετε στην εργαλειοθήκη σας περιλαμβάνουν:

 • ένα καλό εργαλείο σάρωσης ποιότητας καταναλωτή ή σαρωτή ELM327
 • ένα πολύμετρο και, εάν είναι δυνατόν, πεδίο
 • πρόσβαση στο Διαδίκτυο

Ενώ οι πόροι στο Διαδίκτυο δεν παρέχουν άμεση αντικατάσταση 1: 1 για τον τύπο πληροφοριών αντιμετώπισης προβλημάτων που λαμβάνετε με ένα εργαλείο σάρωσης επαγγελματικού επιπέδου, αυτός είναι σίγουρα ένας πιο προσιτός τρόπος να πάτε. Ένα καλό εργαλείο σάρωσης ποιότητας καταναλωτή (ή ένας σαρωτής ELM327 και το σωστό λογισμικό) θα σας οδηγήσει στο σωστό δρόμο και μπορείτε να συμπληρώσετε τις πληροφορίες που παρέχει το εργαλείο σας με ένα ηλεκτρονικό διάγραμμα κώδικα OBD-II και πληροφορίες αντιμετώπισης προβλημάτων. Αφού εντοπίσετε τον πιθανό ένοχο, εργαλεία όπως το πολύμετρο και το εύρος θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία είναι κακά ή όχι.