Saltar al contenido

Τι είναι το παιχνίδι πλατφόρμας;

30 de mayo de 2021

Η πλατφόρμα είναι ένα βιντεοπαιχνίδι στο οποίο το παιχνίδι-παιχνίδι περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από παίκτες που ελέγχουν έναν χαρακτήρα που τρέχει και πηδάει σε πλατφόρμες, δάπεδα, προεξοχές, σκάλες ή άλλα αντικείμενα που απεικονίζονται σε μία οθόνη ή σε κύλιση (οριζόντια ή κάθετη) οθόνη παιχνιδιού. Αν και είναι παρόμοιο με αυτό, αυτό δεν είναι το ίδιο με ένα παιχνίδι αυτόματης εκτέλεσης. Συχνά ταξινομείται ως υπο-είδος παιχνιδιών δράσης. Τα πρώτα παιχνίδια πλατφόρμας αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, καθιστώντας το ένα από τα πρώτα είδη βιντεοπαιχνιδιών που υπάρχουν, αλλά ο όρος παιχνίδι πλατφόρμας ή πλατφόρμας δεν χρησιμοποιήθηκε μέχρι αρκετά χρόνια αργότερα για να περιγράψει τα παιχνίδια.

OktalStudio / Getty Images
Πολλοί ιστορικοί και οπαδοί του παιχνιδιού θεωρούν ότι η κυκλοφορία του Space Panic το 1980 είναι το πρώτο αληθινό παιχνίδι πλατφόρμας, ενώ άλλοι θεωρούν ότι μετά το 1981 η κυκλοφορία του Nintendo’s Donkey Kong είναι το πρώτο. Ενώ συζητήθηκε ποιο παιχνίδι ξεκίνησε πραγματικά το είδος της πλατφόρμας, είναι σαφές ότι τα πρώιμα κλασικά όπως το Donkey Kong, το Space Panic και το Mario Bros ήταν πολύ επιρροή και όλοι είχαν ένα χέρι στη διαμόρφωση του είδους. Εκτός από το ότι είναι ένα από τα πρώτα και πιο δημοφιλή είδη βιντεοπαιχνιδιών, είναι επίσης ένα από τα είδη που συνδυάζονται με στοιχεία από ένα άλλο είδος, όπως ικανότητες ισοπέδωσης και χαρακτήρων που μπορούν να βρεθούν σε παιχνίδια ρόλων. Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα όπου το παιχνίδι πλατφόρμας περιέχει στοιχεία και από άλλα είδη.

Πλατφόρμες μίας οθόνης

Τα παιχνίδια πλατφόρμας μιας οθόνης, όπως υποδηλώνει το όνομα, παίζονται σε μία οθόνη παιχνιδιού και συνήθως περιέχουν εμπόδια που πρέπει να αποφύγει ο παίκτης και έναν στόχο που προσπαθεί να ολοκληρώσει. Το καλύτερο παράδειγμα ενός παιχνιδιού πλατφόρμας μίας οθόνης είναι το Donkey Kong, όπου ο Mario ταξιδεύει πάνω και κάτω από χαλύβδινες πλατφόρμες, αποφεύγοντας και βαρέλια άλματος που ρίχνονται προς τα κάτω. Μόλις ολοκληρωθεί ο στόχος της μίας οθόνης, το πρόγραμμα αναπαραγωγής μεταβαίνει σε διαφορετική οθόνη ή παραμένει στην ίδια οθόνη, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος και οι στόχοι για την επόμενη οθόνη συνήθως γίνονται πιο απαιτητικοί. Άλλο γνωστό παιχνίδι πλατφόρμας μίας οθόνης περιλαμβάνει Burgertime, Elevator Action και Miner 2049er.

Πλατφόρμες πλευρικής και κατακόρυφης κύλισης

Τα παιχνίδια πλατφόρμας πλευρικής και κατακόρυφης κύλισης μπορούν να αναγνωριστούν από την οθόνη και το φόντο του κυλίνδρου παιχνιδιών που κινείται καθώς ο παίκτης κινείται προς το ένα άκρο της οθόνης του παιχνιδιού. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια πλατφόρμα κύλισης μπορούν επίσης να χαρακτηριστούν από πολλαπλά επίπεδα. Οι παίκτες θα ταξιδέψουν στην οθόνη συλλέγοντας αντικείμενα, νικώντας τους εχθρούς και θα ολοκληρώσουν διάφορους στόχους μέχρι να ολοκληρωθεί το επίπεδο. Μόλις ολοκληρωθούν, θα μετακινηθούν στο επόμενο, συνήθως πιο δύσκολο επίπεδο και θα συνεχίσουν. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια πλατφόρμας έχουν επίσης τέλος κάθε επιπέδου σε έναν αγώνα αφεντικού, αυτά τα αφεντικά πρέπει να νικηθούν πριν προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο ή οθόνη. Μερικά παραδείγματα αυτών των παιχνιδιών πλατφόρμα κύλισης περιλαμβάνουν κλασικά παιχνίδια όπως τα Super Mario Bros, Castlevania, Sonic the Hedgehog και Pitfall!

Μείωση και αναβίωση

Καθώς τα γραφικά έχουν γίνει πιο προηγμένα και τα βιντεοπαιχνίδια, γενικά, πιο περίπλοκα, η δημοτικότητα του είδους της πλατφόρμας έχει μειωθεί σημαντικά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με τον ιστότοπο προγραμματιστών βιντεοπαιχνιδιών Gamasutra, τα παιχνίδια πλατφόρμας αντιπροσώπευαν μόνο μερίδιο 2 τοις εκατό στην αγορά βιντεοπαιχνιδιών από το 2002, ενώ αποτελούσαν πάνω από το 15% της αγοράς στο αποκορύφωμά τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπήρξε μια αναζωπύρωση στη δημοτικότητα των παιχνιδιών πλατφόρμας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη δημοτικότητα των παιχνιδιών πλατφόρμας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, όπως το New Super Mario Bros Wii και κλασικά πακέτα παιχνιδιών και κονσόλες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά οφείλονται κυρίως σε κινητά τηλέφωνα. Τα καταστήματα εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, όπως το Google Play για χρήστες Android, είναι γεμάτα με χιλιάδες διαφορετικούς τύπους παιχνιδιών πλατφόρμας και αυτά τα παιχνίδια έχουν εισαγάγει μια νέα γενιά παικτών στο είδος μέσω της εκ νέου κυκλοφορίας παλαιότερων παιχνιδιών και νέων πρωτότυπων παιχνιδιών. Μερικοί εκπληκτικοί πλατφόρμες δωρεάν λογισμικού περιλαμβάνουν κλασικά remakes, καθώς και πρωτότυπους τίτλους υπολογιστή, όπως το Cave Story, το Spleklunky και το Icy Tower, τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε και να παίξετε δωρεάν στον υπολογιστή σας. Εκτός από τα πολλά παιχνίδια πλατφόρμας δωρεάν λογισμικού που διατίθενται για τον υπολογιστή, υπήρξε μια αναβίωση στο είδος της πλατφόρμας σε κινητές συσκευές όπως iPhone, iPad και άλλα tablet / τηλέφωνα. Τα δημοφιλή παιχνίδια πλατφόρμας iOS περιλαμβάνουν το Sonic CD, το Rolando 2: Quest for the Golden Orchid και το League of Evil.