Saltar al contenido

Τι είναι το σημείο πρόσβασης Wi-Fi;

25 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Τα ασύρματα hotspot είναι σημεία ασύρματης πρόσβασης, συνήθως σε δημόσιες τοποθεσίες, τα οποία παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε κινητές συσκευές, όπως ο φορητός υπολογιστής ή το smartphone σας όταν βρίσκεστε μακριά από το γραφείο ή το σπίτι σας. Οι τυπικοί χώροι hotspot Wi-Fi περιλαμβάνουν καφετέριες, βιβλιοθήκες, αεροδρόμια και ξενοδοχεία. Τα hotspots σας δίνουν τη δυνατότητα να συνδεθείτε στο διαδίκτυο όπου κι αν πάτε, αλλά έρχονται με κάποια προβλήματα ασφάλειας.

Πώς να βρείτε ένα Hotspot

Ο φορητός σας φορητός υπολογιστής και άλλες συσκευές, όπως tablet και smartphone, ενδέχεται να σας ειδοποιεί όταν βρίσκεστε σε σειρά ασύρματων δικτύων. Εάν δεν λάβετε ειδοποίηση ότι υπάρχουν διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα στην περιοχή, μεταβείτε στις ρυθμίσεις δικτύου για να βρείτε σημεία πρόσβασης περιοχής.

Θα βρείτε hotspot σε πολλά μέρη. Για παράδειγμα:

 • Όταν μπαίνετε σε ένα Starbucks ή σε ένα από τα πολλά άλλα καφενεία, το smartphone σας ειδοποιεί για την παρουσία ενός σημείου πρόσβασης Wi-Fi. Κάθε κατάστημα διαθέτει μια αρχική οθόνη για το hotspot του. Αφού αποδεχτείτε τους όρους της συμφωνίας hotspot, είστε συνδεδεμένοι.
 • Τα εστιατόρια που προσφέρουν hotspot δημοσιεύουν τις πληροφορίες σε μια κάρτα επιτραπέζιας σκηνής ή στην είσοδο. Ίσως χρειαστεί να ζητήσετε τον κωδικό πρόσβασης για να συνδεθείτε στην υπηρεσία.
 • Όταν μένετε σε ένα ξενοδοχείο, ρωτήστε τον υπάλληλο γραφείου για τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi ή τη διαδικασία σύνδεσης. Η υπηρεσία μπορεί να είναι δωρεάν ή ενδέχεται να χρεώνεστε με ημερήσιο τέλος για τη χρήση της.
 • Τα περισσότερα αεροδρόμια προσφέρουν δωρεάν hotspot και εμφανίζουν τη διαδικασία σύνδεσης σε όλους τους τερματικούς σταθμούς. Τα εμπορικά κέντρα προσφέρουν επίσης hotspots και ενδέχεται να δημοσιεύουν πληροφορίες σύνδεσης στο εμπορικό κέντρο.
 • Πολλά βιβλιοπωλεία διαθέτουν hotspot για τους πελάτες τους.
 • Οι βιβλιοθήκες και άλλα δημόσια κτίρια έχουν συχνά σημεία πρόσβασης Wi-Fi.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο για hotspots στο [your city] (ή σε μια πόλη που πρόκειται να επισκεφθείτε) θα εμφανιστεί μια λίστα με τοποθεσίες όπου μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αν και πολλά είναι δωρεάν, ορισμένα hotspot απαιτούν χρέωση ή συνδρομή.

Συνδεθείτε σε ένα Hotspot

Όταν συνδέεστε σε ένα hotspot για να χρησιμοποιήσετε το Διαδίκτυο, το πρόγραμμα περιήγησής σας στο Web εμφανίζει μια ιστοσελίδα που προσδιορίζει το hotspot και παραθέτει τους όρους χρήσης. Εάν το δίκτυο hotspot Wi-Fi είναι κρυπτογραφημένο ή κρυφό, λάβετε τις πληροφορίες κλειδιού ασφαλείας και ονόματος δικτύου (SSID) από τον πάροχο υπηρεσιών hotspot για να εντοπίσετε και να δημιουργήσετε σωστά τη σύνδεση δικτύου. Όταν απαιτείται κωδικός πρόσβασης, εισαγάγετέ τον και αποδεχτείτε τους όρους χρήσης, οι οποίοι συνήθως απαιτούν να είστε ένας αξιοπρεπής, νόμιμος πολίτης στο Διαδίκτυο. Στη συνέχεια, αποδεχτείτε ή ξεκινήστε τη σύνδεση στο ασύρματο δίκτυο του hotspot, το οποίο προσδιορίζεται στο όνομα του δικτύου.

Λάβετε προφυλάξεις ασφαλείας κατά τη χρήση σημείου πρόσβασης

Το πρόβλημα με τη χρήση δημόσιων σημείων πρόσβασης είναι ότι είναι ανοιχτά στο κοινό. Θα μπορούσατε να μοιράζεστε μια σύνδεση με οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Ένα hotspot δεν είναι ο δρομολογητής Wi-Fi που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης για το σπίτι ή το γραφείο σας. Οι χάκερ μπορούν να χαράξουν ένα δημόσιο σημείο πρόσβασης ευκολότερο από ένα ιδιωτικό σημείο πρόσβασης. Ακολουθούν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε προτού συνδεθείτε σε ένα hotspot:

 • Κατανοήστε τον τρόπο με τον οποίο ο φορητός υπολογιστής ή η κινητή συσκευή σας μοιράζεται αρχεία και ενισχύστε τα δικαιώματα. Οι φορητοί υπολογιστές Mac, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν το AirDrop. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις σας, ένας εισβολέας θα μπορούσε να στείλει ένα αρχείο στο Mac μέσω AirDrop χωρίς να το γνωρίζετε.
 • Απενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων για φακέλους δημόσιας πρόσβασης στον φορητό υπολογιστή σας και σε άλλες συσκευές.
 • Εγκαταστήστε την προστασία από ιούς για το τηλέφωνο Android, το iPad ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή που χρησιμοποιείτε με ένα δημόσιο σημείο πρόσβασης. Επίσης, ενεργοποιήστε το τείχος προστασίας στη συσκευή σας για να αποτρέψετε τη μετάδοση κακόβουλου λογισμικού από μια μολυσμένη συσκευή που είναι επίσης συνδεδεμένη στο hotspot.
 • Εγκαταστήστε ένα VPN στη συσκευή σας. Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο κρυπτογραφεί όλη την κίνηση του ιστού σας, οπότε ακόμη και αν έχετε εισέλθει σε εισβολή, τα δεδομένα σας είναι αδύνατον να διαβαστούν.
 • Απενεργοποιήστε τις αυτόματες συνδέσεις σε κοντινά δίκτυα.

Απενεργοποιήστε τις αυτόματες συνδέσεις δικτύου

Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές και κινητές συσκευές συνδέονται αυτόματα σε ένα hotspot όταν βρίσκεται εντός εμβέλειας, αλλά αυτή είναι μια κακή ιδέα για λόγους ασφαλείας, ειδικά όταν το hotspot δεν προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ρύθμιση μενού για να το αποτρέψετε. Η τοποθεσία διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή. Σε iPhone, κάντε κλικ στο Ρυθμίσεις > Wi-Fi και ενεργοποιήστε το Ζητήστε να συμμετάσχετε σε δίκτυα διακόπτης εναλλαγής.

Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει Wi-Fi και Ζητήστε να συμμετάσχετε στη διεπαφή δικτύων στο iOS

Σε πολλές συσκευές Android υπάρχει ρύθμιση ειδοποίησης δικτύου Ρυθμίσεις > Συνδέσεις > Wi-Fi > Προχωρημένος που μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει οθόνες για προχωρημένους και ειδοποιήσεις δικτύου

Σε υπολογιστές Macintosh, μεταβείτε στο Επιλογές συστήματος > Δίκτυο και επιλέξτε το Ζητήστε να συμμετάσχετε σε νέα δίκτυα πλαίσιο ελέγχου.

Στιγμιότυπο οθόνης των προτιμήσεων συστήματος macOS που εστιάζουν στο πλαίσιο ελέγχου Ερώτηση για συμμετοχή σε νέα δίκτυα

Σχετικά με τα Mobile Hotspots

Όταν βρίσκεστε σε μια τοποθεσία που δεν διαθέτει hotspot και πρέπει να είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, το smartphone σας μπορεί να λειτουργεί ως hotspot Wi-Fi για κινητά. Εάν το smartphone σας διαθέτει αυτήν τη δυνατότητα, συνδεθείτε στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το κινητό σήμα στο τηλέφωνό σας και, στη συνέχεια, μοιραστείτε τη σύνδεση με τον φορητό υπολογιστή σας. Οι περισσότεροι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας απαιτούν την ικανότητα του hotspot για κινητά να ρυθμιστεί εκ των προτέρων και να χρεώνουν ένα μηνιαίο τέλος για την υπηρεσία. Η χρήση κινητού σημείου πρόσβασης εξαντλεί την μπαταρία του τηλεφώνου πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο και το σημείο πρόσβασης ενδέχεται να χρησιμοποιεί σημαντικό μέρος του ορίου δεδομένων σας. Ανάλογα με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας – 3G, 4G ή LTE – η ταχύτητα της σύνδεσης μπορεί να μην είναι τόσο γρήγορη όσο η οικιακή σας σύνδεση (με οποιαδήποτε άλλη εκτός από LTE), αλλά όταν είναι η μόνη διαθέσιμη σύνδεση στο Διαδίκτυο, ίσως αξίζει τον κόπο. Εάν δεν θέλετε να εξαντλήσετε την μπαταρία του smartphone σας, αγοράστε μια αυτόνομη συσκευή που παρέχει κινητά σημεία πρόσβασης. Αυτές οι συσκευές απαιτούν κινητές συνδέσεις και συμβόλαια. Επίσης, η συσκευή πρέπει να έχει πρόσβαση σε ένα κυψελοειδές σήμα. Εάν δεν υπάρχει κάλυψη κυττάρων, αναζητήστε ένα hotspot σε μια καφετέρια ή ένα εμπορικό κέντρο.