Saltar al contenido

Τι είναι το 802.11g Wi-Fi;

31 de mayo de 2021

Το 802.11g είναι μια τυπική τεχνολογία ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi IEEE. Όπως και άλλες εκδόσεις του Wi-Fi, το 802.11g (μερικές φορές αναφέρεται απλώς ως «G») υποστηρίζει ασύρματες επικοινωνίες τοπικού δικτύου (WLAN) μεταξύ υπολογιστών, ευρυζωνικών δρομολογητών και πολλών άλλων καταναλωτικών συσκευών. Η G επικυρώθηκε τον Ιούνιο του 2003, αντικαθιστώντας το παλαιότερο πρότυπο 802.11b («B»). 802.11n («N») και νεότερα πρότυπα αντικατέστησαν τελικά τον G. Με την πάροδο του χρόνου, στις διάφορες ταξινομήσεις δικτύου Wi-Fi δόθηκαν διαφορετικές συμβάσεις ονομασίας. Αντί για 802.11g, έγινε αναδρομικά γνωστό ως Wi-Fi 3.

Πόσο γρήγορα είναι 802.11g;

Το 802.11g Wi-Fi υποστηρίζει μέγιστο εύρος ζώνης δικτύου 54 Mbps, σημαντικά υψηλότερο από την βαθμολογία 11 Mbps του B και σημαντικά μικρότερο από τα 150 Mbps ή μεγαλύτερες ταχύτητες του Ν. Όπως πολλές άλλες μορφές δικτύωσης, το G δεν μπορεί να επιτύχει θεωρητικό Μέγιστη βαθμολογία στην πράξη Οι συνδέσεις 802.11g συνήθως πληρούν ένα όριο ρυθμού μεταφοράς δεδομένων εφαρμογής μεταξύ 24 Mbps και 31 Mbps (με το υπόλοιπο εύρος ζώνης δικτύου που χρησιμοποιείται από τα γενικά έξοδα του πρωτοκόλλου επικοινωνίας).

Πώς λειτουργεί το 802.11g

Ο G ενσωμάτωσε την τεχνική ραδιοεπικοινωνίας που ονομάζεται Ορθογώνια Πολλαπλή Διαίρεση Συχνότητας (OFDM), οι οποίες αρχικά εισήχθη στο Wi-Fi με 802.11a («A»). Η τεχνολογία OFDM βοήθησε το G (και το A) να επιτύχει σημαντικά υψηλότερη απόδοση δικτύου από το B. Αντίθετα, τα 802.11g υιοθέτησαν το ίδιο εύρος συχνοτήτων επικοινωνίας 2,4 GHz που είχαν αρχικά εισαχθεί στο Wi-Fi με 802.11b. Η χρήση αυτής της συχνότητας έδωσε στις συσκευές Wi-Fi σημαντικά πιο ισχυρό εύρος σήματος από αυτό που θα μπορούσε να προσφέρει το Α. Υπάρχουν 14 πιθανά κανάλια στα οποία μπορούν να λειτουργήσουν 802.11g, αν και ορισμένα είναι παράνομα σε ορισμένες χώρες. Οι συχνότητες από το κανάλι 1-14 κυμαίνονται μεταξύ 2,412 GHz και 2,448 GHz. Το G έχει σχεδιαστεί για πολλαπλή συμβατότητα, έτσι ώστε οι συσκευές να μπορούν να συνδεθούν σε ασύρματα δίκτυα ακόμη και όταν το σημείο ασύρματης πρόσβασης εκτελεί διαφορετική έκδοση Wi-Fi. Ακόμα και ο νεότερος σύγχρονος εξοπλισμός Wi-Fi μπορεί να υποστηρίξει συνδέσεις από πελάτες G χρησιμοποιώντας αυτούς τους ίδιους τρόπους συμβατότητας 2,4 GHz.

802.11g για οικιακή δικτύωση και ταξίδια

Πολλές μάρκες και μοντέλα φορητών υπολογιστών και άλλων συσκευών Wi-Fi κατασκευάστηκαν με ραδιόφωνα Wi-Fi που υποστηρίζουν τον G. Καθώς συνδυάζει μερικά από τα καλύτερα στοιχεία των Α και Β, τα 802.11g έγιναν το κυρίαρχο πρότυπο Wi-Fi σε μια εποχή που η υιοθέτηση της οικιακής δικτύωσης εξερράγη παγκοσμίως. Πολλά οικιακά δίκτυα σήμερα λειτουργούν ακόμα χρησιμοποιώντας δρομολογητές 802.11g. Στα 54 Mbps, αυτοί οι δρομολογητές μπορούν να συμβαδίζουν με τις περισσότερες συνδέσεις διαδικτύου υψηλής ταχύτητας στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της βασικής ροής βίντεο και του διαδικτυακού παιχνιδιού. Δρομολογητές συμβατοί με G μπορούν να βρεθούν φθηνά τόσο από τα καταστήματα λιανικής όσο και από μεταχειρισμένα καταστήματα Τα δίκτυα G μπορούν να φτάσουν γρήγορα τα όρια απόδοσης όταν συνδέονται πολλές συσκευές και ταυτόχρονα είναι ενεργές, αλλά αυτό ισχύει για οποιοδήποτε δίκτυο καταναλώνεται από πάρα πολλές συσκευές. Εκτός από τους δρομολογητές G που έχουν σχεδιαστεί για σταθερή εγκατάσταση σε σπίτια, 802.11g ταξιδιωτικοί δρομολογητές κέρδισαν επίσης σημαντική δημοτικότητα με επαγγελματίες και οικογένειες που χρειάζονταν να μοιραστούν μια ενσύρματη σύνδεση Ethernet μεταξύ των ασύρματων συσκευών τους. Οι δρομολογητές ταξιδιών G (και μερικοί Ν) εξακολουθούν να βρίσκονται σε καταστήματα λιανικής, αλλά έχουν γίνει όλο και πιο ασυνήθιστοι καθώς οι ξενοδοχειακές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες διαδικτύου μετακινούνται από το Ethernet σε ασύρματα hotspot.