Saltar al contenido

Τι είναι το CentOS 8 και τι περιλαμβάνεται;

4 de junio de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Στον κόσμο του Linux, το CentOS είναι μεγάλη υπόθεση. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένας κλώνος της μεγαλύτερης εταιρικής διανομής Linux εκεί έξω, του Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Δεν είναι ακριβώς παρόμοιο με το RHEL, είναι ένα ακριβές αντίγραφο, που δημιουργήθηκε από τον πηγαίο κώδικα RHEL, ακριβώς χωρίς όλες τις επωνυμίες του Red Hat.

Τι είναι το CentOS;

Ακριβώς όπως το RHEL, το CentOS είναι μια διανομή Linux για επαγγελματικούς σκοπούς Στην πραγματικότητα, το CentOS είναι στην πραγματικότητα μια συντομευμένη μορφή του «Κοινοτικού επιχειρησιακού συστήματος». Επειδή χρησιμοποιεί τον ίδιο ακριβώς κωδικό με το RHEL, το CentOS μπορεί να κάνει σχεδόν ό, τι μπορεί να κάνει ο εταιρικός ομόλογός του και μοιράζεται τη συμβατότητα με όλα όσα λειτουργούν στο RHEL.

Το CentOS απευθύνεται κυρίως σε διακομιστές και σταθμούς εργασίας προγραμματιστών. Όπως το RHEL, είναι σχεδιασμένο για καταστάσεις όπου η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας. Δεν θα βρείτε τις πιο πρόσφατες και καλύτερες δυνατότητες και εκπληκτικές εφαρμογές στο CentOS, αλλά θα είναι σε θέση να εκτελεί τις εφαρμογές ιστού σας σχεδόν χωρίς διακοπή λειτουργίας.

Γιατί να επιλέξετε το CentOS;

Εάν έχετε αγοράσει ποτέ κοινόχρηστο web hosting, υπάρχει ήδη μια καλή πιθανότητα έχω επέλεξε το CentOS, ακόμα κι αν δεν το ήξερες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων βασίζονται στο CentOS για σχεδόν ολόκληρη τη λειτουργία τους. Εάν δεν είστε αρκετά πεπεισμένοι, σκεφτείτε πόσους οικοδεσπότες Ιστού διαφημίζουν την υποστήριξη cPanel. Το cPanel λειτουργεί μόνο σε συστήματα RHEL και CentOS. Δεδομένου ότι κάθε εγκατάσταση RHEL απαιτεί ένα δαπανηρό συμβόλαιο υποστήριξης, είναι ένα πολύ ασφαλές στοίχημα ότι το CentOS είναι η διανομή Linux πίσω από όλα αυτά τα σχέδια φιλοξενίας. Αυτό αναδεικνύει ένα βασικό σημείο για το ρόλο του CentOS στο οικοσύστημα Linux. Επειδή το CentOS είναι ένας κλώνος της RHEL, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από την τεχνολογία της Red Hat χωρίς να πληρώσουν ένα βαρύ premium για υποστήριξη σε κάθε μηχανή. Ένας διαχειριστής πληροφορικής θα μπορούσε να επιλέξει να αγοράσει ένα συμβόλαιο RHEL για το πιο κρίσιμο μηχάνημα, ενώ αναπτύσσει το CentOS σε κάθε άλλο διακομιστή ή σταθμό εργασίας στο δίκτυο. Το CentOS επωφελείται επίσης από τα παγκόσμια εκπαιδευτικά προγράμματα της Red Hat. Ένας διαχειριστής θα μπορούσε να εκπαιδεύσει και να λάβει πιστοποίηση Red Hat και στη συνέχεια να εφαρμόσει αυτήν την πιστοποίηση για τη λειτουργία και τη συντήρηση μηχανημάτων CentOS Είναι όλα εναλλάξιμα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες πληροφορικής που έχουν εμπειρία στην υποστήριξη τόσο του RHEL όσο και του CentOS.

Πρέπει να επιλέξετε το CentOS;

Το CentOS είναι εύκολα μία από τις καλύτερες επιλογές για δωρεάν διανομή διακομιστή. Είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος τόσο για μικρές επιχειρήσεις όσο και για επιχειρήσεις. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι μια από τις πιο ευρέως υποστηριζόμενες διανομές, οπότε δεν πρέπει να είναι δύσκολο να λάβετε βοήθεια ή να προσλάβετε κάποιον για να διατηρήσετε το δίκτυό σας. Πρέπει να επιλέξετε το CentOS για μια καθημερινή επιφάνεια εργασίας; Πιθανώς όχι. Το CentOS είναι φανταστικό για επαγγελματικές εφαρμογές, αλλά όλα τα πράγματα που το κάνουν τέλειο για τις επιχειρήσεις το κάνουν τρομερό για άτομα. Θα θέλατε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε το ίδιο παλιό λογισμικό για πάνω από πέντε χρόνια; Ακόμα και πάλι, θα έχετε περιορισμένη πρόσβαση σε εφαρμογές πολυμέσων και παιχνιδιών. Δεν είναι ακριβώς αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε το CentOS.

Τι νέο υπάρχει στο CentOS 8;

Προφανώς, η κυκλοφορία του CentOS 8 φέρνει μαζί του νέες εκδόσεις… τα πάντα. Σοβαρά, ο κύκλος αργής απελευθέρωσης των συστημάτων CentOS και RHEL σημαίνει ότι το λογισμικό βρίσκεται χωρίς σημαντικές ενημερώσεις έκδοσης για χρόνια. Με το πόσο γρήγορα κινείται ο κόσμος λογισμικού ανοιχτού κώδικα, αυτά τα χρόνια μπορεί επίσης να είναι δεκαετίες. Το CentOS 8 προσφέρει αναβαθμίσεις στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας GNOME, PHP, Python, Ruby, Git, δημοφιλείς διακομιστές ιστού και σχεδόν κάθε εργαλείο και βοηθητικό πρόγραμμα που θα μπορούσατε να φανταστείτε. Μιλώντας για νέα εργαλεία, το CentOS 8 φέρνει τη δυνατότητα GNOME Boxes που ενσωματώνει τη διαχείριση γραφικών εικονικών μηχανών στην επιφάνεια εργασίας σας. Το Boxes διευκολύνει έναν διαχειριστή συστήματος ή έναν προγραμματιστή να δημιουργήσει και να διαχειριστεί VM χωρίς να εγκαταστήσει μια λίστα πλυντηρίων με πρόσθετο λογισμικό τρίτων. Το CentOS 8 φέρνει επίσης ένα άλλο βολικό χαρακτηριστικό διαχείρισης που ήταν κοινό στο Fedora για λίγο, το Cockpit. Το Cockpit έχει σχεδιαστεί ως μια διεπαφή διαχείρισης all-in-one που βασίζεται στον ιστό για διαχειριστές δικτύου για πρόσβαση σε όλα τα συστήματα που λειτουργούν σε ένα δίκτυο από ένα μόνο μέρος που είναι στενά ενσωματωμένο στο σύστημά τους. Το AppStream είναι μια πραγματική αλλαγή παιχνιδιού όσον αφορά την παροχή ενημερωμένου λογισμικού σε συστήματα CentOS. Το AppStream είναι ένα προαιρετικό αποθετήριο που παρέχει μια σταθερή ροή ενημερωμένων εφαρμογών. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για σταθμούς εργασίας. Ο διαχειριστής πακέτων CentOS, YUM, ενημερώθηκε στην τέταρτη έκδοση. Αυτό βασίζεται στον διαχειριστή πακέτων DNF της Fedora και προσφέρει νέες δυνατότητες από αυτό. Τώρα έχετε επίσης την επιλογή να χρησιμοποιήσετε DNF πλήρους απασχόλησης στη θέση του YUM. Εάν αναρωτιόσασταν αν αξίζει την αναβάθμιση στο CentOS 8, η απάντηση είναι ένα αρκετά ηχηρό «Ναι», υπό την προϋπόθεση ότι το δίκτυό σας και τα τρέχοντα σενάρια είναι έτοιμα να κάνουν το άλμα.