Saltar al contenido

Τι είναι το ENIAC;

5 de abril de 2021

Το ENIAC είναι ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής στον κόσμο. Ως αυτόνομη συσκευή, δεν υποστήριξε τη δικτύωση, αν και διευκόλυνε ένα δίκτυο ανθρώπων που το χρησιμοποιούσε για χρόνια για να βοηθήσει την προσπάθεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Εξαρτάται από μια σειρά σωλήνων κενού, τρανζίστορ και άλλων τυπικών ηλεκτρονικών εργαλείων, αντί των σημερινών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Αν και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940, είχε μια βαθιά και διαρκή επίδραση στην τεχνολογία στην οποία βασίζουμε σήμερα.

kalodiozois / Mary McLain

Τι είναι το ENIAC;

Το ENIAC είναι ένα αρκτικόλεξο για τον ηλεκτρονικό αριθμητικό ολοκληρωτή και τον υπολογιστή. Επίσης γνωστό ως The Giant Brain, ήταν ο πρώτος προγραμματιζόμενος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής γενικής χρήσης. Τη δεκαετία του 1940, ο φυσικός John Mauchly άρχισε να εργάζεται πάνω στην ιδέα του για μια ηλεκτρονική υπολογιστική μηχανή, ενώ δίδαξε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Moore στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, η οποία ήταν ένα κέντρο υπολογιστών πολέμου. Ο αμερικανικός στρατός χρειαζόταν έναν γρηγορότερο υπολογιστή για να υπολογίσει την πορεία των κελυφών πυροβολικού κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και χρηματοδότησε το έργο του για την ανάπτυξη μιας τέτοιας μηχανής. Με τη βοήθεια του συνεργάτη του, J. Presper Ekert Jr., ο Mauchly ολοκλήρωσε το ENIAC λίγο μετά το τέλος του πολέμου. Το ENIAC διαφέρει από τους μηχανικούς υπολογιστές που προηγουμένως, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτελέσουν υπολογισμούς αλλά ήταν δύσκολο να προγραμματιστούν. Η ENIAC δεν είχε ούτε ένα κινούμενο μηχανικό εξάρτημα. Αντ ‘αυτού, ήταν ένα μηχάνημα αποτελούμενο από αρκετές μονάδες, με περίπου 18.000 σωλήνες κενού, αρκετά μίλια καλωδίων, και 40 μαύρα πάνελ οκτώ ποδιών. Ήταν τεράστιο, ζύγιζε 30 τόνους και καταλάμβανε το υπόγειο 50 με 30 πόδια του Moore School. Μαζί με τους επόμενους υπολογιστές που χρησιμοποίησαν επίσης σωλήνες κενού, το ENIAC ήταν γνωστό ως υπολογιστής πρώτης γενιάς. Το ENIAC θα μπορούσε να εκτελέσει έως και 5.000 προσθήκες ανά δευτερόλεπτο, πολλαπλές παραγγελίες μεγέθους γρηγορότερα από τους προκατόχους του. Και, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, θα μπορούσε να επαναπρογραμματιστεί για διαφορετικές εργασίες.

Οι προγραμματιστές εισάγουν ένα πρόγραμμα στο ENIAC

Δημόσιος τομέας

Πώς λειτούργησε το ENIAC

Ακόμα και με το προηγμένο τεχνολογικό επίπεδο, το ENIAC απαιτούσε από τους προγραμματιστές να εκπληρώσουν τη λειτουργία του. Εκείνη την εποχή, περισσότερες από 80 γυναίκες εργάζονταν στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας ως προγραμματιστές ή υπολογιστές όπως κλήθηκαν, υπολογίζοντας τις βαλλιστικές τροχιές – σύνθετες διαφορικές εξισώσεις – με το χέρι. Έξι από αυτές τις γυναίκες επιλέχθηκαν για να είναι οι πρώτοι προγραμματιστές της ENIAC: Fran Bilas, Betty Jennings, Ruth Lichterman, Kay McNulty, Betty Snyder και Marlyn Wescoff. Αυτοί οι προγραμματιστές διαμόρφωσαν φυσικά το βαλλιστικό πρόγραμμα του αμερικανικού στρατού στο ENIAC χρησιμοποιώντας 3.000 διακόπτες, δεκάδες καλώδια και δίσκους ψηφίων για τη φυσική διαδρομή των δεδομένων και των παλμών προγράμματος σε όλο το μηχάνημα. Θα εισήγαγαν ένα πρόγραμμα στο ENIAC χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό καλωδίωσης plugboard και τριών φορητών πινάκων λειτουργίας. Κάθε πίνακας λειτουργιών περιλάμβανε 1200 διακόπτες 10 κατευθύνσεων για την εισαγωγή πινάκων αριθμών. Στο μάτι του λαού, η διαδικασία προγραμματισμού του ENIAC έμοιαζε με την επιδιόρθωση τηλεφωνικών κλήσεων σε τηλεφωνική ανταλλαγή, αν και ήταν πιο περίπλοκη και θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες. Μόλις προγραμματίστηκαν οι οδηγίες, το ENIAC υπολόγισε το πρόγραμμα με ηλεκτρονική ταχύτητα – μια βελτίωση σε σχέση με την τεχνολογία ανάγνωσης καρτών που συνήθως έδινε οδηγίες στους υπολογιστές πιο αργά. Οι εφευρέτες της ENIAC ισχυρίστηκαν ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής τους θα μπορούσε να υπολογίσει μαθηματικά προβλήματα 1.000 φορές γρηγορότερα από ό, τι ήταν δυνατό πριν. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η ENIAC είχε εκτελέσει περισσότερους υπολογισμούς από ό, τι είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς στην ανθρώπινη ιστορία μέχρι εκείνο το σημείο.

ENIAC, όπως φαίνεται στο Moore School

Δημόσιος τομέας

Η διαρκής επιρροή της ENIAC

Λόγω της ταξινομημένης και στρατηγικής φύσης της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διατήρησε την ύπαρξη του ENIAC ένα στενά προστατευμένου μυστικού μέχρι το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το κοινό έμαθε για τον υπολογιστή το 1946 όταν το Τμήμα Πολέμου αποκάλυψε το ENIAC σε δελτίο τύπου και οι New York Times δημοσίευσαν μια ιστορία για αυτόν. Το ENIAC χρησιμοποιήθηκε αργότερα για την επίλυση προβλημάτων στην πυρηνική φυσική, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών υπολογισμού για την πρώτη βόμβα υδρογόνου. Οι Mauchly και Eckert συνέχισαν να ιδρύουν την Eckert-Mauchly Computer Corporation, την πρώτη εταιρεία υπολογιστών. Σήμερα, ένα μέρος του ENIAC εκτίθεται στο Smithsonian Institution στην Ουάσιγκτον, DC