Saltar al contenido

Τι είναι το Netbook;

12 de mayo de 2021

Ο όρος netbook περιγράφει έναν μικρό φορητό υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί κυρίως για την εκτέλεση εργαλείων και υπηρεσιών Διαδικτύου, όπως περιήγηση στον ιστό, αποθήκευση αρχείων και μερικές εφαρμογές. Τα Netbooks εισήχθησαν το 2007 και πωλήθηκαν για περίπου 200 έως 400 $. Αυτό έκανε τα netbooks μια δημοφιλή επιλογή για καταναλωτές που δεν ήθελαν τα έξοδα και την ταλαιπωρία της αγοράς και της μεταφοράς με φορητούς υπολογιστές, τα οποία ήταν πιο ακριβά και βαρύτερα από ό, τι είναι σήμερα.

Ethan Miller / Getty Images
Ο όρος netbook επινοήθηκε από την Intel ενώ εμπορευόταν τον επεξεργαστή Centrino Atom χαμηλής ισχύος, που χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα netbook πρώτης γενιάς όταν βγήκαν το 2007. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, οι περισσότεροι κατασκευαστές υπολογιστών είχαν netbook.

Άνοδος και πτώση του Netbook

Τα netbook ήταν δημοφιλή μεταξύ του 2007 και του 2014, αλλά καθώς τα tablet αυξήθηκαν στη δημοτικότητά τους, τα netbooks μειώθηκαν. Τα δισκία παρήγαγαν μια ισχυρή τεχνολογική γροθιά και οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να τους νικήσουν για φορητότητα και λειτουργικότητα. Ταυτόχρονα, οι φορητοί υπολογιστές με πλήρη χαρακτηριστικά μεγάλωσαν και ισχυρότερα. Με τους φορητούς υπολογιστές να μην είναι πλέον τα πρακτικά μηχανήματα που κάποτε ήταν, τιμή, όχι μέγεθος, έγινε ο αποφασιστικός παράγοντας κατά την επιλογή μεταξύ ενός netbook και ενός φορητού υπολογιστή. Όταν οι τιμές του φορητού υπολογιστή μειώθηκαν, τα netbook ήταν καταδικασμένα. Η άνοδος του smartphone έπληξε ακόμη περισσότερο τα netbook. Αυτοί οι μίνι-υπολογιστές χωράνε στις τσέπες και μπορούν να χειριστούν όλα τα email που χρειάζονται οι χρήστες του διαδικτυακού σερφ. Σήμερα, οι περισσότεροι κατασκευαστές υπολογιστών δεν διαθέτουν πλέον ελαφριά, λιγότερο ακριβά συστήματα ως netbook. Αντ ‘αυτού, εμπορεύονται φορητούς υπολογιστές σε στιλ netbook απλά ως χαμηλότερες τιμές, λιγότερο ισχυρές επιλογές στις τρέχουσες σειρές προϊόντων φορητού υπολογιστή τους.

Πώς τα Netbooks διέφεραν από τους φορητούς υπολογιστές

Τα Netbook ήταν τεχνικά φορητοί υπολογιστές, επειδή είχαν σκληρά πλαίσια και συνδεδεμένη οθόνη, αλλά ήταν πολύ μικρότερα και πιο συμπαγή από τους φορητούς υπολογιστές που ορίστηκαν ως φορητοί υπολογιστές. Ακόμα και στο οικοσύστημα του netbook, υπήρχαν διαφορές μεταξύ του τρόπου εμφάνισης των μοντέλων netbook. Όταν κάτι ήταν μικρότερο από ένα φορητό υπολογιστή, πήρε μια ονομασία netbook, είτε είχε οθόνη 6 ιντσών είτε 11 ιντσών. Εσωτερικά, τα περισσότερα netbook χρησιμοποιούσαν CPU χαμηλής τάσης, χαμηλής ισχύος και είχαν μικρότερη χωρητικότητα σκληρού δίσκου και χαμηλότερη χωρητικότητα RAM. Αυτό οδήγησε σε μια λιγότερο από τη βέλτιστη εμπειρία όταν κάνετε πιο εντατικές εργασίες, όπως παρακολούθηση ταινιών ή παιχνίδι. Τα περισσότερα netbook δεν είχαν ενσωματωμένη μονάδα δίσκου DVD, αλλά είχαν πολλές θύρες για να συνδέσουν συσκευές USB. Τα Netbooks σχεδιάστηκαν για να χειρίζονται μόνο βασικές υπολογιστικές εργασίες, όπως περιήγηση στο Web, email και επεξεργασία κειμένου. Ταυτόχρονα, οι φορητοί υπολογιστές με πλήρη λειτουργικότητα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντικαταστάσεις επιτραπέζιου υπολογιστή. Πολλά netbook ήρθαν με εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα των Windows. Με τα Windows 8, η Microsoft απαιτούσε συστήματα να έχουν ανάλυση τουλάχιστον 1024 x 768, αφήνοντας πολλά netbooks χωρίς διαδρομή αναβάθμισης. Τα Windows 10 είναι συμβατά με εξαιρετικά μικρές οθόνες.

Netbooks σήμερα

Το γράψιμο ήταν στον τοίχο για netbook όταν ο συντελεστής τιμής, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, έγινε σε μεγάλο βαθμό διαφωνητικός. Οι τιμές του Netbook άρχισαν να αυξάνονται καθώς οι κατασκευαστές προσπάθησαν να προσθέσουν περισσότερες λειτουργίες. Εν τω μεταξύ, η τιμή των παραδοσιακών φορητών υπολογιστών μειώθηκε. Σήμερα, σχεδόν κάθε κατασκευαστής υπολογιστή διαθέτει ένα φθηνό, εξαιρετικά φορητό φορητό υπολογιστή στη σειρά του. Υπάρχουν ακόμα εξειδικευμένοι εξαιρετικά μικροί φορητοί υπολογιστές που αψηφούν την κατηγοριοποίηση. Για παράδειγμα, το GDP Pocket είναι μια συσκευή που μοιάζει με δίκτυο και πωλείται περίπου 500 $. Ωστόσο, αναφέρεται ως ένας μικρός φορητός υπολογιστής, όχι ένα netbook. Η Asus διαθέτει ένα λεπτό και ελαφρύ φορητό υπολογιστή HD για περίπου 200 $ χωρίς να το ονομάζει netbook, ενώ η Dell διαθέτει ένα μοντέλο Inspiron 250 $. Αλλά ο όρος netbook συνεχίζεται, ακόμα κι αν δεν σημαίνει ακριβώς τι εννοούσε το 2007. Η Toshiba διαθέτει μοντέλο 10,1 ιντσών που καλεί netbook για περίπου 450 $ και τα μοντέλα netbook HP, Acer και Asus μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο . Ορισμένα υλικά μάρκετινγκ ρίχνουν γύρω από τον όρο netbook για να αναφερθούν σε έναν ελαφρύ, φθηνό φορητό υπολογιστή. Τα Chromebook ήταν μια άλλη απειλή για netbook, προσφέροντας παρόμοιες δυνατότητες σε χαμηλότερες τιμές.