Saltar al contenido

Τι είναι το One UI της Samsung για Android;

11 de abril de 2021

Το Samsung One UI είναι η προσαρμοσμένη διεπαφή της εταιρείας για Android. Είναι απλοποιημένο, απλό και σχεδιασμένο για να εμφανίζει μόνο βασικές πληροφορίες και να μειώνει τις περισπασμούς. Η εμπειρία χρήστη του Samsung One UI είναι επωφελής για μεγαλύτερες οθόνες και χρήση με το ένα χέρι, κάτι που έχει νόημα, καθώς η εταιρεία διαδόθηκε το phablet με τη σειρά Note. Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που έρχονται με την προσκόλληση στις οθόνες smartphone, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στις αρθρώσεις και της καταπόνησης των ματιών. Το προσαρμοσμένο δέρμα One UI άρχισε να κυκλοφορεί στις αρχές του 2019 σε smartphone Galaxy. Αντικαθιστά το Samsung Experience.

Εργονομία και χρηστικότητα

Τα smartphone διαθέτουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως εργονομικά ζητήματα όπως γραπτό μήνυμα και επαναλαμβανόμενο στρες. Το One UI έχει σχεδιαστεί για την ανακούφιση του επαναλαμβανόμενου άγχους, καθώς πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν (ή προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν) τα τηλέφωνά τους με το ένα χέρι, κάτι που μπορεί να πάρει δυσάρεστο.

Ιστοσελίδα που λέει "αλληλεπιδρά φυσικά" με ένα χέρι που κρατά ένα smartphone δίπλα του.

Εφαρμογές χωριστής οθόνης

Η Samsung χωρίζει την οθόνη σε πολλές από τις εφαρμογές της, όπως το Messages, τοποθετώντας το περιεχόμενο στην κορυφή και τα κουμπιά σε κοντινή απόσταση από τον αντίχειρά σας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα τεντώσετε τους αντίχειρες σας άσχημα ή θα ανακατέψετε το τηλέφωνο στο χέρι σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σπάσιμο της οθόνης. Η εφαρμογή Ρολόι, για παράδειγμα, δείχνει πόσο καιρό θα διαρκέσει πριν απενεργοποιηθεί ο επόμενος συναγερμός, ενώ μπορείτε να διαχειριστείτε τα ξυπνητήρια σας με χειριστήρια στο κάτω μέρος. Επίσης, στην περιοχή προβολής στην κορυφή, θα δείτε μεγαλύτερο κείμενο. Για μεγάλα τηλέφωνα όπως το Galaxy Note 9, αυτή η διάταξη είναι πιο εύκολη στα χέρια. Αυτή η προσέγγιση διαχωρισμού οθόνης λειτουργεί επίσης καλά με τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα της εταιρείας, με αντικείμενα με δυνατότητα δράσης από τη μία πλευρά και περιεχόμενο μόνο για προβολή από την άλλη.

Ανακουφίζει την καταπόνηση των ματιών

Το One UI έχει επίσης σχεδιαστεί για να είναι πιο άνετα στα μάτια, με ζωντανά χρώματα και στρογγυλεμένο σχεδιασμό για εικονίδια εφαρμογών και άλλα στοιχεία.

Παραγωγικότητα και εστίαση

Ένας άλλος στόχος για τη Samsung ήταν η μείωση των περισπασμών, η οποία είναι μια άλλη παρενέργεια του αυξημένου χρόνου οθόνης. Έτσι, το One UI σχεδιάστηκε με γνώμονα την παραγωγικότητα. Ένα στοιχείο ονομάζεται Focus Blocks, το οποίο ομαδοποιεί τις σχετικές ρυθμίσεις, για παράδειγμα, για να διευκολύνει και πιο γρήγορη την πλοήγηση. Στην εφαρμογή Gallery, αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερες μικρογραφίες άλμπουμ.

Ιστοσελίδα με την ένδειξη "εστίαση στην εργασία στο χέρι" με δείγματα οθονών τηλεφώνου

Ένα UI έχει επίσης μια σκοτεινή λειτουργία που είναι συνεπής σε όλες τις εφαρμογές, οπότε δεν είστε ξύπνιοι από τη φωτεινή οθόνη του τηλεφώνου. Η λειτουργία «Μην ενοχλείτε» της Samsung είναι ένας άλλος τρόπος για να παραμείνετε εστιασμένοι.

Ιστοσελίδα που αναφέρει "συναγερμός σε 8 ώρες" δίπλα σε ένα άτομο που κοιμάται κοιτάζοντας ένα τηλέφωνο

Ενημερώσεις έκδοσης Samsung One UI

Ένα UI 3 και 3.1

Η Samsung ξεκίνησε να κυκλοφορεί το One UI 3 τον Δεκέμβριο του 2020. Η νέα διεπαφή διαθέτει μερικές αναβαθμίσεις σχεδίασης, όπως βελτιωμένη σκιά ειδοποιήσεων, πιο απλές ειδοποιήσεις, επανασχεδιασμένα widget για την αρχική οθόνη, μια νέα οθόνη αθροιστή που ονομάζεται Samsung Free και ορισμένες αλλαγές στο κλείδωμα οθόνης. Η ενημέρωση One UI 3.1 προσθέτει νέες δυνατότητες κάμερας, όπως την επιλογή αποθήκευσης φωτογραφιών σε πολλές μορφές ταυτόχρονα, ένα εργαλείο γόμας αντικειμένου και βελτιωμένη αυτόματη εστίαση. Άλλες νέες δυνατότητες περιλαμβάνουν εγγραφή πολλαπλών μικροφώνων και Αυτόματο διακόπτη, τα οποία συγχρονίζουν αυτόματα τη μουσική σας όταν αλλάζετε συσκευές Galaxy.

Ένα UI 2 και 2.5

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Samsung κυκλοφόρησε το One UI 2, το οποίο πρόσθεσε πολλές δυνατότητες, όπως μια βελτιωμένη σκοτεινή λειτουργία, μια συσκευή εγγραφής οθόνης και μερικές αλλαγές στη διεπαφή. Το One UI 2 επωφελείται επίσης από πολλές από τις βελτιώσεις που προσφέρονται στο Android 10. Τον επόμενο Σεπτέμβριο, η Samsung κυκλοφόρησε το One UI 2.5. Η συσκευή καταγραφής οθόνης καταγράφει ό, τι συμβαίνει στην οθόνη. Καταγράφει επίσης ήχους που λαμβάνονται από το μικρόφωνο και την αναπαραγωγή ήχου στο τηλέφωνο. Υπάρχει η επιλογή να προσθέσετε μια ροή βίντεο selfie και να κάνετε doodle στην οθόνη κατά την εγγραφή. Η Samsung πρόσθεσε δύο επιλογές για την εμφάνιση ειδοποιήσεων για εισερχόμενες κλήσεις: μια ειδοποίηση πλήρους οθόνης (όπως σε Android με απόθεμα) ή ένα κυμαινόμενο αναδυόμενο παράθυρο, οπότε δεν διακόπτεται όταν παίζετε ένα παιχνίδι ή παρακολουθείτε ένα βίντεο.