Saltar al contenido

Τι είναι το Universal Plug And Play (UPnP);

22 de abril de 2021

Το Universal Plug and Play (UPnP) είναι ένα σύνολο πρωτοκόλλων και τεχνολογιών που επιτρέπει στις συσκευές να ανακαλύπτουν και να συνδέονται αυτόματα μεταξύ τους. Για να μην συγχέεται με το Plug and Play (PnP), το UPnP θεωρείται επέκταση του Plug and Play. Όταν λειτουργεί σωστά, αυτοματοποιεί όλα τα περίπλοκα βήματα που απαιτούνται για την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών, είτε απευθείας είτε μέσω δικτύου.

Πώς λειτουργεί το Universal Plug and Play;

Το Universal Plug and Play χρησιμοποιεί τυπικά πρωτόκολλα δικτύωσης (π.χ. TCP / IP, HTTP, DHCP) για την υποστήριξη δικτύωσης μηδενικής διαμόρφωσης. Αυτό σημαίνει ότι όταν μια συσκευή συνδέεται ή δημιουργεί ένα δίκτυο, το Universal Plug and Play αυτόματα:

 • Εκχωρεί μια διεύθυνση IP στη συσκευή και ανακοινώνει την παρουσία της στο δίκτυο.
 • Περιγράφει τις δυνατότητες της συσκευής (π.χ. εκτυπωτή, σαρωτή) και τη διαθεσιμότητα στο δίκτυο.
 • Μοιράζεται τα ονόματα και τις δυνατότητες όλων των άλλων συσκευών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο δίκτυο.
 • Ορίζει σημεία ελέγχου έτσι ώστε να μπορούν να ζητηθούν ενέργειες από υπηρεσίες (π.χ. έναρξη ή ακύρωση μιας εργασίας εκτύπωσης).
 • Ενημερώνει την κατάσταση των υπηρεσιών της συσκευής.
 • Παρέχει μια διεπαφή χρήστη που βασίζεται σε HTML για τον έλεγχο ή την προβολή της κατάστασης της συσκευής.

Η τεχνολογία Universal Plug and Play μπορεί να φιλοξενήσει ενσύρματες (Ethernet, Firewire) ή ασύρματες (WiFi, Bluetooth) συνδέσεις χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα προγράμματα οδήγησης. Η χρήση κοινών πρωτοκόλλων δικτύου επιτρέπει σε οποιαδήποτε συσκευή συμβατή με UPnP να συμμετέχει, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα, τη γλώσσα προγραμματισμού, τον τύπο της συσκευής ή τον κατασκευαστή. Το Universal Plug and Play διαθέτει επίσης επέκταση ήχου / βίντεο (UPnP AV), που ενσωματώνεται συνήθως σε σύγχρονες συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων, έξυπνες τηλεοράσεις, συσκευές αναπαραγωγής CD / DVD / Blu-ray, υπολογιστές και κινητές συσκευές. Παρόμοια με το πρότυπο DLNA, το UPnP AV υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία ψηφιακών μορφών ήχου / βίντεο και έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη ροή περιεχομένου μεταξύ συσκευών. Το UPnP AV συνήθως δεν απαιτεί τη ρύθμιση Universal Plug and Play σε δρομολογητές.

Χρησιμοποιεί θήκες για Universal Plug and Play

Μία συνήθης περίπτωση χρήσης είναι ο εκτυπωτής συνδεδεμένος στο δίκτυο. Χωρίς Universal Plug and Play, ένας χρήστης θα πρέπει να περάσει από τη διαδικασία σύνδεσης και εγκατάστασης του εκτυπωτή σε υπολογιστή. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διαμορφώσουν με μη αυτόματο τρόπο αυτόν τον εκτυπωτή, ώστε να είναι προσβάσιμοι στο τοπικό δίκτυο. Τέλος, θα πρέπει να πηγαίνουν ο ένας στον άλλο υπολογιστή στο δίκτυο και να συνδέονται με αυτόν τον εκτυπωτή, έτσι ώστε ο εκτυπωτής να μπορεί να αναγνωρίζεται στο δίκτυο από κάθε υπολογιστή. Αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία, τουλάχιστον, εάν προκύψουν απροσδόκητα ζητήματα. Με το Universal Plug and Play, η επικοινωνία μεταξύ εκτυπωτών και άλλων συσκευών δικτύου είναι εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνδέσετε έναν συμβατό με UPnP εκτυπωτή σε μια ανοιχτή θύρα ethernet στο δρομολογητή και το Universal Plug and Play αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Άλλες συνήθεις περιπτώσεις χρήσης UPnP είναι:

 • Κοινή χρήση φωτογραφιών και ροή περιεχομένου με διακομιστή πολυμέσων.
 • Ροή βίντεο χρησιμοποιώντας συσκευές τηλεόρασης Διαδικτύου.
 • Ασύρματος οικιακός αυτοματισμός.
 • Απομακρυσμένη επιτήρηση στο σπίτι.

Αναμένεται ότι οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα που χρησιμοποιούν το Universal Plug and Play. Η τάση έχει επεκταθεί σταθερά ώστε να περιλαμβάνει έξυπνα οικιακά προϊόντα, όπως:

 • Ψηφιακοί βοηθοί (π.χ. Amazon Echo).
 • Έξυπνα συστήματα φωτισμού.
 • Θερμοστάτες ελεγχόμενοι μέσω Διαδικτύου.
 • Έξυπνες κλειδαριές για πόρτες.

Κίνδυνοι ασφαλείας για Universal Plug and Play

Παρά τα οφέλη του Universal Plug and Play, η τεχνολογία ενέχει ακόμα ορισμένους κινδύνους ασφαλείας. Το πρόβλημα είναι ότι το Universal Plug and Play δεν πραγματοποιεί έλεγχο ταυτότητας. υποθέτει απλώς ότι κάθε συσκευή σε ένα δίκτυο είναι αξιόπιστη και φιλική. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας υπολογιστής έχει παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό ή χάκερ που εκμεταλλεύεται κάποιο ελάττωμα ασφαλείας – ή οποιαδήποτε πίσω πόρτα που μπορεί να παρακάμψει προστατευτικά τείχη προστασίας δικτύου – όλα τα άλλα στο δίκτυο γίνονται ευάλωτα. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα έχει λιγότερη σχέση με το Universal Plug and Play και περισσότερο με την ακατάλληλη εφαρμογή. Πολλοί δρομολογητές, ιδιαίτερα μοντέλα παλαιότερης γενιάς, είναι ευάλωτοι. Δεν έχουν τους κατάλληλους ελέγχους ασφαλείας για να προσδιορίσουν εάν τα αιτήματα προγράμματος είναι καλά ή κακά. Εάν ο δρομολογητής σας υποστηρίζει Universal Plug and Play, θα υπάρχει μια επιλογή στις ρυθμίσεις για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία. Αν και θα χρειαστεί λίγος χρόνος και προσπάθεια, κάποιος μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου τον έλεγχο των συσκευών στο ίδιο δίκτυο μέσω μη αυτόματης διαμόρφωσης και προώθησης θύρας.