Saltar al contenido

Τι είναι το WPS και πώς λειτουργεί;

26 de mayo de 2021

Το WPS σημαίνει Wi-Fi Protected Setup.

Τι σημαίνει το WPS;

Το WPS είναι μια μέθοδος δημιουργίας ενός ασφαλούς δικτύου Wi-Fi στο σπίτι με την ελάχιστη προσπάθεια. Συνήθως περιλαμβάνει το πάτημα του κουμπιού WPS στο δρομολογητή σας για να το ενεργοποιήσετε. Το κουμπί WPS σε πολλούς δρομολογητές δημιουργήθηκε από το Wi-Fi Alliance το 2006. Στόχος του ήταν να βοηθήσει τους οικιακούς χρήστες που δεν γνώριζαν πολλά για την ασφάλεια του δικτύου, να δημιουργήσουν τα οικιακά ασύρματα δίκτυά τους με ασφάλεια. Ενώ πολλοί χρήστες ίσως αναρωτήθηκαν «τι κάνει το κουμπί WPS;», ήταν μια πολύ πιο απλή διαδικασία για τη ρύθμιση από το να πρέπει να βυθιστείτε σε περίπλοκες ρυθμίσεις δικτύου αλλού.

Πώς λειτουργεί το WPS;

Στο παρελθόν, οι χρήστες έπρεπε να γνωρίζουν το όνομα δικτύου με το οποίο ήθελαν να συνδεθούν (επίσης γνωστό ως SSID) καθώς και τον κωδικό πρόσβασης (μερικές φορές αναφέρεται ως κλειδί WPA-PSK). Αυτό χρειάστηκε χρόνο και συχνά απαιτούσε την εισαγωγή μιας μεγάλης σειράς πληροφοριών.

Webaroo / Unsplash
Σήμερα, οι περισσότεροι δρομολογητές περιλαμβάνουν ένα κουμπί WPS στη συσκευή, ώστε να πατήσετε απλά το κουμπί για να ξεκινήσετε τη σύζευξη. Λειτουργεί πολύ σαν τη σύζευξη μιας συσκευής Bluetooth, εξοικονομώντας σας την ταλαιπωρία του να πρέπει να μπείτε σε σύνθετες ρυθμίσεις. Ορισμένα παλαιότερα μοντέλα δρομολογητών ενδέχεται να χρησιμοποιούν ένα PIN αντί για τους χρήστες που πρέπει να εισάγουν έναν αριθμό PIN σε συσκευές για να τα συνδέσουν. Οι νεότερες συσκευές μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν μεθόδους επικοινωνίας κοντινού πεδίου, ώστε να κρατάτε απλώς το smartphone σας (για παράδειγμα) δίπλα σε έναν δρομολογητή για γρήγορη σύζευξη των συσκευών.

Ποια είναι τα οφέλη του WPS;

Υπάρχουν πολλά οφέλη για το WPS, αρκεί να γνωρίζετε ότι είναι το κουμπί WPS και πώς λειτουργεί.

  • Είναι απλό. Πολλοί δρομολογητές και δίκτυα απαιτούν να εισαγάγετε μεγάλες φράσεις πρόσβασης για να συνδεθείτε σε υπάρχοντα δίκτυα. Μέσω του WPS, μπορείτε απλά να πατήσετε ένα κουμπί και να εγγραφείτε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Είναι πολύ πιο απλό από το να πρέπει να πληκτρολογήσετε μεγάλους κωδικούς πρόσβασης.
  • Είναι φιλικό προς τους αρχάριους. Η δημιουργία ενός δικτύου θα πρέπει να είναι απλή στις μέρες μας και το WPS το έχει κάνει ακόμα πιο απλό, οπότε δεν χρειάζεται να έχετε ειδικές γνώσεις για το πώς να ξεκινήσετε.
  • Είναι γρήγορο. Προσπαθείτε να προσθέσετε πολλές συσκευές στο δίκτυό σας; Πατήστε το κουμπί WPS και μπορείτε να μεταβείτε για τα πάντα, από τον υπολογιστή σας στο smartphone ή την έξυπνη τηλεόραση.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του WPS;

Το WPS είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος γρήγορης εγκατάστασης ενός οικιακού δικτύου, αλλά δεν είναι τέλειος. Να τι πρέπει να γνωρίζετε για τα μειονεκτήματα.

  • Δεν είναι 100% ασφαλές. Στο παρελθόν, υπήρξαν βίαιες επιθέσεις που οδήγησαν το WPS να είναι ανοιχτό σε επίθεση. Είναι απίθανο να είσαι θύμα, αλλά είναι γιατί πολλοί άνθρωποι απενεργοποιούν εντελώς το WPS.
  • Οποιοσδήποτε μπορεί να το ενεργοποιήσει. Εάν κάποιος έχει φυσική πρόσβαση στο δρομολογητή σας, μπορεί εύκολα να ενεργοποιήσει το WPS μέχρι το PIN που εμφανίζεται συχνά στην κορυφή του δρομολογητή. Μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο για λίγα λεπτά, αλλά αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πρέπει να έχετε τη συσκευή αποθηκευμένη κάπου με ασφάλεια.
  • Δεν λειτουργεί με πρωτόκολλο ασφαλείας WEP. Το WEP είναι το παλαιότερο πρωτόκολλο ασφαλείας εκεί έξω. Έχει αντικατασταθεί από το WPA2, αλλά ορισμένοι χρήστες με παλιό υλικό δικτύου ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το WEP. Δεν παίζει ωραία με το WPS, οπότε μην περιμένετε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί WPS.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω WPS;

Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια, τότε η απόλυτη καλύτερη λύση είναι να αγοράσετε έναν δρομολογητή που δεν διαθέτει υποστήριξη WPS. Ακόμα και αν είναι απενεργοποιημένο, ορισμένες συσκευές το διατηρούν ενεργοποιημένο χωρίς να το γνωρίζετε. Ωστόσο, για τους περισσότερους χρήστες, το WPS είναι πολύ χρήσιμο. Εξοικονομεί χρόνο και ταλαιπωρία για την εισαγωγή μεγάλων κωδικών πρόσβασης για σύνδεση σε δίκτυο και είναι ιδανικό για αρχάριους που δεν είναι πολύ έμπειροι με τις ρυθμίσεις οικιακού δικτύου. Ό, τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε, φροντίστε να απενεργοποιήσετε το WPS μόλις ολοκληρώσετε τη ρύθμιση. Με αυτόν τον τρόπο, τα πράγματα είναι κυρίως τόσο ασφαλή όσο μπορούν. Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών δεν θα έχει ποτέ πρόβλημα με τη χρήση του WPS ή δεν θα αντιμετωπίσει κινδύνους εισβολής στα οικιακά δίκτυα.