Saltar al contenido

Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού αγοράσετε ένα iMac

18 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Το Apple iMac είναι ένας θαυμάσιος επιτραπέζιος υπολογιστής που συνδυάζει τη δύναμη του επεξεργαστή Intel i5 ή i7 πυρήνα έβδομης γενιάς με την επιλογή σας για οθόνη 21,5 ιντσών ή 27 ιντσών, καθώς και μεγάλη βοήθεια για την άξια φήμη της Apple για στυλ. Το αποτέλεσμα είναι ένας πανέμορφος υπολογιστής Mac all-in-one που καθορίζει τις τάσεις του κλάδου από το ντεμπούτο του το 1998. Κάθε υπολογιστής all-in-one απαιτεί τουλάχιστον μερικές ανταλλαγές. Πριν αποφασίσετε ότι ένα iMac θα φαίνεται εκπληκτικό στο γραφείο σας, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές από τις ανταλλαγές και να δούμε αν ένα iMac είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

Επεκτασιμότητα ή η έλλειψη αυτών

kalodiozois / Maddy τιμή
Ο σχεδιασμός του iMac περιορίζει τους τύπους επέκτασης που μπορούν να εκτελέσουν οι τελικοί χρήστες, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αυτή η απόφαση σχεδιασμού επέτρεψε στην Apple να επινοήσει μια υπέροχη, συμπαγή μηχανή που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα χρειαστούν ποτέ πολλά άτομα. Το iMac δημιουργήθηκε για άτομα που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με λογισμικό υπολογιστή και λίγο ή καθόλου χρόνο τροποποίησης υλικού. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση, ειδικά αν σας αρέσει να παίζετε με υλικό περισσότερο από ό, τι αντιλαμβάνεστε. Αλλά αν θέλετε απλώς να ολοκληρώσετε τη δουλειά (και να διασκεδάσετε λίγο), το iMac μπορεί να προσφέρει.

Επεκτάσιμη μνήμη RAM

Το iMac μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ευέλικτο όταν πρόκειται για υλικό με δυνατότητα διαμόρφωσης από τον χρήστη, αλλά ανάλογα με το μοντέλο, το iMac δεν μπορεί να διαθέτει υποδοχές RAM προσβάσιμες από το χρήστη, δύο υποδοχές RAM προσβάσιμες από το χρήστη ή τέσσερις υποδοχές RAM προσβάσιμες από το χρήστη. Οι πρόσφατες εκδόσεις των 21,5 ιντσών iMac έριξαν υποδοχές RAM προσβάσιμες από το χρήστη υπέρ των εσωτερικών υποδοχών που θα απαιτούσαν πλήρη αποσυναρμολόγηση του iMac για να αλλάξει τη μνήμη RAM, μια πολύ δύσκολη εργασία ή RAM που συγκολλάται απευθείας στη μητρική πλακέτα του iMac. Εάν σκέφτεστε το iMac 21,5 ιντσών, ίσως θελήσετε να παραγγείλετε τον υπολογιστή με περισσότερη μνήμη RAM από την τυπική διαμόρφωση, καθώς δεν θα μπορείτε να αναβαθμίσετε τη μνήμη RAM αργότερα, τουλάχιστον όχι εύκολα στις περισσότερες περιπτώσεις. Το iMac 27 ιντσών, ανεξάρτητα από το μοντέλο, διαθέτει ακόμα τέσσερις υποδοχές RAM προσβάσιμες από το χρήστη, επιτρέποντάς σας να επεκτείνετε τη μνήμη RAM μόνοι σας. Η Apple παρέχει ακόμη λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στις υποδοχές RAM και την εγκατάσταση νέων μονάδων RAM. Και όχι, δεν έχετε κολλήσει να αγοράζετε RAM από την Apple. μπορείτε να αγοράσετε RAM από πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές τρίτων. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η μνήμη RAM που αγοράζετε πληροί τις προδιαγραφές RAM του iMac. Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα νέο iMac 27 ιντσών, σκεφτείτε να αγοράσετε το iMac που έχει διαμορφωθεί με την ελάχιστη μνήμη RAM και, στη συνέχεια, αναβαθμίστε μόνοι σας τη μνήμη RAM. Μπορείτε να αποθηκεύσετε ένα ωραίο κομμάτι αλλαγής με αυτόν τον τρόπο, το οποίο μπορεί να σας αφήσει κάποια μετρητά για την αγορά εφαρμογών ή περιφερειακών που μπορεί να χρειαστείτε. Το iMac Pro 27 ιντσών είναι το νεότερο μοντέλο του iMac, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017. Το iMac Pro διαθέτει εντυπωσιακές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένων έως και 18 πυρήνων επεξεργαστών, RAM αναβαθμιζόμενη σε ένα γελοίο 128 GB, ένα Radeon Pro Vega (έως 16 GB) κάρτα βίντεο και μια επιλογή μονάδας δίσκου στερεάς κατάστασης 1TB, 2TB ή 4TB. Το iMac Pro δεν διαθέτει πίνακες πρόσβασης RAM, αλλά το βασικό μοντέλο έρχεται με 32 GB. και οι προοριζόμενοι χρήστες του iMac Pro γνωρίζουν συνήθως τη χρήση τους πριν αγοράσουν έναν νέο υπολογιστή, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτό. Η Apple ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2021 ότι θα διακόψει το iMac Pro μόλις εξαντληθούν τα τρέχοντα αναλώσιμα.

Οθόνη: Μέγεθος και τύπος

Το iMac διατίθεται σε δύο μεγέθη οθόνης και εμφανίζεται σε δύο διαφορετικές αναλύσεις. Πριν ρίξουμε μια ματιά στον αμφιβληστροειδή ή στις τυπικές οθόνες, ας ξεκινήσουμε με το ζήτημα του μεγέθους. Συχνά λέγεται ότι το μεγαλύτερο είναι καλύτερο. Όσον αφορά τις οθόνες iMac, τουλάχιστον, αυτό είναι σίγουρα αλήθεια. Διαθέσιμο σε εκδόσεις 21,5 και 27 ιντσών, και οι δύο οθόνες iMac έχουν καλή απόδοση, χρησιμοποιώντας πάνελ LCD IPS με οπίσθιο φωτισμό LED. Αυτός ο συνδυασμός παρέχει ευρεία γωνία θέασης, μεγάλο εύρος αντίθεσης και πολύ καλή χρωματική πιστότητα. Το μόνο δυνατό μειονέκτημα στην οθόνη του iMac είναι ότι προσφέρεται μόνο σε γυαλιστερή διαμόρφωση. δεν υπάρχει επιλογή ματ οθόνης. Η γυαλιστερή οθόνη παράγει βαθύτερα μαύρα και πιο ζωντανά χρώματα, αλλά με το πιθανό κόστος της λάμψης. Ευτυχώς, τα νέα iMac, ειδικά εκείνα που χρησιμοποιούν την οθόνη Retina, είναι εξοπλισμένα με αντιθαμβωτική επίστρωση που βοηθά πραγματικά να κρατήσει το έντονο φως.

Οθόνη: Retina ή Standard;

Η Apple προσφέρει το iMac με δύο τύπους οθόνης για κάθε μέγεθος. Το 21,5 ιντσών iMac έρχεται είτε με μια τυπική οθόνη 21,5 ιντσών με ανάλυση 1920×1080, είτε με οθόνη Retina 4K 21,5 ιντσών με ανάλυση 4096×2304. Το iMac 27 ιντσών διατίθεται μόνο με οθόνη Retina 5K 27 ιντσών χρησιμοποιώντας ανάλυση 5120×2880. Οι πρώτες εκδόσεις του iMac 27 ιντσών είχαν επίσης μια τυπική οθόνη διαθέσιμη σε ανάλυση 2560×1440, αλλά όλα τα πρόσφατα μοντέλα χρησιμοποιούν την οθόνη Retina 5K υψηλότερης ανάλυσης. Η Apple ορίζει ότι οι οθόνες Retina έχουν αρκετά υψηλή πυκνότητα εικονοστοιχείων ώστε ένα άτομο να μην μπορεί να δει μεμονωμένα pixel σε κανονική απόσταση προβολής. Λοιπόν, ποια είναι η κανονική απόσταση θέασης; Όταν η Apple παρουσίασε την πρώτη οθόνη Retina, ο Steve Jobs είπε ότι η κανονική απόσταση προβολής ήταν περίπου 12 ίντσες. Φυσικά, αναφερόταν στο iPhone 4. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι προσπαθεί να δουλέψει σε απόσταση 12 ιντσών από ένα iMac 27 ιντσών. Η μέση απόσταση εργασίας από ένα iMac 27 ιντσών είναι περισσότερο σύμφωνα με τις γραμμές των 22 ιντσών ή περισσότερο. Σε αυτήν την απόσταση, δεν μπορείτε να δείτε μεμονωμένα pixel, με αποτέλεσμα μια από τις καλύτερες οθόνες που έχετε δει ποτέ. Εκτός από την πυκνότητα των pixel, η Apple έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι οθόνες Retina έχουν μεγάλη γκάμα χρωμάτων, συναντήσεις ή υπερβαίνουν το εύρος γκάμας DCI-P3. Εάν ανησυχείτε για τον χρωματικό χώρο, τότε η οθόνη Retina του iMac είναι μια εξαιρετική επιλογή. Μπορεί να μην ταιριάζει με έγχρωμες οθόνες υψηλών προδιαγραφών, αλλά να θυμάστε, όταν αγοράζετε ένα iMac, παίρνετε έναν υπολογιστή Mac και μια οθόνη με λιγότερο από το κόστος ορισμένων οθονών 5K από μόνοι τους.

Αποθήκευση: Μεγαλύτερο, γρηγορότερο ή και τα δύο;

Για το iMac, η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τον τύπο αποθήκευσης. Οι βασικές εκδόσεις των 21,5 ιντσών iMac είναι εξοπλισμένες με σκληρό δίσκο 5400 RPM 1TB, ενώ το iMac 27 ιντσών χρησιμοποιεί τη μονάδα 1TB Fusion ως βασική γραμμή. Το iMac Pro ξεκινά με SSD 1 TB. Από εκεί, μπορείτε να ανεβείτε σε μια μονάδα δίσκου Fusion, η οποία συνδυάζει μια μικρή μονάδα αποθήκευσης flash PCIe με έναν σκληρό δίσκο 1, 2 ή 3 TB 7200 RPM. Η μονάδα Fusion σάς προσφέρει το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, επειδή είναι σε θέση να προσφέρει καλύτερη ταχύτητα από έναν σκληρό δίσκο και πολύ μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης από τους περισσότερους SSD. Εάν οι μονάδες Fusion δεν ικανοποιούν τις ανάγκες σας και η ταχύτητα είναι αυτό που χρειάζεστε, τότε όλα τα μοντέλα iMac μπορούν να διαμορφωθούν με συστήματα αποθήκευσης flash με βάση PCIe, από 256 GB έως 2 TB. Θυμηθείτε, δεν θα μπορείτε να αλλάξετε εύκολα τον εσωτερικό σκληρό δίσκο αργότερα, οπότε επιλέξτε τη διαμόρφωση που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Εάν το κόστος είναι πραγματικά ένα ζήτημα, μην αισθάνεστε ότι πρέπει να αυξήσετε τον προϋπολογισμό εκ των προτέρων. Μπορείτε πάντοτε να προσθέσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο αργότερα, αν και αυτό χάνει κάπως τον σκοπό ενός υπολογιστή all-in-one. Τα μοντέλα iMac παρέχουν εξωτερική επέκταση χρησιμοποιώντας θύρες Thunderbolt 2 και USB 3.

Επιλογές επεξεργαστή γραφικών

Τα γραφικά του iMac έχουν προχωρήσει πολύ από τα προηγούμενα μοντέλα. Η Apple τείνει να κυμαίνεται μεταξύ γραφικών AMD Radeon, γραφικών NVIDIA και ενσωματωμένων GPU Intel. Τα τρέχοντα μοντέλα των 27 ιντσών Retina iMac χρησιμοποιούν τα AMD Radeon Pro 570, 575 και 580. Το 21,5 ιντσών iMac χρησιμοποιεί Intel Iris Graphics 640 ή Radeon Pro 555, 560. Και το iMac Pro δίνει στους χρήστες την επιλογή του Radeon Pro Vega 56 με μνήμη HBM2 8 GB ή το Radeon Pro Vega 64 με μνήμη HBM2 16 GB. Ενώ οι επιλογές γραφικών της Intel έχουν αρκετά καλή απόδοση, τα διακριτά γραφικά AMD Radeon είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή για όσους εργάζονται επαγγελματικά με βίντεο και φωτογραφίες. Προσφέρουν επίσης πολύ μεγαλύτερη απόδοση όταν πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα και να παίξετε μερικά παιχνίδια. Προειδοποίηση: Παρόλο που αναφέραμε ότι ορισμένα μοντέλα iMac χρησιμοποιούν διακριτά γραφικά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ενημερώσετε ή να αντικαταστήσετε τα γραφικά. Τα γραφικά, ενώ χρησιμοποιούν διακριτά στοιχεία αφιερωμένα στα γραφικά, εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της μητρικής πλακέτας του iMac και δεν είναι κάρτες γραφικών εκτός αγοράς που μπορούν να αγοραστούν από τρίτους. Δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε τα γραφικά αργότερα.

Λοιπόν, ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός iMac;

Το iMac προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους παραδοσιακούς επιτραπέζιους υπολογιστές. Εκτός από ένα προφανώς μικρότερο αποτύπωμα, το iMac έχει επίσης μια πολύ καλή ποιότητα, μεγάλη, ευρεία οθόνη που θα μπορούσε εύκολα να κοστίσει οπουδήποτε από 300 έως 2.500 $ εάν αγοραστεί ως ισοδύναμη αυτόνομη οθόνη LCD. Το iMac συνοδεύεται από το ίδιο ελκυστικό και χρήσιμο υλικό και λογισμικό που συνοδεύει ένα Mac Pro. Το iMac διατίθεται με ενσωματωμένη κάμερα και μικρόφωνο iSight, ενσωματωμένα στερεοφωνικά ηχεία, πληκτρολόγιο Bluetooth και Magic Mouse 2.

Είναι ένα iMac κατάλληλο για εσάς;

Το iMac είναι ένας καταπληκτικός υπολογιστής, ένας από τους οποίους είναι σταθερή επιλογή για τα περισσότερα άτομα. Η ενσωματωμένη οθόνη είναι υπέροχη. Και ας το παραδεχτούμε: Ο παράγοντας φόρμας του iMac είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο κομψούς και καλύτερα διαθέσιμος για έναν επιτραπέζιο υπολογιστή. Παρά την προφανή ελκυστικότητά του, το iMac, τουλάχιστον στις βασικές του διαμορφώσεις, είναι πιθανώς μια κακή επιλογή για προχωρημένους επαγγελματίες γραφικών και βίντεο, οι οποίοι χρειάζονται πιο στιβαρά γραφικά από ό, τι διατίθενται στο αρχικό iMac. Τα γραφικά και οι επαγγελματίες βίντεο εξυπηρετούνται επίσης καλύτερα με περισσότερη δυνατότητα επέκτασης RAM και περισσότερες επιλογές αποθήκευσης μονάδας δίσκου, λειτουργίες που κάνουν το iMac 27 ιντσών και το Mac Pro μια καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες τους. Από την άλλη πλευρά, το iMac, ειδικά εκείνα με οθόνη Retina, μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για οποιονδήποτε επαγγελματία ή ερασιτέχνη φωτογράφο, πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου ή απλά απλό άτομο που αναζητά εξαιρετική απόδοση χωρίς να σπάσει την τράπεζα.