Saltar al contenido

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ενός προβολέα

2 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Οι βιντεοπροβολείς χρησιμοποιούνται από καιρό ως εργαλείο παρουσίασης στην επιχειρηματική και εμπορική ψυχαγωγία, καθώς και σε ορισμένα συστήματα οικιακού κινηματογράφου υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, οι βιντεοπροβολείς γίνονται όλο και πιο διαθέσιμοι και προσιτοί για τους περισσότερους ανθρώπους. Δείτε μερικές από αυτές τις χρήσιμες συμβουλές προτού αγοράσετε τον πρώτο σας βιντεοπροβολέα.

Τύποι προβολέων βίντεο

kalodiozois / Emilie Dunphy
Διατίθενται δύο βασικοί τύποι προβολέων βίντεο: DLP (Ψηφιακή επεξεργασία φωτός) και οθόνη υγρού κρυστάλλου (Οθόνη υγρών κρυστάλλων).

  • Οι προβολείς DLP χρησιμοποιούν μια πηγή φωτός σε συνδυασμό με έναν χρωματικό τροχό και ένα τσιπ που περιέχει μικροσκοπικούς ανακλινόμενους καθρέφτες. Το φως περνά μέσα από τον χρωματικό τροχό, αντανακλά τους καθρέφτες και στη συνέχεια προβάλλεται σε οθόνη.
  • Οι προβολείς LCD χρησιμοποιούν μια πηγή φωτός που περνά φως μέσα από 3 τσιπ LCD (αντιστοιχίζονται σε πρωτεύοντα χρώματα κόκκινο, πράσινο και μπλε) για τη δημιουργία και προβολή εικόνων.

Οι παραλλαγές της τεχνολογίας LCD περιλαμβάνουν: LCOS (Liquid Crystal on Silicon), JVC’s D-ILA (Digital Imaging Light Amplification) και της Sony SXRD (Ανακλαστική οθόνη Silicon Crystal). Με τους προβολείς LCOS / D-ILA και SXRD, η πηγή φωτός ανακλάται από τα 3 τσιπ LCD, αντί να τα περνά.

Λάμπες, LED και λέιζερ

Εκτός από την τεχνολογία LCD και DLP, θα πρέπει να εξετάσετε εάν η πηγή φωτός στον προβολέα είναι μια λυχνία, LED ή λέιζερ. Και οι τρεις επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους:

  • Οι βιντεοπροβολείς που χρησιμοποιούν λαμπτήρες πρέπει να αλλάξουν μετά από περίπου 3.000 έως 4.000 ώρες προβολής. Ωστόσο, ορισμένοι προβολείς προσφέρουν πάνω από 5.000 ώρες προβολής.
  • Οι βιντεοπροβολείς που χρησιμοποιούν LED και / ή λέιζερ ως πηγή φωτός έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – συχνά έως και 20.000 ώρες ή περισσότερο.

Συγκρίνετε τη διάρκεια ζωής του προβολέα βίντεο με μια οθόνη LED / LCD ή OLED, η οποία μπορεί να διαρκέσει πάνω από 60.000 ώρες, αν και με μικρότερο μέγεθος οθόνης.

Έξοδος φωτός και φωτεινότητα

Χωρίς επαρκές φως, ένας προβολέας δεν θα μπορεί να εμφανίσει μια φωτεινή εικόνα. Εάν η έξοδος φωτός είναι πολύ χαμηλή, μια εικόνα θα φαίνεται λασπώδης και απαλή, ακόμη και σε σκοτεινό δωμάτιο. Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν ένας προβολέας παράγει αρκετό φως για να παράγει φωτεινές εικόνες, ελέγξτε την βαθμολογία ANSI Lumens. Αυτό θα σας πει πόσο φως μπορεί να σβήσει ένας προβολέας. Σχετικά μιλώντας, οι προβολείς με 1.000 ANSI Lumens ή μεγαλύτεροι έχουν επαρκή φωτεινότητα για χρήση στο home theatre. Το μέγεθος του δωματίου, το μέγεθος της οθόνης / η απόσταση και οι συνδέσεις φωτισμού περιβάλλοντος θα επηρεάσουν επίσης την ανάγκη για περισσότερους ή λιγότερους αυλούς. Αν και οι δυνατότητες εξόδου φωτός των βιντεοπροβολέων έχουν βελτιωθεί, εξακολουθούν να λειτουργούν καλύτερα σε σκοτεινό δωμάτιο. Οι προβολείς LCD και DLP εξάγουν διαφορετικά. Οι προβολείς LCD παράγουν την ίδια ποσότητα λευκού και έγχρωμου φωτός, ενώ οι προβολείς DLP παράγουν περισσότερο λευκό φως από το έγχρωμο φως.

Αναλογία αντίθεσης

Η αναλογία αντίθεσης συμπληρώνει τη φωτεινότητα. Η αντίθεση είναι η αναλογία μεταξύ των ασπρόμαυρων τμημάτων μιας εικόνας. Οι υψηλές αναλογίες αντίθεσης παρέχουν λευκά και μαύρα μαύρα. Ένας προβολέας μπορεί να έχει μεγάλη βαθμολογία Lumens, αλλά αν ο λόγος αντίθεσης είναι χαμηλός, η εικόνα σας θα φαίνεται ξεθωριασμένη. Σε σκοτεινό δωμάτιο, ο λόγος αντίθεσης τουλάχιστον 1.500: 1 είναι καλός, αλλά 2.000: 1 ή υψηλότερος θεωρείται εξαιρετικός.

Πυκνότητα pixel και ανάλυση οθόνης

Η πυκνότητα Pixel (γνωστή και ως ανάλυση οθόνης) είναι σημαντική. Οι προβολείς LCD και DLP έχουν και οι δύο σταθερό αριθμό pixel.

  • Εάν το μεγαλύτερο μέρος της προβολής σας είναι HDTV, λάβετε όσο το δυνατόν υψηλότερο πραγματικό αριθμό pixel (κατά προτίμηση 1920×1080).
  • Ένας φυσικός αριθμός pixel 1024×768 αρκεί για DVD. Ωστόσο, τα σήματα HDTV 720p απαιτούν έναν αριθμό 1280×720 pixel για την οθόνη, ενώ ένα σήμα εισόδου 1080i HDTV χρειάζεται έναν αριθμό pixel 1920×1080.
  • Εάν διαθέτετε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc, σκεφτείτε έναν προβολέα με ανάλυση 1920×1080 πραγματικών pixel και τη δυνατότητα εμφάνισης της μορφής 1080p.

Αν θέλετε να μεταβείτε στην περιοχή 4K, εκτός από την υψηλότερη τιμή, δεν προβάλλουν όλοι οι προβολείς 4K πραγματική ανάλυση 4K. Είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς λειτουργούν οι προβολείς βίντεο 4K και πώς επισημαίνονται, ώστε να μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή για εγκατάσταση οικιακού κινηματογράφου. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον προβολέα 4K, πρέπει να παρέχετε περιεχόμενο 4K από μια συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Ultra HD ή πηγές ροής 4K (όπως Netflix ή Vudu).

Αναπαραγωγή χρώματος

Η αναπαραγωγή χρωμάτων είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ελέγξτε για φυσικούς τόνους σάρκας και βάθος χρώματος, πώς φαίνονται τα χρώματα στις φωτεινότερες και πιο σκοτεινές περιοχές της εικόνας και το βαθμό σταθερότητας του χρώματος από την είσοδο έως την είσοδο και ότι εξοικειωθείτε με τους τύπους ρυθμίσεων εικόνας που προσφέρουν οι βιντεοπροβολείς. Ο καθένας έχει μια μικρή διαφορά στην αντίληψη του χρώματος και σε τι φαίνεται ευχάριστο σε αυτούς, οπότε κοιτάξτε προσεκτικά.

Είσοδοι

Βεβαιωθείτε ότι ο προβολέας έχει τις εισόδους που χρειάζεστε. Όλοι οι βιντεοπροβολείς αυτές τις μέρες παρέχουν εισόδους HDMI και οι περισσότεροι βιντεοπροβολείς έχουν επίσης είσοδο VGA ή DVI για υπολογιστές. Ωστόσο, εάν έχετε παλαιότερα στοιχεία πηγής με σύνθετα, S-video ή εξόδους βίντεο, γνωρίζετε ότι πολλοί νεότεροι προβολείς βίντεο δεν προσφέρουν πλέον αυτές τις επιλογές ή μπορεί να προσφέρουν μόνο σύνθετες εισόδους βίντεο. Όταν ψωνίζετε για έναν προβολέα, είναι σίγουρα σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχει τις συνδέσεις που χρειάζεστε. Ορισμένοι βιντεοπροβολείς περιλαμβάνουν εισόδους ήχου και ενσωματωμένα ηχεία, αλλά όπως τα ηχεία ενσωματωμένα σε τηλεοράσεις, δεν είναι πολύ αποτελεσματικά. Είναι καλύτερο να συνδέσετε την πηγή ήχου σας με ένα εξωτερικό σύστημα ήχου (ακόμη και ένα μικρό) για καλύτερη εμπειρία προβολής.

Μην ξεχάσετε την οθόνη!

Οι οθόνες διατίθενται σε διάφορα υφάσματα, μεγέθη και τιμές. Ο τύπος της οθόνης που είναι καλύτερα εξαρτάται από τον προβολέα, τη γωνία θέασης, την ποσότητα φωτισμού περιβάλλοντος στο δωμάτιο και την απόσταση από τον προβολέα έως την οθόνη. Εάν έχετε ένα μικρό δωμάτιο, σκεφτείτε έναν προβολέα Short Throw, ο οποίος μπορεί να εμφανίσει πολύ μεγάλες εικόνες από μικρότερη απόσταση.

Φορητότητα

Η φορητότητα είναι σημαντική, όχι μόνο όσον αφορά τη μετακίνηση ή το ταξίδι με τον προβολέα σας, αλλά και στην απλοποίηση της εγκατάστασης και της εγκατάστασης. Επίσης, διευκολύνει τη δοκιμή διαφορετικών μεγεθών οθόνης, αποστάσεων και δωματίων για να δείτε ποια διάταξη λειτουργεί καλύτερα. Εάν ο βιντεοπροβολέας σας είναι φορητός, μπορείτε ακόμη και να κρεμάσετε ένα φύλλο σε έναν εξωτερικό τοίχο (ή πόρτα γκαράζ) το καλοκαίρι και να απολαύσετε τις δικές σας ταινίες οδήγησης. Η παρακολούθηση ταινιών σε εξωτερικούς χώρους με χρήση βιντεοπροβολέα μπορεί να είναι μια υπέροχη εμπειρία. Ορισμένοι συμπαγείς προβολείς διαθέτουν τσάντες ή θήκες μεταφοράς.

Η κατώτατη γραμμή

Μια εγκατάσταση οικιακού κινηματογράφου με βιντεοπροβολέα στο επίκεντρο του μπορεί πραγματικά να αναβαθμίσει την εμπειρία οικιακής ψυχαγωγίας. Ωστόσο, απλώς μην φτάσετε στο πορτοφόλι σας και μην αγοράσετε ό, τι προωθείται ή πωλείται. Οι τιμές του προβολέα βίντεο ποικίλλουν πολύ από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες δολάρια, ανάλογα με όλους τους παραπάνω παράγοντες. Εκτός αν προβάλλετε σε έναν τοίχο, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το κόστος μιας οθόνης, το οποίο διατίθεται σε παρόμοια εύρη τιμών.