Saltar al contenido

Το ιστορικό του συστήματος παιχνιδιών ColecoVision

29 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Ενώ οι μάζες θυμούνται στοργικά το Nintendo Entertainment System ως την πρώτη οικιακή κονσόλα ποιότητας arcade, οι λάτρεις των ρετρό και οι σκληροπυρηνικοί παίκτες συμφωνούν ότι υπήρχε ένα σύστημα που ανέτρεψε το NES σε κρίσιμες διακρίσεις, αντίκτυπο και νοσταλγία, το ColecoVision. Στη σύντομη διετή διάρκεια ζωής της, η ColecoVision έσπασε τις προσδοκίες και τα ρεκόρ πωλήσεων. Ήταν στο δρόμο για να γίνει η πιο επιτυχημένη κονσόλα στην ιστορία, αν δεν είχε γίνει η κατάρρευση της βιομηχανίας το 1983 και το 1984 και ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι για να μετατρέψει την κονσόλα σε οικιακό υπολογιστή.

EMR / Flickr

Η Προ-Ιστορία

Από ορισμένες απόψεις, το όνομα αυτού του άρθρου θα μπορούσε να είχε τίτλο Coleco: Το σπίτι που έχτισε το Atari, καθώς η Coleco δημιούργησε μια ολόκληρη επιχείρηση για την κλωνοποίηση και την προώθηση της τεχνολογίας Atari. Το 1975, το Atari’s Πονγκ ήταν δημοφιλής σε στοές και αυτόνομες οικιακές μονάδες, ξεπερνώντας τις πωλήσεις του μοναδικού του διαγωνισμού, το Magnavox Odyssey. Με την ολονύκτια επιτυχία του Πονγκ, όλα τα είδη εταιρειών προσπάθησαν να μπουν σε βιντεοπαιχνίδια, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Connecticut Leather Company (που ονομάζεται επίσης Coleco), η οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε δερμάτινα είδη και στη συνέχεια μετακόμισε στην κατασκευή πλαστικών πισινών. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Πονγκ, Ο Coleco μπήκε στη μάχη του βιντεοπαιχνιδιού με τον πρώτο κλώνο Pong, το Telstar. Εκτός από το να περιέχει Πονγκ (που ονομάζεται Τένις εδώ), το chip τροποποιήθηκε ώστε να περιλαμβάνει δύο παραλλαγές του παιχνιδιού, Χακί και Τόπι. Έχοντας περισσότερα από ένα παιχνίδια, έκανε επίσης την Telstar την πρώτη αποκλειστική κονσόλα στον κόσμο. Αν και η Atari είχε τα δικαιώματα Πονγκ, νόμιμα, η Atari δεν μπορούσε να πολεμήσει το παλιρροϊκό κύμα των κλώνων που εισήχθησαν στην αγορά. Υπήρχε ήδη μια γκρίζα περιοχή γύρω από το παιχνίδι, καθώς ο Atari είχε δανειστεί την ιδέα και το σχέδιο από Τένις για δύο, που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι το πρώτο βιντεοπαιχνίδι, καθώς και το Magnavox Odyssey Τένις παιχνίδι που κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν Πονγκ. Στην αρχή, το Telstar ήταν ένας μεγάλος πωλητής. Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, η Coleco κυκλοφόρησε αρκετά μοντέλα, το καθένα με περισσότερα Πονγκ παραλλαγές και αυξημένη ποιότητα. Το μικροτσίπ που χρησιμοποίησε η Telstar κατασκευάστηκε από την General Electric. Καθώς η GE δεν δεσμεύτηκε από μια αποκλειστική συμφωνία, οποιαδήποτε εταιρεία που επιδιώκει να μπει στην επιχείρηση βιντεοπαιχνιδιών θα μπορούσε να αποκτήσει το δικό της κλώνο Pong χρησιμοποιώντας τα μάρκες GE. Τελικά, η Atari στράφηκε στη GE καθώς ήταν μια φθηνότερη λύση από την κατασκευή των ίδιων των chip. Σύντομα η αγορά πλημμύρισε με εκατοντάδες αποκόμματα Pong και οι πωλήσεις άρχισαν να μειώνονται. Καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να κουράζονται Πονγκ, Ο Atari είδε τις δυνατότητες δημιουργίας ενός συστήματος με μια ποικιλία παιχνιδιών σε εναλλάξιμες κασέτες. Το 1977, η Atari κυκλοφόρησε το Atari 2600 (ονομάζεται επίσης Atari VCS). Το 2600 γρήγορα έγινε επιτυχία, κυριαρχώντας στην αγορά μέχρι το 1982 όταν η Coleco αποφάσισε να επιστρέψει στο πηγάδι της τεχνολογίας Atari για το ColecoVision.

Σώμα κονσόλας, καρδιά υπολογιστή

Το 1982, στην εγχώρια αγορά κυριαρχούσαν τα Atari 2600 και το Mattel Intellivision. Πολλοί προσπάθησαν να ανταγωνιστούν, αλλά απέτυχαν μέχρι να έρθει η ColecoVision. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η τεχνολογία υπολογιστών έγινε λιγότερο δαπανηρή λόγω του Commodore 64 και επειδή οι καταναλωτές λαχταρούσαν παιχνίδια υψηλής ποιότητας. Η Coleco παραδόθηκε από την πρώτη που έβαλε έναν επεξεργαστή υπολογιστή σε μια οικιακή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών. Αν και αυτό αύξησε το κόστος στο 50% υψηλότερο από τον ανταγωνισμό, επέτρεψε στην Coleco να προσφέρει σχεδόν ποιότητα arcade. Παρόλο που η προηγμένη τεχνολογία ήταν ένα σημείο πώλησης, δεν αρκούσε να απομακρύνει τους πελάτες από την καθιερωμένη, κυρίαρχη δύναμη του Atari 2600. Εκτός από το να χρειαστεί ένα παιχνίδι επιτυχίας, για να κλέψει η Coleco πελάτες από το 2600, θα πρέπει να κλέψτε για άλλη μια φορά την τεχνολογία της Atari.

Η εταιρική σχέση ColecoVision / Nintendo και ο κλώνος Atari

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Nintendo είχε βυθίσει μόνο το δάχτυλό της στο σπίτι του βιντεοπαιχνιδιού με τον κλώνο Pong, το Color TV Game System. Η κύρια επιχείρηση παιχνιδιών της Nintendo προήλθε από arcades με την πρώτη μεγάλη επιτυχία της, Γάιδαρος Κονγκ. Εκείνη την εποχή, υπήρχε ένας πόλεμος διαγωνισμού μεταξύ της Atari και της Mattel για τα δικαιώματα στο σπίτι των βιντεοπαιχνιδιών Γάιδαρος Κονγκ. Ωστόσο, η Coleco άλλαξε με μια άμεση προσφορά και μια υπόσχεση να κάνει το παιχνίδι υψηλότερης ποιότητας από οποιοδήποτε άλλο σύστημα θα μπορούσε να προσφέρει. Γάιδαρος Cong πήγε στο Coleco, το οποίο έκανε μια σχεδόν τέλεια αναψυχή και τη συσκευάστηκε με το ColecoVision. Η ευκαιρία να παίξετε το arcade hit στο σπίτι οδήγησε τις πωλήσεις της κονσόλας σε μεγάλη επιτυχία.

Διαφήμιση ελεγκτή ColecoVision

Coleco Holdings, LLC.
Ο άλλος παράγοντας που έσπασε τα ρεκόρ πωλήσεων της ColecoVision ήταν το πρώτο Expansion Module. Δεδομένου ότι το ColecoVision κατασκευάστηκε με τεχνολογία υπολογιστή, όπως και ένας υπολογιστής, θα μπορούσε να τροποποιηθεί με πρόσθετα υλικού που επέκτειναν τις δυνατότητές του. Το Expansion Module # 1 κυκλοφόρησε παράλληλα με το ColecoVision και περιείχε έναν εξομοιωτή που επέτρεπε στο σύστημα να αναπαράγει κασέτες Atari 2600. Οι παίκτες είχαν τώρα ένα ενιαίο σύστημα που διέσχισε τις πλατφόρμες, δίνοντας στο ColecoVision τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιχνιδιών για οποιαδήποτε κονσόλα. Αυτό ώθησε το ColecoVision στην κορυφή καθώς ξεπέρασε γρήγορα την Atari και την Intellivision σε λίγους μήνες. Ο Atari προσπάθησε να παρέμβει μήνυσε την Coleco για παραβίαση του 2600 διπλώματος ευρεσιτεχνίας τους. Εκείνη την εποχή, τα βιντεοπαιχνίδια ήταν μια νέα ιδέα και υπήρχαν μόνο λίγοι νόμοι για την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Η Atari χτύπησε προσπαθώντας να προστατεύσει την τεχνολογία της όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο με Πονγκ κλώνους, αλλά με τα γήπεδα που επιτρέπουν τη δημιουργία μη εξουσιοδοτημένων παιχνιδιών για το 2600. Η Coleco συμπιέστηκε μέσα από τα γήπεδα, αποδεικνύοντας ότι είχε κατασκευάσει τον εξομοιωτή του με ανταλλακτικά. Καθώς κανένα από τα μεμονωμένα στοιχεία δεν ανήκε στην Atari, τα δικαστήρια δεν ένιωθαν ότι ήταν παραβίαση διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Με αυτήν την απόφαση, η Coleco συνέχισε τις πωλήσεις τους και έκανε έναν ξεχωριστό αυτόνομο 2600 κλώνο που ονομάζεται Coleco Gemini.

Διαφήμιση Colecovision

Coleco Holdings, LLC.

Τα παιχνίδια

Το ColecoVision φρόντισε παιχνίδια ποιότητας arcade σε ένα οικιακό σύστημα. Αν και αυτά δεν ήταν απευθείας θύρες των τίτλων arcade coin-op, αυτά τα παιχνίδια ανακατασκευάστηκαν για να ταιριάζουν με την ικανότητα του ColecoVision, η οποία ήταν πιο προηγμένη από ό, τι είχε δει κανείς στο σπίτι. ο Γάιδαρος Κονγκ Το παιχνίδι που συνοδεύει το σύστημα είναι το πλησιέστερο ColecoVision για να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο παιχνίδι arcade. Είναι η πιο ολοκληρωμένη έκδοση του Γάιδαρος Κονγκ κυκλοφόρησε για ένα οικιακό σύστημα. Ακόμη και η έκδοση Nintendo που κυκλοφόρησε για το Nintendo Entertainment System, και πιο πρόσφατα το Nintendo Wii, δεν περιέχει όλα τα επίπεδα arcade. Ενώ πολλοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι οι τίτλοι της κυκλοφορίας, ειδικά Γάιδαρος Κονγκ, είναι εξαιρετικά κοντά στην ποιότητα του arcade, πολλά από τα επόμενα παιχνίδια του συστήματος δεν έδειξαν τόσο πολύ χρόνο ή φροντίδα. Από οπτικής άποψης και από άποψη παιχνιδιού, πολλοί τίτλοι ColecoVision δεν μπορούσαν να κρατήσουν φλόγα στους ομολόγους τους, όπως Γκάλαγκα και Ποπέι.

Οι μονάδες επέκτασης δίνουν και απομακρύνονται

Παρόλο που το Expansion Module # 1 ήταν μέρος αυτού που έκανε το ColecoVision επιτυχημένο, ήταν τα άλλα Modules που τελικά θα οδηγούσαν στην κατάργηση του συστήματος. Η προσδοκία ήταν υψηλή με την ανακοίνωση των Expansion Modules # 2 και # 3, κανένα από τα οποία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των παικτών. Το μοντέλο επέκτασης # 2 κατέληξε να είναι ένα προηγμένο περιφερειακό χειριστήριο τιμονιού. Εκείνη την εποχή, ήταν το πιο προηγμένο περιφερειακό του είδους του, πλήρες με πεντάλ γκαζιού και παιχνίδι εντός πακέτου Turbo. Ωστόσο, δεν ήταν μεγάλος πωλητής. Επιπλέον, μόνο λίγα συμβατά παιχνίδια σχεδιάστηκαν για αυτό. Από την κυκλοφορία του ColecoVision, τα σχέδια ήταν σε εξέλιξη δημόσια για ένα τρίτο μοντέλο επέκτασης που ονομάζεται Super Game Module. Το SGM είχε σκοπό να επεκτείνει τη μνήμη και τη δύναμη του ColecoVision, επιτρέποντας πιο προηγμένα παιχνίδια με καλύτερα γραφικά, gameplay και επιπλέον επίπεδα. Αντί για ένα φυσίγγιο, το SGM επρόκειτο να χρησιμοποιήσει μια δισκέτα Super Game Wafer, η οποία αποθηκεύει αποθηκεύσεις, στατιστικά στοιχεία και υψηλές βαθμολογίες σε μαγνητική ταινία. Αρκετά παιχνίδια αναπτύχθηκαν για το Module και έγινε επίδειξη στο 1983 New York Toy Show, που έλαβε μεγάλο έπαινο και φήμη. Όλοι ήταν πεπεισμένοι ότι το SGM θα ήταν επιτυχία. Έτσι, η Coleco άρχισε να συνεργάζεται με τον δημιουργό κονσόλας RCA και βιντεοπαιχνιδιών Ralph Baer (Magnavox Odyssey) σε ένα δεύτερο Super Game Module, το οποίο θα μπορούσε να παίξει παιχνίδια και ταινίες σε δίσκο παρόμοιο με το CED VideoDisk Players της RAC, πρόδρομο των Laserdiscs και DVD. Τον Ιούνιο, η Coleco καθυστέρησε απροσδόκητα την κυκλοφορία του SGM. Δύο μήνες αργότερα, ακύρωσε το έργο. Αντ ‘αυτού, η Coleco κυκλοφόρησε ένα διαφορετικό Expansion Module # 3, τον Adam Computer.

Το παιχνίδι του υπολογιστή Adam

Εκείνη την εποχή, το Commodore 64 ήταν ο οικιακός υπολογιστής της επιλογής και άρχισε να περνάει στην αγορά βιντεοπαιχνιδιών. Αντί να κατασκευάζει έναν υπολογιστή που παίζει βιντεοπαιχνίδια, η Coleco είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια κονσόλα παιχνιδιών που διπλασιάζεται ως υπολογιστής. Ως εκ τούτου, ο Αδάμ γεννήθηκε.

Ο υπολογιστής του Αδάμ

Coleco Holdings, LLC.
Δανείζοντας πολλά από τα στοιχεία της από την ακυρωμένη μονάδα Super Game Module, το Adam αποτελούσε ένα πρόσθετο πληκτρολόγιο, το Digital Data Pack (ένα σύστημα αποθήκευσης δεδομένων κασέτας παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται για το Commodore 64), έναν εκτυπωτή που ονομάζεται SmartWriter Electronic Γραφομηχανή, λογισμικό συστήματος και ένα παιχνίδι εντός πακέτου. Αν και η Coleco κατείχε τα δικαιώματα της κονσόλας στο Donkey Kong, η Nintendo ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την Atari να παράγει αποκλειστικά Γάιδαρος Κονγκ για την αγορά υπολογιστών. Αντ ‘αυτού, ένα παιχνίδι είχε αρχικά προγραμματιστεί για το SGM, Buck Rodgers: Plant of Zoom, έγινε το παιχνίδι στο πακέτο του Αδάμ. Αν και ένα προηγμένο σύστημα, ο Adam μαστιζόταν από σφάλματα και δυσλειτουργίες υλικού. Τα πιο αξιοσημείωτα από αυτά περιελάμβαναν:

  • Ένας τεράστιος αριθμός ελαττωματικών ψηφιακών πακέτων δεδομένων που θα σπάσουν σχεδόν αμέσως μετά τη χρήση.
  • Ένα μαγνητικό κύμα προήλθε από τον υπολογιστή κατά την πρώτη εκκίνηση που θα προκαλούσε ζημιά ή διαγραφή οποιωνδήποτε κασετών αποθήκευσης δεδομένων κοντά του.

Τα τεχνικά δεινά του Adam και η τιμή των 750 $, ένα κόστος που ήταν υψηλότερο από την αγορά ενός συνδυασμού ColecoVision και Commodore 64, σφράγισαν τη μοίρα του συστήματος. Η Coleco έχασε χρήματα για τον Adam, καθώς η επιτυχία του Video Game Market Crash. Αν και η Coleco είχε κάνει σχέδια για μια τέταρτη μονάδα επέκτασης, η οποία θα επέτρεπε την αναπαραγωγή κασετών Intellivision στο σύστημα, όλα τα μελλοντικά έργα ακυρώθηκαν αμέσως.

Το ColecoVision τελειώνει

Το ColecoVision κράτησε την αγορά μέχρι το 1984, όταν η Coleco βγήκε από την ηλεκτρονική επιχείρηση για να επικεντρωθεί κυρίως στις γραμμές παιχνιδιών τους, όπως το Cabbage Patch Kids. Ένα χρόνο αφότου η ColecoVision εγκατέλειψε την αγορά, ο πρώην συνεργάτης αδειοδότησης, Nintendo, ήρθε στη Βόρεια Αμερική και ανέκτησε τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών με το Nintendo Entertainment System. Ανεξάρτητα από την επιτυχία που βρήκε η Coleco στα παιχνίδια, η οικονομική επιβάρυνση που προκλήθηκε από τον Adam Ο υπολογιστής κατέστρεψε την εταιρεία πέρα ​​από την επισκευή. Από το 1988, η εταιρεία άρχισε να πωλεί τα περιουσιακά της στοιχεία και έκλεισε τις πόρτες της ένα χρόνο αργότερα. Αν και η εταιρεία, όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχει πλέον, η επωνυμία πωλήθηκε. Το 2005, δημιουργήθηκε ένα νέο Coleco, που ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στα παιχνίδια χειρός. Στη σύντομη διετή ζωή του, το ColecoVision πούλησε πάνω από έξι εκατομμύρια μονάδες και έκανε ένα μόνιμο σήμα ως μία από τις υψηλότερης ποιότητας και τις πιο προηγμένες κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών οικίας της δεκαετίας του 1980.