Saltar al contenido

Το κρέας που καλλιεργείται στη Σιγκαπούρη μπορεί να έχει ένα ηθικό πρόβλημα

14 de abril de 2021

Βασικές επιλογές

  • Η Σιγκαπούρη ενέκρινε εργαστήριο κοτόπουλου προς πώληση.
  • Το εργαστήριο κρέατος καλλιεργείται σε ορό που προέρχεται από αίμα εμβρύων αγελάδας, αν και αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις εκτός ζώων.
  • Το κρέας εργαστηρίου μπορεί να καλλιεργείται χωρίς ζώα, αλλά μπορεί να μην είναι Halal, Kosher ή vegan.

Καλλιεργημένο κοτόπουλο με πουρέ πατάτας

Φάτε απλά
Η Σιγκαπούρη είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει προς πώληση εργαστήριο κρέατος. Οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαύσουν κοτόπουλο που καλλιεργείται από το Eat Just με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, σε ένα εργαστήριο, χωρίς πραγματικά κοτόπουλα. Ωστόσο, αυτό το καλλιεργημένο κρέας απέχει πολύ από το vegan. Αυτήν τη στιγμή, το εργαστήριο κρέατος εξακολουθεί να καλλιεργείται σε ένα μέσο που χρησιμοποιεί εμβρυϊκό βόειο ορό (FBS), ο οποίος προέρχεται από το αίμα των αγελάδων και συλλέγεται από έγκυες αγελάδες. Το εργαστήριο κρέατος προσφέρει ένα λαμπρό μέλλον όσον αφορά τις εκπομπές, την καλή διαβίωση των ζώων και την ανθρώπινη υγεία, αλλά η ηθική εξακολουθεί να είναι περίπλοκη. «Το FBS περιέχει ένα μείγμα όλων [the] Οι πιο σημαντικοί τύποι πρωτεϊνών και αυξητικοί παράγοντες που απαιτούνται για την κυτταρική καλλιέργεια, δήλωσε στους ειδικούς του καλλιεργημένου κρέατος Jordi Morales-Dalmau, διευθυντής έργου της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας OSPIN Σωσίβιο μέσω άμεσου μηνύματος. «Επειδή το FBS είναι τόσο ευέλικτο και πλούσιο, είναι πολύ δύσκολο να μιμηθείς στο εργαστήριο με φυσικές ή συνθετικές ενώσεις.»

Μεικτό μεσαίο

Το εμβρυϊκό μέσο ανάπτυξης ορού βοοειδών δεν είναι μόνο ακαθάριστο (αν και τα ζώα από τα οποία συλλέγεται πιθανότατα αντιμετωπίζονται καλύτερα από τα ζώα στη συμβατική τροφική αλυσίδα), είναι ακριβό και, φυσικά, απαιτεί ζώα. Ο στόχος του εργαστηρίου κρέατος είναι να εξαλείψει τις εκπομπές παραγωγής τόσο πολύ κρέατος, να κάνει καθαρότερο κρέας χωρίς αντιβιοτικά ή βακτήρια και να ανταγωνιστεί το πραγματικό κρέας στην τιμή. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια φτηνή, άφθονη εναλλακτική λύση στο FBS.

«Πρέπει να γίνει mainstream για να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών», δήλωσε ο Clare Trippett, επικεφαλής τεχνολόγος στο κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας CPI στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Food Ingredients First. Ο στόχος του έργου του CPI είναι να βρει μέσα ανάπτυξης με βάση τα υποπροϊόντα της γεωργικής βιομηχανίας. «Πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των νεοσύστατων επιχειρήσεων, αναπτύσσουν ‘απλούστερα’ μέσα, αφαιρώντας τα λιγότερο σχετικά συστατικά και / ή εστιάζοντας σε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων», λέει ο Morales-Dalmau.

Είναι Κοσέρ; Χαλάλ; Χορτοφάγος?

Στο Elementary Season 5, Episode 8, οι Sherlock και Joan διερευνούν έναν φόνο που σχετίζεται με εργαστήριο που έχει αναπτυχθεί σε εργαστήριο. Spoiler: το κίνητρο έχει να κάνει με την ταξινόμηση του εργαστηρίου. Ο Σέρλοκ διαβουλεύεται με μουσουλμάνους και εβραίους ηγέτες. Εάν το κρέας εργαστηρίου ταξινομείται ως υποκατάστατο κρέατος και όχι ως πραγματικό κρέας, τότε θα μπορούσε να πιστοποιηθεί ως Kosher ή Halal. Αυτό θα σήμαινε μεγάλη δουλειά – εξ ου και ο φόνος. Μια ιστορία μη κρέατος χωρίς ζώα υπάρχει στο Ταλμούδ, αλλά αντιμετωπίζει το κρέας που δημιουργήθηκε από ανθρώπους και όχι από τον Θεό, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Ακόμα και με ένα μέσο ανάπτυξης χωρίς ζώα, τα αρχικά κύτταρα κρέατος που ξεκινούν την καλλιέργεια είναι ζώα. Φαίνεται ότι αυτό θα αποκλείσει το χοιρινό εργαστήριο. «Επειδή το FBS είναι τόσο ευέλικτο και πλούσιο, είναι πολύ δύσκολο να μιμηθείς στο εργαστήριο με φυσικές ή συνθετικές ενώσεις.» Για τους vegans, το ερώτημα είναι απλούστερο, καθώς περιλαμβάνει μόνο προσωπική ηθική και όχι θρησκευτικό νόμο. Αυστηρά, τα προϊόντα που προέρχονται από ζώα δεν είναι vegan, αλλά αν το μόνο μέρος που προέρχεται από ζώα είναι το ξύσιμο κυττάρων που χρησιμοποιείται για να ξεκινήσει η κουλτούρα, ίσως πολλά διαφορετικά αυστηρά vegans θα παραχωρήσουν, βασιζόμενοι στη δική τους ηθική αντί για δόγμα. Είναι ένα περίπλοκο θέμα, αλλά για τους μη βίγκαν που δεν υπόκεινται στον θρησκευτικό νόμο, οφείλεται στην αειφορία, στην έλλειψη συνεχιζόμενης σκληρότητας των ζώων και στη γεύση. Και πάλι, ίσως η γεύση να μην μπει σε αυτό. Πολλά άτομα είναι στην ευχάριστη θέση να τρώνε χοτ-ντογκ και κοτομπουκιές.