Saltar al contenido

Το AI θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την ομιλία των ζώων

17 de septiembre de 2022

Βασικά Takeaways

  • Οι ερευνητές λένε ότι κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να μεταφράσουν τα γρυλίσματα των χοίρων.
  • Η μελέτη είχε ως στόχο να θέσει τις βάσεις για συστήματα που μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία των ζώων εκτροφής.
  • Οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για να «μεταφράζουν» ήχους σκύλου και γάτας δεν έχουν αναπτυχθεί με βάση επιστημονικά δεδομένα, είπε ένας ειδικός.

Το ουρλιαχτό ενός γουρουνιού μπορεί να αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Σε μια πρόσφατη μελέτη, μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να μεταφράσει το γρύλισμα των χοίρων σε συναισθήματα. Χρησιμοποιώντας περισσότερες από 7000 ηχογραφήσεις γουρουνιών, οι ερευνητές σχεδίασαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να αποκωδικοποιήσει εάν ένας μεμονωμένος χοίρος βιώνει ένα θετικό συναίσθημα, ένα αρνητικό ή κάπου ενδιάμεσα. «Με ένα πολύ μεγάλο σύνολο δεδομένων όπως είχαμε για κλήσεις που παράγονται σε γνωστά περιβάλλοντα, θα μπορούσαμε έτσι να εκπαιδεύσουμε ένα τέτοιο δίκτυο και να φτάσουμε σε υψηλή ακρίβεια, η οποία μπορεί στη συνέχεια να μας ενημερώσει για το συναίσθημα των γουρουνιών (έτσι «μετάφρασε» τις κλήσεις χοίρων σε ανθρώπους αν θέλεις),» είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Elodie Floriane Mandel-Briefer του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η οποία συνεπικεφαλής της μελέτης, δήλωσε στο Lifewire σε μια συνέντευξη μέσω email.

Ένας Δρ Ντούλιτλ από πυρίτιο;

Οι ερευνητές κατέγραψαν ήχους χοίρου τόσο σε εμπορικά όσο και σε πειραματικά περιβάλλοντα, οι οποίοι, με βάση τη συμπεριφορά των γουρουνιών, συνδέονται είτε με θετικά είτε με αρνητικά συναισθήματα. Οι θετικές καταστάσεις περιελάμβαναν, για παράδειγμα, αυτές όταν τα χοιρίδια θηλάζουν από τη μητέρα τους ή όταν ενώνονται με την οικογένειά τους μετά τον χωρισμό. Οι συναισθηματικά αρνητικές καταστάσεις περιελάμβαναν χωρισμό, καυγάδες μεταξύ χοιριδίων, ευνουχισμό και σφαγή, μεταξύ άλλων. Σε πειραματικούς στάβλους, οι ερευνητές δημιούργησαν επίσης εικονικά σενάρια για τους χοίρους, σχεδιασμένα να προκαλούν πιο διακριτικά συναισθήματα στη μέση του φάσματος. Αυτά περιελάμβαναν μια αρένα με παιχνίδια ή φαγητό και μια αντίστοιχη αρένα χωρίς κανένα ερέθισμα. Οι ερευνητές τοποθέτησαν επίσης νέα και άγνωστα αντικείμενα σε μια περιοχή για να αλληλεπιδράσουν τα γουρούνια και οι κλήσεις, η συμπεριφορά και οι καρδιακοί παλμοί παρακολουθήθηκαν και καταγράφηκαν όταν ήταν δυνατόν. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις ηχογραφήσεις για να δουν εάν υπήρχε κάποιο μοτίβο στους ήχους που επικοινωνούν συναισθήματα και διακρίνουν τις θετικές καταστάσεις και τα συναισθήματα από τα αρνητικά. Σε αρνητικές περιπτώσεις, οι ερευνητές συνέλεξαν περισσότερες κλήσεις υψηλής συχνότητας (όπως κραυγές και ουρλιαχτά). Ταυτόχρονα, κλήσεις χαμηλής συχνότητας (όπως γαβγίσματα και γρυλίσματα) εμφανίστηκαν σε καταστάσεις όπου τα γουρούνια βίωσαν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Στη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν μια εποπτευόμενη αυτοματοποιημένη μέθοδο (permuted Discriminant Function Analyses, pDFA) που βασίζεται σε τέσσερις φωνητικές παραμέτρους και μια μέθοδο χωρίς επίβλεψη, ένα νευρωνικό δίκτυο που βασίζεται στις εικόνες (φασματογράμματα) των ήχων. «Το pDFA μπορούσε να ταξινομήσει τις κλήσεις προς το σωστό συναισθηματικό σθένος (θετικό ή αρνητικό) που βίωσε ο χοίρος κατά τη διάρκεια της φωνητικής παραγωγής το 62% του χρόνου, ενώ το νευρωνικό δίκτυο έφτασε στο 92% ακρίβεια», είπε ο Mandel-Briefer.

Μετάφραση των συναισθημάτων των ζώων

Η μελέτη είχε ως στόχο να θέσει τις βάσεις για συστήματα που μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία των ζώων εκτροφής. Αλλά ο Mandel-Briefer είπε ότι η ίδια έρευνα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα ζώα. «Εάν παρόμοιες μεγάλες βάσεις δεδομένων φωνητικών που παράγονται σε συγκεκριμένα πλαίσια και συναισθήματα συγκεντρωθούν από επιστήμονες, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε παρόμοιους αλγόριθμους και για άλλα είδη, και αυτό θα ήταν πιο αντικειμενικό από τις υπάρχουσες εφαρμογές», είπε.

Ένας σκύλος που κάθεται σε μια καρέκλα φαίνεται να μιλάει σε ένα μικρόφωνο.

Υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες εφαρμογές που μπορούν να «μεταφράσουν» ήχους σκύλου και γάτας, όπως το MeowTalk Cat Translator ή Human-to Dog Translator, αλλά δεν έχουν αναπτυχθεί με βάση επιστημονικά δεδομένα και περιβάλλοντα γνωστών συναισθημάτων, είπε ο Mandel-Briefer. «Οι επιστήμονες έχουν πλέον καθιερώσει πλαίσια και μεθόδους για τη μελέτη των συναισθημάτων των ζώων με αντικειμενικό τρόπο (π.χ. χρησιμοποιώντας συμπεριφορικούς, νευροφυσιολογικούς και γνωστικούς δείκτες) και αυτό χρησιμοποιήσαμε στην εργασία μας», πρόσθεσε. Μην σκοπεύετε να κάνετε συνομιλίες με τα κατοικίδιά σας ακόμα. Ακόμη και η μετάφραση μεταξύ ανθρώπινων γλωσσών εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για την τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες μετάφρασης γλωσσών που υποστηρίζονται από AI, όπως το Google Translate και το Microsoft Text Translation API. Το πλεονέκτημα των υπηρεσιών μετάφρασης που βασίζονται στο AI είναι ότι είναι περισσότερες οικονομικά προσιτή από την πρόσληψη ανθρώπινου μεταφραστή. «Ενώ οι μεταφραστικές υπηρεσίες που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη είναι βολικές, εξακολουθούν να είναι περιορισμένες στη μεταφραστική τους ικανότητα», δήλωσε στο Lifewire η Kavita Ganesan, εμπειρογνώμονας τεχνητής νοημοσύνης και ιδρύτρια του Opinosis Analytics. «Για παράδειγμα , δυσκολεύονται να κατανοήσουν ιδιωματισμούς και σαρκασμούς που αφορούν τη γλώσσα, συχνά μεταφράζοντας τους κυριολεκτικά».