Saltar al contenido

Το AI, όχι οι άνθρωποι, θα μπορούσαν να θεωρηθούν εφευρέτες

22 de noviembre de 2022
  • Ένας επιστήμονας υπολογιστών ισχυρίζεται ότι το σύστημα AI του θα πρέπει να πιστωθεί για δύο εφευρέσεις που δημιούργησε.
  • Η υπόθεση θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις στο δίκαιο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά οι ειδικοί είναι δύσπιστοι για τον ισχυρισμό.
  • Το Superfast AI μπορεί μια μέρα να αντλήσει εφευρέσεις πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να συμβαδίσουν τα δικαστήρια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, είπε ένας ειδικός.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) βοηθά τους ανθρώπους να βρουν τα πάντα, από νέα φάρμακα έως την επίλυση νέων μαθηματικών προβλημάτων. Τώρα, ένα δικαστήριο πρόκειται να αποφασίσει εάν ο υπολογιστής μπορεί να θεωρηθεί εφευρέτης. Ένας επιστήμονας υπολογιστών υποστήριξε πρόσφατα ότι το σύστημα AI του θα πρέπει να πιστωθεί για δύο εφευρέσεις που δημιούργησε. Η υπόθεση θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις στο δίκαιο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά οι ειδικοί είναι δύσπιστοι για τον ισχυρισμό. «Κάποιος ή κάποια εταιρεία στο τέλος της ημέρας κατέχει την τεχνητή νοημοσύνη που κάνει την εφεύρεση», είπε ο Μπομπ Μπίλμπρουκ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας Captjur σε μια συνέντευξη μέσω email στο Lifewire. «Το AI, τελικά, είναι απλώς κωδικοποίηση, όπως και κάθε άλλος υπολογιστής, αν και πιο ανεξάρτητο από την ανθρώπινη συμβολή».

Γίνε έξυπνος?

Ο Stephen Thaler, ο ιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Imagitron, LLC, ισχυρίζεται ότι το σύστημα DABUS του θα πρέπει να θεωρείται ο εφευρέτης στις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν έναν νέο τύπο δοχείου τροφίμων με μια ειδικά σχεδιασμένη επιφάνεια, καθώς και ένα φως που αναβοσβήνει με ένα μοναδικό σχέδιο παλμούς για την προσέλκυση της προσοχής σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το σύστημα DABUS σημαίνει «Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Science». Ωστόσο, η Chief Circuit Judge Kimberly Moore είπε στο δικαστήριο ότι ο νόμος για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ορίζει τον «εφευρέτη» ως «άτομο ή άτομα συλλογικά». «Αυτή η απόφαση έχει σημαντικές επιπτώσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων, καθώς η νόμιμη πνευματική ιδιοκτησία είναι μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε σε email ο Nicola Davolio, Διευθύνων Σύμβουλος της Hupry, μιας εταιρείας προστασίας προσωπικών δεδομένων που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. «Το ζήτημα του ποιος κατέχει τα δικαιώματα μιας εφεύρεσης έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες που χρηματοδοτούν έρευνα και ανάπτυξη θα κοιτάξουν να διαθέσουν τους πόρους τους στο μέλλον. Εάν οι AI αναγνωριστούν νομικά ως εφευρέτες, θα μπορούσε να ανοίξει νέους τομείς μελέτης και πιθανά προϊόντα για να αναπτυχθούν και να εμπορευτούν οι εταιρείες». Η καθηγήτρια δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας Αλεξάνδρα Γιώργος έγραψε πρόσφατα στο περιοδικό Φύση ότι μια απόφαση στην υπόθεση θα μπορούσε να αμφισβητήσει νομικά προηγούμενα. «Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι ο πραγματικός εφευρέτης, το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η ιδιοκτησία. Πώς καταλαβαίνετε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης;» έγραψε ο Γιώργος. «Ένας ιδιοκτήτης πρέπει να είναι νομικό πρόσωπο και ένα AI δεν αναγνωρίζεται ως νομικό πρόσωπο», λέει. Ο Thaler δίνει τη νομική του μάχη στα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο. Πέρυσι, το Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας τάχθηκε στο πλευρό του Thaler. «… Ποιος είναι ο εφευρέτης;» έγραψε το δικαστήριο. «Και αν απαιτείται άνθρωπος, ποιος; Ο προγραμματιστής; Ο ιδιοκτήτης; Ο χειριστής; Ο εκπαιδευτής; Το άτομο που παρείχε δεδομένα εισόδου; Όλα τα παραπάνω; Τίποτα από τα παραπάνω; Κατά τη γνώμη μου, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι Κανένα από τα παραπάνω. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καλύτερη ανάλυση… είναι να πούμε ότι το ίδιο το σύστημα είναι ο εφευρέτης. Αυτό θα αντανακλά την πραγματικότητα».

Εφεύρεση ή Μίμηση;

Εάν το δικαστήριο αποφανθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταχωριστεί νομικά ως εφευρέτης, θα ανοίξει ο δρόμος για τους υπολογιστές να λάβουν προστασία με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις εφευρέσεις τους, είπε ο Davolio. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι οντότητες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να κατέχουν και να εμπορευματοποιήσουν τις καινοτομίες τους, παρέχοντας ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο στις εταιρείες να αναπτύξουν νέα και καλύτερη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Ένας ολογραφικός ρομποτικός βραχίονας σε έναν εικονικό ψηφιακό κόσμο.

«Επιπλέον, θα δώσει επίσης σε οντότητες τεχνητής νοημοσύνης τη δυνατότητα να μηνύσουν άλλους για παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους, παρέχοντας έναν άλλο δρόμο για τις εταιρείες να επωφεληθούν από την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης τους», πρόσθεσε. Το Superfast AI μπορεί να αντλήσει εφευρέσεις πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να συμβαδίσουν τα δικαστήρια διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, είπε ο George. «Μπορεί επίσης να αλλάξει τον χαρακτήρα της εφεύρεσης», έγραψε ο Τζορτζ σε ένα άρθρο στο Η συζήτηση. «Σύμφωνα με καθιερωμένες αρχές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ένα «εφευρετικό βήμα» συμβαίνει όταν μια εφεύρεση θεωρείται «μη προφανής» για ένα «άτομο έμπειρο στην τέχνη». Αλλά ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι πιο ενημερωμένο και ικανό από οποιοδήποτε άτομο στον πλανήτη». Η ιδιοκτησία είναι ένα κρίσιμο μέρος του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, είπε ο George. Οι εφευρέτες της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να καταπνίξουν τις επενδύσεις σε νέες ιδέες, πρόσθεσε. «Ένα άλλο πρόβλημα με την ιδιοκτησία όταν πρόκειται για εφευρέσεις που σχεδιάστηκαν από AI είναι ακόμη και αν θα μπορούσατε να μεταβιβάσετε την ιδιοκτησία από τον εφευρέτη της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα άτομο: είναι ο αρχικός συγγραφέας λογισμικού του AI;» είπε ο Γιώργος. «Είναι ένα άτομο που αγόρασε το AI και το εκπαίδευσε για δικούς του σκοπούς; Ή μήπως τα άτομα των οποίων το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα έχει τροφοδοτηθεί στο AI για να του δώσει όλες αυτές τις πληροφορίες;»