Saltar al contenido

Το Android 11 υπόσχεται περισσότερο απόρρητο, αλλά είναι αρκετό;

12 de abril de 2021

Βασικές επιλογές

  • Το Android 11 προσφέρει ένα συνδυασμό νέων δυνατοτήτων και τροποποιήσεων, λένε οι αναλυτές.
  • Το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα θα κυκλοφορήσει σταδιακά σε όλους τους κατασκευαστές συσκευών, αλλά ένας ειδικός λέει ότι αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια.
  • Η Google επιτρέπει στους χρήστες να πάρουν περισσότερο έλεγχο των εφαρμογών τους με μια νέα βελτιωμένη δυνατότητα δικαιωμάτων
juniorbeep / Getty Images
Το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Google για κινητά, το Android 11, κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα και οι αναλυτές λένε ότι προσφέρει έναν συναρπαστικό συνδυασμό νέων λειτουργιών απορρήτου και τροποποιήσεων διεπαφής χρήστη. Η νέα έκδοση υπόσχεται να κάνει τα μηνύματα πιο ευέλικτα και φέρνει μια σειρά από βελτιώσεις απορρήτου. Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή ελαφριά έκδοση Go με μερικές από τις ίδιες δυνατότητες στοχεύει στην επιτάχυνση φθηνών και παλαιότερων τηλεφώνων. Όπως συνήθως για το Android, το τελευταίο λειτουργικό σύστημα θα κυκλοφορήσει σταδιακά σε όλους τους κατασκευαστές συσκευών, αν και ένας ειδικός λέει ότι αυτός είναι κίνδυνος ασφάλειας. «Με αυτές τις αναβαθμίσεις, η συνεχής πρόκληση είναι οι ανθρώπινοι περιορισμοί.» «Μερικές φορές μπορεί να μην λαμβάνετε ενημερώσεις για πολύ καιρό, επειδή ένας προμηθευτής έχει προσαρμόσει το κενό του λογισμικού και θα χρειαστεί λίγο χρόνο για το Android για να επιλυθεί αυτό», δήλωσε ο αναλυτής της κυβερνοασφάλειας Dave Hatter σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο τηλέφωνα Android εκεί έξω που σημειώνουν ωρολογιακές βόμβες επειδή δεν θα λάβουν ποτέ ενημέρωση ή πιθανώς θα πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό.» Την ημέρα της κυκλοφορίας, το Android 11 διατέθηκε αμέσως για τα τηλέφωνα Pixel της Google και ήταν επίσης έτοιμο για λήψη για συγκεκριμένα τηλέφωνα από OnePlus, Xiaomi, OPPO και Realme. Μια λίστα με το πότε θα είναι έτοιμες ενημερώσεις για άλλα τηλέφωνα είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο.

Πολυπλοκότητα έναντι χαρακτηριστικών

Ο Dave Burke, αντιπρόεδρος της μηχανικής Android της Google, επισημαίνει τις αλλαγές στη διεπαφή χρήστη, λέγοντας σε μια σημείωση στον ιστότοπο της εταιρείας ότι το λειτουργικό σύστημα «έχει να σας βοηθήσει να φτάσετε σε ό, τι είναι σημαντικό στο τηλέφωνό σας με ευκολότερους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις συνομιλίες σας, συνδεδεμένες συσκευές, απόρρητο και πολλά άλλα. » Ωστόσο, το τελευταίο λειτουργικό σύστημα προσθέτει πολυπλοκότητα και οφέλη, λέει ένας εμπειρογνώμονας διεπαφής χρήστη. «Με αυτές τις αναβαθμίσεις, η διαρκής πρόκληση είναι οι ανθρώπινοι περιορισμοί», δήλωσε ο Virgil Wong, Διευθύνων Σύμβουλος της HGS Digital, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Οι προγραμματιστές εισάγουν νέες δυνατότητες, αλλά το ερώτημα είναι πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς να ξεπεράσετε τις περιορισμένες γνωστικές ικανότητες. Εάν κοιτάξετε το λειτουργικό σύστημα Android, πρέπει να ρωτήσετε, μήπως εξαλείφει σημεία τριβής ή απλώς προσθέτει λειτουργίες μόνο για να προσθέτει λειτουργίες ; »

Ο Wong είπε ότι υπάρχουν πολλά να αρέσει στο νέο λειτουργικό σύστημα, επισημαίνοντας τη νέα λειτουργία Bubbles που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την αποστολή μηνυμάτων από οποιαδήποτε εφαρμογή. «Αλλαγές σαν αυτό αντικατοπτρίζουν το πόσο διαφορετικά χρησιμοποιούμε συσκευές», είπε. «Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές πλατφόρμες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορείς να κάνεις πολλές συνομιλίες.» Η νέα οθόνη γρήγορων ελέγχων προσφέρει έναν βολικό τρόπο διαχείρισης έξυπνων οικιακών συσκευών, αλλά ο Wong είπε ότι «δεν βλέπουμε τεράστια υιοθέτηση αυτών από την έρευνά μας.» Το Google Pay είναι επίσης διαθέσιμο στο μενού «Γρήγοροι έλεγχοι», το οποίο σημείωσε ο Wong είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορανοϊού όταν οι χρήστες αποφεύγουν τα μετρητά.

Η Google τροποποίησε επίσης το σύστημα ειδοποιήσεων έκθεσης COVID-19. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν μια εφαρμογή στο Play store που θα τους πει εάν έχουν εκτεθεί σε άλλα άτομα που είναι γνωστό ότι έχουν coronavirus. Για χρήστες Android 11, η ρύθμιση τοποθεσίας δεν χρειάζεται να είναι ενεργοποιημένη για να λειτουργεί το λογισμικό. Τα χειριστήρια αναπαραγωγής λαμβάνουν επίσης μια αναβάθμιση στο Android 11, με τον Wong να λέει «η αίσθηση είναι λίγο πιο απρόσκοπτη». Υπάρχει ένας νέος έλεγχος αναπαραγωγής που δεν εμφανίζεται πλέον ως ειδοποίηση σε εκκρεμότητα. Αντ ‘αυτού, εμφανίζεται ένα μικρό πλαίσιο στον πίνακα γρήγορων ρυθμίσεων που επιτρέπει στους χρήστες να παραλείψουν, να επιστρέψουν, να παίξουν ή να θέσουν σε παύση και να ενεργοποιήσουν τη συσκευή στην οποία παίζει η μουσική. «Αν κοιτάξετε το λειτουργικό σύστημα Android, πρέπει να ρωτήσετε, εξαλείφει σημεία τριβής ή προσθέτει μόνο χαρακτηριστικά για να προσθέτει λειτουργίες;»

Πάρτε περισσότερο έλεγχο των εφαρμογών

Η Google επιτρέπει επίσης στους χρήστες να πάρουν περισσότερο έλεγχο του απορρήτου. Το Android 10 επιτρέπει στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε τοποθεσία, μικρόφωνο και δεδομένα κάμερας μόνο όταν η εφαρμογή είναι ανοιχτή. Το Android 11 προχωρά ένα βήμα παραπέρα επιτρέποντας στους χρήστες να εγκρίνουν αυτά τα δικαιώματα μόνο μία φορά και το λειτουργικό σύστημα θα ανακαλέσει την άδεια αργότερα. Μόνο η δυνατότητα δικαιωμάτων είναι λόγος για αναβάθμιση, είπε ο Hatter. «Η Apple είχε πάντα πιο αναλυτικά δικαιώματα από το Android, αλλά αυτή η νέα έκδοση 11 τα πλησιάζει», είπε. «Αλλά η Google εξακολουθεί να απορροφά όλα αυτά τα δεδομένα για εσάς όλη την ώρα.»