Saltar al contenido

Το Big Tech φαίνεται έτοιμο να κατακτήσει χώρο

12 de mayo de 2021

Βασικές επιλογές

  • Η συνεργασία της Microsoft και της SpaceX σημαίνει ότι μια άλλη εταιρεία Big Tech εισέρχεται στη διαστημική βιομηχανία.
  • Το Google, το Amazon, η Microsoft και το Facebook είχαν όλοι ενδιαφέρον για τη διαστημική τεχνολογία.
  • Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν τα χρήματα και τους πόρους για να προσθέσουν χώρο στα χαρτοφυλάκια τους.
  • Το Big Tech θα αλλάξει χώρο, αλλά θα εξακολουθεί να υπάρχει αρκετός χώρος για άλλους παίκτες.
Ian Forsyth / Getty Images
Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google, η Amazon και η Microsoft έχουν ήδη αναλάβει τη Silicon Valley, αλλά οι τεχνολογικοί γίγαντες φαίνεται να κοιτάζουν έναν δεύτερο τομέα και έναν κλάδο για να κατακτήσουν: το διάστημα. Η Microsoft έχει γίνει η τελευταία εταιρεία Big Tech που εξαργύρωσε διαστημικούς δορυφόρους, ανακοινώνοντας μια συνεργασία με την πλατφόρμα Azure και το SpaceX νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Όλο και περισσότερες από αυτές τις εταιρείες τεχνολογίας επεκτείνονται σε δορυφορικές επικοινωνίες, και με αυτό, φέρνουν τα χρήματά τους και την καινοτομία τους στον διαστημικό αγώνα. «Η διαστημική κοινότητα αναπτύσσεται ραγδαία και η καινοτομία μειώνει τα εμπόδια πρόσβασης για οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Tom Keane, εταιρικός αντιπρόεδρος της Microsoft Azure, σε ένα βίντεο που ανακοίνωσε τη συνεργασία. Ωστόσο, δεδομένου του μικροσκοπίου στο οποίο βρίσκονται οι εταιρείες Big Tech και των πολλών ζητημάτων τους σχετικά με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, την ασφάλεια δεδομένων, το απόρρητο και το ερώτημα εάν αυτές οι εταιρείες είναι πολύ μεγάλες, είναι σοφή ιδέα να συνεχίσετε να τις αφήνετε στη διαστημική βιομηχανία;

Τι έχει κάνει το Big Tech στο διάστημα;

Ως επί το πλείστον, η Big Tech έχει εστιάσει το διαστημικό της ενδιαφέρον σε δορυφόρους επικοινωνίας για να φέρει περισσότερους ανθρώπους καλύτερη ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με μια έκθεση του BroadbandNow τον Φεβρουάριο, περίπου 42 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο ευρυζωνικό Διαδίκτυο – και αυτό ισχύει μόνο στις ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει κάτι και οι εταιρείες τεχνολογίας πιστεύουν ότι έχουν τα χρήματα και την τεχνολογία για να το κάνουν.

Αμαζόνα

Η Amazon ήταν η πρώτη που έβαλε τη θέση της στο διάστημα όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon Jeff Bezos ίδρυσε το Blue Origin το 2000. Η Blue Origin επικεντρώνεται κυρίως στην κατασκευή επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων εκτόξευσης όπως το νέο σύστημα Shorbard suborbital. Το όχημα εκτόξευσης βαρέων ανελκυστήρων New Glenn, μπορεί επίσης να μεταφέρει ανθρώπους και ωφέλιμα φορτία ρουτίνας στην τροχιά της Γης και πέραν αυτής.

Ο Jeff Bezos, Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon και ιδρυτής της Blue Origin, μιλά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου SATELLITE 2017 της Access Intelligence

Mark Wilson / Getty Images
Η διαστημική εταιρεία υπέβαλε επίσης έγγραφα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πέρυσι ζητώντας έγκριση για την εκτόξευση ενός δικτύου 3.236 δορυφόρων γνωστών ως Project Kuiper, σύμφωνα με έκθεση του GeekWire. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ενέκρινε το έργο τον Ιούλιο και η Amazon δεσμεύθηκε να επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο που θα παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε περισσότερες περιοχές παγκοσμίως.

Microsoft

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Microsoft για τη συνεργασία της με το SpaceX για τη σύνδεση του δικτύου υπολογιστικών cloud Azure με τους δορυφόρους Starlink σηματοδοτεί την πρώτη της είσοδο στη διαστημική βιομηχανία. «Αυτό που αποτελούσε αποκλειστικά ο προμαχώνας των κυβερνήσεων, η καινοτομία που αναπτύχθηκε από ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες έχει εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στο διάστημα και η χρήση του διαστήματος για τη δημιουργία νέων σεναρίων και ευκαιριών για την κάλυψη των αναγκών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα ήταν σημαντική. στον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα «, δήλωσε ο Keane στην ανακοίνωση. Η Microsoft ανακοίνωσε επίσης το Azure Orbital πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτή η πρωτοβουλία κατευθύνει τους δορυφόρους απευθείας στο cloud, επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων να επικοινωνούν και να ελέγχουν τους δορυφόρους τους, να επεξεργάζονται δεδομένα και να κλιμακώνουν τις λειτουργίες απευθείας μέσα στο cloud. Είναι ιδιαίτερα παρόμοιο με το Project Kuiper της Amazon. «Σκοπεύουμε να κάνουμε το Azure την πλατφόρμα και το οικοσύστημα επιλογής για τις ανάγκες αποστολής της διαστημικής κοινότητας», πρόσθεσε ο Keane.

Google

Η Google κάποτε είχε μια εταιρεία δορυφορικής εταιρείας με την ονομασία Terra Bella, η οποία είχε επτά δορυφόρους υψηλής ανάλυσης. Ωστόσο, το 2017, η Google πούλησε την εταιρεία στην Planet, Inc., με τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της Google να έχει πρόσβαση στο αρχείο εικόνων της, σύμφωνα με Ο Ατλαντικός. Η Google χρησιμοποιεί αυτές τις δορυφορικές εικόνες για τη λήψη μακρινών εικόνων από το διάστημα για την εφαρμογή του Google Earth. Ενώ η Google δεν διαθέτει πλέον δορυφορικό πρόγραμμα, η εταιρεία κατέχει εν μέρει το SpaceX. Σύμφωνα με Business Insider, Η Google αγόρασε μερίδιο 7,5% στην εταιρεία για 900 εκατομμύρια δολάρια.

μήλο

Τον περασμένο Δεκέμβριο, Bloomberg ανέφερε ότι η Apple βρισκόταν στα αρχικά στάδια της δημιουργίας της δικής της δορυφορικής τεχνολογίας που θα καθιστούσε δυνατή τη σύνδεση συσκευών Apple χωρίς να χρειάζονται παραδοσιακά ασύρματα δίκτυα ή πύργους κυψέλης. Η εταιρεία έχει σιωπήσει για τη φιλόδοξη δορυφορική τεχνολογία της, αλλά BloombergΗ αρχική έκθεση ανέφερε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας είχε προσλάβει στελέχη και μηχανικούς από την αεροδιαστημική και δορυφορική βιομηχανία. «Ποιος άλλος έχει τα χρήματα να κάνει έργα δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κάνει πράγματα όπως η κατασκευή ενός μεγάλου δορυφορικού δικτύου …» Πλησιάσαμε στην Apple για μια ενημέρωση σχετικά με τους δορυφόρους της και θα ενημερώσουμε αυτήν την ιστορία όταν ακούσουμε πίσω.

Facebook

Ακόμα και το Facebook μπήκε στον διαστημικό αγώνα, αν και ήσυχα. Η PointView Tech, θυγατρική του Facebook, ξεκίνησε ένα μικρό δορυφόρο γνωστό ως Athena στο διάστημα τον Σεπτέμβριο για να δοκιμάσει ραδιοσήματα χιλιοστομετρικών κυμάτων υψηλής συχνότητας E-band που υπόσχονται πολύ ταχύτερους ρυθμούς δεδομένων. Στην αρχική κατάθεση FCC του 2018, η PointView Tech δήλωσε ότι ο δορυφόρος χρησιμοποιεί 71-76 GHz για τις κατερχόμενες συνδέσεις, 81-86 GHz για τις ανερχόμενες ζεύξεις στο φάσμα E-band. Το Facebook είπε προηγουμένως Η καθημερινή αλληλογραφία ότι η δορυφορική υποδομή – όπως αυτή στην Αθηνά – θα φέρει ευρυζωνικές συνδέσεις σε περισσότερες αγροτικές περιοχές όπου το Διαδίκτυο είναι ελλιπές ή ανύπαρκτο.

Επιπτώσεις του Big Tech στο διάστημα

Γνωρίζοντας τι γνωρίζουμε για τη Big Tech και τις τρέχουσες αντιμονοπωλιακές έρευνες για όλες τις εταιρείες που αναφέρονται παραπάνω, είναι καλή ιδέα να τους επιτρέψουμε στον διαστημικό αγώνα; Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να μην φτάσουν καν πολύ μακριά λόγω της διμερής δυσπιστίας της αμερικανικής κυβέρνησης για αυτές τις εταιρείες.

Ένας πύραυλος Falcon 9 που μεταφέρει το διαστημικό σκάφος Crew Dragon της εταιρείας ξεκινά στην αποστολή Demo-2 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Handout / SpaceX μέσω Getty Images
«Πρόκειται για μια αυτοτραυματισμένη πληγή από τη Big Tech», δήλωσε ο Mike Gruntman, καθηγητής μηχανικής αστροναυτικής και αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι αριστεροί θα μπορούσαν να τους ακολουθήσουν όσον αφορά τους κανονισμούς, οπότε αν συμβεί αυτό, όλη αυτή η διαστημική καινοτομία θα στραγγαλιστεί, προσθέτοντας αβεβαιότητα στα μεγάλα τους σχέδια.» Ο Gruntman λέει ότι τα δορυφορικά έργα στα οποία εργάζονται αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να σταματήσουν απότομα εάν, πίσω στη Γη, οι αντιμονοπωλιακές έρευνές τους αποκτήσουν ατμό. Μια άλλη πτυχή που ο Gruntman πιστεύει ότι μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα για το Big Tech και οι διαστημικοί στόχοι τους είναι η γενική δυσπιστία που πολλοί άνθρωποι έχουν. Με εταιρείες όπως το Facebook και το Amazon να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τα δεδομένα των χρηστών του και αν αυτά τα δεδομένα μπορούν εύκολα να παραβιαστούν, μπορούμε να τους εμπιστευτούμε με το έργο της δημιουργίας ενός συστήματος επικοινωνίας στο διάστημα; «Υπάρχουν δύο συνιστώσες: το ένα είναι η ασφάλεια, η οποία ουσιαστικά απουσιάζει σε αυτές τις εφαρμογές Big Tech, και υπάρχουν επίσης θέματα εθνικής ασφάλειας που είναι πιθανώς πιο σοβαρά», δήλωσε ο Gruntman. «Δεν νομίζω ότι η Big Tech που εισέρχεται στη διαστημική αγορά είναι καλή ή κακή – είναι απλώς μια εξέλιξη της αγοράς.» Το τρίτο πιθανό ζήτημα είναι αυτό που πολλοί αστρονόμοι ανησυχούν εδώ και αρκετό καιρό, και αυτό είναι ο υπερπληθυσμός των δορυφόρων στο διάστημα. Οι δορυφόροι Starlink SpaceX και Microsoft που εργάζονται θα καταλήξουν με αποτέλεσμα περισσότερα από 40.000 διαστημόπλοια να προστεθούν σε γεωστατική τροχιά, σύμφωνα με Space.com. Το έργο Kuiper της Amazon υπόσχεται 3.236 δορυφόρους στην ήδη γεμάτη δορυφορική ζώνη, που βρίσκεται περίπου 22.236 μίλια ψηλά πάνω από τη Γη. Ο Gruntman είπε ότι η προσθήκη χιλιάδων περισσότερων δορυφόρων σημαίνει ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται και να γίνουν πιο συχνές μέσα σε λίγα χρόνια.

Τα οφέλη από τη μεγάλη τεχνολογία στο διάστημα;

Ένα από τα προφανή οφέλη της Big Tech να μεταφερθεί στον διαστημικό τομέα είναι το χρήμα. Η Big Tech έχει πολλά χρήματα και ο χώρος είναι ακριβός. «Ποιος άλλος έχει τα χρήματα να κάνει έργα δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κάνει πράγματα όπως η κατασκευή ενός μεγάλου δορυφορικού δικτύου … μια μικρή εκκίνηση δεν θα είναι σε θέση να το κάνει», δήλωσε ο Doug Mohney, αρχισυντάκτης του Space IT Bridge, είπε Σωσίβιο από το τηλέφωνο. Ο Mohney είπε ότι πολλές εταιρείες που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα δορυφορικό ευρυζωνικό δίκτυο συνήθως καταλήγουν σε πτώχευση. Οι δορυφορικές εταιρείες OneWeb, Intelsat SA και Speedcast International υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης φέτος, σύμφωνα με την S&P Global, αλλά η Big Tech έχει περισσότερα από αρκετά χρήματα για να διατεθεί για τα διαστημικά της συμφέροντα. Με την είσοδο της Big Tech στη διαστημική βιομηχανία, οι ειδικοί λένε ότι θα ανοίξουν το δρόμο για να διευκολύνουν και να βιώσουν τις μικρότερες εταιρείες να εισέλθουν και να το πράξουν. «Εάν η Big Tech επενδύσει στην προώθηση διαστημικών καινοτομιών, θα παρουσιάσει μεγάλη καινοτομία. Τα πράγματα θα γίνουν φθηνότερα και λιγότερο καταναλώνουν ενέργεια και όλα αυτά θα ανεβάσουν ολόκληρη τη βιομηχανία διαστημικής τεχνολογίας», δήλωσε ο Gruntman. «Όλοι θα επωφεληθούν από αυτό.»

Ο ήλιος λάμπει πάνω από ένα δορυφορικό πιάτο

Bob Rowan / Corbis μέσω Getty Images
Άλλοι στη βιομηχανία συμφωνούν ότι είναι ευπρόσδεκτο σημάδι ότι οι εταιρείες Big Tech είναι πρόθυμες να πάνε στο διάστημα. Ο Δρ Kumar Krishen, πρώην Ανώτερος Ερευνητής και Επικεφαλής Τεχνολόγος στη NASA, δήλωσε ότι εκτός από την καινοτομία και την εύρεση νέων χρήσεων για τα δεδομένα, αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να βρουν λύσεις σε προβλήματα εκτός της ανάγκης για ευρυζωνικό Διαδίκτυο. «Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες ενδέχεται να βρουν πολύ περισσότερες λύσεις σε προκλητικά ζητήματα όπως η παγκόσμια ασφάλεια, η παγκόσμια τοποθέτηση και η παγκόσμια παρακολούθηση», δήλωσε ο Krishen. «[The companies] είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να δουν ποιες είναι οι μελλοντικές ανάγκες των ανθρώπων. «Έχοντας εργαστεί στη NASA για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, ο Krishen είπε ότι η διαστημική βιομηχανία βασίστηκε αυστηρά σε κυβερνητικούς φορείς, όχι σε ιδιωτικές εταιρείες. Ωστόσο, είπε ότι ενώ η NASA δεν είναι» Είναι κερδοφόρες, αυτές οι εταιρείες είναι. «Όλα αυτά τα φιλόδοξα πράγματα χρειάζονται πόρους και χρήματα και η Big Tech θα κάνει ό, τι δεν μπορεί η NASA», δήλωσε ο Krishen.

Στο μελλον

Το μέλλον της Big Tech στο διάστημα είναι ακόμα στον αέρα (για να το πούμε), αλλά οι ειδικοί λένε ότι πιθανότατα θα αλλάξει χώρο όπως το γνωρίζουμε. «Η μεγάλη τεχνολογία σίγουρα θα άλλαζε ό, τι συμβαίνει στο διάστημα, αλλά αμφιβάλλω ότι θα αναλάβουν τη βιομηχανία στο σύνολό της», δήλωσε ο Gruntman. Η προσθήκη χώρου στα χαρτοφυλάκια εργασίας τους είναι ένας άλλος τρόπος για να εισέλθει η Big Tech σε μια άλλη αγορά, καθώς όχι μόνο υπάρχει ανάγκη για αυτό, αλλά έχουν την ικανότητα να το πράξουν. Συνολικά, οι ανησυχίες για το Big Tech πρέπει να παραμείνουν εδώ στη Γη, προς το παρόν. «Δεν πιστεύω ότι η είσοδος της Big Tech στη διαστημική αγορά είναι καλή ή κακή – είναι απλώς μια εξέλιξη της αγοράς», δήλωσε ο Mohney.