Saltar al contenido

Το Darkroom είναι η εναλλακτική λύση Adobe Lightroom που ψάχνετε

21 de junio de 2023
  • Το Darkroom 6 προσθέτει μάσκες τεχνητής νοημοσύνης για χειρουργικές επεξεργασίες.
  • Σε αντίθεση με το Lightroom, λειτουργεί με την υπάρχουσα βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας.
  • Πληρώστε για μια συνδρομή ή μια εφάπαξ αγορά, αποφασίζετε.

Το Lightroom της Adobe είναι η απαραίτητη εφαρμογή για κάθε φωτογράφο που χρησιμοποιεί Mac, iPad και iPhone μαζί. Αλλά το Darkroom, τώρα στην έκδοση 6, δεν είναι μόνο μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, αλλά κατά κάποιο τρόπο είναι πολύ καλύτερο από το τέρας της Adobe. Το Darkroom χρησιμοποιεί την ίδια βιβλιοθήκη φωτογραφιών με την ενσωματωμένη εφαρμογή Photos σε όλες τις συσκευές Apple, πράγμα που σημαίνει ότι ενσωματώνεται πλήρως με τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών iCloud, συγχρονίζοντας τις αλλαγές σας μεταξύ όλων των συσκευών. Επεξεργάζεται τις ακατέργαστες φωτογραφίες από τις φανταχτερές κάμερές σας, σας επιτρέπει να δημιουργείτε και να αποθηκεύετε προσαρμοσμένα φίλτρα και τώρα —στην έκδοση 6— προσθέτει μάσκες με τεχνητή νοημοσύνη για εύκολες τοπικές προσαρμογές. «Ξέρετε αυτό το διάσημο απόφθεγμα του Steve Jobs, «Ο υπολογιστής είναι το ποδήλατο του μυαλού»; Λοιπόν, η υπολογιστική φωτογραφία είναι αυτό το ποδήλατο για τους φωτογράφους», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Darkroom Majd Taby στο Lifewire μέσω email. «Για επαγγελματικές ροές εργασίας, κάνει άμεσες απεχθής, μακροχρόνιες διεργασίες, όπως κάλυψη μαλλιών, επιλογή θέματος, αντικατάσταση φόντου κ.λπ..»

Φως εναντίον Σκοτεινού

Εάν θέλετε μια εφαρμογή επεξεργασίας και καταλογογράφησης φωτογραφιών επαγγελματικού επιπέδου που να λειτουργεί σε επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητά, έχετε περιοριστεί λίγο στο Lightroom της Adobe. Και είναι μια φανταστική εφαρμογή, με μεγάλη ισορροπία βάθους και ευκολίας χρήσης, αλλά μερικοί άνθρωποι απλά δεν θέλουν να πληρώνουν μηνιαία συνδρομή απλώς για να επεξεργαστούν τις ακατέργαστες φωτογραφίες από την κάμερά τους ή δεν θέλουν να διατηρήσουν μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη φωτογραφιών στο Lightroom.

Διαθέτουν μάσκες ντεγκραντέ Darkroom 6

Το Darkroom είναι δωρεάν για χρήση, με μια εφάπαξ αγορά εντός εφαρμογής ή μια συνδρομή 30 $ ετησίως (ή 5 $ ανά μήνα) για ξεκλείδωμα προηγμένων λειτουργιών και, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιεί την υπάρχουσα βιβλιοθήκη φωτογραφιών σας, η οποία μπορεί ή μπορεί να μην είναι αυτό που θέλετε. Αλλά το πιο σημαντικό μέρος οποιασδήποτε εφαρμογής επεξεργασίας φωτογραφιών είναι η επεξεργασία. Το Darkroom είναι άμεσα οικείο επειδή λειτουργεί σαν μια επαγγελματική έκδοση της εφαρμογής Photos. Θα βρείτε όλα τα συνηθισμένα χρώματα, τη φωτεινότητα και άλλα εργαλεία, τα οποία λειτουργούν τόσο με ακατέργαστες όσο και με εικόνες jpeg. Αλλά το πραγματικά ωραίο μέρος είναι οι ολοκαίνουργιες μάσκες που δημιουργούνται από AI.

AI, ML, WTF;

Η κάλυψη είναι ένα σημαντικό μέρος της επεξεργασίας φωτογραφιών, επειδή σας επιτρέπει να προσαρμόσετε ένα μέρος μιας εικόνας ενώ αφήνετε το υπόλοιπο ανέγγιχτο. Μπορεί να θέλετε να φωτίσετε τα μάτια σας, να λειάνετε μόνο το δέρμα ή να αυξήσετε την αντίθεση στο φόντο. Οι νέες μάσκες του Darkroom μπορούν να δημιουργηθούν χειροκίνητα (με διαβάθμιση ή σχήμα) ή αυτόματα. Οι Έξυπνες Μάσκες χρησιμοποιούν δεδομένα πορτρέτου και βάθους των φωτογραφιών του iPhone για να απομονώσουν πρόσωπα, μαλλιά, ουρανό, δόντια, γυαλιά και πολλά άλλα. Αυτό καθιστά ασήμαντο να αγγίζετε πορτρέτα με χειρουργικό τρόπο, χωρίς την κούραση των μασκών ζωγραφικής στο χέρι, όπως έπρεπε να κάνουμε παλιά.

Λειτουργία Darkroom 6 Smart Masks

«Οι μαζικές επεξεργασίες και προσαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (ειδικά σε χρώμα και τόνο) μπορούν να εξοικονομήσουν πολύ χρόνο», είπε ο επαγγελματίας φωτογράφος Andreas De Rosi στο Lifewire μέσω email. «Για παράδειγμα, ένας φωτογράφος προϊόντων που πρέπει να έχει μια σταθερή εμφάνιση για έναν πελάτη θα ωφεληθεί πολύ από τις λύσεις λογισμικού που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.» Τι γίνεται όμως αν δεν χρησιμοποιείτε τη Λειτουργία Πορτραίτου ενός iPhone; Τελικά, δεν είναι ένα από τα σημεία εδώ η επεξεργασία φωτογραφιών από φανταχτερές κάμερες; Για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Μάσκες AI, οι οποίες δημιουργούν έναν τρισδιάστατο χάρτη της σκηνής στη φωτογραφία σας. Είναι τρομακτικά καλό, να διαλέγεις ανθρώπινα θέματα από φόντο ή ακόμα και να υπολογίζεις αποστάσεις μέσα στην εικόνα. Για παράδειγμα, μια ομάδα ανθρώπων σε μια σκηνή πόλης θα απομονωθεί, αλλά το έδαφος από κάτω τους θα μαζευτεί και θα ξεθωριάσει σε απόσταση.

Μάσκα βάθους Darkroom 6 με τεχνητή νοημοσύνη

«Αυτά δημιουργούνται από ένα μοντέλο «μονόφθαλμης εκτίμησης βάθους» και είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από αυτές τις έρευνες προήλθαν από αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, τα οποία πρέπει να κατανοήσουν πληροφορίες βάθους σε μια σκηνή που καταγράφεται από μια κάμερα», εξηγεί ο Taby. «Αυτά δημιουργούνται αμέσως όταν ανοίγετε μια φωτογραφία και το μοντέλο λειτουργεί στη συσκευή, αξιοποιώντας τους νευρικούς πυρήνες στα πιο πρόσφατα iPhone, iPad και συσκευές που τροφοδοτούνται με M1.» Παρ ‘όλα αυτά, το Darkroom δεν απευθύνεται απευθείας σε χρήστες Lightroom. Αντίθετα, είναι κατασκευασμένο για φορητούς φωτογράφους ή ενθουσιώδεις που προτιμούν ένα πιο εστιασμένο εργαλείο από το Lightroom ή το Capture One. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, το Darkroom είναι κάτι παραπάνω από αρκετά καλό για τους περισσότερους επαγγελματίες, εκτός και αν θέλετε πραγματικά να κάνετε το μοντάζ. Επιπλέον, είναι δωρεάν να δοκιμάσετε.