Saltar al contenido

Το iPad είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο εκμάθησης για άτομα με προβλήματα όρασης

22 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Το iPad της Apple αποδεικνύεται ιδιαίτερα προσβάσιμο σε μαθητές με τυφλούς ή άτομα με προβλήματα όρασης. Σύμφωνα με την Tara Mason, η οποία εκπαιδεύει καθηγητές με προβλήματα όρασης (TVI) στο Texas Tech University, το tablet γίνεται επίσης ένα κρίσιμο βοήθημα χαμηλής όρασης για τα μοντέλα διδασκαλίας «one-to-one» που υιοθετούν πολλές σχολικές περιοχές. Να τι είπε για αυτό που της αρέσει για το iPad, πώς συνδυάζεται με άλλες βοηθητικές συσκευές και για τους πολλούς τρόπους που μπορεί να ωφελήσει τους μαθητές με προβλήματα όρασης.

Γιατί τα iPads είναι τόσο κατάλληλα για μαθητές με τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης

Τα iPad διαθέτουν ενσωματωμένες εφαρμογές προσβασιμότητας που σχετίζονται με την όραση, την ακοή, τους περιορισμούς κινητικότητας και τις μαθησιακές δυσκολίες. Προηγουμένως, οι χρήστες με προβλήματα όρασης θα έπρεπε να αγοράσουν ένα πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης όπως το JAWS για να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή τους. Πολλές προσωπικές συσκευές μπορεί να μην υποστηρίζουν καν αναγνώστη οθόνης. Αλλά τώρα, αυτό το tablet που αλλάζει παιχνίδι παρέχει άμεση πρόσβαση σε εφαρμογές και στο Διαδίκτυο. Το iPad είναι επίσης φθηνότερο από συσκευές που έχουν κατασκευαστεί για τυφλούς, όπως το BrailleNote Apex 32 BT. Ένα πληκτρολόγιο ή οθόνη Bluetooth (π.χ. BraillePen 12 ή Focus 14 Blue) συνδεδεμένο σε ένα iPad μπορεί να είναι μια πολύ πιο οικονομική λύση για χρήστες braille. Οι συσκευές Bluetooth επιτρέπουν στους χρήστες να διαβάζουν τι είναι στην οθόνη ή τι έχουν πληκτρολογήσει, καθώς και να το ακούνε μέσω του αναγνώστη οθόνης. Τέλος, η ομοιομορφία της προσβασιμότητας iOS επιτρέπει στους τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιούν όλα τα προϊόντα της Apple, συμπεριλαμβανομένων των MacBooks, iPhone και του iPod touch.

Προτεινόμενες εφαρμογές τρίτων

Συνιστάται στους δασκάλους, τους γονείς και τις εκπαιδευτικές ομάδες να κοιτάξουν πρώτα στις εφαρμογές της Apple πριν από τη λήψη εφαρμογών τρίτου μέρους, καθώς οι πρώτες ομάδες θα λειτουργούν καλύτερα με το VoiceOver, το Zoom και άλλες λειτουργίες προσβασιμότητας. Η διδασκαλία σε μαθητές εφαρμογών όπως το Ημερολόγιο, οι Σημειώσεις, το Email, οι Σελίδες, το Keynote και το Safari θα τους εξοικειώσει με τη συσκευή και θα προωθήσει την προσβασιμότητα. Οι αναγνώστες οθόνης, για παράδειγμα, δεν μπορούν να διαβάσουν αντικείμενα χωρίς ετικέτα, όπως γραφικά. Η Apple επισημαίνει όλες τις εφαρμογές της για να κάνει τη συσκευή ανάγνωσης οθόνης συμβατή. Οι εφαρμογές τρίτων ενδέχεται να είναι ή όχι, αν και οι πιο ανεπτυγμένες ειδικά για άτομα με προβλήματα όρασης και άτομα με προβλήματα όρασης είναι συμβατές. Μία εφαρμογή που προτείνουμε στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες είναι η εφαρμογή ViA από το Braille Institute, η οποία περιλαμβάνει μια λίστα εφαρμογών για τύφλωση με συνδέσμους προς ιστότοπους λήψης. Συνιστάται επίσης η χρήση του Αναπτυγμένου Βασικού Βιογραφικού για να συνδέσετε τους μαθητές με τις σωστές εφαρμογές. Για παράδειγμα, το ECC περιλαμβάνει άμεση διδασκαλία τόσο της σταδιοδρομίας όσο και των ανεξάρτητων δεξιοτήτων διαβίωσης. Θα μπορούσαμε λοιπόν να διδάξουμε σε έναν μαθητή πώς να δημιουργήσει λίστες εργασιών χρησιμοποιώντας τις «Υπενθυμίσεις» ώστε το VoiceOver να διαβάζει αυτόματα αναδυόμενες υπενθυμίσεις. Για απασχολημένους μαθητές, θα μπορούσα να τους βοηθήσω να εξασκηθούν χρησιμοποιώντας το Ημερολόγιο.

Αρκετά ισχυρό για αντικατάσταση ή ισοδυναμία με έναν υπολογιστή

Το iPad είναι μια εξαιρετική προσωπική συσκευή για κάθε μαθητή με προβλήματα όρασης. Ένας μαθητής θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεφύγει με ένα iPad, καθώς μπορεί να τον συνδέσει με άλλους μέσω του Διαδικτύου. Ένα iPad + ένα πληκτρολόγιο Bluetooth μπορεί να είναι αρκετό για την ολοκλήρωση των σχολικών εργασιών. Για τον φοιτητή, θα συνιστούσα μια προσωπική συσκευή και έναν υπολογιστή. Ούτε το iPad ούτε το iPhone ή το iPod touch είναι υπολογιστής. Είναι ιδανικά για είσοδο και έξοδο, αλλά το λειτουργικό τους σύστημα είναι πιο απλοϊκό. Ένας βασικός παράγοντας στη λήψη αποφάσεων είναι να εξετάσει ποια κρίσιμα καθήκοντα πρέπει να ολοκληρώσει ο μαθητής.

Αλλαγή στάσεων

Τα iPad προσφέρουν πολλές επιλογές επικοινωνίας, όπως το FaceTime, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν τη νοηματική γλώσσα κατά τη διάρκεια συνομιλιών μέσω βίντεο ή το HIMS Chat, μια εφαρμογή, η οποία, όταν συνδυάζεται με ένα BrailleNote, επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να συνομιλούν με κωφούς μαθητές. Για λόγους όπως αυτούς, η χρηματοδότηση έχει γίνει πιο εύκολα διαθέσιμη. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα iPad μπορούν να ικανοποιήσουν πολλές ανεξάρτητες ανάγκες διαβίωσης και σταδιοδρομίας, τα εκπαιδευτικά προγράμματα δικαιολογούν ευκολότερα τη χρηματοδότηση.

Λήψη iPad στην καλύτερη δυνατή τιμή

Το καθένας, οι γονείς και οι μαθητές θα πρέπει να ελέγξουν το ανακαινισμένο κατάστημα της Apple πριν από την αγορά. Οι εκπαιδευτικές ομάδες ενδέχεται να είναι σε θέση να αγοράσουν συσκευές Apple iOS σε μειωμένη τιμή με υψηλότερες δυνατότητες αποθήκευσης με αυτόν τον τρόπο.

Το iPad Mini για μαθητές με προβλήματα όρασης

Κάθε μοντέλο μπορεί να έχει οφέλη έναντι ενός άλλου ανάλογα με τις ανάγκες ενός μαθητή. Τα Apple minis είναι καλά για τους νεότερους μαθητές που έχουν συνήθως μικρότερα χέρια. Ένα iPad με οθόνη αμφιβληστροειδούς μπορεί να φιλοξενήσει καλύτερα έναν μαθητή με χαμηλή όραση χρησιμοποιώντας τη συσκευή ως CCTV. Οι μαθητές που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις εφαρμογές αναγνώρισης φωνής μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένοι με ένα νεότερο iPad που περιλαμβάνει το Siri.

Το πλεονέκτημα της κατώτατης γραμμής για το iPad στη σημερινή ενσύρματη τάξη

Τα iPad προσφέρουν στους μαθητές με προβλήματα όρασης μεγαλύτερη ευελιξία, συμβατότητα και κοινωνική ενσωμάτωση από τις περισσότερες άλλες συσκευές. Εάν κάτι πάει στραβά με ένα iPad, iPhone ή iPod touch, ένα κατάστημα Apple μπορεί συνήθως να διορθώσει τη συσκευή σε λιγότερο χρόνο. Οι συσκευές iOS ενδέχεται επίσης να παρέχουν τον ευκολότερο τρόπο πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, πολλές σχολικές περιοχές υιοθετούν μοντέλα διδασκαλίας «ένα προς ένα». Οι συσκευές Apple βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της κίνησης και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κενού επίτευξης για μαθητές με προβλήματα όρασης.