Saltar al contenido

Το Smartwatch μπορεί να παρακολουθεί εσφαλμένα τον ύπνο σας

29 de mayo de 2021

Βασικές επιλογές

  • Ορισμένα έξυπνα ρολόγια είναι καλύτερα από άλλα για την παρακολούθηση του ύπνου σας, σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα.
  • Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το Fitbit Ionic και το Oura Smart Ring πήραν τα υψηλότερα σημάδια ακρίβειας.
  • Οι ειδικοί λένε ότι τα φορητά δεν μπορούν να ταιριάζουν με την ακρίβεια του εξοπλισμού που βρίσκεται στα εργαστήρια ύπνου.
Guido Mieth / Getty Images
Δεν είναι όλα τα φορητά που είναι ίδια όταν πρόκειται για παρακολούθηση ύπνου, λένε οι ερευνητές. Ο πιο ακριβής τρόπος μέτρησης του ύπνου είναι σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό. Αλλά οι επιστήμονες δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη στο περιοδικό Υπνος, η οποία διαπίστωσε ότι πολλές συσκευές, συμπεριλαμβανομένης μιας από τη Fitbit, σχεδόν ισοδυναμούσαν με επαγγελματικές συσκευές παρακολούθησης. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Φύση και επιστήμη του ύπνου διαπίστωσαν ότι το Fitbit Ionic και το Oura Smart Ring πήραν τα υψηλότερα σημάδια ακρίβειας. Ανεξάρτητοι ειδικοί λένε ότι δεν εκπλήσσονται από αυτά τα ευρήματα. «Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι ιχνηλάτες ύπνου είναι ακριβείς μόνο το 78% του χρόνου κατά τον εντοπισμό του ύπνου σε σχέση με την εγρήγορση σε σύγκριση με την υψηλότερη ακρίβεια που προσφέρεται από δοκιμές πολυσωμογραφίας», δήλωσε ο ερευνητής ύπνου Wayne Leslie Ross, ο οποίος δεν συμμετείχε στις μελέτες, συνέντευξη. «Επιπλέον, η ακρίβεια των ανιχνευτών ύπνου μειώνεται περαιτέρω στο 38% περίπου κατά την εκτίμηση του χρόνου που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες για να κοιμηθούν.»

Ο Garmin ακολουθεί το πακέτο

Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη μελέτη στο Υπνος συγκρίνει τέσσερις φορητές συσκευές παρακολούθησης ύπνου (Fatigue Science Readiband, Fitbit Alta HR, Garmin Fenix ​​5S, Garmin Vivosmart 3) και τρεις μη φορητές συσκευές παρακολούθησης ύπνου (EarlySense Live, ResMed S +, SleepScore Max) με εξοπλισμό εργαστηρίου. Όλα τα gadget, εκτός από το Garmin, έπαιξαν τουλάχιστον τον επαγγελματικό εξοπλισμό. ο Φύση και επιστήμη του ύπνου Το άρθρο ισχυρίζεται ότι το Fitbit Ionic και το Oura Smart Ring ήταν οι πιο ακριβείς από τις συσκευές που δοκιμάστηκαν, σε σύγκριση με τον επαγγελματικό εξοπλισμό παρακολούθησης ύπνου. Το Apple Watch Series 3 και το Garmin Vivosmart 4 ήταν μεταξύ των φορετών που είχαν τη χειρότερη απόδοση στη μελέτη. «Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι ιχνηλάτες ύπνου είναι ακριβείς μόνο το 78% του χρόνου κατά τον εντοπισμό του ύπνου έναντι του εγρήγορσης.»

Ανάλυση του τρόπου με τον οποίο κοιμόμαστε

Ο ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία, δήλωσε ο Chris Fernandez, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της EnsoData, μιας εταιρείας που χρησιμοποιεί AI για να αναλύσει τις συνθήκες υγείας, σε μια συνέντευξη μέσω email. «Οι άνθρωποι περνούν από το ένα τρίτο έως το ένα τέταρτο της ζωής τους κοιμισμένοι, αλλά μόλις πρόσφατα ξεκινήσαμε να μελετάμε τη βαθιά επίδραση του ύπνου στη συνολική υγεία και ευτυχία μας», είπε. «Στο επίκεντρο όλων των ζωών, ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των βασικών αποτελεσμάτων υγείας. Ο ύπνος επηρεάζει την ευημερία μας σε όλο το φάσμα, από τη σωματική υγεία έως την ψυχική υγεία. Ως τέτοιος καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας ζωής μας, είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι πάρτε τον καλύτερο ύπνο ποιότητας – και είναι εκπληκτικό να βρείτε πόσο σπάνιο συμβαίνει αυτό. » «Τα έξυπνα ρολόγια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε αυτόματα τον ύπνο, τα βήματα και τον καρδιακό ρυθμό χωρίς να χρειάζεται να κάνετε πολύ πέρα ​​από την αρχική ρύθμιση.» Αν και τα φορητά δεν είναι πάντα 100% ακριβή, «μπορεί να είναι επωφελής για την ανάλυση των μακροπρόθεσμων ύπνων σας για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Dr. Pietro Luca Ratti, ειδικός στον ύπνο για την αυστραλιανή εταιρεία WhatASleep, σε συνέντευξη μέσω email. «Η παρακολούθηση των προτύπων ύπνου από τη μνήμη είναι δύσκολη. Οι νύχτες θα αρχίσουν να αναμιγνύονται και δεν θα λάβετε ακριβή αναπαράσταση των σημαντικών πραγμάτων όταν πρόκειται για ύπνο.» Ο Ratti προτείνει επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα περιοδικό ύπνου για να παρακολουθείτε τον ύπνο σας. «Ό, τι κι αν χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό να το κάνετε κάθε βράδυ και να το κάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τη λήψη αποφάσεων ή την ανάλυση των πραγμάτων», είπε.

Καλύτερη παρακολούθηση, καλύτερος ύπνος

Περιορίστε τον χρόνο της οθόνης για καλύτερο ύπνο, συμβούλεψε ο Δρ Chris Airey, ο ιατρικός διευθυντής του Optimale, σε μια συνέντευξη μέσω email. «Όσο λιγότερο πρέπει να σκεφτείτε και όσο λιγότερο πρέπει να κοιτάξετε τις οθόνες που εκπέμπουν μπλε φως, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε. «Αν πρέπει να παίζεις με έναν ανιχνευτή ύπνου στο τηλέφωνό σου, μπορεί να έχεις πρόβλημα να κοιμηθείς λόγω του μπλε φωτός και ακόμη και του άγχους της νέας συνήθειας. Τα έξυπνα ρολόγια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε αυτόματα τον ύπνο, τα βήματα και τον καρδιακό ρυθμό χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε πολλά πέρα ​​από την αρχική ρύθμιση. »

γυναίκα στο κρεβάτι αγγίζοντας το τηλέφωνό της δίπλα σε ένα ξυπνητήρι

Anna Bizon / Getty Images
Ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθείτε τον ύπνο στο σπίτι είναι χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο στρώμα και ένα ύπνο παρακολούθησης ύπνου, δήλωσε ο προπονητής της επιστήμης ύπνου Alex Savy σε μια συνέντευξη μέσω email. «Μια τέτοια προσέγγιση θα είχε ως αποτέλεσμα την παρακολούθηση ολόκληρου του σώματος και μια πιο εκτεταμένη ανάλυση του ύπνου σας», πρόσθεσε. «Δεν πιστεύω ότι ένα έξυπνο ρολόι μπορεί να αντικαταστήσει ένα εργαστήριο ύπνου. Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούν τα σύγχρονα φορετά είναι αρκετά προηγμένοι, αλλά ακόμα δεν μπορούν να εγγυηθούν την ίδια ακρίβεια που θα μπορούσατε να πάρετε σε ένα εργαστήριο ύπνου.» Ο ύπνος όλων φαίνεται να χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ίσως αξίζει να στραφείτε σε ένα έξυπνο ρολόι για να μάθετε τι συμβαίνει. Απλά μην περιμένετε ότι το φορετό σας θα σας δώσει τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα.