Saltar al contenido

Χρήση του συστήματος πλέγματος στη σχεδίαση γραφικών

2 de junio de 2021

Το σύστημα πλέγματος που χρησιμοποιείται στη διαδικασία σχεδιασμού γραφικών είναι ένας τρόπος οργάνωσης περιεχομένου σε μια σελίδα. Χρησιμοποιεί οποιονδήποτε συνδυασμό περιθωρίων, οδηγών, γραμμών και στηλών για να σχηματίσει μια ομοιόμορφη διάταξη. Είναι πιο εμφανές σε διατάξεις εφημερίδων και περιοδικών με στήλες κειμένου και εικόνων, αν και οι σχεδιαστές το χρησιμοποιούν και σε πολλά άλλα έργα. Όταν μάθετε πώς να αναγνωρίζετε το πλέγμα, θα το παρατηρείτε παντού σε διαφημίσεις, ιστότοπους, συσκευασίες και άλλα.

Χρήση πλεγμάτων στα σχέδιά σας

Ένα σύστημα πλέγματος μπορεί να είναι ένα μόνο πλέγμα ή μια συλλογή πλεγμάτων. Μερικά είναι στάνταρ για τη βιομηχανία. Άλλοι είναι σε ελεύθερη μορφή και εξαρτώνται από τον σχεδιαστή. Σε ένα τελικό προϊόν, το πλέγμα είναι αόρατο, αλλά ακολουθώντας βοηθά στη δημιουργία αποτελεσματικών, αισθητικά ευχάριστων διατάξεων εκτύπωσης και ιστού.

Για παράδειγμα, όταν σχεδιάζετε το πίσω μέρος μιας ταχυδρομικής κάρτας, θα χρησιμοποιείτε το τυπικό πλέγμα του Ταχυδρομείου των ΗΠΑ. Ένα τμήμα της δεξιάς πλευράς έχει καθοριστεί για τη διεύθυνση και η σφραγίδα πρέπει να βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία αυτού του χώρου. Πρέπει να αφήσετε κενό χώρο στο κάτω μέρος όπου το USPS θα τοποθετήσει το σύστημα γραμμωτού κώδικα. Αυτό σας αφήνει ένα μικρό τμήμα στα αριστερά για το σχέδιο και το κείμενό σας.

Παράδειγμα πλέγματος στη διάταξη σελίδας

Οι μονάδες πλέγματος είναι όπου τοποθετείτε κείμενο και γραφικά. Τα περιθώρια, τα σοκάκια και οι υδρορροές είναι συνήθως κενό διάστημα εντός του πλέγματος.
Jacci Howard Bear

Οι ιστότοποι και τα φυλλάδια ακολουθούν συνήθως μερικά τυπικά συστήματα πλέγματος που αποτελούν τη βάση για πρότυπα. Ένα από τα πιο δημοφιλή και για τα δύο έργα είναι η διάταξη κεφαλίδας και τριών στηλών. Είναι πολύ οικείο για τον θεατή και μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε το σχέδιό σας.

Διάταξη πλέγματος CSS - στήλες πλέγματος και γραμμές πλέγματος

Τζέρεμι Γκιράρντ
Όταν σχεδιάζετε ιστότοπους ή υλικό εκτύπωσης πολλών σελίδων, εξετάστε το ενδεχόμενο να διατηρήσετε μια συλλογή πλεγμάτων για να εργαστείτε. Κάθε πλέγμα σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο πρέπει να σχετίζεται, αλλά μπορεί να είναι διαφορετικό. Αυτό σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τις πληροφορίες για μία σελίδα σε μια πιο κατάλληλη διάταξη χωρίς να υπονομεύσετε τη συνεπή εμφάνιση και αίσθηση που απαιτεί μια εξαιρετική σχεδίαση.

Τύποι πλεγμάτων

Οι διατάξεις πλέγματος είναι τόσο ποικίλες όσο οι δημοσιεύσεις, οι ιστότοποι και τα στοιχεία που διέπουν. Οι συνηθισμένοι τύποι περιλαμβάνουν πλέγματα δύο, τριών και τεσσάρων στηλών εξίσου μεγέθους με κεφαλίδα στην κορυφή, καθώς και πλέγματα τετραγώνων πλήρους σελίδας. Από αυτά τα δομικά στοιχεία, οι παραλλαγές του πλάτους στηλών, των περιθωρίων, των μεγεθών σελίδας και άλλων λειτουργιών δημιουργούν μοναδικά σχέδια σελίδων. Όταν ξεκινάτε ένα έργο ή ακόμα και απλώς ασκείστε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα πλέγματος για να τοποθετήσετε τα στοιχεία του σχεδιασμού σας στη σελίδα.

Εμφάνιση> Πλέγμα στο Photoshop CS6″ class=»lazyload»      id=»mntl-sc-block-image_1-0-19″ ></p>
<p>Οι περισσότερες εφαρμογές και προγράμματα γραφιστικής προσφέρουν την επιλογή χρήσης επικαλύψεων πλέγματος ως οδηγών για την τοποθέτηση περιεχομένου.</p>
<p><span></span> </p>
<h2> <span>  Σπάζοντας το πλέγμα </span> </h2>
<p>Μόλις δημιουργηθεί το πλέγμα, εναπόκειται στον σχεδιαστή για το πότε και πώς να ξεφύγει από αυτό.  Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοούμε το πλέγμα.  Αντίθετα, τα στοιχεία ενδέχεται να περάσουν από στήλη σε στήλη, να επεκταθούν στο τέλος της σελίδας ή να επεκταθούν σε παρακείμενες σελίδες.  Στην πραγματικότητα, ξεκινώντας με ένα πλέγμα και στη συνέχεια σπάσιμο από αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέροντα σχέδια σελίδων.  Αυτή είναι μια κοινή προσέγγιση στο σύγχρονο σχεδιασμό περιοδικών.</p>
		<div class=