Saltar al contenido

Χρειαζόμαστε Καθαρή Ουδετερότητα; Οι ειδικοί σκέφτονται έτσι

25 de julio de 2023

Βασικά Takeaways

  • Καθώς περισσότεροι χρήστες κάνουν την καθημερινή τους ζωή στο διαδίκτυο, εταιρείες όπως η Mozilla και η Reddit ζητούν να επιστρέψουν οι νόμοι περί ουδετερότητας του δικτύου.
  • Μετά την κατάργηση της δικτυακής ουδετερότητας το 2017 από την FCC του Ajit Pai, η ανάγκη για αυτήν έχει αυξηθεί.
  • Χωρίς ουδετερότητα δικτύου, οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου έχουν τον απόλυτο έλεγχο του τρόπου πρόσβασης σε συγκεκριμένους ιστότοπους και υπηρεσίες στο Διαδίκτυο.

Στον απόηχο της FCC του Ajit Pai, οι ειδικοί λένε ότι οι κατάλληλοι κανόνες ουδετερότητας του δικτύου είναι πιο σημαντικοί από ποτέ, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να γίνεται ψηφιακός. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ουδετερότητα του Διαδικτύου απασχολούσε πολλούς και τώρα που ο Ajit Pai, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), παραιτήθηκε, εταιρείες όπως η Mozilla πιέζουν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον επερχόμενο νέο επίτροπο της FCC να θεσπίσουν περισσότερους κανόνες για να εμποδίσουν τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) να μας ελέγχουν υπερβολικά. «Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι ένας πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου ήθελε να επιβάλει την υιοθέτηση του εργαλείου βιντεοκλήσεων του και έτσι περιόρισε το εύρος ζώνης —ή ακόμα και μπλοκάρει— ανταγωνιστικά εργαλεία βιντεοδιάσκεψης. Ή ότι ένας ISP ήθελε να υποστηρίξει την υιοθέτηση της πλατφόρμας ροής βίντεο του και επιβράδυνε την κίνηση που αποστέλλεται από μια ανταγωνιστική εταιρεία ροής», είπε η Kaili Lambe, ανώτερος εκπρόσωπος της αμερικανικής εκστρατείας στο Lifewire, στο Moziea. «Αυτό θα ήταν εξαιρετικά απογοητευτικό – ειδικά κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας όταν όλοι βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό σε ένα ανοιχτό Διαδίκτυο, ένα με ίση πρόσβαση και χωρίς γρήγορες λωρίδες για το περιεχόμενο που θέλουν να δώσουν προτεραιότητα οι ISP για κέρδος.»

Τα βασικά

Η δικτυακή ουδετερότητα είναι η πεποίθηση ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο στο διαδίκτυο και ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου πρέπει να αντιμετωπίζουν εξίσου όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο. Είχαμε προηγουμένως κανονισμούς υπέρ της ουδετερότητας του δικτύου, οι οποίοι θεσπίστηκαν από την FCC κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα. Ωστόσο, αυτοί οι κανονισμοί καταργήθηκαν από την FCC του Pai υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Άτομο που εργάζεται με έναν υπολογιστή, κείμενο ουδετερότητας δικτύου και μια κλειδαριά στην οθόνη

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας μέσω email, ο Lambe εξήγησε ότι οι νόμοι για την ουδετερότητα του δικτύου θα εγγυώνται στους καθημερινούς χρήστες του Διαδικτύου πρόσβαση σε όποιες υπηρεσίες χρειάζονται. Είτε πρόκειται για το Netflix, το YouTube, το Zoom ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία που χρησιμοποιούν για εργασία, σχολείο ή ψυχαγωγία. Οι ISP δεν θα μπορούν να ελέγχουν τον τρόπο πρόσβασης σε αυτό. Το ψηφιακό χάσμα είναι κάτι που πολλοί προσπαθούν να διορθώσουν εδώ και χρόνια, και ενώ έχουν γίνει μεγάλα βήματα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε internet υψηλής ταχύτητας. Επιπλέον, πολλοί έχουν περιορισμένες επιλογές υπηρεσιών Διαδικτύου, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται στο έλεος ό,τι προσφέρει ο ISP στην περιοχή τους. Ο Lambe λέει ότι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει όταν πρόκειται για το περιεχόμενο στο οποίο έχετε πρόσβαση.

Γιατί το χρειαζόμαστε τώρα

Καθώς ο κόσμος έχει αρχίσει να βασίζεται περισσότερο στην ψηφιακή πρόσβαση, βλέπουμε όλο και περισσότερους λόγους για τους οποίους η ουδετερότητα του δικτύου είναι απαραίτητη. Νωρίτερα φέτος, ένας ISP στο Αϊντάχο ήθελε να αποκλείσει ιστότοπους όπως το Twitter και το Facebook για «λογοκρισία του Ντόναλντ Τραμπ», αφού ο πρώην πρόεδρος είχε αποκλειστεί και από τις δύο πλατφόρμες. Ενώ ο ISP σημείωσε ότι οποιοσδήποτε ήθελε ακόμα πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους μπορούσε να ζητήσει να μπει στη λευκή λίστα, ο Lambe λέει ότι είναι ένα τέλειο παράδειγμα του γιατί οι ISP δεν πρέπει να έχουν τον έλεγχο του τι μπορείτε να έχετε πρόσβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή που εξυπηρετεί ο ISP έχει τους δικούς της νόμους για την ουδετερότητα του δικτύου, αλλά τα ίδια ζητήματα θα μπορούσαν να συμβούν σε μέρη που δεν διαθέτουν τέτοιες προστασίες, δίνοντας ουσιαστικά στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου πλήρη έλεγχο για το αν μπορείτε ή όχι να έχετε πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες τους. Η δικτυακή ουδετερότητα έχει να κάνει με την προστασία σας, του χρήστη. Πρόκειται για τη διασφάλιση ότι οι ISP δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα δεδομένα σας. Χωρίς τους κατάλληλους νόμους, το Διαδίκτυο γίνεται μια άγρια ​​Δύση για τους παρόχους υπηρεσιών να τσακώνονται με όποιον τρόπο θέλουν, κάτι που λένε οι ειδικοί θα είναι επιζήμιο για όλους μας, είτε χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο για ψυχαγωγία είτε απλώς για να ελέγχετε τα περιστασιακά email. Είναι στο έλεος ό,τι θέλει να προσφέρει ο ISP στην περιοχή τους. «Η δικτυακή ουδετερότητα εμποδίζει αυτήν τη στιγμή τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου να παίζει τα αγαπημένα. Δεν μπορούν να κόψουν προσφορές και να αποφασίσουν να κάνουν έναν ιστότοπο να φορτώνει πιο γρήγορα και έναν άλλο να φορτώνει πιο αργά», έγραψε σε ένα email ο Rex Freiberger, Διευθύνων Σύμβουλος της Gadget Review. «Εάν οι νόμοι για την ουδετερότητα του δικτύου αφαιρεθούν από τα βιβλία, αυτές οι προστασίες δεν υπάρχουν πλέον».