Saltar al contenido

10 βασικοί κανόνες για τη σύνθεση φωτογραφίας

12 de abril de 2021

Στη φωτογραφία, η σύνθεση είναι ο τρόπος με τον οποίο τα θέματα διευθετούνται σε μια εικόνα. Οι ρυθμίσεις της κάμερας μπορεί να είναι τέλειες, αλλά αν η σύνθεση μιας φωτογραφίας δεν είναι σωστή, τότε δεν θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Για να σας βοηθήσουμε να ολοκληρώσετε τη φωτογραφική σας σύνθεση, ακολουθούν μερικές συμβουλές που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στο επόμενο επίπεδο. Αυτές οι συμβουλές σύνθεσης φωτογραφίας θα λειτουργούν με οποιοδήποτε είδος κάμερας που επιλέγετε να πάρετε, είτε πρόκειται για DSLR, point-and-shoot, είτε για κάμερα smartphone.

Σκεφτείτε ολόκληρη την εικόνα προτού τραβήξετε την εικόνα

Οι φωτοβομβίδες μπορεί να είναι διασκεδαστικές εάν παίζετε, αλλά όταν προσπαθείτε να τραβήξετε την τέλεια εικόνα, αυτός ο ψαράς που κρέμεται στο παρασκήνιο είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να συμπεριλάβετε. Συνήθεια να κάνετε παύση για λίγα δευτερόλεπτα προτού ενεργοποιήσετε το κλείστρο για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν μόνο οι εικόνες που θέλετε να συμπεριλάβετε. Εάν υπάρχουν ανεπιθύμητα στοιχεία, αλλάξτε την οπτική γωνία της φωτογραφίας σας ή αποφασίστε εάν έχετε τις δεξιότητες του Photoshop για να την αφαιρέσετε χωρίς να διακυβεύσετε την εικόνα.

Η ισορροπία είναι σημαντική στη φωτογραφία

Μια τουλίπα σε έναν τομέα των μαργαριτών, για να απεικονίσει την ισορροπία φωτογραφιών.

Η ισορροπία είναι ένας τρόπος τακτοποίησης στοιχείων σε μια φωτογραφία έτσι ώστε να έχουν ίσο οπτικό βάρος. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι θέματα, αντικείμενα, χρώματα, ακόμη και κλίσεις φωτός. Η ισορροπία επιτυγχάνεται συχνά χρησιμοποιώντας παράθεση – στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Η χρήση χρωμάτων αντίθεσης μπορεί να εξισορροπήσει μια φωτογραφία, με το κύριο χρώμα να είναι το πρώτο θέμα και το χρώμα αντίθεσης να είναι το δευτερεύον θέμα. Το φως και η σκιά εκτελούν την ίδια λειτουργία. Φυσικά, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε άτομα, τοπία ή αντικείμενα για να παρέχετε την ισορροπία που χρειάζεται μια εικόνα.

Αλλάξτε την άποψή σας

Μια εναλλακτική άποψη σε μια εικόνα ενός σκύλου στην παραλία.

Φωτογραφική άποψη είναι ο τρόπος με τον οποίο ο φωτογράφος βλέπει ένα θέμα και πώς μεταδίδει το θέμα σε όσους βλέπουν τις φωτογραφίες τους. Εάν έχετε κουραστεί να βλέπετε την ίδια φωτογραφία που τραβήχτηκε από δεκάδες διαφορετικούς φωτογράφους, τολμήστε να κοιτάξετε το θέμα σας διαφορετικά. Ξαπλώστε στο έδαφος και πυροβολήστε. Σηκωθείτε ψηλά και καταρρίψτε. Μπείτε στο ίδιο επίπεδο με το θέμα σας. Για να δημιουργήσετε πραγματικά εκπληκτικές φωτογραφίες, πρέπει να μάθετε πώς να αλλάζετε την οπτική σας, ώστε όσοι βλέπουν τις φωτογραφίες σας να μπορούν να βιώσουν κάτι νέο.

Νιώστε άνετα με τον κανόνα των τρίτων

Ένα πλέγμα που επικαλύπτεται σε μια φωτογραφία που απεικονίζει τον κανόνα των τρίτων.

Ο κανόνας των τρίτων είναι ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία σύνθεσης φωτογραφίας που μπορείτε να προσθέσετε στην τσάντα των κόλπων σας. Ουσιαστικά, ο κανόνας των τρίτων προτείνει την τοποθέτηση ενός φανταστικού πλέγματος πάνω από τις φωτογραφίες σας, χωρίζοντάς τις σε 9 ίσα μέρη, όπως μια σανίδα tic-tac-toe. Στη συνέχεια, ευθυγραμμίστε τα θέματα και τα στοιχεία στη φωτογραφία σας κατά μήκος των γραμμών πλέγματος και των σημείων τομής στο φανταστικό σας πλέγμα. Αυτό βοηθά στην εξασφάλιση ισορροπίας και τοποθετεί το θέμα της φωτογραφίας σας σε μια τοποθεσία που φυσικά θα τραβήξει την προσοχή του θεατή. Ευτυχώς, πολλές κάμερες DSLR έχουν επιλογές που σας επιτρέπουν να δείτε το πλέγμα καθώς τραβάτε τη φωτογραφία.

Η απλότητα είναι τα πάντα

Ένα μόνο κέλυφος στην άμμο.

Τίποτα δεν μπορεί να απομακρύνει από το πρωτεύον θέμα σας, όπως να έχετε πάρα πολλά πράγματα σε ένα πλαίσιο. Όσο πιο πολυσύχναστη είναι η εικόνα, τόσο πιο δύσκολο είναι για τον θεατή να καθορίσει ποια είναι η κύρια εστίαση μιας φωτογραφίας. Για αυτόν τον λόγο, η καλά φορεμένη φράση «Keep it simple» ισχύει και για τη φωτογραφία. Μην προσπαθήσετε να γεμίσετε τα πάντα σε ένα πλαίσιο. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε ένα στοιχείο που λέει την ιστορία που θέλετε να καταγράψετε και να εστιάσετε σε αυτό.

Οδηγήστε την προσοχή του θεατή με γραμμές

Δύο σειρές κερασιών σε άνθιση, απεικονίζοντας κορυφαίες γραμμές στη φωτογραφία.

Οι κορυφαίες γραμμές είναι γραμμές ή σειρές που τραβούν την προσοχή του θεατή σε ένα συγκεκριμένο σημείο μιας φωτογραφίας. Μπορούν να προσανατολιστούν οριζόντια, κάθετα, διαγώνια ή ακόμα και με καμπύλο τρόπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρώτη γραμμή είναι το θέμα της φωτογραφίας, όπως και οι δρόμοι με στροφές που συλλαμβάνονται συχνά. Σε άλλες περιπτώσεις, οι κορυφαίες γραμμές οδηγούν τους θεατές σε ένα ταξίδι στο σημείο εστίασης της φωτογραφίας.

Γεμίστε το πλαίσιο

Μια εικόνα από γρασίδι που γεμίζει το πλαίσιο.

Ένας κανόνας που συμβαδίζει με τον κανόνα απλότητας είναι να γεμίσει πλήρως το φωτογραφικό πλαίσιο ή να πλησιάσει τελείως. Είτε τραβάτε οριζόντιες εικόνες, πορτρέτα ή μακροεντολές, εάν θέλετε πραγματικά να τραβήξετε την προσοχή του θεατή, τότε δεν πρέπει να εστιάσετε τίποτα άλλο. Ένα πλήρες πλαίσιο είναι ένα που περιέχει επίσης λεπτομέρειες και διευκολύνει την εστίαση στο θέμα. Εάν τραβάτε πορτρέτα, τραβήξτε το θέμα από τους ώμους προς τα πάνω και βεβαιωθείτε ότι τα μάτια είναι εστιασμένα. Με ένα πλήρες καρέ, οι θεατές θα επικεντρωθούν στα μάτια ως τρόπος κατανόησης ή «γνώσης» του ατόμου στη φωτογραφία.

Χρησιμοποιήστε αρνητικό χώρο προς όφελός σας

Μια εικόνα ενός λουλουδιού λευκών με αρνητικό διάστημα στο παρασκήνιο.

Ο αρνητικός χώρος είναι χώρος που δεν διαθέτει διακριτά στοιχεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο παρασκήνιο μιας εικόνας για να κατευθύνει την εστίαση του θεατή σε ένα θέμα. Σε μια φωτογραφία, ο αρνητικός χώρος μπορεί να είναι ασπρόμαυρος ή εντελώς άλλο χρώμα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτό που βλέπει ο θεατής όταν κοιτάζει τη φωτογραφία είναι το θέμα. Ο αρνητικός χώρος διασφαλίζει ότι η εστίαση της εικόνας πέφτει εκεί που ανήκει.

Βρείτε ενδιαφέροντα μοτίβα

Ένα μοτίβο στη φωτογραφία που αποδεικνύεται από ένα πεδίο με τουλίπες.

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος μοτίβα και μοτίβα δημιουργούν ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Αναζητήστε μοτίβα στη φύση ή τεχνητές κατασκευές Εμφανίζονται συχνά όπου άλλα άτομα ενδέχεται να μην τα βλέπουν και μπορείτε να δημιουργήσετε εκπληκτικές φωτογραφίες για να επισημάνετε αυτά τα μοτίβα. Όπως και τα μοτίβα, η συμμετρία μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Όταν τα στοιχεία μιας φωτογραφίας είναι συμμετρικά, αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο ενώ είναι ακριβώς τα ίδια. (Σκεφτείτε τις καμάρες, τα κτίρια, τις γέφυρες, τις σκάλες και τα αντικείμενα που αντανακλούν το νερό.) Οι εικόνες συμμετρικών θεμάτων μπορεί να είναι δύσκολο να πυροβοληθούν, αλλά αξίζει τον κόπο.

Παραβίαση όλων των κανόνων

Μια φωτογραφία ενός παιωνία που παραβιάζει τους κανόνες της φωτογραφίας.

Ο σκοπός των κανόνων είναι να σας καθοδηγήσει στη δημιουργία εξαιρετικών φωτογραφιών. Αλλά για να συνθέσετε πραγματικά εικόνες που είναι συναισθηματικά συγκινητικές και οπτικά εντυπωσιακές, μερικές φορές πρέπει να παραβιάσετε τους κανόνες. Τι γίνεται λοιπόν εάν το θέμα της εικόνας σας δεν πρόκειται να πέσει τέλεια στον Κανόνα των Τρίτων ή να έχετε ασυνήθιστη άποψη; Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τραβάτε την εικόνα που λέει την ιστορία που θέλετε να πει. Εξασκηθείτε στους κανόνες μέχρι να τους ξεχωρίσετε. Στη συνέχεια, περάστε λίγο χρόνο παραβιάζοντας τους κανόνες. Μπορεί να εκπλαγείτε με μια εικόνα που ποτέ δεν ονειρευτήκατε ότι θα μπορούσατε να τραβήξετε.

Περισσότερα για τους Κανόνες Σύνθεσης

Οι κανόνες που περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο είναι μόνο μερικές από τις πιο σημαντικές στρατηγικές σύνθεσης που θα συναντήσετε. Εκτός από αυτά, θα πρέπει να μάθετε για τον Κανόνα Αποδόσεων, τα Χρυσά Τρίγωνα, τη Χρυσή Ώρα και την Μπλε Ώρα και πώς να χρησιμοποιήσετε το βάθος πεδίου (και άλλες ρυθμίσεις κάμερας και τρόπους λήψης). Αυτές οι συμβουλές εξακολουθούν να χαράζουν την επιφάνεια των μαθημάτων που θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε φωτογραφική μηχανή DSLR ή φωτογραφική μηχανή point-and-shoot, ή αν κολλάτε απλώς με φωτογραφία για κινητά. Ωστόσο, η εκμάθηση των κανόνων που έχουμε καλύψει εδώ θα βελτιώσει δραματικά τη σύνθεση της φωτογραφίας σας, ώστε να αρχίσετε να βλέπετε βελτιώσεις σχεδόν αμέσως.