Saltar al contenido

10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να δημοσιεύετε στα κοινωνικά δίκτυα

2 de junio de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Μοιραζόμαστε τόσες πολλές λεπτομέρειες για την καθημερινή μας ζωή στο Διαδίκτυο, αλλά πού θα πρέπει να επισημάνουμε αυτό που αποκαλύπτουμε για τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας και τους φίλους μας; Ορισμένες προσωπικές πληροφορίες είναι καλύτερα να μην κοινοποιούνται στο διαδίκτυο. Ακολουθούν δέκα προσωπικές λεπτομέρειες για να αποφύγετε τη δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα.

Η πλήρης ημερομηνία γέννησής σας

Klaus Vedfelt / Getty Images
Παρόλο που μπορεί να σας αρέσει να λαμβάνετε πολλές ευχές γενεθλίων από τους φίλους σας στο Χρονοδιάγραμμα του Facebook, η ημερομηνία γέννησης στο προφίλ σας μπορεί να παρέχει στους απατεώνες και τους κλέφτες ταυτότητας ένα από τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για να κλέψουν την ταυτότητά σας και να ανοίξουν λογαριασμούς στο όνομά σας .

Η τρέχουσα τοποθεσία σας

Είστε εδώ Marker On Street Road

Gaël Rognin / Getty Images
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν όταν δημοσιεύουν μια ενημέρωση κατάστασης ή ένα tweet, μπορεί επίσης να αποκαλύπτουν την τρέχουσα τοποθεσία τους μέσω γεωγραφικών ετικετών. Η παράδοση των πληροφοριών τοποθεσίας σας μπορεί να είναι επικίνδυνη, επειδή λέει στους πιθανούς κλέφτες ότι δεν είστε στο σπίτι. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις απορρήτου σας, ένα αθώο τιτίβισμα από το σημείο των διακοπών σας μπορεί να είναι οι εγκληματίες του πράσινου φωτός που περιμένουν να κλέψουν το σπίτι σας.

Εικόνες παιδιών με ετικέτα με τα ονόματά τους

Παιδιά με φαγητό

Mifflin / Getty Images
Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Όλοι θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, αλλά πολλοί από εμάς δημοσιεύουν εκατοντάδες φωτογραφίες με τα ονόματα των παιδιών μας στο διαδίκτυο για να δουν τον κόσμο. Το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι μόνο οι φίλοι σας μπορούν να δουν αυτές τις εικόνες. Τι γίνεται αν ο φίλος σας έχει κλέψει το τηλέφωνό του ή συνδεθεί στο Facebook από τη βιβλιοθήκη και ξεχάσει να αποσυνδεθεί; Δεν μπορείτε να βασιστείτε στη ρύθμιση Φίλοι μόνο. Ας υποθέσουμε ότι όλα τα δημοσιευμένα θα είναι δημόσια και μην δημοσιεύετε κάτι που δεν θέλετε να έχει πρόσβαση ο κόσμος. Εάν πρέπει να δημοσιεύσετε φωτογραφίες των παιδιών σας, αφαιρέστε τυχόν πληροφορίες γεωγραφικής ετικέτας και αποφύγετε τη χρήση των πραγματικών ονομάτων τους στην περιγραφή της εικόνας. Οι αληθινοί φίλοι σας γνωρίζουν τα ονόματά τους – δεν χρειάζεται να τα επισημάνετε. Το ίδιο ισχύει και για την προσθήκη ετικετών σε φωτογραφίες των παιδιών των φίλων σας.

Η διεύθυνση του σπιτιού σας

Σπίτι και δρόμος στην προαστιακή γειτονιά

Εικόνες μέντας / Getty Images
Και πάλι, ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να κοιτάζει το προφίλ σας. Μην δημοσιεύετε πού ζείτε, καθώς κάνετε τα πράγματα εύκολα για τους κακούς. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ένας εγκληματίας χρησιμοποιώντας μόνο τη διεύθυνσή σας.

Ο προσωπικός σας αριθμός τηλεφώνου

iPhone 5S, iPhone 5C

Janitors / CC BY 2.0 / Flickr
Παρόλο που μπορεί να θέλετε να επικοινωνούν μαζί σας φίλοι, ο πραγματικός σας αριθμός τηλεφώνου μπορεί να πέσει σε λάθος χέρια μέσω ενός ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πιθανό η τοποθεσία σας να μειωθεί από κάποιον χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο αναζήτησης αντίστροφων αριθμών τηλεφώνου, το οποίο είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο Διαδίκτυο. Ένας εύκολος τρόπος για να επιτρέψετε στα άτομα να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω τηλεφώνου χωρίς να τους δώσουν τον αριθμό τηλεφώνου σας είναι να χρησιμοποιήσετε έναν αριθμό τηλεφώνου Google Voice ως ενδιάμεσο.

Η κατάσταση της σχέσης σου

Ένα ζευγάρι χρυσών γαμήλιων δαχτυλιδιών συμβολίζει το γάμο.  Μάθετε τον κοινωνιολογικό ορισμό εδώ.

Jasmin Awad / Getty Images
Η ανάρτηση της κατάστασης της σχέσης σας θα μπορούσε να αποτελέσει ενθάρρυνση σε έναν πιθανό καταδιώκτη και ακόμη και να τους ενημερώσετε ότι είναι πιο πιθανό να είστε μόνοι στο σπίτι.

Εικόνες με γεωγραφικά σήματα

εναέριο πανόραμα για το φυσικό τοπίο και το μικρό χωριό στα βουνά με γεωγραφική ετικέτα

Михаил Руденко / Getty Images
Δεν υπάρχει καλύτερος οδικός χάρτης για την τρέχουσα τοποθεσία σας από μια εικόνα με ετικέτες. Το τηλέφωνό σας ενδέχεται να καταγράφει τη θέση όλων των φωτογραφιών που τραβάτε χωρίς να το γνωρίζετε. Μπορείτε, ωστόσο, να καταργήσετε γεωγραφικές ετικέτες από τις φωτογραφίες σας, για να διατηρήσετε αυτές τις επιπλέον πληροφορίες κοινοποιημένες σε αυτές.

Τα σχέδια διακοπών σας

Χέρια οικογενειακής εκμετάλλευσης και περπάτημα στο πάρκο φθινοπώρου

Milton Brown / Getty Images
Όταν δημοσιεύετε τα λεπτομερή σχέδια διακοπών σας, το δρομολόγιο, τις φωτογραφίες διακοπών με γεωγραφικές ετικέτες ή το ζωντανό βίντεο, ανακοινώνετε στον κόσμο ότι κανείς δεν είναι στο σπίτι σας και δεν θα υπάρχει κανένας εκεί για λίγο. Ακόμα και ένα «check-in» σε ένα φανταχτερό εστιατόριο αποκαλύπτει ότι το σπίτι σας είναι άδειο. Οι φωτογραφίες διακοπών είναι ιδανικές για κοινή χρήση, αλλά περιμένετε μέχρι να φτάσετε στο σπίτι σας πριν ανεβάσετε αυτές τις φωτογραφίες ή δημοσιεύσετε τις διακοπές σας στο διαδίκτυο. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση τοποθεσίας Facebook για να αποφύγετε κατά λάθος check in και κοινή χρήση πληροφοριών που δεν θέλετε.

Αμηχανία πράγματα που δεν θέλετε να δουν ο εργοδότης ή η οικογένειά σας

Friends Toasting Beer In Restaurant - φωτογραφία που ελήφθη στο Forli, Ιταλία

Mirko Vitali / Getty Images
Πριν δημοσιεύσετε κάτι στο διαδίκτυο, σκεφτείτε τον εαυτό σας: Θα θέλατε να το βλέπουν το αφεντικό ή τα μέλη της οικογένειάς σας; Εάν όχι, μην το δημοσιεύσετε. Ακόμα κι αν δημοσιεύσετε κάτι και το διαγράψετε, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν έβγαλε ένα στιγμιότυπο οθόνης προτού έχετε την ευκαιρία να το καταργήσετε. Προστατέψτε τη διαδικτυακή σας φήμη, επειδή κάτι περισσότερο από τους φίλους σας μπορεί να παρακολουθεί την παρουσία σας στο διαδίκτυο.

Τα στοιχεία της τρέχουσας εργασίας ή της εργασίας σας

Πάνω από τον ώμο στενός επάνω του εργαζομένου γραφείων ανδρών που εξετάζει το lap-top στην αρχή

Stefano Gilera / Getty Images
Το να μιλάς για δουλειά που σχετίζονται με τα tidbits στα κοινωνικά δίκτυα είναι κακή ιδέα. Ευαίσθητες λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται αθώα θα μπορούσαν να αποτελούν παραβίαση μιας συμφωνίας μη αποκάλυψης (NDA). Ακόμη και μια ενημέρωση κατάστασης σχετικά με το πόσο αναστατωμένος λείπει μια προθεσμία για ένα σημαντικό έργο μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σε ανταγωνιστές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατά της εταιρείας σας. Εάν η εταιρεία σας δεν έχει εκπαίδευση σχετικά με αυτό το θέμα, μπορείτε να αναλάβετε την πρωτοβουλία να δημιουργήσετε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια, κερδίζοντας την εκτίμηση των συναδέλφων, των εποπτών και των στελεχών, προστατεύοντας παράλληλα τον οργανισμό σας.