Saltar al contenido

10 πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια ενός κακού πελάτη

3 de mayo de 2021

Συχνά συμβαίνει ότι οι σχεδιαστές ανταγωνίζονται για έργα και ο πελάτης επιλέγει με ποιον να συνεργαστεί με βάση την εμπειρία, τις τιμές και άλλους παράγοντες. Ταυτόχρονα, οι σχεδιαστές θα πρέπει να αποφασίζουν εάν ο πελάτης είναι κατάλληλος για αυτούς. Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσδιορίσετε εάν πρόκειται να είναι καλός ή κακός πελάτης, υπάρχουν μερικές κλασικές κόκκινες σημαίες που πρέπει να αναζητήσετε. Αυτά είναι πράγματα που ένας πελάτης μπορεί να πει ότι είναι κοινά σημάδια περισσότερων προβλημάτων που θα έρθουν όταν το έργο είναι δικό σας. Εάν ακούσετε κάποια από αυτές τις κόκκινες σημαίες, σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να τερματίσετε αυτόματα τη σχέση. Απλώς σημαίνει ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί. Χρησιμοποιήστε την κρίση σας και εξετάστε την κατάσταση στο σύνολό της πριν λάβετε μια απόφαση.

Όλα είναι «Εύκολα» ή «Γρήγορα»

Το έχουμε ακούσει όλοι πριν … «Θέλω απλώς έναν απλό ιστότοπο» ή «Μπορείτε να σχεδιάσετε μια γρήγορη αφίσα;» Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πελάτης πιστεύει ότι κάτι είναι εύκολο επειδή δεν έχει εμπειρία με το σχεδιασμό. Σε άλλες περιπτώσεις, ο πελάτης μπορεί να προσπαθεί να υποβαθμίσει αυτό που χρειάζονται για να διατηρήσει το κόστος σας χαμηλό. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι μια κόκκινη σημαία που μπορεί πρώτα να αντιμετωπιστεί με μια εξήγηση για το γιατί το έργο ή η εργασία είναι χρονοβόρα. Παρόλο που δεν χρειαζόμαστε τους πελάτες να κατανοήσουν πλήρως κάθε τεχνική πτυχή της διαδικασίας σχεδιασμού ή ότι μπορεί να μείνουμε μέχρι τις 4 να είμαστε εμμονή με το έργο τους, δεν θέλουμε επίσης να σκέφτονται ότι ρίχνουμε αυτά τα πράγματα μαζί. Δείτε πώς αντιδρά ο πελάτης στην εξήγησή σας για να καθορίσετε πώς να προχωρήσετε.

Υπόσχεση για μελλοντική εργασία

Οι πιθανοί πελάτες συχνά θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν τις υπηρεσίες σας με χαμηλότερο ρυθμό, υπόσχοντας να σας προσλάβουν για έργα στο μέλλον. Ενώ εναπόκειται στην κρίση σας να καθορίσετε εάν η προσφορά είναι γνήσια ή όχι, θυμηθείτε ότι η μόνη εγγύηση είναι το αρχικό έργο. Ακόμα και αυτό μπορεί να είναι στον αέρα αν βρίσκεστε σε πόλεμο. Εάν ένας πελάτης είναι ειλικρινής για τις προθέσεις του να συνεργάζεται μαζί σας σε συνεχή βάση, δεν είναι ποτέ εγγύηση. Θα είναι τελικά το έργο που κάνετε γι ‘αυτούς και πώς εξελίσσεται η σχέση σας που αποφασίζει εάν συνεχίσετε να εργάζεστε μαζί. Εάν αισθάνεστε ότι ο πελάτης έχει καλή επιχειρηματική αίσθηση και ότι υπάρχει πραγματικά πιθανότητα να κερδίσετε έναν μακροπρόθεσμο πελάτη, δίνοντάς τους ένα διάλειμμα στην πρώτη εργασία μπορεί να αξίζει τον κίνδυνο. Απλώς θυμηθείτε ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να μην ακούσετε ποτέ ξανά από αυτούς.

Μη ρεαλιστικές προθεσμίες

Να είστε προσεκτικοί με τους πελάτες που θέλουν τα πάντα το συντομότερο δυνατόν. Μερικές φορές η απόρριψη τέτοιας εργασίας είναι εύκολη, γιατί αυτό που θέλουν τη στιγμή που το θέλουν απλά δεν μπορεί να γίνει. Άλλες φορές, είναι δυνατό να το τραβήξετε, αλλά μόνο εάν θυσιάζετε την τρέχουσα εργασία σας (και τους υπάρχοντες πελάτες) για να το ολοκληρώσετε. Λάβετε υπόψη ότι ένας πελάτης που θέλει να κάνει το πρώτο του έργο αμέσως πιθανότατα θα θέλει το επόμενο να τελειώσει εξίσου γρήγορα. Αυτό μπορεί πάντα να σας αφήνει να προσπαθείτε να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Ενώ οι σχεδιαστές ευδοκιμούν συχνά σε προθεσμίες, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας την ευημερία και τον τρέχοντα φόρτο εργασίας. Εάν θέλετε πραγματικά ή χρειάζεστε ένα τέτοιο έργο, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρεώσετε τέλη βιασύνης και να εξηγήσετε ότι πρέπει να αφήσετε άλλη εργασία. Ίσως θέλετε επίσης να μάθετε γιατί η εργασία πρέπει να ολοκληρωθεί τόσο γρήγορα για να προσδιορίσετε εάν πρόκειται για μια τάση ή μια εφάπαξ εργασία.

Ερώτηση των τιμών σας

Προσέξτε πελάτες που αμφισβητούν τα ποσοστά σας, καθώς αυτό είναι ένα πρώιμο σημάδι δυσπιστίας. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με έναν πελάτη που να σας λέει ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτό που έχετε αναφέρει, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από αυτόν που σας λέει ότι δεν πρέπει να κοστίζει τόσο πολύ. Οι πελάτες πρέπει να καταλάβουν ότι αναφέρετε δίκαια και με ακρίβεια (δηλαδή, υποθέτοντας ότι είστε) με βάση το πεδίο εφαρμογής του έργου. Παρόλο που πιθανότατα θα λάβουν μια μεγάλη ποικιλία αποσπάσματος από άλλους σχεδιαστές, το κόστος σας έρχεται υψηλότερο δεν σημαίνει ότι τους εξαπατάτε. Η ολοκλήρωση ενός ποσοστού για ένα έργο είναι μια από τις πιο δύσκολες πτυχές της προσφοράς μιας συμφωνίας, αλλά είναι επίσης μια καλή δοκιμή για το πόσο αποτελεσματικά μπορείτε να επικοινωνείτε εσείς και ο πελάτης σας.

Απολύθηκαν τον τελευταίο σχεδιαστή

Αυτό είναι δύσκολο γιατί πιθανότατα θα ακούσετε μόνο μια πλευρά της ιστορίας και θα είναι για το πόσο κακός ήταν ο τελευταίος σχεδιαστής τους. Αυτό μπορεί να είναι 100% αλήθεια και ίσως είστε ο σχεδιαστής για να μπείτε και να σώσετε την ημέρα. Θυμηθείτε επίσης να ρωτήσετε τι συνέβη με τον τελευταίο σχεδιαστή. Νιώστε αυτές τις απαντήσεις για να προσδιορίσετε εάν ο πελάτης είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί. Ο πελάτης έχει επίσης μη ρεαλιστικές προσδοκίες ή συγκεχυμένα αιτήματα; Είναι δύσκολο να συμφωνήσετε με τους όρους της σύμβασης; Ίσως δεν πρέπει απλώς να απομακρυνθείτε από μια δουλειά εάν το ακούσετε, αλλά ρίξτε μια ματιά στην πλήρη ιστορία. Μάθετε τι πήγε στραβά, ώστε να μην είστε επόμενοι.

Δεν «το παίρνεις»

Έχετε κάνει πολλά έργα στο παρελθόν. Είστε υπέροχοι στο να ακούτε τα αιτήματα του πελάτη σας και να δημιουργείτε ένα σχέδιο. Τότε γιατί δεν έχετε ιδέα τι θέλει αυτός ο νέος πελάτης μετά από αρκετές συζητήσεις; Ένας πελάτης που δεν μπορεί να μεταφέρει με σαφήνεια τους στόχους και τις προσδοκίες του θα είναι πιθανώς δύσκολο να επικοινωνήσει μαζί του καθ ‘όλη τη διάρκεια του έργου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είστε κύρια επικοινωνία μέσω email και κοινών εγγράφων. Χωρίς την αλληλεπίδραση ενός-προς-έναν σχεδιαστή-πελάτη, η σαφής επικοινωνία είναι απολύτως απαραίτητη για ένα επιτυχημένο έργο.

Ο εξαφανισμένος πελάτης

Πολλοί σχεδιαστές έχουν βιώσει έργα που συνεχίζουν, με ελάχιστη ή καθόλου επικοινωνία για εβδομάδες ή και μήνες κάθε φορά. Συχνά, ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι αυτού είναι η ίδια συμπεριφορά κατά τα πρώτα στάδια και τις διαπραγματεύσεις. Μήπως ο πελάτης απαντά αμέσως όταν καλείτε ή στέλνετε email με ερωτήσεις ή περιμένετε πολύ και πρέπει να συνεχίσετε πριν λάβετε απαντήσεις; Μερικές φορές αυτό είναι ένα σημάδι ότι μιλούν με διάφορους σχεδιαστές και ψωνίζουν για την καλύτερη τιμή, ή ίσως είναι πολύ απασχολημένοι για να δεσμευτούν στη δουλειά αυτή τη στιγμή. Εάν δείτε αυτό το πρόβλημα να αναπτύσσεται, αλλά θέλετε να δουλέψετε, σκεφτείτε να βάλετε ένα πρόγραμμα έργου στη σύμβασή σας που περιλαμβάνει προθεσμίες για τον πελάτη. Οι ρήτρες ακύρωσης μπορεί να μην είναι κακή ιδέα.

Το φοβερό «Spec Work»

Μία από τις ευκολότερες κόκκινες σημαίες είναι το αίτημα για «spec work». Αυτό σημαίνει ότι ένας πελάτης ζητά να δει σχέδια για το έργο του πριν αποφασίζουν να σας προσλάβουν. Δεδομένου ότι δεν σκοπεύουν να πληρώσουν αμοιβή για τέτοια εργασία, μπορείτε να επενδύσετε χρόνο και πόρους χωρίς να λάβετε τίποτα σε αντάλλαγμα. Θα πρέπει πραγματικά να επιλεγείτε με βάση το χαρτοφυλάκιο και την εμπειρία σας και να καταλήξετε σε συμφωνία σχετικά με την πληρωμή πριν ξεκινήσετε τη σχεδίαση. Είναι επίσης πιθανό ένας πελάτης να έχει ζητήσει αρκετούς σχεδιαστές να βρουν ιδέες. Μπορεί να περνούν λίγο χρόνο με καθένα από αυτούς για να εξηγήσουν τι ψάχνουν. Στο τέλος, και τα δύο μέρη επωφελούνται επιλέγοντας να συνεργαστούμε από την αρχή.

Αποδιοργανωμένος από την αρχή

Προσέξτε για πελάτες που εμφανίζονται αποδιοργανωμένοι από την πρώτη ημέρα. Προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο εγκαίρως και με τον προϋπολογισμό, τόσο ο σχεδιαστής όσο και ο πελάτης πρέπει να είναι οργανωμένοι και να μπορούν να επικοινωνούν. Εάν ένα περίγραμμα έργου από έναν πελάτη είναι ασαφές, ή εάν δεν μπορεί να παρέχει περιεχόμενο εγκαίρως, μπορεί να είναι ένδειξη ότι ολόκληρο το έργο θα είναι απογοητευτικό.

Εμπιστευτείτε το έντερο σας

Η τελευταία κόκκινη σημαία είναι εκείνο το «αίσθημα του εντέρου» ότι ο πελάτης δεν είναι παρά πρόβλημα. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, ειδικά αν έχετε ήδη συνεργαστεί με μια ποικιλία πελατών. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο κατά την εκκίνηση. Καθώς αναλαμβάνετε περισσότερα έργα – ειδικά αυτά που θέλετε να απομακρυνθήκατε – θα μάθετε πότε πρέπει να απορρίψετε μια εργασία με βάση οποιονδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες και τη δική σας εμπειρία.