Saltar al contenido

11 καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας δροσερό

29 de mayo de 2021

Ο υπολογιστής σας περιέχει πολλά μέρη, σχεδόν όλα δημιουργούν θερμότητα όταν ο υπολογιστής σας είναι ενεργοποιημένος. Ορισμένα μέρη, όπως η CPU και η κάρτα γραφικών, μπορούν να ζεσταθούν τόσο πολύ που θα μπορούσατε να τα μαγειρέψετε. Σε έναν σωστά διαμορφωμένο επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή, μεγάλο μέρος αυτής της θερμότητας απομακρύνεται από τη θήκη του υπολογιστή από πολλούς ανεμιστήρες. Εάν ο υπολογιστής σας δεν αφαιρεί τον ζεστό αέρα αρκετά γρήγορα, η θερμοκρασία μπορεί να ζεσταθεί τόσο πολύ ώστε να διακινδυνεύσετε σοβαρές ζημιές στον υπολογιστή σας. Περιττό να πω, η διατήρηση του υπολογιστή σας δροσερή θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ακολουθούν 11 λύσεις ψύξης υπολογιστών που μπορούν να κάνουν όλοι. Πολλά είναι δωρεάν ή πολύ φθηνά, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να αφήσετε τον υπολογιστή σας να υπερθερμανθεί και να προκαλέσει ζημιά. Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία της CPU του υπολογιστή σας εάν υποψιάζεστε ότι έχει υπερθερμανθεί και ότι ένα ψυγείο υπολογιστή ή άλλη λύση είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε.

Επιτρέπεται η ροή αέρα

coolpix
Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας δροσερό είναι να του δώσετε λίγο χώρο αναπνοής αφαιρώντας τυχόν εμπόδια στη ροή του αέρα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να κάθεται ακριβώς απέναντι από οποιαδήποτε πλευρά του υπολογιστή, ειδικά στο πίσω μέρος. Το μεγαλύτερο μέρος του θερμού αέρα ρέει από το πίσω άκρο της θήκης του υπολογιστή. Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 ίντσες ανοιχτές και στις δύο πλευρές και η πλάτη πρέπει να είναι εντελώς ανοιχτή και ανεμπόδιστη. Εάν ο υπολογιστής σας είναι κρυμμένος μέσα σε ένα γραφείο, βεβαιωθείτε ότι η πόρτα δεν είναι κλειστή συνέχεια. Ο δροσερός αέρας εισέρχεται από το μπροστινό μέρος και μερικές φορές από τις πλευρές της θήκης. Εάν η πόρτα είναι κλειστή όλη την ημέρα, ο ζεστός αέρας τείνει να ανακυκλώνεται μέσα στο γραφείο, γίνεται πιο ζεστός και πιο ζεστός όσο περισσότερο λειτουργεί ο υπολογιστής.

Εκτελέστε τον υπολογιστή σας με την υπόθεση κλειστή

Cooler Master RC-942-KKN1 HAF X Black Ultimate Full-Tower

Cooler Master
Ένας αστικός θρύλος για την ψύξη του επιτραπέζιου υπολογιστή είναι ότι η λειτουργία του υπολογιστή σας με την θήκη ανοιχτή θα τον κρατήσει πιο δροσερό. Φαίνεται λογικό – εάν η θήκη είναι ανοιχτή, θα υπήρχε περισσότερη ροή αέρα που θα βοηθούσε να κρατήσει τον υπολογιστή πιο δροσερό. Το κομμάτι του παζλ που λείπει εδώ είναι βρωμιά. Όταν η θήκη παραμείνει ανοιχτή, η σκόνη και τα συντρίμμια φράζουν τους ανεμιστήρες ψύξης γρηγορότερα από ό, τι όταν η θήκη είναι κλειστή. Αυτό αναγκάζει τους θαυμαστές να επιβραδύνουν και να αποτύχουν πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Ένας φραγμένος ανεμιστήρας κάνει τρομερή δουλειά στο να ψύχει τα ακριβά εξαρτήματα του υπολογιστή σας. Είναι αλήθεια ότι η εκτέλεση του υπολογιστή σας με ανοιχτή θήκη μπορεί να προσφέρει ένα μικρό πλεονέκτημα στην αρχή, αλλά η αύξηση της έκθεσης του ανεμιστήρα στα συντρίμμια έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη θερμοκρασία μακροπρόθεσμα.

Καθαρίστε τον υπολογιστή σας

Ξεσκονόπανο συμπιεσμένου αερίου

Φωτογραφία από το Amazon
Οι ανεμιστήρες μέσα στον υπολογιστή σας είναι εκεί για να το διατηρήσουν δροσερό. Ξέρετε τι επιβραδύνει τον ανεμιστήρα και τελικά τον κάνει να σταματήσει; Βρωμιά – με τη μορφή σκόνης, μαλλιών κατοικίδιων ζώων κ.λπ. Όλα βρίσκουν έναν τρόπο στον υπολογιστή σας και μεγάλο μέρος του κολλάει στους διάφορους ανεμιστήρες. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ψύξης του υπολογιστή σας είναι να καθαρίσετε τους εσωτερικούς ανεμιστήρες. Υπάρχει ένας ανεμιστήρας στην κορυφή της CPU, ένας μέσα στο τροφοδοτικό και συνήθως ένας ή περισσότεροι στο μπροστινό μέρος ή / και στο πίσω μέρος της θήκης. Απλώς κλείστε τον υπολογιστή σας, ανοίξτε τη θήκη και χρησιμοποιήστε κονσερβοποιημένο αέρα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από κάθε ανεμιστήρα. Εάν ο υπολογιστής σας είναι πραγματικά βρώμικος, πάρτε τον έξω για να τον καθαρίσετε ή ότι όλη αυτή η βρωμιά θα εγκατασταθεί αλλού στο δωμάτιο, καταλήγοντας τελικά πίσω στον υπολογιστή σας!

Μετακινήστε τον υπολογιστή σας

Η τονισμένη γυναίκα με παραδίδει την πιστωτική κάρτα εκμετάλλευσης τρίχας στον υπολογιστή στο Υπουργείο Εσωτερικών

Caiaimage / Paul Viant / Getty Images
Είναι η περιοχή που χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας πολύ ζεστή ή πολύ βρώμικη; Μερικές φορές η μόνη σας επιλογή είναι να μετακινήσετε τον υπολογιστή. Μια πιο δροσερή και καθαρότερη περιοχή του ίδιου δωματίου μπορεί να είναι ωραία, αλλά ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε να μετακινήσετε τον υπολογιστή κάπου αλλού εντελώς. Εάν η μετακίνηση του υπολογιστή σας δεν είναι επιλογή, συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες συμβουλές. Εάν μετακινήσετε τον υπολογιστή σας, μπορεί να προκληθεί ζημιά στα ευαίσθητα μέρη στο εσωτερικό, εάν δεν είστε προσεκτικοί. Φροντίστε να αποσυνδέσετε τα πάντα, μην μεταφέρετε πάρα πολύ ταυτόχρονα και καθίστε τα πράγματα πολύ προσεκτικά. Το κύριο μέλημά σας θα είναι η θήκη του υπολογιστή σας που περιέχει όλα τα σημαντικά μέρη όπως ο σκληρός δίσκος, η μητρική πλακέτα, η CPU κ.λπ.

Αναβαθμίστε τον ανεμιστήρα CPU

Ψυγείο CPU ThermalTake Frio CLP0564

Thermaltake Technology Co., Ltd.
Η CPU σας είναι πιθανώς το πιο ευαίσθητο και ακριβό μέρος του υπολογιστή σας. Έχει επίσης τις περισσότερες πιθανότητες υπερθέρμανσης. Εάν δεν έχετε ήδη αντικαταστήσει τον ανεμιστήρα της CPU σας, αυτός που βρίσκεται στον υπολογιστή σας τώρα είναι πιθανώς ένας ανεμιστήρας κάτω από τη γραμμή που ψύχει τον επεξεργαστή σας αρκετά ώστε να λειτουργεί σωστά και αυτό υποτίθεται ότι λειτουργεί με πλήρη ταχύτητα. Πολλές εταιρείες πωλούν μεγάλους ανεμιστήρες CPU που βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας της CPU χαμηλότερη από ό, τι θα μπορούσε να έχει ένας εργοστασιακά εγκατεστημένος ανεμιστήρας.

Εγκατάσταση ανεμιστήρα θήκης (ή δύο)

Αθόρυβος ανεμιστήρας Cooler Master MegaFlow 200 Red LED

Cooler Master
Ο ανεμιστήρας της θήκης είναι απλώς ένας μικρός ανεμιστήρας που συνδέεται είτε στο μπροστινό είτε στο πίσω μέρος μιας θήκης επιτραπέζιου υπολογιστή, από μέσα. Οι οπαδοί της θήκης βοηθούν στην κίνηση του αέρα μέσω ενός υπολογιστή, ο οποίος, αν θυμάστε από τις πρώτες πολλές συμβουλές παραπάνω, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι αυτά τα ακριβά μέρη δεν θα ζεσταθούν πολύ. Η εγκατάσταση δύο ανεμιστήρων θήκης, μία για τη μεταφορά ψυχρού αέρα στον υπολογιστή και μια άλλη για την απομάκρυνση θερμού αέρα από τον υπολογιστή, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τον υπολογιστή δροσερό. Οι ανεμιστήρες θήκης είναι ακόμη πιο εύκολο να εγκατασταθούν από τους ανεμιστήρες CPU, οπότε μην φοβάστε να μπείτε στον υπολογιστή σας για να αντιμετωπίσετε αυτό το έργο. Η προσθήκη ανεμιστήρα θήκης δεν είναι μια επιλογή με φορητό υπολογιστή ή tablet, αλλά ένα ταμπλό ψύξης είναι μια καλή ιδέα να βοηθήσετε.

Σταματήστε το Overclocking

Φορητός υπολογιστής με καλώδιο που σχηματίζει πύραυλο

Ατομικές εικόνες / Getty Images
Εάν δεν είστε σίγουροι τι είναι το overclocking, πιθανότατα δεν το κάνετε και έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό. Για τους υπόλοιπους: γνωρίζετε καλά ότι το overclocking ωθεί τις δυνατότητες του υπολογιστή σας στα όριά του. Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι αυτές οι αλλαγές έχουν άμεσο αντίκτυπο στη θερμοκρασία στην οποία λειτουργούν η CPU και οποιαδήποτε άλλα overclocked στοιχεία. Εάν κάνετε overclocking του υλικού του υπολογιστή σας, αλλά δεν έχετε λάβει άλλες προφυλάξεις για να διατηρήσετε αυτό το υλικό δροσερό, σας προτείνουμε σίγουρα να διαμορφώσετε εκ νέου το υλικό σας στις εργοστασιακές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Αντικαταστήστε το τροφοδοτικό

Corsair ενθουσιώδης TX650 V2 ATX12V & amp;  Τροφοδοτικό EPS12V

Κουρσάρος
Το τροφοδοτικό στον υπολογιστή σας έχει ενσωματωμένο έναν μεγάλο ανεμιστήρα. Η ροή αέρα που νιώθετε όταν κρατάτε το χέρι σας πίσω από τον υπολογιστή σας προέρχεται από αυτόν τον ανεμιστήρα. Εάν δεν έχετε ανεμιστήρα θήκης, ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αφαιρεθεί ο ζεστός αέρας που δημιουργείται στον υπολογιστή σας. Ο υπολογιστής σας μπορεί να θερμανθεί γρήγορα εάν αυτός ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί. Δυστυχώς, δεν μπορείτε απλώς να αντικαταστήσετε τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας. Εάν αυτός ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί πλέον, θα πρέπει να αντικαταστήσετε ολόκληρο το τροφοδοτικό.

Εγκατάσταση ειδικών ανεμιστήρων στοιχείων

Kingston HyperX Stand Alone Fan

Κίνγκστον
Είναι αλήθεια ότι η CPU είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος παραγωγός θερμότητας στον υπολογιστή σας, αλλά σχεδόν κάθε άλλο συστατικό δημιουργεί επίσης θερμότητα. Η εξαιρετικά γρήγορη μνήμη και οι κάρτες γραφικών υψηλών προδιαγραφών μπορούν συχνά να δώσουν στον επεξεργαστή τα λεφτά του. Εάν διαπιστώσετε ότι η μνήμη σας, η κάρτα γραφικών ή κάποιο άλλο στοιχείο δημιουργεί πολλή θερμότητα, μπορείτε να τα κρυώσετε με έναν ανεμιστήρα για συγκεκριμένα στοιχεία. Με άλλα λόγια, εάν η μνήμη σας εξαντλείται, αγοράστε και εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα μνήμης. Εάν η κάρτα γραφικών σας υπερθερμαίνεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πραγματοποιήστε αναβάθμιση σε μεγαλύτερο ανεμιστήρα της κάρτας γραφικών. Με όλο και πιο γρήγορο υλικό έρχεται ολοένα και πιο ζεστά μέρη. Οι κατασκευαστές ανεμιστήρων το γνωρίζουν και έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένες λύσεις ανεμιστήρων για σχεδόν τα πάντα μέσα στον υπολογιστή σας.

Τοποθετήστε ένα κιτ ψύξης νερού

Intel RTS2011LC Ψύξη ανεμιστήρα / μπλοκ νερού

Intel
Σε υπολογιστές υψηλών προδιαγραφών, η συσσώρευση θερμότητας μπορεί να γίνει ένα τέτοιο πρόβλημα που ακόμη και οι ταχύτεροι και πιο αποτελεσματικοί ανεμιστήρες δεν μπορούν να ψύξουν τον υπολογιστή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εγκατάσταση ενός κιτ ψύξης νερού μπορεί να βοηθήσει. Το νερό μεταφέρει θερμότητα καλά και μπορεί να μειώσει δραστικά τη θερμοκρασία ενός CPU. «Νερό μέσα σε έναν υπολογιστή; Δεν ακούγεται ασφαλές!» Μην ανησυχείτε, το νερό ή άλλο υγρό περικλείεται εντελώς μέσα στο σύστημα μεταφοράς. Μια αντλία ανακυκλώνει το ψυχρό υγρό μέχρι την CPU όπου μπορεί να απορροφήσει τη θερμότητα και στη συνέχεια αντλεί το ζεστό υγρό από τον υπολογιστή σας όπου η θερμότητα μπορεί να διαλυθεί. Τα κιτ ψύξης υγρών είναι εύκολο να εγκατασταθούν, ακόμη και αν δεν έχετε αναβαθμίσει ποτέ έναν υπολογιστή στο παρελθόν.

Εγκαταστήστε μια μονάδα αλλαγής φάσης

Μονάδα ψύξης CPU Cooler Express Super Single Evaporator

Cooler Express
Οι μονάδες αλλαγής φάσης είναι οι πιο δραστικές τεχνολογίες ψύξης. Μια μονάδα αλλαγής φάσης μπορεί να θεωρηθεί ως ψυγείο για την CPU σας. Χρησιμοποιεί πολλές από τις ίδιες τεχνολογίες για την ψύξη ή ακόμη και το πάγωμα μιας CPU. Οι μονάδες αλλαγής φάσης όπως αυτή που απεικονίζεται εδώ κυμαίνονται από 1.000 έως 2.000 $. Παρόμοια προϊόντα ψύξης για υπολογιστές σε επίπεδο επιχείρησης μπορεί να είναι 10.000 $ ή περισσότερα!