Saltar al contenido

3 τρόποι απόκρυψης εφαρμογών στη συσκευή σας Android

13 de mayo de 2021

Η απόκρυψη εφαρμογών σε μια συσκευή Android μπορεί να φαίνεται λίγο ύπουλη, αλλά στην πραγματικότητα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι εάν η συσκευή σας χαθεί ή κλαπεί, οι προσωπικές και προσωπικές σας πληροφορίες θα είναι ασφαλείς. Το λειτουργικό σύστημα Android δεν διευκολύνει την απόκρυψη των ευαίσθητων εφαρμογών σας, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καθαρίσετε το bloatware και να κρατήσετε τα προσωπικά σας στοιχεία από αδιάκριτα μάτια. Οι παρακάτω πληροφορίες θα πρέπει να ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος έκανε το τηλέφωνό σας Android: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi κ.λπ.

Πώς να αποκρύψετε εφαρμογές σε Android

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την απόκρυψη εφαρμογών σε μια συσκευή Android είναι ότι δεν υπάρχει ενσωματωμένος τρόπος για να κρατήσετε τις εφαρμογές σας μυστικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε εντελώς χωρίς επιλογές. Ακριβώς ότι η απόκρυψη των εφαρμογών σας δεν θα είναι τόσο εύκολη (ή τόσο διαισθητική) όσο θα μπορούσε. Ωστόσο, ένας τρόπος απόκρυψης εφαρμογών δεν τις κρύβει καθόλου. Αντί να αποκρύψετε εφαρμογές, η απενεργοποίησή τους μπορεί να τις καταργήσει από το Συρτάρι εφαρμογών και να τις εμποδίσει να χρησιμοποιούν πόρους συστήματος. Είναι εύκολο να απενεργοποιήσετε μια εφαρμογή:

  1. Στη συσκευή σας, μεταβείτε στο Ρυθμίσεις > Εφαρμογές.
  2. Πατήστε την εφαρμογή που θέλετε να απενεργοποιήσετε.
  3. Στο Πληροφορίες εφαρμογής σελίδα, πατήστε Καθιστώ ανίκανο.
  4. Εμφανίζεται ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να απενεργοποιήσετε την εφαρμογή, πατήστε Καθιστώ ανίκανο.
  5. Η εφαρμογή είναι απενεργοποιημένη και δεν θα εμφανίζεται πλέον στο Συρτάρι εφαρμογών.

Εάν δεν βλέπετε την εφαρμογή που θέλετε να απενεργοποιήσετε, στο Εφαρμογές στην οθόνη, πατήστε το μενού με τις τρεις κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία. Στη συνέχεια, επιλέξτε Εμφάνιση aps συστήματος. Αλλά να είστε προσεκτικοί όταν απενεργοποιείτε εφαρμογές συστήματος, καθώς η απενεργοποίηση ορισμένων από αυτές θα μπορούσε να προκαλέσει σφάλματα συστήματος.

Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή απόκρυψης εφαρμογών για εφαρμογές εκτός συστήματος

Μια σειρά από στιγμιότυπα οθόνης των εφαρμογών Calculator Vault, Apex Launcher και AppLock.

Οι εφαρμογές που δεν είναι προεγκατεστημένες στη συσκευή σας (τις οποίες κάνετε λήψη από το Google Play Store ή άλλες πηγές) συνήθως δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν. Η απόκρυψη αυτών των εφαρμογών εμπλέκεται λίγο περισσότερο. Θα χρειαστείτε μια εφαρμογή τρίτου μέρους για να το ολοκληρώσετε. Οι εφαρμογές απόκρυψης εφαρμογών τρίτου μέρους διατίθενται σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Ορισμένα, όπως το Calculator Vault, κρύβουν εφαρμογές μέσα σε ένα φάκελο που μεταμφιέζεται από άλλη εφαρμογή. Μερικές φορές αυτή η μεταμφιεστική εφαρμογή είναι πλήρως λειτουργική και μερικές φορές είναι απλώς μια εικονική εφαρμογή. Η ιδέα είναι ότι όποιος ψάχνει τις εφαρμογές που προσπαθείτε να αποκρύψετε δεν είναι πιθανό να πάει περισσότερο από το βάθος κατά τη διάρκεια αυτής της αναζήτησης. Άλλες εφαρμογές όπως το Apex Launcher έβαλαν ένα εντελώς νέο δέρμα (ή διεπαφή) στη συσκευή σας, το οποίο περιλαμβάνει ασφαλείς φακέλους που απαιτούν κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε τις εφαρμογές που προτιμάτε να διατηρήσετε απόρρητες. Ή υπάρχουν μη κρυφά θησαυροφυλάκια εφαρμογών όπως το AppLock που δεν προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός ότι κρύβουν εφαρμογές. Ρυθμίζετε έναν κωδικό pin για πρόσβαση σε ό, τι είναι αποθηκευμένο στο θησαυροφυλάκιο, αλλά το θησαυροφυλάκιο είναι ορατό σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο τηλέφωνό σας. Οι εφαρμογές απόκρυψης εφαρμογών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την προστασία εφαρμογών στις οποίες δεν θέλετε να έχουν πρόσβαση οι άλλοι. Απλώς αφιερώστε λίγο χρόνο για να ελέγξετε μερικά από αυτά προτού λάβετε μια τελική απόφαση σχετικά με το ποια να χρησιμοποιήσετε, καθώς κάθε ένα θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και απαιτήσεις για να λειτουργήσει.

Απόκρυψη εφαρμογών σε ασφαλείς φακέλους

Στιγμιότυπα οθόνης από μια συσκευή Samsung Galaxy που δείχνει το φάκελο ασφαλείας.

Ορισμένα τηλέφωνα Android, όπως ορισμένα στη γραμμή Samsung Galaxy, ενδέχεται επίσης να έχουν τη δυνατότητα απόκρυψης εφαρμογών (καθώς και εικόνων, εγγράφων και άλλων αρχείων) σε έναν ασφαλή φάκελο. Όπως ένα θησαυροφυλάκιο εφαρμογών, ένας ασφαλής φάκελος απαιτεί έναν αριθμό pin ή ένα βιομετρικό κλειδί ασφαλείας για να ανοίξει. Όποιος έχει πρόσβαση στη συσκευή σας θα χρειαστεί αυτό το κλειδί για να αποκτήσει πρόσβαση σε οτιδήποτε είναι κρυμμένο στον ασφαλή φάκελο. Η ρύθμιση ενός ασφαλούς φακέλου σε μια συσκευή Galaxy είναι απλή. Απλά πηγαίνετε στο Ρυθμίσεις > Βιομετρικά στοιχεία και ασφάλεια > Ασφαλής φάκελος και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες για να ρυθμίσετε το φάκελο και να του δώσετε έναν κωδικό ασφαλείας. Μόλις τελειώσει, θα βρείτε τον ασφαλή φάκελο στο συρτάρι εφαρμογών σας. Η απόκρυψη εφαρμογών σε μια συσκευή Android δεν είναι τόσο διαισθητική όσο θα μπορούσε, αλλά έχετε κάποιες επιλογές, οπότε κλειδώστε τις ευαίσθητες πληροφορίες σας. Τότε ξέρετε ότι είναι ασφαλές από οποιονδήποτε έχει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο τηλέφωνό σας.

Γιατί να θέλει κανείς να κρύψει εφαρμογές στο Android ούτως ή άλλως;

Η απόκρυψη οτιδήποτε, ακόμη και μιας εφαρμογής στο τηλέφωνο ή το tablet σας, είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διατηρούν τα πράγματα ασφαλή ή ιδιωτικά. Στην περίπτωση απόκρυψης εφαρμογών, ένα άτομο μπορεί να επιλέξει να το κάνει για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει μέλη της οικογένειας που δεν πιστεύουν στο απόρρητο. Η απόκρυψη εφαρμογών που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες ή επικοινωνίες είναι ένας τρόπος για την προστασία του προσωπικού σας απορρήτου. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να αποκρύψουν εφαρμογές στη συσκευή τους είναι να προστατεύσουν πληροφορίες, όπως οικονομικά στοιχεία, επιχειρηματικά μυστικά ή πνευματική ιδιοκτησία από το να παραβιαστούν σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του τηλεφώνου τους. Τέλος, ορισμένες συσκευές Android έρχονται φορτωμένες με bloatware που συσσωρεύουν τη συσκευή. Αυτές οι άχρηστες εφαρμογές μπορούν να επηρεάσουν την εύρεση των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε πιο συχνά και μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση ή ακόμη και να επιβραδύνουν τη συσκευή σας εάν εκτελούνται συνεχώς. Η απόκρυψη αυτών των εφαρμογών καθαρίζει την εμπειρία χρήστη και μπορεί να βοηθήσει τη συσκευή σας να αποδώσει καλύτερα.