Saltar al contenido

5 κακόβουλα bots και πώς να τα αποφύγετε

2 de mayo de 2021

Ένα ρομπότ Ιστού ή ρομπότ Διαδικτύου, που συνήθως ονομάζεται «bot», είναι μια εφαρμογή λογισμικού που εκτελεί επαναλαμβανόμενες εργασίες. Οι μηχανές αναζήτησης ευρετηρίου Bots και αναλύουν πληροφορίες από υπηρεσίες διαδικτύου. Τα Chatbots μπορούν ακόμη και να απαντήσουν σε ερωτήσεις χρηστών σχετικά με ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Ενώ υπάρχουν χρήσιμα bots, υπάρχουν επίσης κακόβουλα bots που έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύσουν στο σύστημά σας και να κλέψουν πληροφορίες. Ακολουθεί μια ματιά σε πέντε τύπους κακόβουλων bots, πώς να τα αναγνωρίσετε και πώς να προστατευτείτε.

ipopba / Getty Images

Spambots και Spimbots

Τα Spambots στοχεύουν να βομβαρδίσουν τα εισερχόμενά σας με ανεπιθύμητα μηνύματα ή να διακόψουν τις συνομιλίες άμεσων μηνυμάτων με ανεπιθύμητα άμεσα μηνύματα («spim»). Ορισμένοι αδίστακτοι διαφημιζόμενοι χρησιμοποιούν spambots για να στοχεύουν άτομα βάσει δημογραφικών πληροφοριών που λαμβάνονται από το προφίλ του χρήστη. Αυτά τα bots είναι συνήθως εύκολο να εντοπιστούν επειδή συνήθως δεν προσπαθούν να σας εμπλέξουν σε συνομιλία. Αντ ‘αυτού, συχνά σας στέλνουν έναν σύνδεσμο για να κάνετε κλικ μαζί με κάποιο γάντζο για να σας ενδιαφέρει. Ο στόχος του Spambots είναι να διαδώσει ανεπιθύμητα μηνύματα email σε όλο το Διαδίκτυο. Στα πιο καλοήθητα, σας βομβαρδίζουν με ανεπιθύμητες διαφημίσεις και συνδέσμους. Στη χειρότερη περίπτωση, περιέχουν λήψεις κακόβουλου λογισμικού και προσπαθούν να διαιωνίσουν τις απάτες.

Ρομπότ Ιστού που αντιπροσωπεύουν ανεπιθύμητα μηνύματα

bsd555 / Getty Images

Ζόμπι Μποτς

Το bot zombie είναι ένας υπολογιστής που έχει παραβιαστεί και έχει γίνει εργαλείο για κάποια κακόβουλη οντότητα που το ελέγχει μαζί με εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλους υπολογιστές ως μέρος ενός botnet. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν αυτούς τους υπολογιστές ζόμπι για να συντονίσουν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας όπου όλοι οι υπολογιστές ζόμπι δρουν ταυτόχρονα, εκτελώντας τις εντολές του κύριου κατόχου botnet. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν. Πολλοί ιδιοκτήτες των υπολογιστών που έχουν μολυνθεί από το ζόμπι δεν γνωρίζουν καν ότι οι υπολογιστές τους έχουν μολυνθεί.

Υπολογιστές Zombie συνδεδεμένοι σε botnet

kaptnali / Getty Images

Κακόβουλα αρχεία κοινής χρήσης αρχείων

Οι χρήστες υπηρεσιών κοινής χρήσης αρχείων peer-to-peer έχουν σχεδόν σίγουρα αντιμετωπίσει κακόβουλα bot κοινής χρήσης αρχείων. Αυτά τα bots λαμβάνουν τον όρο ερωτήματος του χρήστη (δηλαδή, έναν τίτλο ταινίας ή τραγουδιού) και ανταποκρίνονται στο ερώτημα, δηλώνοντας ότι έχουν το αρχείο διαθέσιμο και παρέχουν έναν σύνδεσμο προς αυτό. Στην πραγματικότητα, το bot παίρνει τον όρο ερωτήματος αναζήτησης, δημιουργεί ένα αρχείο με το ίδιο όνομα (ή παρόμοιο όνομα) και έπειτα εισάγει ένα κακόβουλο ωφέλιμο φορτίο στο ψεύτικο αρχείο. Ο ανυποψίαστος χρήστης το κατεβάζει, το ανοίγει και μολύνει άγνωστα τον υπολογιστή του.

Έννοια της κακόβουλης κοινής χρήσης αρχείων από έναν χρήστη υπολογιστή από τη μία πλευρά και ενός κακόβουλου bot από την άλλη

fatido / Getty Images

Κακόβουλα Chatterbots

Οι ιστότοποι και οι εφαρμογές υπηρεσιών γνωριμιών αποτελούν συχνά καταφύγιο για κακόβουλα κουβέντα. Αυτά τα chatterbots προσποιούνται ότι είναι ένα άτομο, μιμείται την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και συχνά ξεγελάει τους ανθρώπους από την άλλη πλευρά. Πολλοί άνθρωποι πέφτουν για αυτά τα κακόβουλα κουβέντα, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι είναι επιβλαβή προγράμματα με στόχο την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αριθμών πιστωτικών καρτών, από ανυποψίαστα θύματα.

Κορίτσι που επικοινωνεί στο κακόβουλο bot scammer σε μια απεικόνιση κινούμενων σχεδίων

Tatyana Antusenok / Getty Images

Bots απάτης

Τα bot απάτης είναι μια γενική κατηγορία που περιλαμβάνει πολλούς τύπους bots που στοχεύουν στην απάτη ανυποψίαστων ατόμων για οικονομικό κέρδος. Πολλά τέτοια bots μοιάζουν περισσότερο με σενάρια που δημιουργούν ψεύτικα κλικ για προγράμματα εσόδων από διαφημίσεις, δημιουργούν ψεύτικους χρήστες για εγγραφές κληρώσεων ή ακόμη και δημιουργούν χιλιάδες ψεύτικες ψήφους για κάτι για το οποίο ο δημιουργός είναι υπέρ ή κατά.

Bot απάτης στο Διαδίκτυο που φαίνεται σε μια θάλασσα αριθμών

Hailshadow / Getty Images

Προστατέψτε τον εαυτό σας από κακόβουλα ρομπότ

Είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι και να είστε προσεκτικοί όταν αλληλεπιδράτε στο Διαδίκτυο. Επειδή πολλά προγράμματα προστασίας από ιούς δεν εντοπίζουν λογισμικό που σχετίζεται με το botnet, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε σαρωτή «δεύτερης γνώμης», όπως το Malwarebytes, για να δείτε εάν το κύριο πρόγραμμα προστασίας από ιούς σας έχασε κάτι. Το Malwarebytes ενημερώνεται συχνά και μπορεί να εντοπίσει πολλές μορφές κακόβουλου λογισμικού που λείπουν οι παραδοσιακοί σαρωτές ιών. Επίσης, να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή να δίνετε προσωπικά στοιχεία όταν συνομιλείτε στο Διαδίκτυο με αγνώστους, είτε σε μια εφαρμογή γνωριμιών είτε σε ιστότοπο ή σε κοινωνικό δίκτυο. Ακόμα και όταν επικοινωνείτε στο Facebook, αν παρατηρήσετε κάτι περίεργο για μια ερώτηση που σας ζητάει ο φίλος σας, καλέστε ή στείλτε τους μήνυμα για να δείτε εάν είναι πραγματικά αυτά.