Saltar al contenido

5 παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν από την αγορά στερεοφωνικών ηχείων

22 de abril de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Τα ηχεία καθορίζουν τη συνολική ποιότητα ήχου του στερεοφωνικού σας συστήματος, οπότε αξίζει σίγουρα τον επιπλέον χρόνο για να ακούσετε πολλά διαφορετικά μοντέλα πριν λάβετε μια απόφαση. Ωστόσο, μόνο οι καλοί ομιλητές δεν εγγυώνται πάντα ευνοϊκά αποτελέσματα. Άλλα σημαντικά στοιχεία περιλαμβάνουν τον τύπο ηχείου, το χώρο ακρόασης, τα στερεοφωνικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία του συστήματος και, φυσικά, τις προσωπικές προτιμήσεις. Ακολουθεί μια ματιά σε πέντε παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη προτού αγοράσετε στερεοφωνικά ηχεία.

Παράγοντας 1: Ποιότητα ήχου

Η ποιότητα του ήχου είναι μια πολύ προσωπική κρίση. Ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα, οπότε αυτό που ακούγεται φανταστικό για ένα άτομο μπορεί να υποτιμά το άλλο. Δεν υπάρχει «καλύτερος» ομιλητής εκεί έξω, και περισσότερα από ένα είδη μπορούν να έχουν την ίδια απήχηση στα μεμονωμένα αυτιά. Όταν ψωνίζετε για ηχεία, ακούστε διάφορα μοντέλα με μουσική με τα οποία είστε εξοικειωμένοι. Φέρτε μαζί σας τα αγαπημένα σας άλμπουμ (σε CD ή μονάδα flash με ψηφιακά κομμάτια) όταν ψωνίζετε και αποκτήστε μια αίσθηση για τα ηχεία που σας ενδιαφέρουν. Η εμπειρία ακρόασης ζωντανής μουσικής είναι επίσης ένας καλός δείκτης για την αξιολόγηση των ηχείων. Η μουσική πρέπει να ακούγεται φυσικά στα αυτιά σας, να έχει ισορροπημένη ποιότητα τόνου και να είναι εύκολο να το απολαύσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς κόπωση. Μην βιάζεστε. Μερικές φορές χρειάζεται να ακούτε έναν ομιλητή αρκετές φορές, συχνά με διαφορετικούς τύπους μουσικής, πριν λάβετε μια τελική απόφαση.

Παράγοντας 2: Τύποι ηχείων

Υπάρχουν πολλά ηχεία για να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλές μάρκες, κάτι που μπορεί να αισθάνεται λίγο εκφοβιστικό. Ο περιορισμός του πεδίου βοηθάει στην κίνηση της διαδικασίας. Παραδείγματα τύπων ηχείων περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά) όροφος, ράφι βιβλίου, δορυφόρο, υπογούφερ, γραμμή ήχου και φορητό. Ορισμένα, όπως ηχεία στον τοίχο, μπορούν να τοποθετηθούν και να συνδεθούν αμέσως, ενώ οι τύποι τοίχου ή οροφής ενδέχεται να απαιτούν ειδική εγκατάσταση ή / και φωτιστικά. Τα ηχεία μπορούν να είναι ενσύρματα, ασύρματα ή και τα δύο, είτε ως απλό στερεοφωνικό ζεύγος είτε ως πολυκάναλο για ήχο surround. Οι προσωπικές προτιμήσεις και ανάγκες πρέπει να καθοδηγούν την επιλογή σας. Τα ηχεία δαπέδου και ραφιών έχουν γενικά τον καλύτερο συνολικό ήχο επειδή τα προγράμματα οδήγησης και τα περιβλήματα ταιριάζουν για την απόδοση. Ωστόσο, τέτοια μοντέλα καταλαμβάνουν χώρο στο πάτωμα, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάταξη των δωματίων. Τα δορυφορικά ηχεία τείνουν να είναι πολύ μικρά ηχεία που είναι καλύτερα όταν συνδυάζονται με ένα υπογούφερ, με αποτέλεσμα ένα πολύ πιο συμπαγές σύστημα ήχου. Η γραμμή ήχου είναι μια άλλη βολική επιλογή για όσους θέλουν να βελτιώσουν τον ήχο (συνήθως για τηλεοράσεις) χωρίς πολλή αναστάτωση ή χώρο. Τα ηχεία στον τοίχο έχουν συνήθως γρίλιες που μπορούν να βαφτούν ώστε να ταιριάζουν με τους τοίχους για ένα αόρατο (ή κοντά σε αυτό) εφέ ηχείου. Τα φορητά ηχεία είναι διασκεδαστικά και εύκολα, συχνά διαθέτουν ασύρματη συνδεσιμότητα και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, αλλά συχνά δεν διαθέτουν ισχυρό ήχο σε σύγκριση με πιο παραδοσιακούς τύπους.

Παράγοντας 3: Δωμάτια και ακουστική

Δεν θα ακούγεται υπέροχο κάθε είδος ηχείου στην επιλεγμένη περιοχή. Τα μικρότερα ηχεία μπορεί να λειτουργούν για ένα κανονικό υπνοδωμάτιο, αλλά ακούγονται αδύναμα ή απαλά όταν τοποθετούνται σε ένα οικογενειακό δωμάτιο. Τα μεγαλύτερα ηχεία μπορούν εύκολα να κατακλύσουν μικροσκοπικούς χώρους. Οι διαστάσεις του δωματίου, τα περιεχόμενα και τα υλικά επηρεάζουν επίσης τον ήχο. Ο ήχος μπορεί να αντικατοπτρίζει τους εκτεθειμένους τοίχους, τα μεγάλα έπιπλα και τα γυμνά δάπεδα, ενώ τα χαλιά, τα χαλιά και τα μαξιλάρια μπορούν να καταλήξουν να απορροφήσουν τον ήχο. Είναι καλό να έχουμε ισορροπία και των δύο. Οι θολωτές οροφές δημιουργούν μια πιο ανοιχτή ατμόσφαιρα, ενώ οι στενότεροι χώροι οδηγούν σε μια πιο οικεία αίσθηση. Γενικά, τα μεγαλύτερα ηχεία είναι πιο ικανά να προσφέρουν υψηλότερα επίπεδα ντεσιμπέλ, αλλά είναι καλό να ελέγχετε την έξοδο watt για να είστε σίγουροι.

Παράγοντας 4: Ταίριασμα με τα σωστά συστατικά

Για καλύτερα αποτελέσματα, ταιριάξτε τα ηχεία με έναν ενισχυτή ή δέκτη που παρέχει τη σωστή ποσότητα ισχύος. Οι κατασκευαστές συνήθως καθορίζουν ένα εύρος ισχύος ενισχυτή που απαιτείται για τη σωστή τροφοδοσία κάθε μονάδας. Για παράδειγμα, ένα ηχείο μπορεί να απαιτεί εύρος ισχύος από 30 έως 100 watt για να λειτουργεί καλά. Εάν πηγαίνετε με ρύθμιση πολλαπλών καναλιών ή ήχου surround, ακολουθήστε τα ίδια ηχεία για λόγους απόδοσης. Εάν πρόκειται για μια κατάσταση συνδυασμού και αντιστοίχισης, μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ρύθμιση.

Παράγοντας 5: Βελτιστοποίηση του συστήματος

Αφού μεταφέρετε τα ηχεία σας στο σπίτι, αφιερώστε χρόνο για σωστή σύνδεση, εγκατάσταση και τοποθέτηση των ηχείων για να έχετε την απόλυτη δυνατή απόδοση. Λίγη υπομονή τώρα αποδίδεται μακροπρόθεσμα. Ορισμένα ηχεία ακούγονται καλύτερα όταν βρίσκονται κοντά ή πάνω σε έναν τοίχο, ενώ άλλα κάνουν καλά όταν τους δίνεται περισσότερος χώρος αναπνοής. Tweeters και οδηγοί μεσαίας εμβέλειας τείνουν να ακούγονται καλύτερα όταν τοποθετούνται στο επίπεδο του αυτιού.