Saltar al contenido

Burger Flipping ‘Bots θα μπορούσαν μια μέρα να γίνουν πραγματικότητα

18 de febrero de 2023
  • Ένα νέο ρομπότ μαγειρικής που ελέγχεται από μια εφαρμογή μπορεί να φτιάξει vegan burgers.
  • Το ρομπότ χρησιμοποιεί τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή του φαγητού και έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί τα απόβλητα.
  • Οι ειδικοί λένε ότι προς το παρόν, τουλάχιστον, τα ρομπότ είναι πιθανό να βοηθούν σε εστιατόρια αντί να αναλαμβάνουν τις δουλειές του σεφ.

Οι ρομπότ σεφ βελτιώνουν τις μαγειρικές τους δεξιότητες, αλλά μην περιμένετε να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο για την προετοιμασία του γεύματος σύντομα, λένε οι ειδικοί. Η SavorEat αποκάλυψε ένα ρομπότ μαγειρικής που φτιάχνει βίγκαν μπιφτέκια, τα οποία μια εφαρμογή μπορεί να ελέγξει. Το αυτόματο, το οποίο προορίζεται για χρήση από εστιατόρια, προσαρμόζει κάθε μπιφτέκι με βάση τις προτιμήσεις σας. Ωστόσο, ρομπότ όπως αυτό που εισήγαγε η SavorEat εξακολουθούν να είναι περιορισμένες στις ικανότητές τους. «Η εισαγωγή και η χρήση των ρομπότ ή του αυτοματισμού δεν προοριζόταν να αντικαταστήσει τον άνθρωπο εργαζόμενο», είπε ο Udi Shamai, Διευθύνων Σύμβουλος της HYPER, μιας αυτοματοποιημένης εταιρείας τροφίμων, στο Lifewire σε μια συνέντευξη μέσω email. «Με την τεχνολογία και τις διαδικασίες να εξελίσσονται, οι άνθρωποι θα μπορούν να αλλάξουν την εστίασή τους και να μεταμορφώσουν τα καθήκοντά τους, αναβαθμίζοντας τους εαυτούς τους από εργαζόμενους σε εστιατόρια σε σχεδιαστές και ελεγκτές τεχνητής νοημοσύνης. Στο τέλος, ο στόχος είναι να μετατοπιστούν οι εργαζόμενοι σε ρόλους που να επιδεικνύουν το καλύτερο των ικανοτήτων τους δημιουργώντας παράλληλα μια πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική λύση που μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ωφελώντας παράλληλα τους καταναλωτές».

Δεν χρειάζονται άνθρωποι ή ζώα για να φτιάξετε αυτά τα μπιφτέκια

Το SavorEat στοχεύει στην αναπτυσσόμενη αγορά κρέατος φυτικής προέλευσης. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα ρομπότ της προετοιμάζουν φαγητό χωρίς ανθρώπινη βοήθεια και στις μερίδες που απαιτούνται για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων. Χρησιμοποιώντας την διαδικτυακή εφαρμογή SavorEat, οι επισκέπτες του εστιατορίου μπορούν να προσαρμόσουν την ποσότητα πρωτεΐνης και λίπους, καθώς και να επιλέξουν προτιμήσεις μαγειρικής, στο φυτικό μπιφτέκι τους με το πάτημα ενός εικονιδίου. Οι προτιμήσεις των χρηστών αποθηκεύονται στο cloud και αποστέλλονται στο SavorEat Robot Chef, ο οποίος παράγει ένα μπιφτέκι σε λιγότερο από 10 λεπτά. Το ρομπότ χρησιμοποιεί τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή του φαγητού. «Το Robot-Chef της SavorEat βοηθά την υπηρεσία φαγητού σε διάφορες πτυχές, πέρα ​​από την απλή βοήθεια στο μαγείρεμα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Racheli Vizman, σε μια συνέντευξη μέσω email. «Από την αποτελεσματική και ομοιόμορφη παραγωγή κεφτεδών, μέχρι την ανάλυση πληροφοριών και τη μείωση των απορριμμάτων, το Robot-Chef διευκολύνει μια πιο ολιστική και εξατομικευμένη εμπειρία φαγητού».

Οι ρομπότ σεφ αντιμετωπίζουν τους ανθρώπινους μάγειρες

Τα ρομπότ του SavorEat κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της μαγειρικής τους και ο Βίζμαν αναγνώρισε ότι μπορεί να αφαιρέσουν τις δουλειές από τους ανθρώπους. Η τεχνολογική πρόοδος έχει οδηγήσει σε πολλές αλλαγές σχεδόν σε κάθε αγορά παγκοσμίως, επεσήμανε. «Μία από τις σημαντικές συζητήσεις είναι οι αλλαγές στο εργατικό δυναμικό και οι διαφορετικοί ρόλοι που εξαφανίζονται υπό το φως των τεχνολογικών εξελίξεων», είπε ο Βίζμαν. «Αυτό ισχύει και στη βιομηχανία τροφίμων, και πράγματι, οι τεχνολογικές εξελίξεις και εξελίξεις όπως τα ρομπότ, με τον καιρό, θα επηρεάσουν και θα αλλάξουν την κατάσταση του εργατικού δυναμικού στην κουζίνα. Είναι λογικό ότι αυτό θα περιλαμβάνει ακόμη και την αντικατάσταση ανθρώπινων μαγείρων, ωστόσο , θα πάρει χρόνο.» Προτού οι μάγειρες ρομπότ προκαλέσουν τους ανθρώπους για μαγειρική υπεροχή, η Vizman είπε ότι η εταιρεία της πρέπει να πείσει τους χρήστες ότι τα αυτόματα μπορούν να κάνουν εξίσου καλή δουλειά με τους ανθρώπους. Συνέκρινε τους μάγειρες ρομπότ με τα πρώτα στάδια των μηχανών καφέ στη βιομηχανία εστιατορίων και το Spotify στη βιομηχανία ροής μουσικής.

Ένα ρομπότ που ετοιμάζει σούσι.

«Χρειάζεται εκπαίδευση και μια περίοδος υιοθέτησης έως ότου ο καταναλωτής και ο επιχειρηματικός πελάτης είναι πρόθυμοι να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογικών προόδων και υπηρεσιών», είπε. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λύσεις που προσφέρουν εξατομίκευση, και ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για ρομποτική. Υπάρχει εγγενώς ένα αίσθημα δυσπιστίας που πρέπει να ξεπεραστεί για να προχωρήσουμε, αυτό είναι το εμπόδιο των ρομπότ στο φαγητό βιομηχανία υπηρεσιών». Η SavorEats δεν είναι η μόνη εταιρεία που απασχολεί ρομπότ σεφ. Για παράδειγμα, η Piestro, μια αυτοματοποιημένη πιτσαρία – ένα αυτόνομο, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα μαγειρέματος και διανομέας – ισχυρίζεται ότι φτιάχνει χειροποίητες πίτσες μέσα σε τρία λεπτά. Το ρομπότ Autec Sushi είναι μια αυτοματοποιημένη μηχανική συσκευή που παράγει πολλά είδη σούσι ή βοηθά στην προετοιμασία του σούσι και μπορεί να παράγει έως και 2400 μπάλες ρυζιού nigiri την ώρα. Η Carla Diana, σχεδιάστρια ρομπότ και συγγραφέας του βιβλίου «My Robot Gets Me: How Social Design Can Make New Products More Human», δήλωσε στο Lifewire σε μια συνέντευξη μέσω email ότι οι κουζίνες ρομπότ έχουν ιδιαίτερη ελκυστικότητα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Είπε ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να διατηρήσουν την προετοιμασία του φαγητού όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένη από μικρόβια, ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη επαφή. «Με ρομποτικές οδηγίες, πρωτόκολλα όπως το πότε και πώς να διατηρείτε καθαρές επιφάνειες και πότε να καθαρίζετε τα σκεύη που έχουν ακουμπήσει ωμά αντικείμενα, μπορούν να είναι μέρος του προγραμματισμού, προσφέροντας ηρεμία», είπε η Νταϊάνα. «Η υπηρεσία φαγητού σε μέλη ενός νοικοκυριού που μπορεί να χρειαστεί να τηρήσουν κοινωνική απόσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, επειδή όλοι δεν αγγίζουν τα σκεύη και δεν σερβίρουν πιάτα».