Saltar al contenido

Gaming for Money: Εμπορικά περιουσιακά στοιχεία παιχνιδιού

13 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και απροσδόκητα πράγματα που προκύπτουν από το διαδικτυακό παιχνίδι είναι η γέννηση οικονομιών πραγματικού κόσμου με βάση την αξία των επίμονων χαρακτήρων και αντικειμένων του παγκόσμιου παιχνιδιού. Όταν οι χαρακτήρες Ultima Online και EverQuest άρχισαν να εμφανίζονται στο eBay, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν ότι οποιοσδήποτε ήταν πρόθυμος να ανταλλάξει πραγματικά χρήματα για αντικείμενα παιχνιδιού που, τελικά, είναι σε μεγάλο βαθμό φανταστικά. Παρ ‘όλα αυτά, το εμπόριο αυτών των ψηφιακών αγαθών συνεχίζει να αυξάνεται, και έχει ήδη μετατραπεί από το χόμπι που επιδιώκεται μόνο από μερικούς σκληροπυρηνικούς παίκτες σε μια πρωτοποριακή βιομηχανία από μόνη της.

Ο χρόνος είναι χρήμα

Όλοι έχουμε ακούσει ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Αυτό δεν ισχύει λιγότερο όταν πρόκειται για επίμονα διαδικτυακά παιχνίδια στον κόσμο. Υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να λειτουργήσει ένας χαρακτήρας στις ανώτερες τάξεις ενός παιχνιδιού όπως το EverQuest ή να αποκτήσει κάποιο σπάνιο στοιχείο που πέφτει μόνο, για παράδειγμα, στο Επίπεδο Πλήρους Εξαφάνισης. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν λίγο επιπλέον για να φτάσουν εκεί πιο γρήγορα. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι πληρώνετε μέχρι το μήνα για να παίξετε στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτως ή άλλως, η αγορά αυτού που χρειάζεστε για να φτάσετε κατευθείαν στο παιχνίδι μπορεί ακόμη και να είναι οικονομικά αποδοτική για μερικούς ανθρώπους.

Εισαγάγετε το eBay

Για όσους ενδιαφέρονται για το εμπόριο οικονομιών εντός παιχνιδιού, το επίκεντρο της δραστηριότητας είναι η Κατηγορία 1654, Παιχνίδια Διαδικτύου, στο eBay. Αν και δεν είναι κάθε στοιχείο της κατηγορίας ένα αντικείμενο παιχνιδιού, παραμένει η πιο δημοφιλής δημοπρασία για εικονικούς εμπόρους. Ο Δρ Edward Castronova, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Καλιφόρνια, συνέταξε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατηγορία και το 2004 συγκέντρωσε πάνω από 22 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικές πωλήσεις. Αρκετοί επιχειρηματίες το έχουν παρατηρήσει και έχουν ξεκινήσει άλλες δημοπρασίες και ανταλλαγές νομισμάτων που ειδικεύονται στην ιδιότητα εικονικού παιχνιδιού.

Οι Παίκτες και οι Εκδότες Αντιδρούν

Για να είμαστε σίγουροι, δεν είναι όλοι οι εκδότες διαδικτυακών παιχνιδιών ή οι παίκτες, εν προκειμένω, ευχαριστημένοι με το πραγματικό εμπόριο στοιχείων παιχνιδιού. Η Sony ήταν αρκετά σταθερή σε αυτό το ζήτημα και είχαν καταργήσει με επιτυχία τα είδη παιχνιδιών SOE από το eBay. Η Blizzard υπενθύμισε αυστηρά στους παίκτες του World of Warcraft ότι είναι επίσης αντίθετη με την πολιτική τους και ότι όποιος πιάσει το κάνει θα απαγορευτεί. Φυσικά, η ανταλλαγή εργαλείων για αυτά τα παιχνίδια συνεχίζεται μέσω άλλων δημοπρασιών και φαίνεται απίθανο ότι οποιαδήποτε εταιρεία έχει τη δύναμη να το εξαλείψει εντελώς. Άλλες εταιρείες παιχνιδιών έχουν υιοθετήσει μια πιο πρακτική προσέγγιση, συγχωρώντας και μερικές φορές ακόμη και διευκολύνοντας την ανταλλαγή αγαθών στον κυβερνοχώρο. Κάποιος μπορεί εύκολα να φανταστεί την ποικιλία πιθανών προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η τάση τόσο για προγραμματιστές παιχνιδιών όσο και για παίκτες. Πολλοί άνθρωποι το εξισώνουν με εξαπάτηση και θεωρούν άδικο ότι ένας παίκτης μπορεί να αγοράσει τη θέση του σε κατάσταση παιχνιδιού που διαφορετικά θα απαιτούσε πολλές ώρες παιχνιδιού για να επιτευχθεί. Για τον προγραμματιστή, μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη εξυπηρέτησης πελατών. Το προσωπικό υποστήριξης θα βρεθεί στο τέλος της καταγγελίας σχετικά με κακές συναλλαγές και διαρροές, ενώ στους εξαπατητές παρέχονται οικονομικά κίνητρα για να χαράξουν και να εκμεταλλευτούν το παιχνίδι.

Υπάρχουν χρήματα σε αυτά τα ξίφη

Ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτό το είδος συναλλαγών είναι εδώ για να μείνει, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνονται οι εταιρείες παιχνιδιών ή οι παίκτες για αυτό, και πολλοί θα υποστήριζαν ότι είναι καλό. Η καλύτερη λύση είναι πιθανώς να ενσωματώσετε υπηρεσίες ασφαλούς ανταλλαγής στο παιχνίδι, έτσι ώστε οι παίκτες να μην χρειάζονται εξωτερικές δημοπρασίες όπως το eBay για τη διεξαγωγή συναλλαγών. Αρκετοί διαδικτυακοί κόσμοι ήδη πειραματίζονται με αυτήν την προσέγγιση. Οι κάτοικοι εκεί, για παράδειγμα, μπορούν να αγοράσουν το ThereBucks με πιστωτική κάρτα και να αγοράσουν ή να πουλήσουν αντικείμενα παιχνιδιού σε μια δημοπρασία που είναι μέρος του παιχνιδιού. Είναι ενδιαφέρον, αν και την τελευταία φορά που κάναμε έλεγχο, δεν υπάρχει «επίσημος» τρόπος για να μετατρέψετε το ThereBucks πίσω σε πραγματικά δολάρια, είναι τυπική διαδικασία σε τράπεζες που λειτουργούν με παίκτη. Σε μια συνέντευξη με την ACM Que στις αρχές του 2004, ο διευθύνων σύμβουλος Will Harvey επεσήμανε ότι ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές ρούχων στο ThereBucks κερδίζει το ισοδύναμο των 3.000 δολαρίων το μήνα. Δεν σκοπεύουμε να ενθαρρύνουμε κανέναν να απορρίψει την καθημερινή του δουλειά και να ακολουθήσει μια καριέρα ως έμπορος εικονικής ιδιοκτησίας, αλλά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι κερδίζουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε αυτήν την επιχείρηση. Ένας από τους υψηλότερου προφίλ και τους πιο άμεσους εμπόρους που συναντήσαμε είναι ο Julian Dibbell, ο οποίος έχει τεκμηριώσει τις εμπειρίες του για την εμπορία εργαλείων Ultima Online για το τελευταίο έτος. Εάν θέλετε κάποια ιδέα τι θα χρειαζόταν για να μετατρέψετε το παιχνίδι σε καριέρα, σας ενθαρρύνουμε να διαβάσετε ξανά το ιστολόγιό του, καθώς είναι και ενημερωτικό και διορατικό. Σημειώστε ότι, τον τελευταίο μήνα του πολυετούς πειράματός του, ο Τζούλιαν ήταν ο νούμερο 2 πωλητής περιουσιακών στοιχείων UO στο eBay και κέρδισε όμορφα 3.917 $. Σίγουρα κάνει το μηνιαίο τέλος συνδρομής του παιχνιδιού να μοιάζει με μια καλή ευκαιρία.

Μια μαύρη αγορά γεννιέται

Τα περιουσιακά στοιχεία World of Warcraft και EverQuest είναι πιθανότατα όπου η μεγαλύτερη ζήτηση είναι, τουλάχιστον στη Βόρεια Αμερική. Υπηρεσίες όπως οι Δημοπρασίες Παικτών έχουν συμπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε με την αφαίρεση στοιχείων EQ από το eBay. Το Gaming Open Market κάποτε πρόσφερε μια ανταλλαγή χρημάτων για διαφορετικούς τύπους νομισμάτων παιχνιδιών, επιτρέποντας στους χρήστες να μεταφέρουν πιο εύκολα χρήματα από έναν εικονικό κόσμο ή διακομιστή παιχνιδιών σε άλλο. Μετά από μια κακή συναλλαγή που κόστισε στο χειριστή του GOM ένα σημαντικό ποσό πραγματικών μετρητών, αποφασίστηκε να περιοριστούν οι υπηρεσίες στη Second Life. (Η GOM διέκοψε τις δραστηριότητές της επειδή η Second Life αποφάσισε να προσφέρει το δικό της σύστημα ανταλλαγής.) Δεδομένου του δυναμικού κέρδους, υποθέτουμε ότι ήταν αναπόφευκτο να δούμε τη γέννηση εταιρειών αφιερωμένων στην απόκτηση και πώληση ακινήτων παιχνιδιών σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η Internet Gaming Entertainment (IGE) είναι μια τέτοια εταιρεία. Με γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και τις ΗΠΑ, έχουν πλέον περισσότερους από 100 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και έναν μικρό στρατό «προμηθευτών» που τους πουλά εικονικά αγαθά από μια ποικιλία διαδικτυακών παιχνιδιών. Το όλο θέμα δημιουργεί οράματα από ιδρώτες στην Κίνα, όπου οι παιδικοί εργάτες αναγκάζονται να εργαστούν στα τερματικά υπολογιστών 16 ώρες την ημέρα ισοπεδώνοντας χαρακτήρες Dark Age of Camelot. Δεν νομίζω ότι είμαστε εκεί ακόμα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το ποσό των χρημάτων που αλλάζουν χέρια, μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου.

Κοιτάω μπροστά

Τα επόμενα χρόνια μπορούμε να περιμένουμε να ακούσουμε πολύ περισσότερα για τις εικονικές οικονομίες και τον αντίκτυπό τους στις πραγματικές οικονομίες, και υπόσχεται να είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς, ή εάν, οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να ρυθμίσουν αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά. Ανυπομονούμε επίσης να δούμε πώς οι προγραμματιστές παιχνιδιών θα ανταποκριθούν σε αυτό το φαινόμενο, καθώς προς το παρόν φαίνεται να διαχωρίζονται μεταξύ του να το αγκαλιάσουν ως πιθανή βελτίωση του παιχνιδιού και να το αποθαρρύνουμε ως εμπόδιο στο δίκαιο παιχνίδι.