Saltar al contenido

Google X: Το μυστικό εργαστήριο της Google

12 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Όταν η Google αναδιαρθρώθηκε ως αλφάβητο το 2015, το Google X μετονομάστηκε X και έγινε ανεξάρτητη εταιρεία Alphabet. Για χρόνια, η Google είχε ένα μυστικό εργαστήριο skunkworks που ονομάζεται Google X. Είναι εκεί όπου η εταιρεία μαγειρεύει πράγματα όπως διαστημικούς ανελκυστήρες, ρομποτική έργα και το περίφημο αυτοκινούμενο αυτοκίνητο. Η Google έχει τρελά χρηματικά ποσά και οι ιδρυτές της Google αγαπούν μεγάλες ιδέες. Το Google X διερεύνησε τις μυστικές ιδέες «φεγγάρι» ως τρόπους βελτίωσης της ανθρώπινης κατάστασης. Όσον αφορά τα μυστικά έργα, οι ιδέες που έλαβαν κάλυψη από τον Τύπο δεν ήταν τόσο παραπλανητικές – δύσκολες, ίσως, αλλά αδιανόητες. Το εργαστήριο του Google X έγινε ελαφρώς λιγότερο μυστικό όταν εμφανίστηκαν αναφορές στις ειδήσεις. Η μετονομαζόμενη εταιρεία X, όπως και ο προκάτοχός της, προσεγγίζει ριζοσπαστικές ιδέες σε μια προσπάθεια να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Η εταιρεία δεν δημοσιεύει πολλές πληροφορίες σχετικά με τα μυστικά της έργα, αλλά μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με ενεργά, αποφοιτημένα και διακοπείσα έργα στον ιστότοπό της. Μερικά παλαιότερα έργα Google X δείχνουν τον τύπο εργασίας που κάνει το X.

Λον

Η Loon είναι η ιδέα της Google για επέκταση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω καιρικών μπαλονιών. Πίσω από τα παρασκήνια, αυτό το έργο Google X στοχεύει να ανεβάσει πύργους κυττάρων στη στρατόσφαιρα για να προσφέρει ευρύτερη κάλυψη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, μόνο ένας στους δύο ανθρώπους έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν μηδενική σύνδεση με το Διαδίκτυο. Με το Loon, η Google ελπίζει να παρέχει συνδεσιμότητα σε αγροτικές περιοχές και μέρη του κόσμου που έχουν βιώσει καταστροφές που τις έχουν αποσυνδέσει από το Διαδίκτυο. Ο Loon «αποφοίτησε» από το X τον Ιούλιο του 2018, για να γίνει δική του εταιρεία στο Alphabet.

Μακάνι

Το Makani είναι ένα έργο που ξεκίνησε το 2006 για τη δημιουργία χαρταετών που παράγουν ενέργεια. Οι χαρταετοί είναι προσδεδεμένοι ανεμογεννήτριες, οι οποίοι θεωρητικά θα ήταν πιο αποτελεσματικοί από τους συμβατικούς, αγκυρωμένους στροβίλους. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας, μόνο το 4% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από αιολική ενέργεια, παρόλο που ο κόσμος θα μπορούσε να τροφοδοτείται από αιολική ενέργεια 100 φορές.

Πτέρυγα

Μπορεί να γνωρίζετε για το έργο παράδοσης drone της Amazon. Λοιπόν, όπως αποδεικνύεται, η Google έχει επίσης ένα έργο παράδοσης drone, που ονομάζεται Wing. Το Wing έχει ασυνήθιστο σχεδιασμό. Αντί για τη συνηθισμένη απλή προσέγγιση ελικοπτέρου ή τετραπλού που προτιμάται από άλλα αεροσκάφη, το Wing ξεκινά από μια θέση που κάθεται στην ουρά του (όπως εκτόξευση πυραύλων, αλλά χωρίς την υπερβολική ταχύτητα) και στη συνέχεια γυρίζει σε οριζόντια θέση όταν βρίσκεται στον αέρα. Στη συνέχεια γυρίζει πίσω στην κατακόρυφη θέση για να αιωρηθεί για παράδοση. Η παράδοση των πακέτων είναι επίσης λίγο διαφορετική. Αντί να προσγειωθεί, το αεροσκάφος αιωρείται κάθετα στη θέση του και στη συνέχεια χαμηλώνει τη συσκευασία στο έδαφος με ένα καλώδιο. Ανιχνεύει πότε το πακέτο έχει χτυπήσει τη γη και στη συνέχεια το απελευθερώνει από το καλώδιο. Στη συνέχεια, το καλώδιο ανυψώνεται πίσω στο drone, το οποίο γυρίζει πίσω στην οριζόντια θέση για μεγέθυνση. Η Google δηλώνει ότι απέχει ακόμη «πολλά χρόνια» από το να μετατραπεί σε εμπορικό έργο. Μην εκπλαγείτε αν η Google εγκαταλείψει την ιδέα χωρίς να την ξεκινήσει. Αυτή είναι η φύση των τρελών ιδεών ή των «φεγγαριών», όπως η Google αναφέρεται σε αυτές. Εκτός από τον ανταγωνισμό με την Amazon στην υπηρεσία παράδοσης drone, η Google θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα drone για ανθρωπιστική βοήθεια, όπως η παράδοση φαρμάκων σε περιοχές που έχουν επιδημικές επιδημίες ή η παράδοση αντικειμένων σε ιδιαίτερα απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες με άλλα μέσα. Το μέλλον του Project Wing της Google μπορεί να είναι πιο φωτεινό σε περιοχές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η αυξανόμενη δυσπιστία για τα αεροσκάφη (τόσο για θέματα ασφάλειας όσο και για κατασκοπεία) θα έκανε τη δημιουργία μιας υπηρεσίας παράδοσης πολύ πιο δύσκολη. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Google είναι ένας άλλος φόβος απορρήτου. Όπως και ο Loon, η Wing έγινε επιχείρηση στο Alphabet τον Ιούλιο του 2018. Το Google Glass με τις υψηλές τιμές αλλά και το χαμηλότερο πωλήσεις ήταν ένα από τα μυστικά έργα του Google X που απολάμβαναν μια εκπληκτική παρουσίαση αλλά δεν έπιασαν τη φαντασία του κοινού.

Γουόμο

Τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα θα είναι τεράστια μια μέρα, σώζοντας δυνητικά ζωές αφαιρώντας τα ανθρώπινα λάθη από την εξίσωση (το 94% όλων των ατυχημάτων οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη). Η Google είναι μια από τις πρώτες που ξεκίνησε στον τομέα αυτο-οδήγησης αυτοκινήτου με το Google X, και ονομάζουν αυτό το έργο Waymo. Το Waymo της Google λειτουργεί μέσω αισθητήρων που είναι τοποθετημένοι γύρω από το αυτοκίνητο – στην κορυφή, στο μέτωπο και στις πλευρές – οι οποίοι λειτουργούν ακόμη και τη νύχτα για να έχουν σταθερή προβολή 360 μοιρών σε όλο το όχημα. Ο ενσωματωμένος υπολογιστής είναι ο εγκέφαλος πίσω από τη λειτουργία, οπότε το αυτοκίνητο είναι πάντα σε πλήρη κατάσταση ειδοποίησης. Η Waymo αναφέρεται ως ένα από τα αποφοιτημένα έργα του Google X, αφού εγκατέλειψε το μυστικό εργαστήριο το 2006 για να γίνει ένα πραγματικό έργο εργασίας όπου τα αυτοκίνητα οδηγούν 25.000+ αυτόνομα μίλια κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, από το 2015, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε αυτά τα αυτοκίνητα στο Mountain View, στην Καλιφόρνια ή στο Όστιν, TX εάν τυχαίνει να βρίσκεστε στην περιοχή όταν δοκιμάζουν την τεχνολογία.

Ανελκυστήρες διαστήματος

Οι διαστημικοί ανελκυστήρες δεν είναι επίσημο έργο X, αλλά θεωρήθηκε. Αυτή είναι μια ιδέα που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και είναι ένα κοινό βασικό στις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Βασικά, παίρνετε έναν διαστημικό σταθμό που περιστρέφεται γύρω από τη Γη με την ίδια ταχύτητα με την περιστροφή της Γης, οπότε είναι πάντα σε σταθερό σημείο. Στη συνέχεια, συνδέετε αυτόν τον διαστημικό σταθμό με τη γη χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο και πολύ δυνατό καλώδιο. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το καλώδιο για να τραβήξετε αντικείμενα και ανθρώπους στο διάστημα χωρίς σχεδόν τόσο ενεργειακή δαπάνη όσο θα χρειαζόταν για να εκτοξεύσετε ρουκέτες. Θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε για παρατήρηση ή ως σημείο εκκίνησης για διαστημικές αποστολές. Είναι μια εξαιρετική ιδέα για επιστήμονες, τουρίστες και αστροναύτες. Επιπλέον, η εταιρεία που εφευρίσκει ένα μοντέλο εργασίας θα μπορούσε να κερδίσει μόνο τις κυβερνητικές συμβάσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά χρήματα μεταξύ της ιδέας και του τελικού έργου. Τελικά, αποφασίστηκε να μην είναι εφικτό αυτή τη στιγμή.

Ψυγεία Tweeting

Στο Consumer Electronics Show (CES) στο Λας Βέγκας, θα μπορούσατε να δείτε σχεδόν κάθε εταιρεία συσκευών να παρουσιάζει μια παραλλαγή αυτής της ιδέας. Το ψυγείο σας στέλνει κείμενο για να σας πει όταν δεν έχετε γάλα, τα πλυντήρια σας λένε ότι τα ρούχα σας είναι έτοιμα και οι φούρνοι σας επιτρέπουν να αναζητήσετε συνταγές από το Διαδίκτυο. Αυτό που κάποτε ήταν περίεργη ιδέα, είναι επί του παρόντος ένα εμπορεύσιμο χαρακτηριστικό. Η όλη ιδέα των συνδεδεμένων συσκευών είναι ένα καυτό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζει η Google με τις συσκευές Google Home.

Άλλα έργα X

Μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι για άλλα έργα στην ιστοσελίδα X Projects. Τα έργα που βρίσκονται σε ανάπτυξη παρατίθενται παράλληλα με τα αποφοιτημένα και σταματημένα X έργα.