Saltar al contenido

PSP και PS Vita δίπλα-δίπλα

12 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Το PlayStation Portable (PSP) και το PlayStation Vita ήταν δύο από τις προσπάθειες της Sony να εισέλθει στην αγορά της φορητής κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών. Κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία το 2004 και το 2011, αντίστοιχα. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους; Το καταστρέφουμε. Η Sony διέκοψε το PSP το 2014. Το PS Vita διακόπηκε το 2019.

PSP εναντίον PS Vita From the Front

Νίκο Σίλβεστερ
Με την πρώτη ματιά, το PS Vita φαίνεται πολύ μεγαλύτερο από το PSP, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλη διαφορά. Σίγουρα, αυτό είναι μεγαλύτερος. Είναι στην πραγματικότητα λίγο πιο λεπτό από το PSP-2000 (αυτό είναι το ασημένιο στη φωτογραφία) και είναι σίγουρα βαρύτερο. Συνολικά, ωστόσο, δεν αισθάνεται πολύ ογκώδες, πιο ουσιαστικό από το PSP. Όσον αφορά το τι είναι στην πραγματικότητα επί στο μπροστινό μέρος της συσκευής, μπορείτε να δείτε ότι τα χειριστήρια είναι ως επί το πλείστον τα ίδια, με τα κουμπιά D-pad και σχήματος να βρίσκονται σε λίγο ή πολύ τις ίδιες θέσεις και στις δύο συσκευές. Τα ηχεία μετακινήθηκαν χαμηλότερα προς τα κάτω, ενώ η ένταση και μερικά άλλα κουμπιά μετακινήθηκαν από το πρόσωπο. Οι μεγάλες διαφορές είναι τρεις: πρώτον, υπάρχει ένα δεύτερο αναλογικό stick στο PS Vita. Ναι! Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτά είναι πραγματικά μπαστούνια και πολύ πιο άνετα στη χρήση από το PSP. Δεύτερον, υπάρχει η μπροστινή κάμερα, αρκετά διακριτική κοντά στα κουμπιά σχήματος. Και τέλος, κοίτα το μέγεθος αυτής της οθόνης! Δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από την οθόνη PSP, αλλά είναι μια σαφής αύξηση και με την καλύτερη ανάλυση φαίνεται πολύ ανώτερη.

PSP εναντίον PS Vita από την κορυφή

PSP vs PS Vita - Κάτοψη

PSP vs PS Vita – Κάτοψη.
Νίκο Σίλβεστερ

Όπως αναφέρθηκε, το PS Vita είναι λεπτότερο από το PSP (αυτό είναι το PSP-2000 στη φωτογραφία). Δεν είναι τεράστια διαφορά, αλλά μπορείτε να το νιώσετε όταν κρατάτε και τα δύο. Μπορείτε επίσης να δείτε τα διάφορα άλλα κουμπιά και οι εισόδους ανακατεύονται αρκετά. Τα κουμπιά έντασης βρίσκονται στο πάνω μέρος του PS Vita αντί για το πρόσωπο και το κουμπί λειτουργίας υπάρχει επίσης. Η μετακίνηση του κουμπιού λειτουργίας ήταν καλή ιδέα. Μερικοί άνθρωποι παραπονέθηκαν ότι απενεργοποίησαν κατά λάθος το PSP τους στη μέση ενός παιχνιδιού επειδή ο διακόπτης τροφοδοσίας ήταν ακριβώς εκεί όπου το δεξί σας χέρι τείνει να ακουμπά όταν το κρατάτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα με το PS Vita. Επίσης στην κορυφή του PS Vita βρίσκονται η υποδοχή κάρτας παιχνιδιού (αριστερά) και μια θύρα αξεσουάρ (δεξιά). Η υποδοχή ακουστικών βρίσκεται ακόμα στο κάτω μέρος, αλλά τώρα είναι μια κανονική υποδοχή και όχι το πράγμα διπλού σκοπού που είχε το PSP. Η υποδοχή κάρτας μνήμης και η είσοδος για το καλώδιο USB / φόρτισης βρίσκονται επίσης στο κάτω μέρος. Σε αντίθεση με το PSP, οι πλευρές του PS Vita δεν έχουν κουμπιά, εισόδους ή χειριστήρια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να παρεμβαίνει στη λαβή σας.

PSP εναντίον PS Vita From the Back

PSP vs PS Vita - Πίσω όψη

PSP vs PS Vita – Πίσω όψη.
Νίκο Σίλβεστερ

Δεν υπάρχει τεράστιο ποσό για να κοιτάξετε στο πίσω μέρος του PSP και του PS Vita. Πραγματικά, υπάρχουν μόνο τέσσερα πράγματα που πρέπει να σημειωθούν. Πρώτον, η απουσία μονάδας δίσκου UMD (Universal Media Disc) στο PS Vita. Το Vita χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία για κασέτες και ψηφιακές λήψεις. Δεύτερον, υπάρχει ένα μεγάλο touchpad στο πίσω μέρος του PS Vita, αν και ήταν ως επί το πλείστον ένα τέχνασμα και υποεκμεταλλευόταν από προγραμματιστές παιχνιδιών. Τρίτον, υπάρχει μια άλλη κάμερα στο PS Vita. Είναι μεγαλύτερο και πιο αισθητό από την μπροστινή κάμερα, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά διακριτικό. Και τέσσερα, το PS Vita έχει ωραίες περιοχές με μικρό δάχτυλο. Ένα πράγμα που λείπει από τον επανασχεδιασμό του PSP ήταν το γλυπτό σχήμα της πλάτης στο PSP-1000, το οποίο ήταν ιδανικό για να το πιάσετε. Αυτές οι διαφορές κάνουν το PS Vita πιο άνετο να υποστηρίζει ότι το PSP-2000 ή -3000.

Συσκευασία παιχνιδιών PSP εναντίον PS Vita

PSP εναντίον PS Vita - Θήκες παιχνιδιών

Νίκο Σίλβεστερ
Η συσκευασία παιχνιδιών PS Vita είναι αρκετά μικρότερη από τη συσκευασία παιχνιδιών PSP. Είναι το ίδιο πλάτος, αλλά λεπτότερο και μικρότερο. Μοιάζει με συσκευασία παιχνιδιού PS3 σε μέγεθος κούκλας.

PSP εναντίον PS Vita Game Media

PSP εναντίον PS Vita - Παιχνίδια Media

Νίκο Σίλβεστερ
Μπορείτε να δείτε εδώ ότι τα ίδια τα παιχνίδια είναι επίσης πολύ μικρότερα για το PS Vita. Αυτές οι κάρτες είναι ακόμη μικρότερες από τις κάρτες Nintendo DS. Αλλά υπάρχει πολύς χαμένος χώρος μέσα στο κουτί.

Μνήμη παιχνιδιού PSP εναντίον PS Vita

PSP vs PS Vita - Κάρτες Μνήμης

Νίκο Σίλβεστερ
Τέλος, εδώ είναι μια φωτογραφία ενός PSP memory stick και μιας κάρτας μνήμης PS Vita. Ναι, οι κάρτες PS Vita είναι μικροσκοπικός. Και έχουν τετραπλάσια χωρητικότητα από την κάρτα PSP. (Εάν αναρωτιέστε για την κλίμακα, ένα PSP memory stick duo / pro duo έχει μέγεθος περίπου ίντσας έως μισή ίντσα.) Εάν έχετε περισσότερα από ένα από αυτά, χρειάζεστε κάποιο είδος θήκης ή κουτιού για να βάλτε τα, γιατί σκεφτείτε πόσο εύκολα θα μπορούσαν να χαθούν. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό επιχείρημα για να αποκτήσετε την κάρτα μνήμης μεγαλύτερης χωρητικότητας που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, οπότε δεν χρειάζεται να τα κάνετε ζογκλέρ και να κινδυνεύσετε να χάσετε μία.