Saltar al contenido

Vivaldi Browser: Γιατί πρέπει να το δοκιμάσετε

28 de mayo de 2021

Σε αυτό το άρθρο

Το Vivaldi είναι ένα σχετικά νέο πρόγραμμα περιήγησης ιστού που είναι διαθέσιμο για Linux, macOS και Windows. Το Vivaldi κυκλοφόρησε το 2016 και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Jon Stephenson von Tetzchner και τον Tatsuki Tomit. Παρά το γεγονός ότι είναι μια πιο πρόσφατη προσθήκη στην ανταγωνιστική αγορά προγραμμάτων περιήγησης, το Vivaldi είναι το ίδιο πλήρες χαρακτηριστικό όπως τα Chrome, Edge, Firefox ή Safari.

Εγκατάσταση του προγράμματος περιήγησης Vivaldi

Επειδή είναι πλήρως cross-platform, μπορείτε να εκτελέσετε το Vivaldi σε κάθε επιτραπέζια συσκευή που σας ανήκει. Η εγκατάσταση του προγράμματος περιήγησης λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως οποιοδήποτε λογισμικό που έχετε εγκαταστήσει στο παρελθόν. Κατά την εγκατάσταση, υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που μπορείτε να ρυθμίσετε αμέσως:

  • Εισαγάγετε σελιδοδείκτες και ρυθμίσεις από άλλα προγράμματα περιήγησης που έχετε χρησιμοποιήσει
  • Επιλέξτε ένα θέμα για το πρόγραμμα περιήγησης
  • Τοποθετήστε τις καρτέλες στο πάνω, κάτω μέρος ή στην πλευρά του κύριου παραθύρου
  • Συγχρονίστε σελιδοδείκτες και πληροφορίες με άλλες συσκευές κάνοντας εγγραφή λογαριασμού Vivaldi

Μετάβαση στο πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi

Τι μας αρέσει

  • Ευέλικτες επιλογές για την οργάνωση των συνδέσμων του ιστότοπού σας.
  • Γρήγορη πρόσβαση σε σελίδες που επισκέπτονται συχνά με το Web Panels.
  • Πολύ γρήγορος χρόνος φόρτωσης σελίδας.

Αυτό που δεν μας αρέσει

  • Η γραμμή κύλισης εξαφανίζεται συχνά όταν αλλάζει το μέγεθος του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης.
  • Η προεπιλεγμένη έκδοση Linux ενδέχεται να μην φορτώνει ενσωματωμένα βίντεο.

Η αλλαγή του προγράμματος περιήγησης που έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε κάθε μέρα δεν είναι εύκολη. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome για πολλά χρόνια και έχετε ενεργοποιήσει δεκάδες επεκτάσεις, η μετάβαση στο Vivaldi ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη για εσάς. Το Vivaldi βασίζεται στο Chromium, επομένως σχεδόν όλες οι επεκτάσεις Chrome θα λειτουργήσουν, αλλά η ενεργοποίηση όλων αυτών μπορεί να είναι χρονοβόρα. Και αν είστε χρήστης Firefox ή Microsoft Edge με πολλές επεκτάσεις, πολλές από αυτές τις επεκτάσεις ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες.

Προσαρμογή του προγράμματος περιήγησης Vivaldi

Παρόλο που φαίνεται αρκετά βασικό όταν ανοίγετε για πρώτη φορά το Vivaldi, αν κοιτάξετε λίγο πιο κοντά θα δείτε ότι υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες από ό, τι είναι άμεσα εμφανείς. Επίλεξε το εικονίδιο ρυθμίσεων κάτω αριστερά για να αρχίσετε να ψάχνετε βαθύτερα για το πώς μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα περιήγησης.

Στο Θέματα καρτέλα, θα δείτε μια τυπική ρύθμιση θέματος που θα βρείτε στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης ιστού, αλλά καθώς κάνετε κύλιση προς τα κάτω, θα δείτε ότι υπάρχει σχεδόν ατελείωτη ποσότητα προσαρμογής.

Δημιουργήστε το δικό σας θέμα στο παράθυρο ρυθμίσεων θέματος.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χειρονομίες ποντικιού στο Vivaldi. Επίλεξε το Ποντίκι καρτέλα στις ρυθμίσεις για να δείτε τις προκαθορισμένες κινήσεις του ποντικιού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Μάθετε ή δημιουργήστε κινήσεις ποντικιού στις ρυθμίσεις χειρονομιών.

Μπορείτε να προσαρμόσετε καθεμία από τις κινήσεις επιλέγοντας το Επεξεργασία εικονίδιο και να σχεδιάσετε το δικό σας.

Χρήση καρτελών στοίβας και του πλαισίου Web

Ένα εφευρετικό χαρακτηριστικό του Vivaldi ονομάζεται στοίβαξη καρτελών. Η στοίβαξη καρτελών είναι όταν τραβάτε μια καρτέλα του προγράμματος περιήγησης και την σύρετε πάνω από μια άλλη. Αυτό «στοιβάζει» πολλές καρτέλες σε μία μόνο καρτέλα. Όταν κάνετε κλικ σε μια στοιβαγμένη καρτέλα, όλα εμφανίζονται ακριβώς κάτω από τη γραμμή καρτελών.

Παράδειγμα στοιβαγμένων καρτελών στο Vivaldi

Μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτό που θέλετε να φορτώσετε ή να τα φορτώσετε όλα. Αποσυνδέστε τα κάνοντας δεξί κλικ στην καρτέλα και επιλέγοντας Κατάργηση ομαδοποίησης καρτέλας.

Χρήση του Web Panel του Vivaldi

Ένα άλλο από τα χρήσιμα χαρακτηριστικά του Vivaldi είναι το Web Panel. Είναι ένας τρόπος να έχετε διαθέσιμες μικρότερες εκδόσεις ιστοσελίδων με ένα μόνο κλικ και χωρίς να χρειάζεται να αποχωρήσετε από τη σελίδα που βλέπετε. Το Web Panel είναι η ομάδα εικονιδίων που είναι διατεταγμένα κάθετα στην αριστερή πλευρά του προγράμματος περιήγησης. Η κορυφή είναι οι τυπικοί σελιδοδείκτες, οι λήψεις, οι σημειώσεις του προγράμματος περιήγησής σας (το θεωρείτε ως ενσωματωμένο σημειωματάριο), το ιστορικό και τις καρτέλες. Κάτω από αυτό, θα δείτε ένα εικονίδιο συν. Κάνοντας κλικ σε αυτό μπορείτε να προσθέσετε οποιονδήποτε ιστότοπο στον οποίο μπορείτε να ανοίξετε σε ένα αριστερό πλαίσιο προεπισκόπησης.

Προσθέστε πάνελ ιστού για προεπισκόπηση ενημερώσεων ιστοσελίδων.

Η παραπάνω εικόνα είναι της δυνατότητας του Web Panel του Vivaldi. Είναι ένας γρήγορος τρόπος για να ελέγξετε τις κοινωνικές ροές, τις ειδήσεις ειδήσεων ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να ρίξετε μια ματιά ή να ανατρέξετε γρήγορα.

Μείνετε οργανωμένοι με το πρόγραμμα περιήγησης Vivaldi

Ενώ πολλά άλλα προγράμματα περιήγησης προσφέρουν σελίδες ταχείας κλήσης ή νέας καρτέλας (σελίδες που εμφανίζουν μια συλλογή συνδέσμων), το Vivaldi το κάνει με πιο οργανωμένο τρόπο. Θα βρείτε σελίδες ταχείας κλήσης στη λίστα σελιδοδεικτών, οι οποίες ταυτίζονται με ένα μικρό εικονίδιο 4 πινάκων πάνω από το εικονίδιο φακέλου. Αρχικά, υπάρχει μόνο ένα παράθυρο ταχείας κλήσης με μια προεπιλεγμένη συλλογή συνδέσμων. Μπορείτε να δημιουργήσετε νέες σελίδες ταχείας κλήσης ανοίγοντας μια νέα καρτέλα και στη συνέχεια επιλέγοντας το + εικονίδιο στα δεξιά του συνδέσμου Ταχείας κλήσης.

Οργανώστε ιστοσελίδες με νέα παράθυρα ταχείας κλήσης.

Προσθέστε επιπλέον συνδέσμους επιλέγοντας το μεγάλο μπλε + εικόνισμα. Μπορείτε να προσθέσετε όσους φακέλους ταχείας κλήσης θέλετε. Είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για να οργανώσετε συλλογές καρτελών που χρειάζεστε για συγκεκριμένες εργασίες, όπως έρευνα, έλεγχος όλων των οικονομικών λογαριασμών σας, αποθήκευση όλων των αγαπημένων σας συνδέσμων ροής ταινιών και πολλά άλλα.

Δημιουργήστε πολλές σελίδες ταχείας κλήσης για να οργανώσετε δραστηριότητες.

Μπορείτε να εκκινήσετε όλους τους συνδέσμους ταυτόχρονα κάνοντας δεξί κλικ στον σχετικό φάκελο Ταχείας κλήσης στους σελιδοδείκτες σας και επιλέγοντας Άνοιγμα σε Νέα καρτέλα.

Οργάνωση σελιδοδεικτών και φακέλων σελιδοδεικτών

Ένα κοινό παράπονο με άλλα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης είναι ότι η διαχείριση σελιδοδεικτών μπορεί να είναι δυσκίνητη. Στο Vivaldi, απλά επιλέγετε το εικονίδιο σελιδοδείκτη στο αριστερό παράθυρο πλοήγησης. Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταφέρετε και να αποθέσετε συνδέσμους ή φακέλους όπου θέλετε. Κράτα το Cntrl για να επιλέξετε μεμονωμένους συνδέσμους και, στη συνέχεια, σύρετέ τους σε νέο φάκελο. Τοποθετήστε όσους φακέλους θέλετε για να βελτιώσετε τη λίστα σελιδοδεικτών ανώτερου επιπέδου.

Αποτελεσματική οργάνωση σελιδοδεικτών και φακέλων.

Θα διαπιστώσετε ότι μεταξύ των σελίδων ταχείας κλήσης, των οργανωμένων σελιδοδεικτών και των πάνελ Ιστού, η εύρεση των σελίδων και του περιεχομένου που χρησιμοποιείτε περισσότερο είναι πολύ γρήγορη.

Άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά

Εάν κοιτάξετε στην κάτω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης ιστού Vivaldi, θα δείτε μερικές ακόμη δυνατότητες που προσφέρει το Vivaldi. Εάν επιλέξετε το εικονίδιο κάμερας, μπορείτε να πραγματοποιήσετε λήψη οθόνης ολόκληρης της ιστοσελίδας ή μια επιλογή σελίδας.

Τραβήξτε στιγμιότυπα οθόνης χρησιμοποιώντας το εικονίδιο κάτω οθόνης.


Για να συνδυάσετε πολλές ιστοσελίδες σε μία οθόνη, κρατήστε πατημένο το ctrl και επιλέξτε πολλές καρτέλες. Στη συνέχεια, επιλέξτε το τετραγωνικό κουτί και όλα θα συνδυαστούν σε ένα μόνο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης. Το ίδιο εικονίδιο θα αποσυμπιέσει τις συνδυασμένες σελίδες. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε πολλές εφαρμογές ιστού ταυτόχρονα, όπως να διατηρείτε το Ημερολόγιο Google ανοιχτό σε ένα πλαϊνό πλαίσιο κατά την περιήγηση στον ιστό.